Водата е мокра. Е и?

Днес чета отвореното писмо от Дилов-син до Слави.

Лаская се от предположението, че по мое време, а и по времето на Росен Петров, може всякакви глупости да сме правили, но поне щяхме да се постараем да разберем какво е „ин виво“ и какво е „ин витро“ и да обясним на нашите по-непросветени другарчета, че „ин виво“ не означава секс.


Е, то и патка означава просто вид птица с плавници, което не пречи в определени случаи да има и друго значение.

Все пак аз съм съгласна с друго – случаят с ин вивото беше наистина преекспониран. Например за мен е много по-скандално депутат с лице и име, какъвто е д-р Атанас Щерев, публично да заяви, че е „неморално да се искат повече пари за онкоболни, защото са обречени“. Много по-стряскащо и плашещо е от някаква изтървана в пространството реплика, която никой не е чул добре, включително и потърпевшите, никой не е разбрал кой я е казал, никой не е разбрал и какво точно е казал, както и не е ясно към кого е насочена.

Можем изобщо да си направим топ десет и да гласуваме за най-неадекватно изказване, като се започне с „Краде се, е и?“ на Руденко Йорданов, премине се през онова с онкоболните и Щерев, включим за малко сол и ин вивото, добавим произволно изявление на икономическия гуру Петър Димитров и завършим с последното изявление на Йордан Цонев, че водим спрямо ЕС с 2:1, щото не са успели да ни спрат всичките пари.

В тази връзка за мен си остава необяснимо защо чак сега. Не, не ме разбирайте погрешно, по-добре да е сега отколкото никога (те пък взеха, че избягаха, така че вероятно и сега няма да е), но просто ми е чудно. Може би защото на много хора просто им писна сега,  а не преди няколко години. Страх ме е само, че за разлика от народа си, управниците нямат нужда от поправителен изпит, за да си усвоят уроците. Ей така се прави. Ако ще парламентът да е обграден не от селскостопански работници и студенти, от армия да е обграден, какво от това? Нали тези, срещу които се скандира, в момента вече разтоварват куфарите си в китния алпийски хотел или летят към някоя по-екзотична дестинация, пък и благодарение на онзиденшното си решение дори имат и пари за бакшиши?

Смешен ми е и Слави. Този дебеловрат и добре нахранен народен будител миналата седмица беше озарен от прозрение и установи, че живее в България. В душата му и ума му се зароди предателска идея, че ставащото в момента тук и сега няма май много общо с Костов. И след като нарече в ефир политическата класа от управляващи с всички епитети, с които ние, плебса, ги увенчаваме всеки Божи ден, роди гениалната идея да Ги накажем с негласуване. Направо…

А сега по новините съобщиха, че Станишев сключил споразумение със зърнопроизводителите и те се оттеглят. Рекордът по скоростно изчезване, с който депутатите засрамиха Худини,  май се оказа направен напразно.


Advertisements

18 thoughts on “Водата е мокра. Е и?

 1. Съгласен съм с това за „ин виво“-то. Интересна гледна точка би била следната: човекът който го каза това – какъвто и ще да е, колкото и просташко да е това изказване, до някъде излезе пък по-интелигентен. Една камара народ мига на парцали и гледа тъпо докато разбере какво значи това и на какъв език говори тоя. Дори мернах и чух хора, които наистина нямаха идея какво точно е казал човека, но пък бяха разбрали, че е нещо обидно и си ругаеха.
  Аз също не знам латински, но пък поне направих справка веднага.
  Колкото до Слави Трифонов… Достатъчно млад/малък съм, за да нямам ясен спомен дали в действителност има някакъв принос към събитията през 90′. Или поне дали наистина е скачал и той по площадите, защото не е червен. Ако е така – няма нищо лошо да опита отново да допринесе към очертаващите се (надявам се) изблици на народно недоволсвто. Няма нищо лошо и в това да е богат (=> дебеловрат?), стига да си е спечелил парите по честен начин. Аз тук нямам телевизор и гледах само части от серията предавания и новия му клип, които предизвикаха цялата тази говорилня. Какво да кажа… Само пасивно псуване и призоваване към негласуване (имаше и някои точни попадения и добре казани неща, между другото). И двете неща, обаче са добре познати и българите ги практикуват много отдавна… За това стигнахме и до тук, струва ми се.

  Поздрави

 2. Лъчко, да почерпиш, че не помниш Славито на барикадите… Да почерпиш, че не помниш и повечето геройства на днешните. Щото утре може да се окаже, че тези геройства не трябва да бъдат помнени, понеже на героите не им изнася….

  Марфич, аз започвам да се плаша. Не ме беше страх, като ми беше гадно от управляващите. Викам си – рано или късно ще ги сменим… Не ме беше страх, като ми се гадеше от държавата… Викам си – рано или късно Европата ще ни принуди да станем читави…

  Ама вече почва да ме друса шубе, защото ми се гади от народа… То бива, бива дебилизъм, ама чак толкова….

  Държавата да е капиталистическа, ама чисто по социалистически да спасява „предприемачи“ (справка – млекарите, животновъдите и хлебарите)

  Държавата да е капиталистическа, ама жива-умряла да спасява частни предприятия, закъсали го като за световно (справка – Кремиковци)

  Стачкуващите да не знаят коя точно макара ги сърби (справка – Софийски градски транспорт, дето хем реват от липса на ватмани на луноходи и налагащите се заради това извънредни работни часове, хем искат да се забрани отдаването на линии на частници)

  Студентите днес хептен ми избиха зъбите… Хем интелигентни хора….

  Да се гарантирало със закон, че няма да има реституции в Студентските градчета. Е, аз не знам дали на някой студент ще му хареса да е ситуиран някъде в полите на Стара планина…

  Реват срещу правителството. Нямам абсолютно нищо против, ама защо не реват с по-смислени аргументи??? Правителството е за ритане, оритване и наритване. Ама, да ме прощават студентите, в случая трябва да реват не пред правителството, а пред Пожарникаря с Шланга, Дето Ще Става Премиер. Каквото и да е ставало в Студентски град, то е ставало със санкцията на община Студентска, която пък е подчинена на Столична Голяма такава. И смраднята е там. Дори и някое Учебно заведение, подчинено на Министерство на Културата, да си е позволило да извърши тъпа заменка на терен, вкарваща в разходи държавата, то след това някой общински катил е разрешил на новия собственик да издигне „временна разглобяема постройка“ на 2 декара, да заплаща 200 лева за 200 квадрата общинска земя или пък да вдигне казино на терен, отреден за павилион за копирни услуги. И, ако Батя Бойко ме убеди, че за 3 години кметстване на него изобщо не му е направило впечатление какво се случва там, то следва ние да го изгоним с камъни не от общината, ами от държавата. И аз, за голямо мое съжаление, за конкретния случай не мога да препсувам нито един министър или зам.министър, клетвите ми стигат само до ниво Столична Голяма Община.

  И тук идва народът… Той се вдига, щото млекарите са против правителството, таксиджиите са против правителството, зърнопроизводителите са против правителството, ерго – и той е против правителството. И ще се борим, докато вкараме Човека. Щото той е Месията. Поредният.

  Ин витро, Ин виво. Докато се полудява по тая реплика от Здравната комисия е напълно възможно в съседната стая Икономическата комисия да е взела решение, което е тридесет и три пъти по-вредно от репликата, която би могла да е:
  1. казана поради тотално безочие
  2. била пусната, ама може и да не е
  3. да е казана от един човек, ама той може да се е бъзикал
  4. симпатичната дама да е чула подобна, но всъщност да преувеличава значението й, защото я е пречупила през призмата на собствените си неволи.
  5. ………….. и т.н.

  Ама никой не се интересува от общото. Всеки гледа частното. И всеки гледа да е по телевизора. Когато събирахме пари за Дари от Варна преди 2 години, имаше над 100 души „екип“. Когато детето се върна от Израел в транспортен ковчег, само аз и една приятелка бяхме там, за да го отворим….

  Шибана работа…. Ха дано Пожарникарят да спечели изборите. И, като го затъкне на Държавата същия, дето го затъкна на Столицата, аз, който винаги съм се клел, че няма да мръдна от тук, лично си събирам семейството и си вдигам чуковете. Вие, ако искате, стойте. И разчитайте на поредния месия.

 3. Боби, напълни ми сърцето с този коментар, а едновременно с това ми стана ужасно, ама ужасно тъжно. Подписвам се под всяка написана от тебе дума. Благодаря ти.

 4. Pingback: Протести и възмущения « Графът

 5. Аз номинирам за най-неадекватно изказване проф. Чирков, който 50 години е лекар в страната и abroad, но сериозно имА наглостта да се изправи пред българския зрител и да каже най-невинно, че той нелегални бъбречни трансплантации не е правил, просто НЕ Е ЗНАЕЛ, че има регистър и трябва да ги регистрира?! Отдавна беше това изказване (напролет, май), но още не мога да го преглътна. Много лично взета за балък се почувствах.

 6. Верно, че и такова имаше! Бях го забравила, факт. Ама то човек трябва да седи с тефтер пред телевизора и да записва, щото от екрана редовно валят бисери, напоителни като летен потоп.

 7. Величков, напълно съгласна съм с теб.

  Марфа, то един тефтер да стигнеше, пак добре. Заради такива глупости спрях преди време да гледам телевизия :\

 8. blogcho, според мен това е проблемът. Че вместо да заемаме активно позиция, ние спираме да гледаме телевизия, да се возим в градски транспорт, да четем вестници, да участваме в живота изобщо, защото ни дразни и има защо.

  При мен се получи точно обратното. Живеех си тихо, кротко и изолирано с хората, които ме кефят, и не се интересувах изобщо какво става наоколо. После тръгнах на работа в прелестната ни здравна система, а след това родих дете и вече не смятам, че мога да си позволя лукса да не знам какво става и да не ме интересува, защото от това зависят често животите на хората, а никой от нас не е застрахован от нищо…

 9. Yana, за да стигна до тук, доста вода изтече. Водих своята борба, а резултат? – някой си накриви леко шапката отляво на дясно, и нещата продължиха по старому.
  Не виждам как и кой ще промени нещата – който е „горе“ ще запази положението си, или ще бъде сменен от някой като него. Както казва брат ми, случайни хора там няма. Колкото и да са тъпи. И какво като хората стачкуват и се опитват да се борят? Никой нито ги чува, нито го грее какво става. Измислят някакви тъпи оправдания (справка – Чирков, по-горе) и продължават.
  Съжалявам, ако звуча черногледа – загубих вяра и надежда в каквато и да е държавна институция отдавна.

 10. Дори магарето не го товарят до безкрай, щото даже и то протестира. Тая апатия, дето айде да си траем, щото всички са маскари, не я разбирам. Ония „горе“ са такива, каквито сме и ние. Не ги харесваме? Искаме по-добри? Е как да стане, като в нашата политика „естествен подбор“ няма? А защо няма? Щото „ония горе“ са като вируси, набутани в тяло, което категорично отказва да се съпротивлява каквото и да му се случва. Що направо не си заметнем саваните? Хем и „маскарите“ няма да се мъчат с нас, пък ний тъй и тъй вече сме се предали.

 11. Марфа, харесваш ми, а и не съм тук да споря. Просто това е моето мнение. Прекалено съм уморена, прекалено много нерви коства, такова решение съм взела. Свободна си да ме съдиш. Но не очаквай да вляза в спор :\

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s