Весела Коледа, господа депутати

Колкото българският народ е неопитен по отношение на провеждането на стачни действия и протести, толкова политическата класа е иновативна по отношение на избягването на всякакви размирни събития. Ако влагаха такава креативност и в управлението, днес сигурно японците щяха да ни гледат гърбовете с неприкрита завист.

Какво, прочие, прави един държавник, когато научи, че образно казано пред вратата му предстои протест? Много просто. Духва. Иновацията с изчезването я въведе Симеон още с идването си, когато на връх Коледа обяви тридневен траур в памет на децата от „Индиго“, след което отпраши да си кара празниците в Мадрид. Сега положението е малко по-различно, но крайният резултат е общо взето аналогичен. За съжаление нямам информация къде възнамерява да почива господин Пирински (ето, пиша за него с нужното уважение щото да не се засегне), но е факт, че днес Народното събрание е провело едно от най-кратките си заседания, след което преработилите депутати, които с тежък труд и кървава законодателна пот са заслужили коледните си премии, са излезли във ваканция. Пък нека разните  му студенти, зърнопроизводители, млекопреработвали и каквито там още има, да развяват плакати и да скандират лозунги пред парламента.

Advertisements

17 thoughts on “Весела Коледа, господа депутати

 1. Недей така сега. Кой не заслужава почивка след така добре свършена работа. Има ли икономическа криза в Америка? Има. Има ли в България? Няма (според Станишката). Сега, избиват хора като пилци- голям праз. Това не е повод депутатите да си развалят рахата. Така че моля те, с още повече уважение да се отнасяме с тях. Те се грижат за нас. Неуморно.

 2. „Горките депутати“ Пак обраха всенародната любов.Ето една тема която ще бъде много четена и посещавана.Да се публикува в интернет кой депутат къде е празнувал.Може би все пак някой от тях от кумов срам и солидарност с обеднелия и освирепял народ ще остане в Б-я дори и в елитен курорт.

 3. Pingback: Иновацията с изчезването

 4. Pingback: Кратки депутатски « NiCodile

 5. Ами погрижиха се!
  1. За оплождането на булките in vivo
  2. За заменките на горичките
  3. Да нахокат твърдоглавите европейски чиновници за упоритото неразбиране на нежните им души и титаничните им усилия
  4. За разпределението на „икономисания“ си чрез кръшкане бюджет

  Сега трябва да се погрижат за спечелените с честен къртовски труд парички и за просперитета на туризма в братските страни – Австрия, Швейцария, Тайланд, Дубай и разни острови с бял пясък и синьо море (без хотели на по 11-12 етажа един върху друг като техните собствени)

  Не са избягали хората, оттеглили са се! Трябва сметки да наглеждат, а до Доминиканската република и Каймановите острови доста път има… Ония с тракторите ще повикат, ще повикат, па като няма кой да ги чуе, айде кой от къде е и една студена вода за из път…

 6. Щом депутатите са решили, че са работили усърдно и заслужават почивка, аз нямам нищо против. Пожелавам им наистина да си отдъхнат добре и да са готови за още много плодотворна работа. Повтарям – МНОГО.
  Много хора смятат, че депутатите, както и други институции, не си вършат работата. Това не е техен проблем, а наш. Затова да го решим.
  Моето предложение е следното: Докато депутатите си почиват, нека малко да се потрудим и да им намерим работа за догодина. Това е уеб-страницата на Народното събрание: http://www.parliament.bg/?page=home&lng=bg&r=n
  От препратката „40-то Народно събрание“ може да намерите депутатите от вашите избирателни райни.
  От тази страница http://www.parliament.bg/?page=feed&lng=bg&fid=3 може да задавате въпроси и мнения за работата на Народното събрание.

 7. Никакви псувни и попържни, просто това е нашата страна и това е един от начините да я променим. Проблемът не е само в депутатите, а в нас. Хем се оплакваме, хем нищо не правим. Много хора подкрепят различни протести, но не мога да се присъединят, защото трябва да работят. Моето предложение може да действа бавно, но както каза и показа Карлос Гон, човека, който възстанови „Нисан“, „You have to C-O-M-M-U-N-I-C-A-TE your ideas to people“. Колко от нас знаят кои са техните депутати, колко пъти са им писали? Стига с това безразличие, сами трябва да решаваме проблемите в тази страна. И може да го направим по нормален и културен начин, дори помагайки на самите депутати със свои идеи и виждания. Успех!

 8. Ще се скрият, много ясно. Чудесно знаят колко много ги обичаме.
  Вчера пред зала „Христо Ботев“ заварих огромно количество полицаи и по-малко протестиращи от тях. За щастие, бързо увеличихме бройката си. Организаторите направиха хубава реч и тръгнахме с възгласа „Студентски град на студентите“. Спирахме пред различните университети и призозавахме студентите им да идват с нас („Стига сън! Всички навън!“, „Елате с нас! Протестът е за вас!“ и др.). Някои дойдоха, други не. Направи ми силно впечатление, че през целия път от Студентски град до парламента много шофьори ни бипкаха и махаха и демонстрираха подкрепа, вместо да ни освиркват задето заради нас има задръствания.
  Виж от Биологическия факултет на СУ дойдоха доста хора – даже протестиращи влязоха вътре и призоваха колегите да дойдат с нас. Когато влязохме в самия център скандирахме още по-силно, спряхме пред Спортната палата. Чуха се обвинения, че не си изпълнява задълженията и не спомага особено за спорта в учебните заведения.
  Пред Ректората се задръстихме отвсякъде. Имаше ужасно много полиция, никога досега на никой протест не съм виждала такова нещо! Викахме и хора от Ректората и – Алелуя! – отвориха главния вход. :)) Дойде още народ и след известен период на задръстване се отправихме към парламента.
  Полицаите вече бяха ултрамного. В две плътни редици бяха оградили сградата. Докато вървяхме покрай тях един земеделец ни извика да не се надяваме, че ще обезпокоим заседателите – защото депутатите са се омели още сутринта в 9:30, разпуснати от Пирински – за да се скрият от нас.
  Когато стигнахме пред парламента вече се бяхме събрали около 1000 души студенти (според сведения на медиите). Там заварихме малка част от земеделците, а също и природозащитници. На площадката на паметника Цар Освободител организаторите от СРОКСОС, Призив и Зелените се бяха качили върху парапета с мегафони и трансперант. Хората с мегафоните призоваха гражданите към единство. Напомниха ни, че винаги сме се деляли в последните години и сме протестирали поотделно и че е време да го направим заедно, защото само заедно можем да победим.
  Чудехме се защо има само 2-3ма земеделеца при нас и се оказа, че те протестират пред Министерски съвет. Отидоха да ги извикат при нас и едно от момчетата, които бяха, дойде да разказва. Той каза, че идващото към нас шествие е двойно по-голямо от нашето, но в него освен земеделци има анархисти и националисти, които идват да чупят и трошат. Дойдоха другите протестиращи и наистина бяха много. Расате се намърда на перилото при организаторите, но никой не му даде мегафон, така че този път не му се получи работата. Пред парламента се появиха много момчета с шапки и качулки с особени ципове (сиреч, такива, които могат да скрият повече от половината лице). Предположих, че са анархисти, но се оказа, че са някаква нова нинджа-армия на Расате. Дадоха доста лош тон на протеста като псуваха на поразия и сочеха Пирински и другите, които дойдоха при нас със среден пръст.
  Представители на протестиращите бяха изслушани вътре от Пирински, който бил демонстрирал разбиране към проблемите, но дали ще стори нещо тепърва ще разберем. Нещо не сме обнадеждени.
  Към 3:30-4:00 започнахме да се разотиваме.
  Следващият протест би трябвало да е на първия работен ден на НС – 14-ти януари (искам и аз толкова дълга ваканция :/ )

 9. Извинявай, Selene, но дори не протестирате пред правилната институция. Това е мнението на Б. Величков и аз съм напълно съгласен с него:

  „Студентите днес хептен ми избиха зъбите… Хем интелигентни хора….

  Да се гарантирало със закон, че няма да има реституции в Студентските градчета. Е, аз не знам дали на някой студент ще му хареса да е ситуиран някъде в полите на Стара планина…

  Реват срещу правителството. Нямам абсолютно нищо против, ама защо не реват с по-смислени аргументи??? Правителството е за ритане, оритване и наритване. Ама, да ме прощават студентите, в случая трябва да реват не пред правителството, а пред Пожарникаря с Шланга, Дето Ще Става Премиер. Каквото и да е ставало в Студентски град, то е ставало със санкцията на община Студентска, която пък е подчинена на Столична Голяма такава. И смраднята е там. Дори и някое Учебно заведение, подчинено на Министерство на Културата, да си е позволило да извърши тъпа заменка на терен, вкарваща в разходи държавата, то след това някой общински катил е разрешил на новия собственик да издигне “временна разглобяема постройка” на 2 декара, да заплаща 200 лева за 200 квадрата общинска земя или пък да вдигне казино на терен, отреден за павилион за копирни услуги. И, ако Батя Бойко ме убеди, че за 3 години кметстване на него изобщо не му е направило впечатление какво се случва там, то следва ние да го изгоним с камъни не от общината, ами от държавата. И аз, за голямо мое съжаление, за конкретния случай не мога да препсувам нито един министър или зам.министър, клетвите ми стигат само до ниво Столична Голяма Община.“

 10. Всеки предлага друга институция, иди ти реви пред Бойко, после пред Парламента, после пред Министерски съвет, просле пред омбудсмана и накрая към арменския поп.

 11. Ама в конкретния случай това прилича малко на онова с таксиджиите, които крещяха пред правителството, че искали паник бутони в колите. Ми сложи си паник бутон, Станишев ли да ти го сложи?! Че и студентския протест в момента… Поводът е убийството на Стоян Балтов. Отвратителна работа, спор няма. Исканията обаче претърпяха метаморфоза и от желание да се закрият заведенията в Студентски град се стигна до искания за одържавяването му, което не знам точно би помогнало за подобряване на ситуацията. СГ е това, което е, благодарение на дългогодишното затваряне на очите от страна на СГО. Вече трета година градоначалникът се казва Бойко Борисов и понастоящем той е виновен за случващото се в Студентски град. Тоест, ако трагедията е беше разиграла в шуменските общежития вината нямаше да бъде на Станишев, а на който отговаря за общежитията (щото в Шумен студентски град няма, има само общежития). Така че аз много се зарадвах на студентските протести, само дето не ми стана много ясно срещу какво точно са насочени.

  А протести трябва да има. Трябва да са насочени срещу цялостната политика на държавата, срещу начина, по който (не) функционира в момента, срещу наглтоо държание на управниците, срещу впечатляващата им некадърност. Срещу политиката в областта на здравеопазването и образованието. Срещу легалната мутризация. И естествено срещу това, че вече стана опасно да слезеш по тъмно и хляб да си купиш, щото не знаеш какво точно ще ти се случи. Ама като ги слушам как по телевизията звънят примерно на Лора Крумова сутринта, казват набързо „да им еба мамата на тея!“ и стръвно затварят телефона, за да не ги разбере кои са, що са, като гледам как студенти, които иначе не са наясно с точно местоположение на университета си, обаче бързали, щото имали упражнения, като слушам приказки „ми то които и да изберем ше са все същите, така че кво да се мориме“, ми иде да се избълвам.

  За съжаление не е във властта ми да организирам протести, щото нямам подходящата трибуна и съпътстващи възможности, обаче искам да кажа, че в момента, в който ми замирише на събтията от 97-ма, ще изляза на улицата и ще паля гумите, както се казва. Щото ми писна. Писна ми още в първия миг, в койо Симеон си отвори устата и почна да плещи невменяемо, а в момента така ми пищи, че мога да разбия мутрата на премиера дори и без да съм употребила алкохол. Ми не мога да ги трая. Туй то.

 12. Вие ревете пред Бойко, той не ви обръща внимание, вие с сконфузвате, чувствувате се неудобно и отивате пред Народното събрание, там пак същото и така нататък по редичката. А защо просто не ревете постоянно пред Бойко и тогава да видим няма ли да има ефект. Защо всеки от вас вземе да напише по едно писмо на Бойко Борисов, където да му каже, че няма да гласува за него, а освен това до изборите ще направи всичко възможно да убеди всички близки и приятели да не гласуват за него. И това писмо може да му го пратите препоръчано с обратна разписка за 1 лев. Ще ви отнемо много по-малко време, отколкото да ходите пред парламента. А той нека се подписва, че е получил всяко писмо.

 13. Напротив, Марфа, трибуната я имаш. Виж в новините как се организират младежите в Гърция – чрез интернет и SMS-и. Полицията просто не може да следи всеки SMS. Но работата не е само да се протестира. Ето, Selene, пише по-горе „Имаше ужасно много полиция, никога досега на никой протест не съм виждала такова нещо!“, „Полицаите вече бяха ултрамного. В две плътни редици бяха оградили сградата.“ Извинявай, но тези студенти дори не са се сетили, че полицаите също протестират. И с право! И тях ги подкрепям много повече, отколкото студентите в БГ. Защото студентите дори са се сетили да поговорят с полицаите, поне да изразят разбиране към техните проблеми. Полицаите да не би да са командировани от Марс? Затова отново се обръщам към Selene: Прочети тази статия за 7-мо РПУ, за да видите, че полицията работи в същите условия, в които и вие:
  http://www.capital.bg/show.php?storyid=603563
  А след това, вместо да продължавате да се изнервяте и мрънкате постоянно, че никой нищо не прави, вземете и посотетет това РПУ. Запознайте се с хората, поговорете си с тях. Да не мислите, че ще ви изгонят. За Нова година можете да им занесете нещо. Също така, вместо да плащата най-скъпите мобилни разговори в Европейският съюз, съберете по 1 лев и направете дарение на това РПУ. А полицаите, когато патрулират в „Студентски град“ ще виждат познати хора, а не неизвестни лица, забързани към поредната кръчма. Ако ще карате Нова година в Студентски град, защо просто не я посрещнете заедно? Проблемите са там при вас и само от вас зависи да си ги разрешите. С по-малко усилия, отколкото си мислите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s