Имам питанка

Мисля, че е време да спра да гледам политически и икономически предавания. Само си вдигам кръвното, а полза никаква.

Хора, айде ако някой има икономическо образование, да ми обясни някои неща. С думи прости, като за дебил. Сега ще кажа кое искам да ми бъде разяснено.

1. Защо държавата се хвали с процентното повишаване на доходите на населението?
Пояснявам. Всеки път колчем стане дума, че сме страната с най-ниското заплащане на труда в Европа, излиза някакъв пич и ми обяснява, че това не било съвсем вярно, щото за сметка на това сме имали най-голямо повишение на доходите в проценти. Добре, най-вероятно е така. Само дето ако се абстрахираме от процентите и преминем към реални цифри, повишението на минималната работна заплата от 220 на 240 лева някак успява да обезличи двайсетпроцентното увеличение. С други думи, понеже не умея да се изразявам кратко, колкото по-ниска е заплатата, толкова процентното й увеличение ще е по-голямо. Ако живеехме в Африка и получавахме два долара месечно, които по някаква причина станат на четири, тогава правителството би се хвалило със стопроцентно повишение на доходите, нали?

2. Като стана дума за минимална работна заплата, да попитам защо изобщо съществува, а ако съществуването й е чак пък толкова необходимо и наложително, защо е толкова безумно ниска?

Иначе казано, държавата почти не се бърка за минимална работа заплата. Да, заплащането на кадрите, работещи държавна работа, не е от най-високите (изключая разни парламентаристи, министри и други такива), но в никакъв случай не е нито 220, нищо ще бъде 240. Някоя заблудена чистачка в някое кметство може и да взема такива пари, но при всички случаи броят на хората, работещи държавна работа за минимална работна заплата е пренебрежимо малък.
В тази връзка да си допълня въпроса. Кому е изгодно наличието на такова законово определено смехотворно заплащане на труда? Чета по вестници и слушам по телевизия, че това било необходимо, за да дойдели тук чужди инвеститори и да откриели производство у нас. Е добре, това ли се разбира под икономическо развитие на държавата? Да държим със закон заплащането на труда под всякакъв санитарен минимум ли, мама му стара? Така ли се прави? Я ме светнете, нормално ли е това и ако да, защо не се практикува от никоя страна извън Третия свят?

3. Инфлацията и борбата с нея.
Доколкото си спомням от училище, наличието на инфлация в определени размери е добре за икономиката, докато дефлацията означава свиване на потреблението и съответно не е икономически угодно явление. Така ли беше? Може и да бъркам, затова питам. Проблемът, по мои спомени, настъпва, когато инфлацията излезе извън нормалните си граници. Повечето хора все пак помнят 97-ма, надявам се. Е хайде да ми кажете какъв е този страх тогава, че повишението на най-ниските доходи в Европа щяло да доведяло до инфлация? До каква инфлация ще доведе повишението на пенсиите от 130 на 140 лева, на заплатата на шивачката от гръцката фирма в пограничния район от 220 на 240 лева? Какви са тези приказки и за тринайстата заплата, че ако се дадяла сега на хората, пак щяла да настъпела инфлация, щото щели да почнели да пазаруват… Че хората ако по Коледа и Нова година не пазаруват и не правят подаръци, кога да пазаруват? През април? Цял свят разчита на коледните продажби, за да натрупа някаква печалба, а тук ми се обяснява, че това щяло да доведе до инфлация. Човек един месец да си плати тока, без да получи нервна криза и това било вече опасна стъпка към инфлацията. Да стимулираме търговията било инфлация. Не знам. Не разбирам. Айде някой икономически грамотен човек да ми обясни нещата, а?

logo_small

Advertisements

19 thoughts on “Имам питанка

 1. 1. Защото лъжат. Мой професор ни го каза – когато ви говорят в проценти, без да казват абсолютните стойности, значи ви лъжат. Относително звучи по-добре от абсолютно.
  2. Връзката между минималната работна заплата и идването на чужди инвеститори е мноооооооооого неясна. Всъщност най-логично би било точно през 1997 година да имаме най-много инвестиции, обаче имахме най-много, когато заплатите и кредитът растяха. Това е защото инвеститорите се интересуват от риск и възвръщаемост, а не от минимална заплата. На тях им е пределно ясно, че в една развиваща се икономика заплатите ще се увеличават. Обаче започнаха да инвестират в БГ, когато започнаха истински промени, когато нещата започнаха да стават прогнозируеми и с относително ясни бизнес рамки.
  3. за инфлацията – погледни тези отговори на икономисти:
  „Инфлацията винаги ще е по-видока в държава, която догонва ценови равнища в една икономическа общност като ЕС.“
  вж. тук: http://money.ibox.bg/interview/id_1505216449

 2. Таня, изобщо не задавам реторични въпроси, съвсем сериозно питам. Нито съм работила в „Мерил Линч“, нито съм председател на БСК, а още по-малко се класирам за юпи. Но всеки ден чета и слушам точно такива неща – как в проценти нарастването на доходите у нас било най-високо спрямо целия ЕС и това трябвало да спре, ото водело до инфлация, как ниската минимална работна заплата била, за да привличаме инвестиции… А понеже колкото и да съм на „му“ с математиката мога да направя разлика между работна заплата от 1000 евро, която станала на 1100 евро и такава, дето от 220 лева станала на 240, неизбежно почвам да си задавам въпроси. Все се надявам някой да ми отговори. Щото не ги разбирам тези работи и не го крия. Туй то.

  Яни, благодаря. Сега ще прочета това, дето си ми пратил.

 3. Ами именно – човек, който започва да си задава въпроси, обикновено намира и отговорите им и не си мисли, че тия които работят в Мерил Линч са много наясно с макроикономическите показатели. Те обикновено са наясно с това, как по-добре се лъжат инвеститори и гласоподаватели.

  Аз наистина приех въпросите ти като реторични, защото истината в изреченията, съпровождащи въпросите ти е очевидна. То няма логика в тях и Яни по-горе много ясно е казал/а защо.

  1. Защо държавата се хвали с процентното повишаване на доходите на населението?

  Държавата по принцип се хвали с много неща, които или не са нейна заслуга или са неща, които другите не разбират. Ти сама си си отговорила с това, че е най-лесно да повишиш заплатите от два на четири долара. Какво повече да каже човек на това?

  2. Минималната работна заплата?

  Това е нещо, останало от светлия комунистически строй, когато уравновиловката беше на ниво и минимума за съществуване беше гарантиран. Затова го няма в другите страни. То е нещо като дългото майчинство, което обаче съкратиха, а минималната заплата не увеличиха.

  По-лесно им е да работят с такова понятие, което някой да определя спрямо посоката на вятъра. МРЗ се използва в определянето на много други прагове, пенсии, осигуровки, вноски и прочие.
  Тя уж се изчислявала на база бюджета на държавата, който всички видяхме как е сметнат и изпълнен, та имаше такъв излишък, закойто нещо напоследък не се говори.

  Аз също не намирам връзка между нея и инвеститорите. Предполагам, че е от гледна точка на това да не дойде някой инвеститор и да плаща на работниците по 50 лв. Егати и инвеститора в този случай, егати и работниците дето ще се хванат на такава надница. В този случай би имало смисъл, но самата МРЗ е толкова ниска, че на инвеститорите би било трудно да дадат под нея, защото ще им се смеят. Виж ако беше наистина по 1000 лв. тогава би имала смисъл.

  Една извратена логика е, че след като минималният гарантиран доход е толкова нисък, то ние бихме привлекли инвестиции с ниската цена на работната ръка. Познавайки извратения манталитет на нашите управляващи, не бих се учудила ако точно това имат предвид.

  3. инфлацията?

  Инфлацията е вредно нещо, когато е това на което бяхме свидетели през 1997 г. Когато 100 лв. днес са 10 стотинки утре. Но ти сама си го казала това.
  Всичко цитирано от теб е по-скоро оправдание и изкривено използване на обяснения, за даване на мъгляви отговори.

  Въпросите ти са реторични, защото никой не може да им даде отговор според мен, най-малко пък правителството. Не можеш да ги разбереш, защото не са верни.

 4. „Държавата по принцип се хвали с много неща, които или не са нейна заслуга или са неща, които другите не разбират.“ Много точно определение, Таня! Също така от държавата директни не зависи увеличението на заплатата на всеки работещ. Истинската функция ба държавата е да създаде условия, при които нейните граждани (не поданици или ратаи) ще искат да се трудят охотно.
  Минималната заплата съществува и в други страни, но под формата на почасово минимално заплащане. Нашите са хитри – минимална месечна заплата, а колко работиш през този месец, не го отчитат нещо.

 5. Много хубаво си формулирала въпросите си. И аз тъй, простичко и ясно искам да ми отговарят, но май не ще дочакам. Аз си имам един пример (май и друг път съм го давала нейде си).

  Когато със семейството ми започнем да избираме дали тук да си караме лятната почивка, или на някое екзотично и далечно място;
  когато, ходили вече на лятна почивка, си планираме зимната – дали да е на Боровец, в Австрия, или на Тихоокенаски остров;
  когато сме си направили сезонен абонамент за представленията на Варненската, Софийската или някоя друга опера;
  когато ни се прииска да отидем за почивните дни до някой град в голямата ни родина Европа, понеже там има интересно събитие;
  и т.н. …

  ТОГАВА хич няма да ме интересува с какво се хвали държавата, щото като обикновен, прост човечец ще живея добре. Пък сега се мъчим да разберем увъртаниците на „големите умни глави“ и не усещаме особено топлото на 20-те лева увеличение.

 6. А, излишъка забравих да спомена. Мерси, Таня, че ме подсети! Какво стана с него, а? Наду ми се главата да се хвалят с тоз излишък, а когато кризата почука на вратата, той просто изчезна от сцената. Щях да попитам дали това е нормално, ама се сетих, че пак ще е реторично 🙂

 7. OK. Все пак (само по диплома) съм икономист, че да взема да се пробвам 🙂

  1. Процентното увеличение
  – Чист популизъм си е. Играта с проценти не е минала при теб, но ще мине при голяма част от населението. И ще натрупат точки.

  2. Минималната работна заплата
  – Тук става малко повече мътна и кървава, защото на нейна база се определят разни ставки, обезщетения и прочие. Отделно от това служи за база при изчисления, примерно – таванът на осигуровките може да е каквато-и-да-е-сума, но максимумът е 10 минимални работни заплати. Тъй че функцията й е по-скоро статистическа, отделен е въпросът, че са я вкарали абсолютно навсякъде, където им изнася.

  3. Инфлацията.
  – Това, дето инфлацията била полезна, ми е малко ново. Инфлацията, поне в моите учебници, е била свързана с обезценяването на реалното стоково покритие на конкретната национална валута. В този смисъл, наливането в икономиката на една сума пари, зад която не стои някакъв реален ръст на БВП, може да бъде всичко друго, но не и полезно. И, ако за една шивачка нарастването на заплатата с 10 лева не представлява особена разлика, то в макроикономически план мултиплицирането на тези 10 лева може да доведе до сериозни проблеми. Ще се опитам да го кажа по-просто. Да приемем, че в обръщение имаме едни 10 000 стоки и услуги, срещу които сме напечатали 10 000 лева и сме ги раздали на хората под формата на приходи. Левче – услуга. Ако в този момент раздадем на хората още 5 000 лева, то те ще предизвикат допълнително търсене, което пък ще предизвика повишаване на цените, което ще доведе до печалба на търговците, но по никакъв начин няма да доведе до поскъпване на изначалната себестойност на съответната стока/услуга. По този начин шивачката ще продължи да си получава левчето за произведен чорап, само дето същия този чорап на пазара вече няма да го купува за левче, а за лев и петдесет. Хипер елементарно и приблизително точно обяснение, но дано да съм успял да кажа основното.

  И, понеже видях, че си зачекнала и постигнатия прословут резерв… Това, че са постигнали 2, 3, 5 или 50 милиарда резерв е абсолютно без значение. Този резерв означава само и единствено превишаването на събираемостта, което са постигнали съобразно прогнозната събираемост, заложена на сляпо в изработването на бюджета. Този резерв по никакъв начин не отразява страшната реалност, която личи от абсолютно всички сметки по външнотърговския ни баланс. Продължаваме да взимаме бесни кредити, международната ни задлъжнялост нараства страшно. Ние сме си зле и продължаваме да сме зле, продължаваме от година на година да задлъжняваме все повече и повече. И аз лично ще се радвам, ако този резерв се харчи за покриване на тези „тайни“ задължения, а не да се раздава на населението. Защото рано или късно някой трябва да оправи този външнотърговски баланс.

 8. Мерси! 🙂

  А за инфлацията – доколкото знам, умерената инфлация обикновено придружава подема в икономиката, докато дефлацията обикновено означава икономически спад. Тоест, в една нормална икономика е съвсем нормално да има инфлация (все пак хората купуват, нали?). Но вероятно съм се поувлякла с приказките си, че е полезна. Явно, че е по-скоро нормална, отколкото полезна. Но една икономика, в която хората не купуват, мисля, че би била малко… странна. Не ми се види нормално управлението да се стреми гражданите да не купуват, щото да нямало инфлация, а?

 9. 🙂
  Инфлацията не се определя само от това дали народонаселението купува или не. Има и други фактори. Според мен, в случая тях (управляващите) просто ги е страх от ефекта на доминото. Дадат ли на една социална група, другите ще скочат, ще трябва и на тях нещо да им се даде, за да се потуши напрежението и от там зверски и за отрицателно време ще нарастне количеството пари в обращение, което пък количество пари е краен брой и печатането на нови ще означава обезценяване на валутата. Едно, че сме в борд и емитирането на финансов ресурс става под много силен контрол, второ – има съвсем основателни подозрения, че тоя финансов ресурс ще се завре в банките и от там ще хване по широкия свят, за да покрие кредитната задлъжнялост на централите-майки. Изобщо – пускането на духа от бутилката баш в момента, съчетано с ясното познаване на прекрасните навици на българина по празници да пазарува и задлъжнява като за последно, в разгара на световна финансова криза и в навечерието на избори…….
  Абе, разбирам им притесненията, да ти кажа 🙂

 10. Аз си мисля, че Яни е прав като казва, че когато някой ти говори в проценти, значи те лъже. Величков – прав си, чист популизъм е, но при голямата част от населението няма как да мине, огромна маса хора просто не умеят да смятат в проценти. Но пък звучи помпозно- неразбираемо. Пак Яни – да, има минимална заплата и тя се смята почасово и така е в цяла Европа. В Англия минимумът е 5.57 на час, за учащи и лица под 21 години минимумът е 4.70 – давам сумите +/- няколко пенита. Ставките за извънреден труд също се спазват без изключение. Миналият месец там свалиха ДДС – то, с цел да повишат покупателната способност на средната класа и по-бедните. За сметка на това вдигнаха данък общ доход на по-богатите. Въобще там си признаха, че са едни от първите, които ги удря кризата и побързаха да вземат някакви мерки. Сега, не знам дали тези мерки ще сработят, но мисълта ми е, че нещо е направено на практика.
  Иначе ми се струва, че нашичките, дето се изтъпанчват на синия екран и ни приказват врели некипели просто не се чуват какво говорят. И те не си вярват, ама са се оплели толкова безнадеждно, че не знаят как да сложат нещата в релси. Ако искат чужди инвестиции, трябва да помислят кое точно привлича и отблъсква инвеститорите. Корупцията, неизгодните данъци, високата инфлация, неработещите институции – това са все неща, които тревожат всички, които биха се опитали да печелят от законен бизнес.

 11. Ето още нещо интересно:
  „БВП нараства с 6.8% в края на третото тримесечие“ – http://pazari.dnevnik.bg/show/600744/

  Проблемът не е толкова в инфлацията, тъй като нашата страна догонва по-развитите страни, а в текущата сметка и нейното финансиране. Пари има, но те идват основно за кредитиране, защото има висока доходност в БГ. Но за съжаление това кредитиране е насочено не толкова към реалния сектор, колкото към имотите и потребителските кредити. Затова хората имат усещане, че някой получава много пари, докато друг работи много, а почти нищо не получава. Но ако имахме повече предприятия, които да произвеждат и най-вече изнасят продуктите си извън страната, щеше да е друго. Но някои умници си изразходват креативната енергия в опити да измамят европейските програми за финансиране само и само да вземат няколко хиляди евра, вместо да използват възможността за обновяване на оборудването, въвеждане на нови технологии и продукти и увеличаване на производителността и съответно да печелят още повече.
  А иначе нашите управници са си съвсем наясно със ситуацията, като изключим някои гении измежду тях, но си действат по правилото: „За бесплатно кошку ловят не дальше печки“.

 12. А, ето, за обема на продажбите говоря! Значи, доколкото разбирам, по света борят кризата, като се опитват да увеличат покупателната способност на населението. У нас борим кризата, като се опитваме да свием потреблението. Предполагам, че и за двата начина на борба с кризата ще се намерят гласове за и против, обаче мен ме притеснява друго.

  Ние сме наистина на последно място по заплати в Европа. Дори хората с високи доходи (работещи в IT-сферата, адвокати, лекари на частна практика, напоследък и шофьори от СГТ, и др.) да вземат големи заплати спрямо нашите условия, заплащането им пак остава ниско, съотнесено спрямо средните европейски условия. Тоест лекар с 500 евро месечен доход или пък IT-специалист, който взема пак някъде толкова, би минал за екзотика в ЕС. Тук не включвам видни представители на подземния свят с прякори, вдъхновени от различни селскостопански култури, тъй като колкото и да са европейски доходите на тези лица, те все пак не са някакво мнозинство.

  Тъй като България не се състои само и единствено от София, Варна и да речем Пловдив, следва да се отчете фактът, че т. нар. „миимална работна заплата“ е единственото, което огромен брой хора получават като трудово възнаграждение. Или дори заплатата им да не е чак на нивото на МРЗ, тя пак гравитира някъде там. Тоест, концентрацията на IT-специалистите, адвокатите и лекарите с частна практика значително намалява с намаляването на размера на населеното място. Стига се дотам икономиката на цели общини да се крепи на нашите гастарбайтери, които пращат пари на семействата си я от Испания, я от Гърция, я от някъде другаде… В следствие на това незапознат човек би си извадил доста странна представа за бита на хората в градове с размери около и под тези на Шумен: вървиш и гледаш заведения, които денонощно са пълни с млади хора и се питаш кой аджеба работи в тоя град. А истината е, че в подобни населени места не много хора работят, но затова пък много хора пращат редовно пари вкъщи.

  Обаче нашите хора в Испания и Гърция започнаха да се връщат масово…

  Междувременно цените на стоките и услугите тук застигнаха, а в някои отношения надминаха съответните цени в Европа. И излизат вещи лица, които говорят, че нарастването на доходите у нас било прекомерно бързо (тоест за изминалата година увеличихме СРЗ с десет примерно процента, като пропускаме малката подробност, че в общия случай това значи 20-30 лева), така че това нарастване трябва да се спре, преди де да знам, преди да настъпи хиперинфлация да кажем. Проблемът обаче, така както аз го виждам поне, че много домакинства вече са достигнали предела на свиване на потребелението си и повече нямат откъде да дърпат ресурси. Добре, ще се откажем от кабелната, ще спрем дори ако трябва и цигарите, ще почнем да купуваме само от втората употреба, ще минем на макарони и ще намалим месото, но в един момент вече няма откъде повече да се дърпат пари. Няма. Просто няма. Ето, аз живея в Твърдица, получавам бруто 250 лева на месец, мъжът ми взема триста да кажем, обаче имаме две деца в пубертета, без да смятаме бабата и дядото, които също на нас чакат, щото увеличената им с двайсет процента пенсия е станала на 120 лева, и какво правим?

  От трета страна пък, дори така да свием потеблението, щото да проимаме дефлация, към което явно правителството се стреми, какво ще постигнем? Стоките имат някакъв предел, под който могат да падат. Най-малкото ако съм внесъл нещо на определена цена, ще искам да имам все някаква печалба. Колкото и да му свалям цената на нещото, има някакъв минимум, под който не мога да падна. Така че wtf е всичкото? Каква все пак е крайната идея да се държат доходите на българите на такова ниво? Надявам се щото, че идея някаква все пак има, ама каква? Какво се цели с всичко това?

 13. За Марфа ще кажа едно изречение, което принадлежи на бивш мой колега и е доста хубаво за да си го присвоявам:

  „Не задавай отговори ! “

  А за гастарбайтерите и за приноса на изпратените пари за привидното благополучие в някои провинциални градове си права – по време на контрабандата на нефт към Сърбия през Македония например в някои градчета въпреки тоталната безработица се откриваха магазинчета, кафенетата бяха пълни, дострояваха се къщи, лъскави коли втора ръка стояха пред всяка трета къща, ТИР-овете цистерни задръстваха тесните улички по време на еднодневните почивки на шофьорите. Понякога пред някоя къща се лепяха некролози, но това е друг разговор.

  Сега пак са като пустиня. Лошото е, че за българската монополизирана икономика и банкова система това перо се изпари с кризата.

  Остават реалните доходи на масовия потребител – разлика между заплата и разходи . Разбираш ли сега идеята те да са ниски ?

 14. Ами само да добавя, че гражданите, всъщност поданиците на Нейно Величество се ползват и с добър социален пакет. Безработните, които живеят на помощи например плащат много малка част от наемите си, останалото се покрива от общината. Общинските жилища не са някакви къщи на ужасите, а съвсем прилични места за живеене, ако нещо се прецака – ел. интсталация, газопровод и т.н. идват и то го оправят безплатно. Ако пък работите, но за минимална заплата, също ви отбиват от наема. Да не говорим, че такива пари, каквито ние плащаме за отопление просто няма. Имаш си карта с чип, купуваш си ваучер, да речем за 10 кинта, зареждаш си картата в метъра и ползваш газ докато ти свършат парите в картата. Последната седмица с 10 паунда изкарахме 6 дни, като това е отопление на двуетажна къща и през цялото време е било на максимум.

  Тук за какви сметки за парно говорим и как хората могат да пресметнат колко са изразходвали? Изродите надписват като невидели, правят, струват, „изравняват“ и накрая пак се оказва, че дължиш, а проклетите сметки за парно се точат целогодишно. При минимума, на ръба на който живеят толкова хора, как да си харчат парите по магазините и за каква покупателна способност говорим?

  Не знам, ако толкова много хора получават така наречената минимална заплата, то следва да получат и държавно подпопагане. Ясно е, че всичките им пари отиват за сметки, ако въобще са достатъчно, за да ги покрият.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s