Счупеният прозорец

От няколко дни има нова мода. Да се слагат хиксчета пред никoвете в скайпа в знак на протест срещу убийството на Стоян Балтов. От пети декември до днес (с леко прекъсване на осми декември) ситуацията се нажежава и нагнетява, Карбовски се вихри стръвно, Слави Трифонов зове за революция, събират се подписки за смъртно наказание… Само чакаме нашите анархисти, дето са на гастрол в Гърция, да се върнат и да се почва.

На пети декември някои най-сетне видяха, че прозорецът е счупен. Научиха го по трудния начин, едва когато парче стъкло се стовари и уби човек. Сега остава да видят и графитите, а после да осъзнаят в какво сме се превърнали.

Студентски град е гето. Столичният „кампус“ е панелен паметник на социалистическия романтизъм, възторжено възпяван нявга в стиховете на Пеньо Пенев. Такива панелни паметници имаме навсякъде, само дето обикновено средната възраст на населението в тях не гравитира около двайсетте.

Но ние не забелязваме сивотата, панелите и мръсотията. Свикнахме да не забелязваме. Да, така е по-лесно, защото клоаката остава някъде отвън и няма нищо общо с нас. Вдигаме патърдия колкото да не е без хич и то когато вече няма друг начин. А студентските протести в момента са толкова смешни, по-смешни от хиксчетата пред никовете в скайпа.

На пети декември няколко пияни младежи убиха студент пред дискотета. Шок и ужас, първо в Студентски град, после и по другите градове. На осми декември следва купон, а веднага след него – траурно шествие, в което студентите искат затварянето на същите заведения, в които са купонясвали до вчера. Само на мен ли ми изглежда шантаво и налудничаво?

И преди да кажете нещо – аз съм твърдо и категорично против Студентски град да прилича на това, на което прилича. Всъщност против съм цялата страна да прилича на нещо, изпълзяло от клоаката посред нощ, но когато стане дума за тези неща, хората, от които зависи налагането на реда и контрола обясняват, че то и по света било така, не се коркайте, само че нас ни мразят и затова…

Според мен истината е, че Студентски град далеч не е най-прогнилото и упадъчно място в България, както напоследък ни се набива в главите. Той просто е едно от местата в България, само дето е пълен до пръсване с млади хора. А когато се съберат на едно място млади неангажирани хора и големи количества алкохол, обикновено има последствия от най-различно естество. Пак според мен, истината е, че Студентски град е кампус точно колкото и България е държава. И ако някъде по света има страна на неограничените възможности, това е нашата.

Студентски град бил средище на разврат, дрога и проституция… Де да знам. Може и така да е. Само дето на мен ми се струва, че е по-скоро средище на младежи, които предпочитат да си гледат живота вместо студентстването. И е нормално да е така, след като у нас се предлага образование, достъпно за всички, след като сульо и пульо могат да се сдобият с диплома, която накрая е толкова фиктивна, колкото е фиктивно всичко друго. Вероятно из Латинска Америка в страните с паравоенни маоистки групировки  също има държави с фиктивно  управление, образование, здравеопазване и съдебна система,  но ние не живеем там, живеем тук.

Преди седмица се случи поредната нелепа драма. В Студентски град след пиянска свада загина младеж, а след осми декември колегите му се събраха да протестират. По-горе казах, че това е смешно. Ами да, смешно е. Смешно е да видиш човек, който излиза от дискотека, да прави подписка за затварянето на същата тази дискотека. Смешно е да видиш човек, който прави купон до малките часове на нощта, да се оплаква от липсата на ред. Смешно е да се върнеш от студентския празник, а после да отметнеш и гражданските си задължения с участие в протестно шествие. Или поне на мен ми е смешно. Гражданско общество? И гражданското общество у нас е фиктивно, точно както всичко друго.

Фиктивна държава с фиктивно управление. Фиктивен парламент с фиктивни депутати. Фиктивна съдебна система, която фиктивно вкарва ефективни престъпници във фиктивни затвори, а после същите ефективни престъпници фиктивно си излежават фиктивните присъди по ефективните дискотеки. Фиктивна журналистика отразява фиктивни светски събития, в които фиктивни хора от  фиктивния елит показват нефиктивните си бижута и поръчковите си ефектни коли. Фиктивен хайлайф, фиктивни блондинки в комплект с фиктивни политици, които заедно с фиктивни бизнесмени организират фиктивни благотворителни кампании. Фиктивна пазарна икономика и фиктивно здравеопазване. Фиктивни закони, за чието спазване фиктивна полиция фиктивно бди.

Прозорците ни са счупени, а олющената мазилка е покрита с графити. И трябва част от нея да падне на главите ни, за да видим в какво сме се превърнали. Но нищо. После след купона ще направим граждански протест, за да отметнем и това си задължение.

Вината е наша. Не сме стигнали дотук поради злоба и ненавист. Стигнахме дотук не защото се съгласихме, а защото не казахме „не“  когато трябваше. Защото продължаваме да не казваме „не“, а когато го заявяваме, го правим фиктивно. Както всичко останало.

Сега ли се пречупихме, че станахме такива или винаги сме си били все същите?

Advertisements

37 thoughts on “Счупеният прозорец

 1. Съгласна съм – така е! И продължаваме да казваме едно извинително „не“ или пък мълчим. А нали се смята, че мълчанието е знак за съгласие. И за много неща в живота ни е така. Може би е слабохарактерност… Може би нещо друго…

 2. „И ако някъде по света има страна на неограничените възможности, това е нашата.“

  това е така, но и не е така…

  …някой от блогърите беше казал, че живеем в „страната на неограничените НЕвъзможности“ ..

 3. Pingback: Преглед на всичкото материал и събитие « Седим и мислим…

 4. Гадното е че българи изпадат до интелектуалното недоразвитие на мангалите.единствената грешка в студенският град липсата на полиция която да си тледа работата

 5. Не съм напълно съгласен с някои от твърденията ти…
  Студентският протест бил смешен… Нима? Ти как очакваше да реагират студентите? В страната на „неограничените НЕвъзможности“ за мен е цяло чудо, че все пак протест имаше и то от такъв мащаб! Това не е малко! Защо всички пишете за случая, защо по медиите непрестанно бълват „мозъци“ по темата? Защото над 1000 студенти излязоха по улиците, за да покажат, че не може повече така…
  Да, някои от исканията са доста наивни, доста прибързани. Но в тях личи основната идея на протестиращите – да се привлече внимание към проблемите на Студентски град. Които не са никак малко! Привлече ли се внимание, задейства ли се веднъж лостът, много неща ще изскочат…

  Защо омаловажаваме и малкото усилия???

 6. А, не умаловажавам усилията, никак даже. Закъснели са дори. Просто казвам, че проблемите не са от вчера. Че прозорецът е счупен отдавна. Че трябваше да падне парче от стъклото върху нечия глава, за да се види счупения прозорец. Че го имаше момента с Кристиян и Кристин, с онези пикли, дето бяха убили съученичката си, щото й завиждали, че цялата държава се движи на червено с пълна газ… Че всеки Божи ден се сблъскваме с беззаконието, наглостта, цинизма и безхаберито. Само дето никой не забелязва. Че възмутеното студентство, което по света е двигател на революционните процеси, първо си изкара студентския празник в дискотеките на същия този Студентски град, в който два дена по-късно искаха да се закрият същите тези дискотеки, понеже в тях бил проблема.

  Така де, сбит преразказ на това, дето го казвам по-горе. Просто ми горчи. Ама нищо де, изберете ги после пак тея, дето после ще излязат, ще вдигнат извинително рамене и ще кажат, че то и по света било така, тъй че кво ни занимавате… Пак гласувайте за тях. За Моториста, Дебила и Извънземния с летящата чиния. Пък си протестирайте междувременно и после разпускайте в близката кръчма. Бездруго знам, че до ден-два всичко ще утихне, понеже нова дивотия ще излезе на дневен ред. Обществото ще преглътне Стоян както навремето преглътна Петър, който пиян охранител простреля навръх именния му ден в „Алиби“ преди цели седем години и половина.

  Разбираш ли, на мен ми е кофти, защото имам навика да помня най-различни подробности. В училище ми беше удобно, щото си запомнях уроците още в клас, но днес ми тежи. Тежи ми да виждам как хората забравят. Тежи да виждам как хората просто не искат да помнят. Как помнят глупости. Какви ги вършат. Помня таксиметровия протест, когато обвиниха Костов за смъртта на Пепи например. Помня, че обвиняваха Симеон, когото неистово презирам, за децата, удавени в Лим. Знам, че друг ни е виновен затова, че минаваме на червено всеки Божи ден. В буквалния и в преносния смисъл.

  Протестът в Щутгард имаше значение единствено за приятелите и колегите на Стоян. За всички други беше повод да си изпуснат енергията и да си повярват, че правят нещо значимо. Щот не им пука. Но както и да е. Ще пиша за всичко това друг път, само да си събера мислите така, че да не опиша с много обидни думи това, което у нас минава за „гражданско общество“.

  Sorry.

 7. По този повод и вероятно във връзка „пушенето“ на полицаите тези дни София е пълна с полицейски коли и светещи зелени жилетки.

  Тези хора, наречени полицаи ги няма в дискотеките, където тоалетните се използват предимно за дрогиране, даже не влизат там, няма ги като те засичат по кръстовищата през деня или идиоти убиват пешеходци, няма ги като се прибираш късно вечер и притичваш в тъмното между счупените улични лампи – няма за цяр сиво облечени индидиви, а тези дни извират – да не стане нещо като в Гърция, да ги видим, че работят и че ги има. Тя и държавата изпълзява да се озъби или захапе като я настъпиш по интереса на мафията и олигархията.

  В студентския град са най-скъпите магазини и дискотеки, пред някои от общежитията има джипове за по 80 000 евра – нали не мислим, че са студенти. Това си става като убежище-кампус за друг тип хора.

  Казвам го защото протестите са даже закъснели. Ако всеки осъзнае къде е личния му принос за тази ситуация в обществото нещата трябва се раздвижат. Ами хиксът в ника поне означава, че ЗНАЕШ.

  А Марфа подкрепям в смисъла – трябва да сме граждани, а не поданици. То тези, които и четат блога очевидно са в някакъв смисъл.

 8. За мен протестът щеше да има стойност, ако се беше провел но 8-ми. Ей така, всички да си откажат резервациите и да си поискат парите с мотива, че не желаят да посещават места, където сигурността им не е гарантирана. Защото същите баровци с лъскавите коли и „прозрачното“ минало държат заведенията и дискотеките в Студенстки град, а от 8-ми декември не ми се мисли какви приходи са си докарали. Пак те са длъжни да наемат охрана, която не само ще си демонстрира дебелите вратове и патлаците, или ще опипва момичетата на входа, а ще се намесва, когато има нужда, защото на охраната това й е работата. Пак тези баровци са длъжни да монтират камери и да не допускат продажбата на наркотици по кьошетата и тоалетните (това обаче май си е част от техния бизнес).
  А студентите, вместо да призовават хората да си слагат кръстчета по никовете, да бяха взели да им бръкнат в джоба на собствениците на заведенията. Ако си съпричастен към една идея, един ден без препиване и дискотека ще преживееш.
  Писах вече, че тези, които са решили да протестират с хиксчета поне изявяват някаква съпричастност. Файда няма, но по-добре от апатия и мълчание. Наистина е глупаво, но… Казах по-горе какво би било ефективно. ЗА съжаление, както си писала, протестите не са ефективни, а фиктивни.

 9. Съгласен.. Винаги се изчаква да се случи някоя трагедия (с битов характер) и чак тогава се дава гласност на проблемите. А когато битовизмите ни заливат (мутрите, повърхностните хора, рушащите сгради, починалите деца), просто толкова много сме свикнали с това, че не му обръщаме кой знае какво внимание. Свеждаме глава, кимаме съпричастно и дотам!

 10. Равнодушието е враг №1 на обществото. Този лозунг беше издигнат от в-к Литературен фронт преди 50 години по повод убийството на студент от пиян младеж в трамвай №5, пред очите на пътуващите. Минали са толкова много години, а слогана си остава валиден.

 11. Граждани.

  Таговете за bold съм объркал, но глаголът е първо лице множествено число. Докато писах гледах и телевизия по същата тема и се нервирах – моля за извинение за двусмислието.

 12. Чакай, не разбирам нещо.

  „младежи, които предпочитат да си гледат живота вместо студентстването. И е нормално да е така, след като у нас се предлага образование, достъпно за всички, след като сульо и пульо могат да се сдобият с диплома“

  Да не говорим какво предпочитат да си гледат младежите. Но как ли нещата биха се променили в Студентски град ако образованието не беше достъпно за всички? Щяха ли обитателите да не са сульо и пульо? Какви и кои щяха да бъдат? Тоест, хората с много пари в никакъв случай не са сульо и пульо и те не са тези, които посещават скъпите дискотеки и казина, в частност в Студентски град, сега?

 13. Ако висшето образование у нас не беше достъпно за абсолютно всеки (не говоря за финанси, а за това, че сме сигурно с най-много университети на глава от населението, в които кой не е влязъл, той не е завършил, плюс 3-4 висши учебни заведения, дето все още държат някакво ниво), кампусите нямаше да са пълни със сульо и пульо. А в момента те са пълни със сульо и пульо, които са адски добре запознати с местоположението на всяко по-засукано заведение, но изпитват затруднения да намерят пътя до университета.

  И преди да кажеш нещо – никъде в текста не заявявам, че всички студенти са еди какви си. Но просто ако посетиш един немски кампус и го сравниш с някое родно българско студентско общежитие, независимо дали ще е Студентски град в София или втори блок в Шумен, разликата ще се набие на очи. И немския кампус, и нашенския му вариант са обитавани все от студенти, но разликата е, че в едното преобладават хората, които знаят защо са там. Най-малкото дори и много да търсиш, пак няма да намериш апартамент, от който в четири сутринта да гърми музика.

 14. Абсолютно несъгласна съм с теб за студентския протест. Първо, доста голяма част от клиентите на дискотеките в Студентски град не са студенти. Второ, не всички живеещи студенти в Студентски град посещават тези дискотеки. Трето, не всички студенти от Студентски град са били на шествието. Не можеш да твърдиш, че хората празнували 8-ми с мутрите са същите хора от протеста, просто защото студентите не са една еднаква компактна маса, която се движи вкупом навсякъде. Има студенти, страдащи за Стоян, които не празнуваха 8-ми и отидоха на протеста. Има студенти, страдащи за Стоян, които празнуваха 8-ми извън София и се върнаха за протеста. Има такива, които научиха за Стоян чак след като се върнаха в София. Има такива, които не свързват ходенето си по дискотеките със Стоян и не отидоха на протеста, защото нищо не свързват със себе си, защото нямат мозък. Има всякакви хора. Неправилно е така да лепнеш етикет на всички български студенти. Знаеш ли колко хиляди човека са това? Защо трябва да виждаш фалш в това, че хората са се стреснали и са започнали да осъзнават някои неща за града си, а всъщност доста си го знаеха и дълго преди инцидента.

  За Гърция.
  Писна ми от тия анархисти.
  Нищо против всичките политически, неполитически и аполитически видове движения, партии, идеологии и т.н, друга ми е мисълта. Протестите в Гърция не са само на анархисти. Анархистите са една малка част от протестиращите. Нищо против тях, ама е така. Под името „анархисти“ се сложи по-голямата част от гръцкия народ, защото това са всенародни протести. На учениците и студентите, които са против липсата на възможност за реализация и поскъпващото образование , което ще го направи за ограничен кръг хора. На учителите и родителите. На всички граждани. Против полицейския произвол (който там е МНОГО голям и постоянно има насилие, не е само Александрос), против вдигането на годините за пенсиите, против безпаричието, против беззаконието от страна на управниците, против всичките проблеми, които и ние си имаме, но понеже, както ти самата каза, сме фиктивно гражданско общество, при нас такова съпротивление няма.
  Хората се борят за правата си. Вместо да смятате лумпените, трошащи витрини, които са отвратителници, които уж се борят за човешки права, а нарушават човешки права чрез вандализмите им, за единствени протестиращи, вижте какво реално става.
  Извинявам се за коментара-романче, днес ме е ударило явно на писане:))))

 15. Значи, като почнат така да ме оборват… Някъде да съм говорила за всички?! Не, не говоря за всички. Изобщо не смятам, че всички хора са някакви, съответно всички студенти и те са някакви, и така нататък. Плюс това съм съгласна, че в Студентски град не трябва да има кръчми, дискотеки и всякакви такива, не и в такава концетрация, а още по-добре гъстотата на подобни заведения да е практически нулева. В САЩ например трябва да пътуваш цял час, за да стигнеш от кампуса до някоя бирария.

  Естествено и че е имало студенти, които са били на протеста, за да отдадат искрено своята почит към Стоян. Лично познавам такива най-малкото. И категорично отричам да съм лепила етикети на целокупното българско студентство. Етикет лепя на цялостното управление на държавата, в следствие на което тя е това, което е. А всичко останало в нея е функция именно на това управление, включително и устройството на Студентски град, включително и абсолютно всичко друго. Щутгард е точно такъв, каквато е и държавата ни и това е положението. И е много правилно студентите да искат промяна в управлението и устройството на Студентски град, само че това няма да стане факт, докато не сеп ромени устройството и управлението на държавата.

  А за положението в Гърция – абсолютно съм съгласна. И на мен ми писна. Туй то. 🙂

 16. Това за държавата ясно, но за студентите – така прозвуча. Не съм те разбрала явно, извинявам се.
  Бтв, след „писна ми“ в коментара ми продължи ли нататъка? :РР :)))))

 17. Марфа, мисля че Селин иска да каже – а е и моето мнение – че не са студентите излезли от дискотеката, които после са се обърнали да правят подписка за затваряне на същата тази дискотека. Голяма част от хората живеещи в Студентски град съвсем не са студенти, а са настанени там по различни начини и далавери. Да не говорим за клиентите на местните барове откъде идват. Фактът, че в Студентски град има толкова много заведения. дискотеки, казина и публични домове не се дължи на незаинтересоваността на студентите за учението, понеже не са подбрани по-строго. Просто това е територия на временното жителство, в която те нямат никакъв глас и права и в която поради това е възможно да се въртят далавери. Затова там е пълно с хлебарки, счупените прозорци никой не ги поправя и въртящите тези сделки нямат сметка да съществуват механизми за контрол и ред. Студентите, живеещи там, са хора, които просто не могат да си позволят квартира другаде, където може да се живее и учи нормално.

 18. Ами туй казвам и аз бе! Че СГ е огледало на държавата! Не е това, което трябва да е един кампус, както и държавата не е това, което би трябвало да е една съвременна цивилизована държава. Мхм!

 19. @размишльотини и jaguar

  В десятката сте – това е район от София на практика без влияние на населяващите го върху общинската политика.

  Сега всички политици яхнаха вълната – но в края на краищата в общежитията живеят студенти, които не могат да си позволят наем на друго място. За далаверистите също сте прави – вижда се с невъоръжено око. Такива трагични събития просто вадят наяве реални социални проблеми – че нали студентите в София са деца на реални хора със средни и ниски доходи.

 20. Трагична история си е. И това за полицаите, че рядко са там, където трябва да бъдат е вярно.
  Първият път, когато ме ограбиха в София беше точно в Студенстки град – прибирах се със съквартирантката си от интернет клуб по осветен булевард и някакъв изрод ми издърпа чантата от рамото – документи, пари, карти за сметката, телефон и т.н. Веднага отидохме до местното РПУ, за да дадем показания.
  Освен, че примерно ни записаха показанията и ме черпиха по цигара, не се разминах и от намеци, че видиш ли съм съучастник, защото се мотам в един посред нощите навън. То приказката за покритото мляко и котката е вярна, ама все пак – осветен булевард и не съм сама. И те май трябва да имат патрулки на тоя булевард. И се опираха да ме успокоят, че не съм единствената пострадала…

 21. Това, което се случи с младежа е трагично. Но…
  На всички ни е ясно, че подобен инцидент беше само въпрос на време именно поради посочените причини.
  Що се отнася до т.нар. Студентски град – аз там работа нямам и никога не съм имала. Бях студентка в друг град, но там студентските общежития си бяха студентски общежития и подобни золуми не е имало.
  В твърде редките случаи, когато отивам в т.нар. Студентски град, обикновено на някой концерт я в з. Христо Ботев, я в Зимния дворец, гледам да се изнеса от зоната по най-бързия начин, защото атмосферата никак не ми допада. Там е всичко друго, но не и академично.
  Напълно съм съгласна с коментара на Марфа, че е твърде странно болшинството от студентите да си изпразнуват едно хубаво празника (и кадри гледахме от празненствата, но предпочитам да се въздържа от коментар), пък после да правят шествия и да искат да затворят кръчмите и дискотеките. Извинете, но това е, меко казано, лицемерно.

 22. Аз по телевизията ги гледах. Мама му стара, проблем има! Очевидно има проблем, нали тъй?! А единственото, което се получава отсреща е, че ще разположат линейки из СГ, тъй щото ако пак някой реши да трепе някого, Бърза помощ да е в околностите. Ами думи нямам! Да земат да ни раздадат направо по един саван на всички, щото кротко да си легнем да мрем, докато чакаме линейките, а?!

  Казвайте кога и къде са протестите, че да обявявам. И нека да не са само срещу безхаберното управление на СГ, а срещу безхаберието на държавата като цяло!

 23. С риск да излезна извън правилата за коментиране,
  защо държиш гласа си в себе си и ти, защо ти става тъжно само когато видиш тъжното? Не е виновен никой друг, ние сме виновни, аз съм на 30, ти мислиш като на 30, мислиш какво пропусна, че не приличаш на тях?/ за добро или лошо естествено/ Не е само държава, възпитание, ценностна система. Дава ти се шанс да получаваш, да грабиш от живота, някой го ограбва целия, и този на другите, друг си го крие в сърцето си, не сме различни, просто си пазим желанията за други неща! и ставаме киномани на живота около нас!

 24. Това е наистина чудесно, Яни! 🙂

  А снощи много се нажалих. Милен Цветков беше поканил група от протестиращите студенти в студиото си, които общо взето в прав текст заявиха, че исканията им са за одържавяване на СГ (?!), за полицаи и улично осветление, но ако можело дискотеките, баровете и кръчмите да останелим, щото да имало къде да разпускат. Кат ще правим кампус, ще е по нашенски. Блах!

 25. Студентските протести не са закъсняли.В Гърция протестите на студентите тлееха няколко години затова избухнаха с такава сила и ожесточеност.И техните дебили управляващи като“нашите“ ревнаха че това били вандали и какво ли още не!В същия стил на мушмороци и плъхундери НАШТЕ шайкаджии се изпокриха зад милиционерската рекетьорска сган и ги е смъртно страх да си покажат посраните муцуни ,чунким има какво да кажат!То какво ли е в ред в тази географска територия“БЪЛГАРИЯ“!Тези посерковци кански не искат да знаят ЗАЩО ТОВА СЕ СЛУЧВА?Затова те заслужават да отидат на бунището,а тази милицайска сган дето днеска така ЗЛОБНО биеха студентите наБОРСАТА!!!Не им е мястото там!Смяна на властта смяна и на тях!Ще ми пушат „МЪЛЧАЛИВО“!!!Какво са толкова свършили та да пушат А!75хиляди милиционери хрантутници висат на врата на бъгарина!!!

 26. Ами то е нормално. Всички знаем какво се случва, когато предпазната клапа на теджерата под налягане се запуши.

 27. Аз лично откривам в себе си силно набъбнала непоносимост към точно клишираната, ефектно афиширана фиктивно приложена дейност от самите нас, дейност която би трябвало да е активно участие в кауза която да е напълно искрена и алтруистична и винаги упражнявана колективно.

  Просто успяха да ни накарат да чувстваме всякаква реакция относно разните му трагедии и своеволия като пълно клише и поредното нещо което ще остане безнаказано. Казват – Докато не почука и на твоята врата, е много вярна.. всеки чака да му се случи на него за да надигне глас. Егоизъм докрай! 😦

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s