Защо е Петър Димитров

card_readerПросто не знам откъде да започна… Ама не, не мога да си се начудя. Живея в страната, управлявана от кабинета на Станишев, а постоянно се изненадвам. Мисля, че това не е много нормално и започвам да се плаша за себе си. 😦 А истината е, че разполагаме с може би най-нестандартното правителство в света и не би било зле да го обявим за нещо като национално богатство или да се опитаме да го регистрираме в UNESCO като някаква културна ценност, или де да знам.

Верно е, че понякога човек се пита това там, дето се помещава в министерския съвет, правителство ли е или кръжок по труд и творчество, но не мисля, че трябва да се съсредоточаваме върху такива предателски мисли. По-важното е, че в този колектив кипи дух на съревнование, докато членовете на кабинета вкупом участват в някакво собствено издание на „Кой е по-по-най“.

Тъкмо човек си мисли, че след филмовите изяви на министър-председателя и културния министър, последвани от появата на нов бестселър на небосклона на българското книгоиздаване, правителството ще излезе в заслужена почивка, преизпълнило плана си да весели народа, когато в състезанието се включва Петър Димитров.

Всъщност министърът на икономиката е най-пламенният участник в надпреварата по оливане. Неясно защо обаче не се отдава нужното внимание на усилията му. Така де, Станишев веднъж се качи на трамвай и директно влезе в историята, докато колегата му изобщо не е слизал от трамвая (образно казано), пък кой знае защо рядко се говори за изявите му. А заслугите му са неизборими! Кой, мислите, разкри причините за повишаването на зърното и хляба, а? Ами да, познахте! Не помните ли? Ще ви опресня паметта, ако сте забравили. Значи, знаете ги китайците. Онези там, с ориза и с китайските ресторанти. Е та тези китайци, значи, нещо загърбили изконния си ориз и минали на разни житни култури от рода на пшеница и други такива. И понеже са много, китайците това, цената на зърното закономерно скочила…

След като разкри тази конспирация, пак той изнамери начин как да се спре повишаването на заплатите у нас. Както знаем, ние сме страната с най-ниска минимална работна заплата в Европа. Това е продиктувано от изцяло икономически съображения, защото така се борим с инфлацията. Та пак на Петър Димитров се падна да иновира и тази иначе доста иновативна методика за борба, да ме прощавате за тавтологията. Човекът предложи идеята да си внесем бесарабски българи, дето щели да вършели същата работа за по-малко пари. Добре, че не се сети да внесе сомалийци, дето ще работят и за без пари, само за някоя и друга филия хляб дневно, щото сега вместо огъталия се черноморски флот щяхме да си имаме чисто новичка пиратска флотилия.

Все пак изявите на Петър Димитров имат определена цикличност. Оная история с покачването на цената на хляба и румънската вина за повишаване на цените на млечните продукти, се разигра миналата година през есента. Последва едногодишно затишие и звездата на топ-икономиста в страната отново засия  в небосклона като комета над Витлеем. След като обвини за зърното китайците, за млякото – румънците, а за инфлацията – заплатите, човекът се захвана да решава и други проблеми. Например кризата в икономиката. Помните ли времето, в което бяхме на първо място в света по производство на електро и мотокари? Вие дори да не помните, Петър Димитров не е забравил. Добре, че има такива  доблестни мъже като него, които и в най-трудните моменти да не падат духом. Вместо това раздават акъли. Кризата ще я преборим с наш роден български електромобил.  Екологичен електромобил. Хем ще  се отворят нови работни места, хем икономиката ще живне, хем ще подобрим и екологичния статус на страната и може да ни се размине и глобата заради боклука.  Може дори заводът-производител на електромобили да е склонен да ги продава с отстъпка на правителство и парламент, та така  хем ще подпомогнем надигащата главата си българска икономика, хем ще спестим от нови BMW-та и хората няма  да си образуват нерви, като четат как се харчат пари за леки коли по време на криза.

Другият проблем, който се препъна пред креативността на Димитров, е събираемостта на данъците. Проблемът си е сериозен. Събираемостта им очевидно е ниска, а неясно защо, колкото и да ги повишават, тя става все по-ниска. Решение обаче има. Данъчни карти. Това е. Всеки супермаркет, бакалия, павилион за вестници и сергия ще бъде снабден с четец за данъчи карти. Отива човек да си купи кило домати, две краставици, глава лук и връзка магданоз от пазара, продавачката минава картата през четеца и хоп! Имаме нарушител! Съгласно идеята, този човек не би могъл да си закупи нищо от никъде, докато не докаже откъде ги има тези пет лева, с които е надскочил обявения си месечен доход. Ето колко лесно било. Те хората са казали, че най-простите неща са най-гениални и те го на потвърждението. Още повече, че и по света било така, твърди неуморният министър. Само пропусна да спомене в кой точно свят, но хайде да не търсим кусури. По света пък. Амаха!

Да помълчим  малко, за да асимилираме тази идея.Асимилирахте ли я? И аз така. Разбира се, имам някои въпроси. Чужденците в България как точно ще пазаруват? Може би ще показват паспорта си на касата, за да удостоверят, че нямат нищо общо нас, а  после кротко ще се дърпат настрани и ще се забавляват, докато гледат как пенсионерката баба Мара доказва с данъчна карта, че има право да си купи кофичката кисело мляко. Бля.

fresh

Advertisements

18 thoughts on “Защо е Петър Димитров

 1. Те са ненагледни и безгранични — нашето мило правителство. Барабар с вожда и учителя им — нашия пернишки президент.
  Данъчна карта, всичко ще въведат, само да има „реален социализъм“ „както едно време, а“
  Да, другари, като едно време

 2. Аз от 20 години се срамувам, че съм в учил в заведението на Петър Димитров, където той е (беше, пак ще е?) даскал – ВИНС-а. Това царство на посредствеността и бездарността, обитавано и управлявано и досега от работническо-селските кадри, е дало един от най-свидните си плодове, Петър Димитров, за министър. Пейте всички, другари и другарки, и славославяйте, че ние, бездарниците, сме на всеки километър, от тук до края на света.

 3. И за какво изобщо са ни тези карти? Спокойно могат да ни имплантират чипове – така, де, поне тези, на които им иде да си срежат вените няма да посмеят да кълцат…
  Това под сурдинка, да не се окаже, че другарят икономист чете блога ти и да вземе верно да подеме такава инициатива…

 4. „Кризата ще я преборим с наш роден български електромобил. Екологичен електромобил.“

  Някои хора още не могат да се примирят с факта, че вече не сме великият производител на електрокари, които изнасяхме в Япония. Ами защо тогава да не произвеждаме електромобили при този 100% недостиг на пазара? Все започва с „електро“. Дори „Тойота“ още не ги произвежда! Сега е моментът да отхапем 99.99% от този пазар! А как ще финансираме този брилянтен бизнес-проект? С въвеждане на данъчни карти и постъпленията от глобите!

  Предполагам, че г-н министърът има някаква неосъществена мечта или просто е скрит гений, неоценен от никого и жадуващ за внимание. Е, и Хитлер е бил такъв и се е занимавал с величествени архитектурни проекти във възможно най-подходящият кризисен момент – по време на превземането на същият град от Съветската армия. Предполагам, че хобитата са помагали, а изглежда, че и сега помага на отговорните другари да се отпуснат и да не се товарят с работа.

  Все пак нека да посочим защо не ни трябва да се занимаваме с производството на електро-каквото-и-да-е.
  Защото:
  1. МИНИСТЪРЪТ НА ИКОНОМИКАТА ВЕЧЕ НЕ РЕШАВА КАКВО, КАК И КЪДЕ ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДА. Има-няма от 19 години така стоят нещата.
  2. Защото г-н Министърът определено не е виждал автомобилен завод и е учил икономика по времето на комунизма, когато не преподаваха простичкия, но груб житейски факт, че да произвеждаш повече, отколкото изисква паразарът е пълна глупост.
  3. По-евтино ще ни излезе да си купим “Форд“, „Дженерал Моторс“ и „Крайслер“. Че и данъчни преференции ще получим от САЩ. И дори може да ни остане част от бюджетния излишък.
  4. Петролът падна драстично, но няма да обясняваме на г-н министъра каква е връзката между цената на петрола и електромобилите, че ще вземе да научи нещо, което доста време е преподавал.

 5. Хаха, постът е умопомрачително добър 🙂 Както и коментарът на Qni, бтв.

  Само че при все цялата праведност, увеличеното потребление на пшеница в Азия наистина е част от проблема с цените на храните ;р

 6. Виж сега. Ти си в Азия, нали тъй? Практически в момента там се помещаваш. Ами айде действай де! Ъъъъ, такова, прокламирай ориза! На тебе чакаме, Жоре, ни са излагай. Вместо да учиш руски и да се занимаваш със странични дейности, заеми се да върнеш ориза на полагаемото му се място, амаха! 😛

 7. Мда, другаря Петър Димитров е перлата в короната на Триглавата ламя. А неговите изказвания придават ювелирност на разкошната му аура. Обаче поради лидерската позиция на ватмана това „алено бижу“ често пъти остава извън „позитивния“ поглед на хората.

  Иначе си е дебил другаря…

  Много приятен анализ и свежи критически размишления. Браво, Марфа !!!!

 8. Ново двайсе от нашия идол – Министърът на Икономиката и Енергетиката. Той НАИСТИНА Е ГЕНИАЛЕН:

  „Ние 11 години се готвим за тази криза. Няма по-подготвена държава в Европейския съюз от България за тази криза.“
  Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката, пред „Нова телевизия“ в разговор за световната финансова криза

 9. Недогледала, в ЧНГ-то ти, май съм те взела за момче… sorry при това и именница, да пропусна да честитя – пак sorry… но сега попадам, тук при тебе, Marfa, на… любимата си тема – „п.д.“
  Ех, че хубаво си го казала! Браво! Достави ми удоволствие.
  С такива ‘недоразумения на природата’, за съжаление, изобилства управлението на държавата ни, както и множество важни институции, университети, пък и частни фирми, ако щеш…
  Питам се не е ли обидно за човека (ти, твоите читатели, аз и т. н.) да понася подобна гавра?!
  ps: Надявам се да ми простиш фамилиарния тон (на ‘ти’), който си позволих, въпреки че не се познаваме…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s