Свободни размисли

Започвам тази публикация с една уговорка. Признавам си, че не съм икономист и нищо чудно да напиша някоя глупост. Все пак се утешавам с мисълта, че на фона на случващото се в последно време у нас, бая ще трябва да се потрудя, за да надскоча някои изцепки, които напоследък се разиграват на най-високо ниво в държавата. Така де, нямам ли право и аз да дрънкам глупости? Моите поне са безвредни.

Така, оправдах се, пък да си почна мисълта най-сетне. Изчакайте само секунда да си разтворя два упсарина… Докато мехурчетата бълбукат из чашата ще вметна, че от миналата седмица съм болна. Седя си обаче чинно на работа и в момента изпълнявам и длъжността „биологично оръжие“, щото не смея да изляза в болнични. Просто не ми се рискува да получа парите за боледуването си около Великден и то ако имам голям късмет. Затова ще си седя на работа и ще пръскам зарази! Ха! Няма само на мене да ми е зле!

Добре, добре, спирам и минавам по същество. Най-сетне. Та… Лежа си аз тази вечер пред телевизора и слушам новини. Както вече може би ви е станало ясно, аз съм човек, дето силно се вълнува от новината, че по всяка най-голяма вероятност тринайста заплата няма да има. Не и във Варна. Но на екрана се появява председателят на Българската стопанска камара, достолепният господин Данев, и много научно обяснява защо не само, че не трябвало да има тринайста заплата, но и заплатите като такива изобщо не бивало да растат повече. Каквото било – било. Толкоз. Защото заради кризата, нали… А и освен кризата имало и друг проблем – ръстът на производителността у нас изоставал два пъти от ръста на работните заплати…

Добре, аз, както вече споменах, нямам икономическо образование. Но това не пречи да си поблъскам горящото чело над проблемата с производителността на труда у нас, както и да поразсъждавам кои по-точно са хората, които се вълнуват в голяма степен от ръста на работната заплата в България.

Имаме, значи, няколко вида производителност на труда. Най-лесно видимата и най-материалната, е именно, ами, материалната. Тоест, работя в цех за тухли и съм произвела еди колко си там тухли. Или пък съм запечатала определен брой пасти за зъби. Или съм ушила известно количество гащи. И така нататък.

Имаме и нематериална производителност, сиреч непряка. Вероятно всичко това си има друго име по икономическому, но аз го разбирам по следния начин: работя в магазин за продажба на мобилни телефони и съм особено убедителна, та съм успяла да продам повече телефони от колегите си. Очевидно не съм произвела нещо, но пък имам висока успеваемост, нали така? Или съм програмист, завършвам предсрочно възложения ми проект и съм готова да започна следващия. Сиреч добра производителност, права ли съм?

Имаме обаче и длъжности, където производителността на труда не е толкова определяща. Тоест, да кажем съм счетоводител в предприятие. Върша си съвестно работата, но мога да свърша само толкова работа, колкото има, просто щото работата е толкова, крайно количество. Разбира се, мога и да не си върша работата и тогава ще говорим, че трудът ми е неефективен, но тъй като са малко фирмите, които биха си позволили калпав счетоводител, защото обикновено се радват на кратък и болезнен живот, мисля, че можем да прескочим тази измислена от мен трудово-производителна група.

Да си дойдем на думата. Ниска ли е производителността в България и кои са хората с ниските заплати? В някои отношения е ниска. В някои. Тоест, пак по телевизията пак преди малко гледах станалия вече широкоизвестен Ремонт на „Стамболийски“. Десетина мъже от малцинството, облечени в оранжеви жилетки, седят и съзерцават единайстия, който отегчен от Живота, Вселената и всичко останало, дълбае омерзено някаква дупка около трамвайната релса. Каква производителност, какви пет лева?! Оттам обаче може да се запитаме кои са тези мъже и да си отговорим, че вероятно са работници на някоя фирма, която сигурно е спечелила каквото там е имало обявено за Ремонта на „Стамболийски“. Или пък ремонтът е пряко финансиран от Общината. Не знам, а и не ме интересува, повече ми е интересен резултатът. Фирмата, „ремонтираща“ въпросния участък, съвсем очевидно не си дава зор, щото на нея така и така ще й се плати. Познайте обаче кой все пак дава парите. Познахте, нали? Вие, точно така.

Освен подобни паразитиращи фирми, които си живеят съвсем удобно на територията на цяла България, има и друга категория предприятия, чието създаване поначало е дивотия. „Кремиковци“. Навремето в училище учехме, че развита страна=страна с развита тежка индустрия. Същевременно страна с развито селско стопанство=слаборазвита страна. След което следваше таблица, в която България се кипреше на първо място сред страните – производителки на електрокари и гордо ни се съобщаваше, че по последни данни сме на първо място в света по производство на калцинирана сода на глава от населението. Същевременно винопроизводтвото, розопроизводството и други перспективни такива селскостопански начинания бяха ако не съвсем унищожени, то докарани почти до клинична смърт и в момента кретат на системи, селата се обезлюдиха, градовете са пред колапс, а работещите в соц-гиганти като „Кремиковци“ мразят Александър Томов. Който не че не си го търси де, но това е друга тема.

Освен умиращите соц-гиганти имаме сума ти други фирми и фирмички, които обикновено са разположени в периметъра на малки градове с висока безработица. Хората там имат право да избират между следното: или да хванат пътя за Големия Град, където ще ги гледат накриво и ще ги обиждат на  селяни, или да хванат пътя за чужбина, или пък да се хванат на работа в предприятието. Най-често за минимална работна заплата. И периодично по телевизията се появяват плашещи репортажи за гръцки шивашки цехове или италиански обувни предприятия, в които работничките стоят заключени денонощно, за да получат накрая заветните 110 евро. Нищо, от догодина ще бъдат 120. 120 евро работна заплата в Европа. Месечно трудово възнаграждение, да допълня. И не просто в Европа, а в страна, която е членка на Европейския съюз. А аз пак се питам – по-малко ли работи една българска шивачка от своята немска колежка, та получава такова африканско възнаграждение? А ако са чак пък толкова калпави нашите работещи, що тогава фирмите си изнасят тук производството? Не, просто цената на труда тук се държи умишлено ниска. За да може после достолепни хора в маркови костюми да обясняват научно, че е напълно нормално страната ни да е разделена на столица и на гето. Навремето Виденов се закани, че ще превърне общините със синьо управление в сини гета. Десет години след като правителството му падна, страната просто вече е гето. Не синьо, но е гето. И това, че в два-три по-големи града може да се живее и все някак хората успяват да свържат двата края, още повече контрастира с положението в малките общини.

Едновременно с това обаче навсякъде като знаме се развяват увеличените доходи на населението, които от своя страна увеличавали инфлацията и намалявали конкурентноспособността на икономиката… Добре, хайде да видим, коя част от населението е с видимо ако не повишени, то поне с високи доходи? И колко е голяма тая част в проценти? Е може ли, кажете ми, всички да бъдем програмисти, PR-специалисти на известни фирми или да сме предприемачи? И какво собствено означава термина „висок доход“? Ми да кажем човек работи за хиляда лева заплата. Чудесно. Това са петстотин евро обаче откъдето и да го погледнеш. За България хиляда лева са си висока заплата, но за подобна позиция в чужда страна той едва ли ще взема петстотин евро. В моето обкръжение обаче хората, които имат доходи над осемстотин лева, са единици. Пък не са нископроизводителни, нали. Смея да твърдя същото и за себе си. Истината е, че цената на труда в България преднамерено се държи ниска. А цените на най-жизненоважните стоки у нас вече започват да задминават европейските. Господа от БСК, признавам, че от икономика не разбирам, но и ний свят сме виждали и цени сме гледали, та все правото от кривото можем да го различим, нали тъй? Как скачането на минималната работна заплата от 110 на 120 евро ще увеличи инфлацията при условие, че цената на тока сочи с пръстче тази жалка сума и й се смее в лицето? Как тристата лева заплата, които са месечният доход на домакинство от споменатото вече добре поддържано в състоянието си гето, влияят на инфлацията? А дали пък ниската покупателна способност на населението не оказва негативно влияние върху продукцията на българските фирми и не отблъсква някои потенциални инвеститори? Дали именно тази дивотия, наречена минимална работна заплата, не е причината за отсъствието на инвеститори, които наистина биха съживили икономиката за сметка на такива, които просто търсят най-евтината възможна работна ръка? Защото от тазвечершните думи на Божидар Данев стигнах до извода, че народът само лежи под крушата, джобовете му са пълни с пари (вероятно сами се печатат) и той само купува ли купува като невидял.

И като манна небесна, сякаш точно по поръчка, в България по празниците вместо Дядо Коледа с шейната си довтаса Кризата.

Може би нямаше и месец преди Кризата да удари, когато у нас лицето Петър Димитров, чието съществуване още не успявам да си изясня, се фукаше с тазгодишния бюджетен излишък. Въпросният бюджетен излишък беше широко дискутиран на най-различни нива. Премиер и зам.-министри се надпреварваха да обясняват колко било хубаво наличието на те тоз бюджетен излишък и как това значело, че икономиката просперирала. Примерно, за цялата минала година излишъкът беше около три милиарда и половина. За първото тримесечие на тази година той вече гонеше два милиарда, а допреди около месец се твърдеше, че продължава да расте. Лично моето неекеспертно мнение е следното: щом покривът ти тече, каналът ти е запушен и мазилката на къщата ти се рони, докато ти вече се чудиш в кой джоб да си тикаш пачките, значи нещо ти има. В главата. И си съвсем зле, защото вместо да използваш парите по предназначение, ти седиш под дупката на покрива, върху главата ти капе, а ти развяваш пачките и обясняваш колко било хубаво, че ги имаш. Искам да кажа, че откъдето и да го погледне човек, огромният бюджетен излишък на фона на огромни социални и икономически проблеми означава огромно количество неусвоени средства. И когато през 2007-ма се озовахме в подобно положение, в края на годината започна невероятна вакханалия по изразходване на бюджетния излишък. За какво ли не. Най-вече за дивотии. Особено ясно си спомням корветите… Те ти класически пример за небалансиран бюджет. И това щеше да се повтори и тази година, когато обаче ни сполетя Кризата.

Позволявам си да направя следното предположение: бюджетният излишък ще изчезне. Просто някак ще се унищожат взаимно с Кризата или най-малкото, Кризата ще го унищожи. Няма да стане ясно как. Само дето тази година няма да се чудим как да харчим пари в последния момент. Просто няма да говорим за това. И ето, не говорим. Някой да говори за бюджетния излишък? Някой да се пита какво стана с него? Никой. Не е ли странно? И вместо да стимулираме икономиката и производителността, вместо да преразгледаме данъчната политика и данъчното облагане, ние ще прокараме идеята за замразяване на доходите. Въпреки инфлацията. И сега какво? Ще правим дъмпинг на Китай? Ще се надяваме и тук да дойдат „инвеститори“, които да наемат хора за по долар на седмица, що ли? В това време Сергей ще се нагърби да ни забавлява, като жертвоготовно участва в самодейни пиески и ни пише книжки за лека нощ, негови фенки ще го преследват, пищейки „Сергей, обади ми се!“ или каквото там беше, ще си спомняме времената, в които беше нормално да се печелят избори с 99,99%, ще четем в хрониките за новата рокля на Елена Йончева, за първите стъпки на малкия Симеон-Хасан, ще преглъщаме изборния туризъм и…

Ама не, не ми обръщайте, просто имам температура и си говоря сама.

Гласувайте за тази публикация в svejo.net 🙂

Advertisements

31 thoughts on “Свободни размисли

 1. Аз затова не обичам да ми запушват устата с подаяния като тринайсета заплата, добавки и други глупости, защото както ти ги дават, така, щом им скимне, ти ги отнемат, преди да успееш да кажеш „макроикономика“. Да ми увеличат нормалната заплата, дето се взема 12 пъти в годината, тринайсета не ща!

 2. С това заплащане на труда става интересно напоследък. Само през последния месец ми искаха :

  1. за отвиване и завиване на 4 гайки – 50 лв
  2. за 1 метър изкоп 30 см дълбочина – 60лв.

  Мисля в скоро време да ставам или автомонтьор или общ работник.

  Длъжностите са високоплатени 🙂 . При нормална заетост първия би изкарвал 2 000 лв/месец , втория минимум 3 000 лв/месец.

  Номентклатурчика Данов няма какво да го коментира човек, той толкова си може. Петъ Димитров – тоже.

 3. Между другото твърдения, подобни на цитираното от Марфа, с които ни заливат, смея да твърдя не от днес и не от вчера; а също неща като самата Криза и как така изобщо световното общество е допуснало да се стигне дотам добруването ни да зависи от въображаеми и несъществуващи пари – та тем подобни въпроси отдавна мъчат и мен и някой ден съм решил да прочета един учебник по финанси пък да видим! Някой тук се бъзика доста здраво с нас според мен.

 4. Хахах, Яни, много народ се изнесохте в тази Япония бе, да няма някакъв план за завладяването й нещо? 😆

  Майче, мда, така е. Ама кой ни пита…

  ss7, много съм се замислила дали да не се преквалифицирам във фаянсаджия. Ще видя да взема някакви мерки 😉

  Жоре! Кон-спи-ра-ци-я! Те тва е! 😯

 5. Чудно!За не-икономист просто си изтъкала паяжина от мешавицата в нашата държавица.Поздравления.Прочтайки този ти пост (до другите не съм стигнала още ,но минах през правилата и се НЕ усетих трол 🙂 ) и една статия във в.“Телеграф“ ми стана малко смешна позицията на иконимическите екперти.Според негово Величество финансистЬ коледните бонуси и 13-те заплати трябва да бъдат замразени поради „световната криза“ Смях на бучки (цитирам една скоклива Иринка).Много удобно явление се оказа това чудо (кризата).Перфектната извинителна бележка за управляващите,липсващи от сцената на БГ оцеляването и процесът на деградация!
  Айде изказах се 🙂

  п.с. Като попрпчета още нещичко,може и да изнапиша нещо нещо 🙂

  Хубав и усмихнат ден 🙂

  Една ШматкЪ 🙂

 6. Икономистите затова не обясняват с примери и простичко. Щото ще вземем да разберем. Пък тогава ще почнем и да изискваме правилни действия.
  Много хубаво си казала всичко. Наистина го пусни на повече места – ако искаш повече хора да пуснем линк към теб.

 7. Божидар Данов е доста умен мъж и едва ли заслужава такава оценка в коментарите.

  А въпросът за производителността по принцип е мениджърски – да се купи производителна техника и да се накара наемника да работи – а не класическото:

  – К`о пра`им са ?

  А сега настъпва дефлация, но у нас никой не намалява цените – монополна икономика под закрилата на държавата.

  Иначе тринадесетата заплата ще запуши точно дупките по тока и парното!

 8. Ейй защитникът на големият чичко ,с голямата заплата и всичко голямо освен замисъл за аудиторията.Хайде да ми обясните,ако ще и с диаграми-кое е по-важното :
  Инфлацията и всички не толкова просто изложено позиции на всичко държавно в държавицата ни или какво ще вечеряте ,или колко джобни ще дрънкат в джебчето на детето ви????
  Ясно е ,че разни ерудити ще разпращат посланията си и тълкуванията си по вестници и медии,но парсата ще си я оберем ние!
  А 13-ка няма да има точно според въпросният Данов (за справка интервю във в.“Телеграф“).

  п.с.Марфи линкната съм към моя блог too 🙂

  Усмивки 🙂

 9. Браво, Марфа! Много добре си ги видяла нещата, мани икономическото образование, то напоследък тези, които би трябва да го имат, те се оливат.

  Сума време работих като текстилен технолог и ще ти кажа защо примера ти с шивачките е право в целта. Защото всички станаха ишлемисти. На пръсти се броят фирмите със собствено производство (нещо като бели гарги, но пак добре, че още ги има). А ишлемето си е е… майката. Защото се работи за жълти стотинки, защото западняците искат например трикотажна блузка за 2.00 евро – с материали, труд и опаковка за сметка на производителя, който пък трябва да си покрие режийните, заплатите, осигуровките, съответното плетене, багрене и тям подобни. Така се стига до парадокса, че ако изобщо излезе на печалба, то тя ще е 0.004 евро на парче. Понякога производителите излизат и на нула и приемат поръчки само и само да държат работниците си заети, докато им се усмихне късмета да вземат поръчка с въпросните 0.004 евро печалба… Изгори, за да светиш… А ако произведе същата блузка и я пусне на нашия пазар, реалната й цена ще бъде около 6-7 лв. Примерно.

  Само дето пазар няма, защото китайското е с 1-2 лв. по евтино. Защо? Защото не се е намерил втори Стамболов, който да обложи прекупвачите с големи мита така, че да преориентира пазара към родното производство и по този начин да го насърчи.

  Много може да се изпише по въпроса, аз също нямам икономическо образование, но то и на децата вече им е ясно какви кадърни и родолюбиви чичовци и лели ни управляват…

 10. Всичко написано просто не е вярно, защото хората в България взимат ЛЕВОВЕ (слава Богу), а не евро. Вие допускате грешката, която допускат ВСИЧКИ глуповати български журналисти- пресмятате по междубанковия курс, който няма НИКАКВО отношение към действителността.

  Реалният курс е

  1 лв. = 3 евро (като покупателни възможности).

  И още нещо… Ние получаваме почти ЦЯЛАТА си заплата, защото плащаме смешни осигуровки и данъци и не плащаме наеми. А западноевропейците получават ЧИСТО, т. е ЗА ХАРЧЕНЕ, ЗА ТЯХ някъде към 300 евро, което си е ЧИСТА ПРОБА МИЗЕРИЯ.

 11. Гррр за последният пост!
  Няма как да се посочва с показалец и нетолкова толерантен тон ,че позицията която е заела дадена личност не е вярна!Чия истина следва изказването Ви,ако не само Вашата-именно от тази си страна всеки би Ви контрирал с подобно гръмко твърдение:“Вашата теза и всички доводи,прибавени към истиността й-просто не е вярна!“.Но това е чиста проба едностранно мнение.Трудно се опонира на онези,които не умеят (без обидени моля) да хванат тънката нишка на спора,а именно приемането на мнението на човека срещу тях,защото то е такова имайки в предвид,че е поставена дискусионна тема( в случая публикацията на Марфа).Неуважение е другата част на неприемането на чуждо мнение.
  Моля да си отбележите следното като мое мнение неподлежащото на Вашето желание то да не бъде вярно,защото е лично и неприкосновено и отстоимо от мен самата и то с немалко доводи и показалци за истиност:
  1.Нека уточним ,че Вие няма как да знаете аз дали не взимам заплата в Евро-вероятност 90%
  2.Хората в България за Българи с достойнство и дори и потънали в мизерия пак ще взимат и последното левче,за да го скътат с единствената разумна цел : бели пари за черни дни.По тази си ковчежност никой не би приличал на народа ни,поради огромната разлика в манталитета на правене на пари,взимане на пари и изразходването им.Тук типично си се казва: Ние знаем 2 и 200-истиност: 100%
  3.Българските Журналисти Уважаеми Господине рискуват да изглеждат глуповато ,опитвайки се да смелят неприемчивото за нас :аудиторията.Посредникът е винаги ***** (няма да си позволя да съм цинична,но всеки знае завършека на тази фраза).От тази си позиция те са оголени пред нас и пред другата страна и подлежат на подобни критики.Но един глупав човек не би имал възможността (умствена,ако щете) да излезе и да заявява ден по ден позицията на едната и другата страна в този казус-политиката и обществения живот.Вярност: 100%
  4.Странен израз е това “ Ние получаваме почти ЦЯЛАТА си заплата“…от къде идва -ваше право да обясните.Аз ще застана от другия край и ще опонирам,че аз и много останали хора получават ЦЯЛАТА си заплата,без остатъка „почти“.Истина: на 100%
  5.Тук изпитвам нужда да Ви „натрия носа“.Не знам защо сте решили ,че някак си никой в тази Държава не плаща наеми.Аз живея под наем от има няма много време.Това в какво ме превръща-непълноценна или нямаща правото да извикам моята си истина???-вярно,колкото е достоверен договорът ми за наем: повече от 100%
  6.Запозната съм и с получаването на чисти,харчови пари от западноевропейците.Извинете-това е пълна глупост.Мога да приложа поне 5 листа с данъчни,застрахователни и какви ли още не сметки,които тези ми ти западноевропейци са включили в месечния си поточен бюджет.100% достоверно!
  7.400 Евро получават специалиалисти в IBM Чехия-мизерници ли да ги пишем???-Истина на 100%

  Бих искала да Ви запитам като финал на тирадата ми:
  „Кое не е вярно сега?“

  Хубав ден на всички 🙂

 12. Манипулират ни. Бюджетния излишък ще се стопи от кризата :). Заплатите няма да се повишават, защото е недопустимо в момент на криза когато братския американски народ страда да имаме повишение на заплатите със същите темпове и без това се оядохме. Трябва даже да има намаление на заплатите за да се спаси бизнеса от кризата. След края на кризата няма да има повишение на заплатите. Не, не защото ще е невъзможно, а защото бизнеса ще е още изплашен кризата да не се върне и да го изненада. След този момент също нема да се увеличат заплатите, защото така или иначе много емигранти ще са се върнали от чужбина и ще има голяма конкуренция на пазара на труда. Ако намирате някаква аналогия с покачването на цените на стоките заради покачването на цената на петрола и след това задържането им въпреки пада на цената на петрола то вие сте луди. Нама нищо такова. Повишение на заплатите ще има и то частично чак след като хората започнат пак да напускат масово страната и намалее работната ръка. Ако си мислите, че сме нещо като роби да ви кажа, че нещо ви хлопа. Няма нищо такова. И накрая решението:
  Залавяите се за работа. Не каква да е работа. Частен бизнес. Ама работете здраво и качествено за себеси. Само така може да се преборим с тези, които са се закачили за народа като кърлежи, които ни ограбват с некачествените си и скъпи услуги.

 13. Имам една идея, която нзнам до каква степен ще се хареса:
  Нека когато някои пише мнението си положителнбо или отрицателно да дава винаги неговата рецепта за справяне със ситуацията, а не само с надсмешка да се реагира на опитите на кяои да даде добра идея.
  Затова в тона на въпроса ти:
  А неможе ли?

 14. Ми малко трудно 🙂 Примерно представи си млекокомбинат. Давам го за пример, щото тъкмо в момента хапвам кисело мляко, мммм, това „Боженци“ е разкошно просто… Та, всички, които работят в тоя млекокомбинат, напускат работа и правят по една частна фирма. Да оставим настрана, че накрая няма да имат работа, щото каква дейност ще развиват два-три милиона частни фирми, нали (ако всички в трудоспособна възраст си отворим отворим по една), ами и аз няма да мога да си хапвам от любимото си кисело мляко. Тоест, решението е заплатите да отговарят на цените на стоките, не да са непропорционално по-ниски. Имам предвид, че индексациите на заплатите трябва да са далеч по-адекватни от глупостите, които се вършат в момента на тоя фронт. Така и покупателната способност ще се повиши, и търговията ще живне, ще започнат да се купуват по-качествени стоки за сметка на китайски боклуци и дрехи втора употреба, от това ще имат полза и производителите на въпросните качествени стоки, които няма да вземат да шият дрехи на ишлеме, ами ще работят за себе си… Такива работи. Знам, че може би звучи утопично, но по света това работи. По-умни хора са го измислили преди мен 🙂

 15. Примера, който даваш говори само за това, че не си вникнал достатъчно дълбоко в идеята ми, съвсем не е необходимо всички да правят фирми (призива ми е към всички за да е по-голям % които ще го направят), защото не всички ще го направят и защото целта е да се създаде реална конкуренция, която да повиши заплатите. Дколкото до идеята ти:
  Не се съмнявам, че работи.
  Тук обаче целта не е всички да са добре, а да има и такива, които са зле.
  Затова докато можеш да дишаш и да вършиш същата работа, която вършиш в момента за по-малко пари на кикои няма да му пука за това дали са пропорционално ок заплатата ти и цените.
  Точно там се крие манипулацията.

 16. Някак не разбирам пропорцията добре-зле.Нима е необходимо да има хора,които са зле ,за да се измъкне от нас като хора работния и покупателен ,ако щете,потенциал?!
  Според мен решението на въпросната ситуация не се крие в бизнес планове за личен бизнес.А в изготвянето на закони свързани с една по-добра планова иконимика и разбира се възможността за развитие на малкия и среден бизнес.Сивата икономика ни пречи,макар само благодарение на нея да оцеляваме.Пак казвам това си е мое мнение.Не претендирам да съм икономист,но в моето си светоусещане нещата се коренят в законодателството и социалната политика.То всичко ни куца,но определено е по-резултатно да мислим как да се справим,вместо да мрънкаме 🙂
  Относно конкуренцията:съдейки по балканския манталитет ще се получи „Око за око,зъб за зъб“-ше се изтрепем дето се вика.Някак не сме свикнали да се борим с конкурента Пешо от съседния дюкан със здрава работа и много усилия,а по втория начин с подмолни средства.Тази гледка убива всякакво желание за един добър бизнес.Нищо не е лесно,нито се постига с щракване на пръстите,но ако и не опитваме -нищо няма да стане.
  Пазарът на труда и сега е една утопия,която ни потапя.Не искам да си помислям какво ще се случи,когато всички нашенци се завърнат от чужбина-защото това наистина ще се случи…..каша…..

 17. Ахм… Дай да не навлизаме в дебрите на плановата икономика 🙂 Имахме си я има-няма 45 години. Викам да се съсредоточим върху нормалната пазарна икономика, дето цяла цивилизован свят по нея се води, вместо да правим експерименти, дето са доказано неуспешни 😉

 18. Аз продължавам да защитавам тезата за астния бизнес по няколко причини.
  1. Не е необходимо някой да е зле. Точно това имах предвид. Извинявам се, че не съм бил ясен.
  2. Не законте решават проблемите, а действията. Иначе и на мен ми се иска да има един закон и айде. Аз призовавам за частен бизнес, защото в момента престъпниците са тези, които действат, а ние другите най-много да изпросим поредния закон. Мразя да гледам хора, който стоят и цъкат с език при поредната гледка нарушаване на драгоценните им закони. Ами ще цъкат, защото трябва да се разбере, че закона е само първата стъпка, а следващата и най-важна е действието (бизнес). Мисля, че много повече сме го докарали на закони отколкото на действия. Затова призовавам към това.
  5. Доколкото до конкурента Пешо.. ами само в българия има поговорка от сорта на:
  „Преклонена главица, сабя не я сече.“ Както казва един:
  „Това от което трябва да се страхуваме е самият страх.“

 19. Като прочетох Апостолов, та реших втори път да пиша, защото скоро съм си пил хапчето и главата ми още е бистра. За

  Икономиката в България ограбва масовия клиент с монополизъм – токът в Македония, изнесен от България струва на дребно по-евтино от този, който плащаме, мобилните разговори са по-скъпи, бензинът и горивата – също при едни и същи цени на суровия петрол.

  Кой печели – търговци, изнасящи ток например за наша сметка (не е държавата), тези, които не плащат – вярвате ли, че луксозните комплекси по черноморието влиза инкасатор някога ? Как го оправят този ток ? Марфа знае.

  Преди няколко дена реваха производителите на свинско – месото по магазините – с по-ниска цена от разходите – ами очевидно защо – никой монополист по веригата не иска да си намали печалбите при намалена цена на фуража. Ами прав е Григор – ако има конкуренция все някой ще го направи, макар и да го пребият или застрелят.

  Монополизмът орязва и заплатите – например в енергетиката цени и технологии са ясни, но заплатите български – къде ще отиде един енергетик, като може да работи само в една -две компании на практика.

  И в момента, в който пазарът на работна сила от ЕС предлага избор Масларова е готова да внесе авганистанци, виетнамци, марсианци…..

  Хубавото е, че не може да спре нито румънските бензиностанции след Каварна, нито гръцкия бензин в София, нито пазаруването в Гърция…..

  Та всеки не може да прави частен бизнес, но може да се бори срещу монополизма …

 20. Марфи нямах предвид онази икономика на соца.Не съм икономист май рекох,та се омотах в опит да си кажа моето.
  Имах нещо такова в предвид:
  Х иска да направи фирма за детски играчки и аксесоари.
  У иска да направи същата ,ама с по-малко средства.
  Бизнес план му е майката.Конкуренцията е добра,като е премерена и чиста откъм замисъл.
  Такова планиране ми се мота в главата.
  Иначе от където и да го погледнем,все ние сами ще трябва да се справим.

 21. Мда, горе-долу същите убеждения изповядвам и аз:

  http://asktisho.wordpress.com/2008/11/13/what_crisis/

  За справка, в Белград и Букурещ хората получават два пъти повече за една и съща позиция от софиянци. Нищо, че едните до вчера бяха във война и не са членове на ЕС и нищо, че другите преживяха може би най-бруталната форма на комунистически тоталитаризъм през 20 век.

  Предлагам да върнем залатите на 6 долара месечно, какато беше по времето на Жан. Така нещата ще се оправят. Най-ценният ресурс в една компания, с каквото и да се занимава тя, са хората. Тези, които режат първо там, където най-много боли, са оберчени на провал, защото да, времената са трудни, но и пречистващи.

  След отрезвяващия икономически душ на въпросната „криза“, от която вече ми излязоха пъпки на ушите, на пазара ще останат само най-добрите, а именно: тези, които умеят да управляват на-гъвкавия и производителен, но и най-евтин за момента производствен ресурс – човешкия.

  И още една справка: хиляда лева може да ти се струва висока заплата, обаче в съседна Гърция, която също е в „криза“, емигрантите за толкова режат кашкавала и шпека за сутрешната закуска, а у нас 500 евро получават адвокатите и счетоводителите.

  Тъпо е да говориш за намаляване на заплатите, когато си на последно място по заплати в Европа. И да очакваш, че това ще реши някакъв проблем. И още една справка – 1000 лв струва един сравнително хубав офис стол. Сложи го пред един компютър и го остави един месец да видиш каква му е производителността, без на него да стои човек, хех. Тея от БСК може да имат повече икономическо образование от теб, но очевидно са готови сами да управляват фирмите си. Бил съм и предприемач и наемен служител. И на двете места научих колко важно е да плащаш повече на по-малко, но по-способни хора, за да може всичко да върви напред…

 22. И още една справка – 1000 лв струва един сравнително хубав офис стол. Сложи го пред един компютър и го остави един месец да видиш каква му е производителността, без на него да стои човек, хех.

  Ето това са думи на място. Благодаря ти 🙂

 23. Четох коментарите дотук:

  „И още нещо… Ние получаваме почти ЦЯЛАТА си заплата, защото плащаме смешни осигуровки и данъци и не плащаме наеми. А западноевропейците получават ЧИСТО, т. е ЗА ХАРЧЕНЕ, ЗА ТЯХ някъде към 300 евро, което си е ЧИСТА ПРОБА МИЗЕРИЯ.“

  И зациклих.
  Човече, гледах един лист със заплата в БНТ. Огромна заплата на пръв поглед – 750 лева за месец.
  Точно 60% отиват за смешните ти осигуровки и данъци. Не знам как е в Германия, но на същия пост в Дойче Веле един приятел има за харчене 3000 евро, силно ме съмнява с данъците да получава 10 000.

  Още е жив в мен спомена, когато Симо Патеев в един свой блог пост заяви „всеки би могъл да изкара 2000 лева на месец, ако се понапъне“. Питах го откъде и как, та да се понапъна и аз, ама не получих отговор.
  Факт е, че заплатите са убийствено ниски. И после като си ги вдигнем европейците са възмутени „Олеле, българите са държавата от целия ЕС с най-голям процент повишение на заплатите, а се опклакват колко бедни били, що за нахалство“. Ама едно е да ти дадат на 120 лева 5% примерно, а друго е на трицифрена сума евро, нали…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s