На сянка под палмата

Поздрави от най-добрия град за живеене в България. Привет от есенна Варна. Тук всичко е чудесно. Времето е слънчево, контейнерите за боклук са наполовина пълни или празни (в зависимост дали сме оптимисти или не), червеното от пешеходните пътеки взе да се изтрива, затова пък на места вече асфалт почти няма, но градът е най-добър за живеене. Ако на някой му се доживее тук, да знае, че нашите панелки са най-уютни, тротоарите не навсякъде са разбити, а дори на някои места няма дупки по улиците. Например до Общината.

Градът вече започва да облича коледна премяна. По дърветата взеха да кичат светещи витлеемски звезди, по витрините на магазините заблещукаха гирлянди, само палмите ги прибраха. До лятото.

Градът е много добре. Толкова е добре, че хората в него тринайста заплата няма да получат. Нямат нужда просто. Тъй като останалото им трудово възнаграждение им осигурява най-високия стандарт в страната, те с радост ще отстъпят тринайстата заплата на някоя по-закъсала община. За какво му е на човек тринайста заплата, когато излезе ли на улицата, се натъква на палма в саксия? Заместник-кметът по финансите, доц. Борислав Борисов, заявява пред „Стандарт“, че не смеел да е оптимист по въпроса за тринайстата заплата. Такава вероятно няма да има, както вече споменах. Защото беше далеч по-важно Общината да се хвали, че е похарчила пет милиона лева и половина за палми, вместо да вземе и да икономиса някой лев. Поне някаква полза да има от тия пари…

Вместо това на Втора буна се появи палмова горичка. Верно, от изкуствени палми, чиито листа са по-зелени от най-зелената пластмаса, но това придава някак един такъв умилително екзотичен вид на най-добрия град за живеене в България. Човек почти успява да се абстрахира от паркиралите една върху друга коли върху бившата пешеходна алея в Морската градина. Стига му само да се вторачи в палмите. За тези палми кметът се бил вдъхновил от френската Ривиера и курортите в Израел. Сигурно и там хората са забучили из пясъка пластмасови чучела, с които да гонят гларусите, нали?

В тази връзка ни остава само да бъдем щастливи, че от Общината се спряха навреме преди да внесат и маймуни за палмите. Трябва да сме доволни, задето прозряха, че и без внос в тоя град маймуни има предостатъчно. Така поне с дванайста заплата току-виж сме се уредили. А на който не му харесва, нека ходи в друг град на България, макар и не толкова добър за живеене. Ако му стиска да се лиши от палмите.

Браво, Кирчо, браво, Йорданов.

Advertisements

31 thoughts on “На сянка под палмата

 1. Стига мрънкахте за тия изкуствени палми. Научете се, че те са част от заведение, тоест частна инициатива, а не са сложени там общината и не са платени с данъците ви.

 2. Палмите са естетични и красиви, те символизират успеха и благоденствието. Завиждам, че в София палми няма.

 3. За изкуствените палми мога да опявам колкото си ща. По-голям кич може да се открие само в магазин за един лев и то ако човек много се старае. Колкото до това дали са частна инициатива – преди забучването им не остана варненска медия, която кметът да не е оцвилил с това начинание. Това разбира се може да значи, че на него много му харесва, не знам. Но доколкото аз наистина плащам данъци, които отиват в черната дупка на тоя град, имам и пълното право да имам претенции срещу пластмасовата горица, прораснала на брега, Викторе. Когато парите ми изтичат неизвестно и неясно къде, имам пълното право да протестирам, че вместо да се асфалтират улици или да се прави нещо умно с боклука, на равни интервали разцъфват палми, били те в саксия или от пластмаса.

  А колкото до пламите в София – верно, на тоя Амрагедон там само палми му липсват, за да стане по-мила картинката.

 4. Чуствам се длъжен да внеса малко пояснения:
  1.Парите за заплати на служителите в общината, или поне на 620 от тях (по справка към 01.07.2008) са определени от Министерството на финансите.
  2.За да има 13-та заплата в общината, трябва да има икономия на средства за заплати, получена от болнични и незаети места. Тъй като знам, че тя не е много голяма, е твърде вероятно ако има 13-та заплата от парите определени от МФ, то тя да е символична.
  3.Съгласно дейстащата нормативна уредба, при наличие на собствени средства и липса на задължения, общинският съвет може да отпусне пари за 13-та заплата на служителите в общината.
  4.Парите за палмите (живите), са платени със собствени приходи на общината.

 5. Мда, това вече е на място. Само че както аз ги виждам нещата, точките 3 и 4 някак се допълват. При наличие на собствени средства и липса на задължения общинският съвет може да отпусне пари, а палмите са платени със собствени приходи на общината, та ето що в момента пари няма. Или греша? Но дано все пак проима тринайста заплата. Декември месец е най-натоварен откъм разходи. Не само щото се дават пари за подаръци, но тогава се разплащат и сметки и какво ли още не, нормално е. Ма майната му, ко ли ми пука…

 6. Естествените палми по улиците не са лоши, като разбира се трябва да е ясно до колко са икономически изгодни, т.е. до колко е реална тяхната цена и не са прибрани комисионни от нашите хора.

  Фалшивите палми на плажа са пълен х*й, плод на мутробарока. Общината няма пряко (финансово) участие там, но за сметка на това има контролни средства, с които е можела и най-вероятно е трябвала да спре забучването на пластмасовите мастодонти върху пясъка.

 7. Горките варненци! Не ви стига презастрояването и най-високите цени в Североизточна България, почти софийските задръствания и острия зимен вятър, ами и този мутро-барок… Много харесвам града, по едно време изкарах почти 6 месеца в постоянни командировки, но отдавна не съм идвала и не знаех за палмите. ДАно все пак се класирате за 13 заплата. Поздрави!

 8. оохх..

  да ви имам проблемите.

  пък аз вчера у софето изминах 15.3км. за 1.27 часа (петнадесет километра и триста метра за един час и двадесет и седем минути). при това по преките пътеки, дето само аз си ги знам (комай вече не само аз). средната скорост вие си я изчислявайте.

  кофите пред блока преливат от седмица, защото некой е решил да строи нещо си на празното място, дето стояха кофите, и ги е преместил на място, до което не може да стигне камион на чистотата.

  тъй като на въпросното място има незаконни гаражни клетки, човеко дойде с един кран и размятка въпросните клетки накъдето му видят очите, та и колата вече няма къде да си паркирам пред нас, хем се преселих в уж тих, уж зелен и уж елитен, доста отдалечен от родния център квартал.

  ай да не продължавам…

  ама сериозно съм се замислил да зема да се преселя со се целото домочадие във варна. ето така и вашият град ще се напълни със селяни, да видите вие какво чудо е 🙂

 9. Marfa, поемам ангажимент в община Варна специално да има 13-та несимволична заплата. Обещавам да говоря с когото трябва. После да кажеш колко са раздали, като му дойде времето.

 10. >“А колкото до пламите в София – верно, на тоя Амрагедон там само палми му липсват, за да стане по-мила картинката.“

  Сума време се чудя, какво точно ми липсва, защо се чуствам некомфортно в София, пък то било толкова просто – палми!

  Много ме е яд за Морската градина.
  От нея почти нищо не остана 😦

 11. Бе стои си, ама и сума кръчми направиха в самата градина. И още май ще правят.
  По мое скромно мнение, не им е там мястото.

  А вече май по всички алеи вече може да те бутне кола.

  А за крайбрежната, нямам думи.

 12. Marfa, както обещах, говорих. До към 10-15 декември ще е ясно колко пари ще има за служителите в общината за 13-та заплата. За сега прогнозата е 300-350 лева на калпак. Нямам нищо против комисион от 10%. Банковата сметка ще изпратя по майла. Моля разпространи до всички служители на общината. 😉

 13. Е коя библиотека бе, Дядо Коледа?! Регионалната библиотека, коя! Дето сме в сградата на Общината, те тая библиотека! Амаха! 😆

 14. Честно казано само веднъж преди 2 години влезнах в общината. Дори и не предполагах, че има и библиотека. А винаги съм се чудел на толкова много етажи какво ли има. А то библиотека имало. Утре(вече днес) чакам рапорт от отговорните другари, какво се случва в община Варна. Ще попитам и за библиотеката.

 15. Marfa, отговорните другари, няколко етажа над теб, както се оказа, ме увериха, че 100% палмите на втора буна са частни.
  Оносно тринайстата заплата, същите отговорни другари ме осведомиха, че ако има направени от икономии от болнични или незаети бройки, ще има. Към момента обаче, нямаха точна справка дали има. такава ще има около 10-15.

 16. „Вместо това на Втора буна се появи палмова горичка. Верно, от изкуствени палми, чиито листа са по-зелени от най-зелената пластмаса, но“

  те са на ТИМ това е! Къв кмет кви 5 лева?
  Излизала ли си скоро сред хора, говорила ли си с тях, интересуваш ли се от живота във Вн?! Дайте да не нареждаме всичко както софиянци правят с Борисов все 1 за всичко той е виновен… И да! Палмите са отвратителен кич, кой би сложил толкова грозни палми пред заведението си на 1-ва линия…да си уволнят дизайнера 😉

 17. О, палмите на Втора буна са фантастични направо! Няма такава красота, завиждам ви, варненци! Ние в София си нямаме никакви палми. :((
  Лятото им се наслаждавах на тези прекрасни пластмасови палми. Най-забавното беше като духнеше по-силничък бриз, как се клатеха и падаха пластмасовите кокосови орехи. После персоналът на заведението се катереше със стълби, за да ги закачи пак. Идилия пълна.
  Хубаво беше и по пешеходната алея как някакви се опитваха да ме убият с колите си. А още по-хубаво беше как се биеха за паркоместата по пешеходната алея 😉

 18. Студент пише писмо до родителите си:
  „Мамо, тате, пратете ми 100 лева, че останах без пари“
  Родителите отговарят:
  „Синко, писмото с искането за 100 лева не сме го получили“

  И аз така, нищо нямам по сметката. 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s