Летовниците се броят наесен

За никого не е тайна, че БСП страда от хроничен политически колит, вследствие на което мине не мине време и столетницата започва да изпуска най-разнообразни, но за сметка на това миризливи газове. В случая – социални. В още по-конкретния случай нещата стоят по следния начин:

Вървял премиерът Станишев по крайбрежието, вървял и броял летовници. В процеса на личното си статистическо проучване човекът установил, че родното Черно море е пренаселено с немски баби по къси шорти, които са дошли да ни амортизират чадърите и да ни пият бирата. В потока на размислите си той пропуснал факта, че немският пенсионер върши всички тези неугодни премиеру неща само на една пенсия. Домиляло му на премиера, станало му едно патриотично и социално на душата, та решил: ще върне нашата родна българска баба на нашия роден български плаж!

Дотук добре. И без туй по-големият процент от българското пенсионерство живее чрез спомените си във времето на Тодор Живков. Тогава кренвиршите бяха по-евтини, билетчетата за автобус бяха по шест стотинки, токът беше направо без пари, за парното да не говорим, хлябът струваше четирийсет  стотинки и всяка година се ходеше на море. Тъй като социалното правителство няма как да се оправи с размера на пенсиите, цените на тока, парното, лекарства и кренвиршите, то може ако не друго, то поне да прати някой и друг пенсионер на море. Това вече е лесно. И без туй си имаме бюджетен излишък, който на края на годината пак ще се чудим как да го похарчим, добре е да се почне с тази дейност без да се чака последната минута.

Възниква въпросът как и защо се е стигнало до идеята точно пък 5 000 пенсионера да се изпратят на море. Що не са 4900 или да кажем 6002-ма души, ами пет хиляди? Не е известно. Затова пък е интересен начинът, по който от около два милиона човека ще бъдат отсети петте хиляди, които ще бъдат изпратени да есенуват на държавни разноски. Не е толкова трудно.

Като начало от списъка автоматично отпадат всички пенсионери от черноморското крайбрежие. Така де, те са си на море целогодишно, дай сега и в четиризвездни хотели да ги настаняваме, айде няма нужда! Да речем, че това прави половин милион пенсионера по-малко. Какво правим обаче с останалите? Лесно е – кандидат-есеновниците (трудно е да бъдат наричани летовници хората, които ще ходят на море от втората половина на септември нататък) трябва да са членове на пенсионерски организации. Сега, ясно е, че фактът щото пенсионерските организации съвпадат едно към едно като членове с кварталните клубове на БСП, си е живо и съвсем случайно съвпадение, нали? Какво пък, и по-странни работи са се случвали… Освен редовен клубно-обвързан пенсионер, кандидат-есенуващият трябва и да участва активно в културно-масовата дейност. Тоест пенсионерът следва да е солист в самодейния състав за патриотична и трудова песен „Димитър Благоев“, да е написал поне едно стихотворение „С Димитров в сърцето“, редовно да акомпанира на акордеон на вокалната формация за стариградска песен „На бяло сладко“ и да е здрав, щото в хотела медицинско обслужване няма да има.

Разбира се тук напълно се изключва причините за социалните импресии на правителството да са някакви други, а не алтруистични. Някои твърдят, че това било купуване на гласове. Ами не, не е. Те тези, дето ще ходят на море, така или иначе ще гласуват за БСП, а и си имат запазени места на полянката пред бузлуджанската летяща чиния. Тази инициатива просто е местна форма на швейцарската поговорка, която гласи: „Дори всемогъщият Бог трябва от време на време да бие камбаните, за да напомня за Себе Си!“ Е що и Партията да не удари някоя и друга камбана?

Освен това така по този начин подготвят останалия народ за стремително приближаващите се социални инициативи като Българската Коледа, където ще трябва да пращаме sms-и за лечението на дечица, за които НЗОК няма пари да излекува, за кувьози, които иначе няма как да се купят, за подпомагане на майки, които да не изоставят децата си и какво ли още не. Вече ще сме имунизирани срещу подобни „социални“ прояви и дори няма да мигнем, когато на Станишев му домилее за пенсионерите през зимата и изпрати следващата група на ски през април.

Лудница…

Advertisements

15 thoughts on “Летовниците се броят наесен

  1. Искрено се надявам да има настройване на пенсиите едни срещу други, а от там и срещу тези боклуци, които ги разделят И по този начин. 🙂

  2. Марфа, силна статия. Чакам баба ми да се върне след седмица. Там, където е сега на гости, такива новини не стигат до нея. Много ще ми е интересно да чуя какво мисли тя по въпроса – цял живот е била от твърдата червена агитка – истинска червена баба. Че няма да е сред избраниците е ясно, но какво ли ще има да каже за новата станишева политика…

  3. Летовниците се броят на есен, опозицията също. Кучетата си лаят, а кервана си върви през всички сезони! Ама нека да види света, че уж имаме опозиция, нали сме демократично общество!

  4. Е то на такива управляващи – такава опозиция. Иначе щеше да се наложи да пренапишем основните принципи на физиката като цяло.

  5. Може ли и аз да поимпровизирам малко? 🙂

    Според мен не е много далеч моментът, в който ще се промъкне идеята „морските“ пенсионери да отидат да отморят някъде из някой планински курорт. Защото, по мое лично мнение, идеята е определено социална, но и силно икономически насочена. Никито Василев не случайно беше силно притеснен и веднага зададе въпроса – „Как ще бъдат подбирани хотелите, които ще посрещнат пенсионерското воинство???“ И е прав човекът… Предстои едни няколко милиона да бъдат връчени на едни хотелиери, отделно дето тези пенсионери все пак ще похарчат и някой лев на място. Да те подсещам ли какво има на морето братчето на Милен Велчев? Или пък какво има Любка Качакова в Родопите, в селцето Гела? Прав е Никито да се притеснява, за всички сезонът беше труден, не може сега за едни да има, а „нашите“ да седят настрана.

    Та тъй. Струва ми се, че в дълбочина и силно скрити зад „социалната идея“ седят едни чисто търговски намерения за „целесъобразното“ усвояване на едни няколко милиона по посока на „правилните“ икономически субекти. Щото идат избори, на които тези „правилни“ икономически субекти определено могат да бъдат значително по-ценни от гласа на баба Сийка от Долно Нанагорнище. С 5 000 гласа избори не се печелят, докато 2-3 икономически структури могат да бъдат далеч по-полезни.

  6. Аз пък виждам нещата по следния начин: няколко милиона лева ще бъдат раздадени на избрани хотелиери (дали братът на М. Велчев ще бъде измежду тях ?!?) за да си запълнят хотелите и след края на сезона. Пенсионерите няма какво да правят през есента в морето и ще си киснат в кръчмите или в стаите. Скукаааа!!! Аз поне не виждам нищо социално в цялата тая простотия. Дано поне тия пенсионери, които не са избрани се обидят на комунягите 🙂 и да спрат да гласуват за тия измамници.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s