Буууу! 0.о

Призрак броди из моето работно място. Без майтап. Или най-малкото – полтъргайст. Дори за полтъргайста май почвам да съм съвсем сигурна. Значи, да обясня. Преди известно време или по-точно миналия месец, шефката ми седи и си работи на компютъра. Както си пише нещо си и той изведнъж прави „цък“ и изгасва. Ей тъй. Мъчи се тя да го включи, натиска оттук, натиска оттам, но не, не пощява. Вика колегата. Започват да оглеждат ситуацията, решават, че трябва да се вика специалист. Не знам обаче как стигат до идеята да проверят контакта. Вижте сега. Контактът се намира зад един доста обемист шкаф, натъпкан догоре с книги. Единственият контакт в стаята. В него е включен разклонител, в който е включен компютърът. И така, изпразват някак шкафа, дърпат го и откриват, че щепселът просто е изваден от контакта и си лежи на земята… Всички кабели на компютъра се намират доста далеч от краката на шефката ми и тя няма физическата възможност така да дръпне някой от тях, че да извади щепсела от контакта зад шкафа. Единствения начин, с който би могла да постигне подобен ефект, е да легне под бюрото си, с крака си да захване кабела и да дърпа яко. Говорим ако е станало с крак. С ръка е още по-невъзможно. Не че не би могла да стане и да си издърпа контакта ръчно, но не и докато седи зад бюрото си и пише. Добре, писахме случая като един от Онези случаи и общо взето забравихме за него. До вчера.

Седят тримата ми колеги в кабинета си и си работят на компютрите. Внезапно компютрите им изгасват. И трите. Тръгват да гледат дали не е паднал някой бушон, чудят се какво по дяволите става и най-накрая случайно забелязват, че разклонителят, в който са включени компютрите, е изключен от копчето. Той не е от ония, които са с бушони или нещо подобно. Има „детска“ защита, която се изразява в това, че ако му изключиш копчето, през него спира да тече ток и обратно. Само че това може да стане само ръчно, няма друг начин. Токов удар просто не може да причини подобно нещо. Взе да става доста мистично наоколо. Причината може би се корени в това, че се помещаваме в сградата на бившия партиен дом, а както знаем от историята, призракът на комунизма има навика да броди. 😐

Advertisements

20 thoughts on “Буууу! 0.о

 1. Марфа, аз наистина започвам да се притеснявам на какво място работиш: сканираш бели листи, лелките около теб ги гонят интегрални схеми, а сега и това 🙂 Помисли за някаква защита от рода на талисман или бяла магия.

 2. Marfa, не с лошо (попа имам предвид 🙂 ), че може да стане по-лошо. Опитайте да се разберете – буквално, на глас. С нещо от рода “добре де, разбрахме, че ти се играе, ама ние тук работим, не можем да играем на криеница. Не ни пречи на работата, че ще ни уволнят”.
  Тоя ми съвет е само “почти” на шега. Имах случай с моя компютър – отказа да му работи звуковата карта. Смених я с друга – пак не. Обадих се на приятел, на който това му е работата, да мине да види какво ще го правим. Хубаво, но той близо месец не можа да дойде. През това време периодично проверявах. Последно сутринта в деня, когато трябваше да дойде. И когато дойде към обяд и аз посегнах да му демонстрирам – в РС-то всичко беше наред! От тогава първо водя преговори с компютъра преди да пристъпвам към действие. В 90% от случаите са успешни! 🙂

 3. Ще призная, че и на мен ми се случваха подобни неща докато живеех в Шумен. Явно има нещо в североизточната част на страната 😉

 4. Кажи на шефката ти да облече лилави розови дрехи и да не си бръсне брадата – гарантирано прогонване на духове/полтъргайсти/ел чупакабри и всякакви други дребни или вредни гадинки 🙂

  Поздрави, Краси.

 5. Е, то бива работене, бива, ама да работите толкова много, че да ви прегряват веригите и да самоизключват, не бива! Успокойте темпото. И машинарийте ви го подсказват.

 6. По едно време сериозно се бях уплашил, че страдам от хронична кратковременна загуба на памет. Поглеждам към монитора — някакви работи се мъдрят на екрана, за които съм съвсем сигурен, че не съм ги писал. Хем изглеждат логично, като нещо, което действително бих написал. Само дето не съм. Замижавам, отварям пак очи — няма нищо. Явно са били някакъв особен род компютърни халюцинации, ама кой знае… Вероятно оная ми дъската, отговаряща за компютърни дейности, е хлопала повече от нормалното.

 7. Маркуч, сигурно прекаляваш с компютъра. 😛
  Марфе, наистина ли ще викате поп?! Вие – радикални мерки обаче. 😆

 8. Не си хабете попа, имате си плъх! И то май добре угоен. На него не му трябват 2 висши образования за да види нещо по пътя си, като даречем кабел и да реши да го дръпне или увисне на него. Той дори може да стъпи на копчето на разклонителя ви без да има нужда от degree in electrical engineering. И естествено че ще избяга като решят да се ровичкат хора зад шкафа му.

 9. 😀 Това ще е готино. Да си имате коте да ви пази краката от плъхове докато сте на работа… Ще имате и какво да ви топли краката. Ама със същия успех и то може да дърпа кабели така че няма да оправи проблема с „полтъргайст“-а

 10. Сега ми попадна:

  Британският библиограф Майкъл Гос е автор на доста обемиста книга – 350 страници, в която е събрал над хиляда случая, приписвани на действията на полтъргайсти, от всички краища на света – от Уганда до Югославия, където в местната преса се съобщава за полтъргайст още през 1885 г.
  Най-известен от съвременните случаи е този с полтъргайста от Розенхайм в Южна Германия, който създава хаос в една адвокатска кантора, блокира телефонната и компютърната система в офиса, кара електрическите крушки да експлодират, вади чекмеджетата от бюрата и преобръща луминесцентните тръби в гнездата им.
  Както при много загадъчни явления, като че ли и появата на полтъргайст често е свързана с присъствието на млада девойка. В Розенхайм прицел на палавника очевидно е деветнадесетгодишната чиновничка Анемари Шнайдер. Където се появи момичето, там се забелязва и присъствието на полтъргайста. Когато тя най-накрая напуска работа, в адвокатската кантора се връща спокойствието.
  😀

 11. Ами може да не е полтъгайс, а да гремлини. Четох някъде, че те скапват ел. уредите, а най-много харесват да се занимават с компютри. Сигурно вече сте се досетили, че те са мистични същества и за да спрат трябва да се сприателите с тях не като ги нападате с думи от рода „Скапан компютър“ и т.н.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s