Диетите

или всички срещу Дюкан

Съчинение с елементи на разсъждение

(или иначе казано, творба без особена научна стойност)

От известно време голяма част от нежната половина на българското човечество е подлудяла по режима на хранене, пропагандиран от д-р Пиер Дюкан. По-интересното е, че той, режимът де, действа. Жените, подложили се на този начин на хранене, губят активно килограми и сантиметри, което, съгласете се, едва ли е толкова лошо. За незапознатите следва малко обяснение какво точно препоръчва Дюкан.

А Дюкан препоръчва драстично намаляване на въглехидратите в храната и още по-драстично увеличаване на протеините. Между другото не е първият, който стига до извода, че нисковъглехидратното хранене води до стопяването на натрупаните по тялото сланинки, по-скоро е един от първите, чийто труд е достигнал до България. Все пак, ето го режимът на Дюкан накратко:

1. Ударен период – консумират се само протеини в неограничени количества. Може да се яде месо – телешко, пилешко, пуешко, конско, карантии, яйца и странно – млечни продукти, като кисело мляко, прясно мляко и извара. Странно, защото в млякото съдържанието на протеините към въглехидратите е почти едно към едно, като въглехидратите са с една идея в повече. Това е заради лактозата, която пък си е вид захар. Този период трае максимум 7 дни, в изключителни случаи до 10, но след консултация с лекар.

2. Смесен период. През този етап се редуват чисто протеиново-млечни дни с дни, при които се ядат протеини и зеленчуци.

3. Период на задържане на постигнатото тегло: на всеки свален килограм съответстват десет дни от този етап. Включват се вече и зърнените храни, картофите, макаронените изделия и плодовете, а два пъти седмично човек има право да вечеря всичко, каквото поиска.

През цялото това време се пие много вода. Дюкан препоръчва поетите течности да не бъдат по-малко от литър и половина дневно. Препоръчва освен това ограничаването на солта до минимум.

Плюсовете на този режим са неоспорими. Килограмите и сантиметрите действително се топят, а самочувствието на дамите видимо нараства. Не е за подценяване и фактът, че въпреки черните прогнози, отправени към многобройните последователки на Дюкан, досега нито една не се е оплакала от някакво хранително разстройство или друг здравословен проблем. Точно обратното…

Минуси: мен лично ме притеснява тоталното изключване на мазнините от менюто. Мисля, че за това Дюкан просто не е прав. Без да се правя на диетолог ще кажа, че мазнините са от жизненоважно значение за правилното функциониране и отслабване на организма. Просто сланините, които са се залепили на задните ни части, нямат нищо общо със супената лъжица зехтин в салатата.

При все това за мен лично си остава загадка вървящото напоследък по телевизии и вестници диаболизиране на този именно хранителен режим. Специално във вестниците човек може да се натъкне на прелюбопитни неща: например пространно описание колко е ужасна дюканската диета, последвано от съвет да се намали консумацията на картофи, зърнени храни и тестени закуски, а да се наблегне на месото и салатите. Парадокс? Дюкан да казва нещо друго? Заболяванията, които човек може да си докара от тази диета, оказва се, са неограничени. Дори се промъква и латиноамерикасна жилка: в статия във вестник „Телеграф“ авторката Деяна Павлова, която дори не си е направила труда да разбере как се казва човекът, срещу когото е подготвила материала си и го нарича Дюкян, е изровила доказателство, че от диетата освен, че можеш да умреш от глад и да се поболееш, но и ще хванеш… амнезия. Амнезията обикновено се среща из латино-сапунките, но явно е на път да обхване и нашата мила страна. А авторката на статията и диетоложката-консултант вероятно пък страдат от дислексия, защото ако можеха да четат, със сигурност щяха да попаднат в книгата на препоръката човек да яде обилно поне по четири пъти на ден. За какъв глад говорим?!

Всъщност, единственото, с което тази диета или по-скоро този режим не ми допада, е липсата на мазнини. Дюкан лично мен не можа да ме убеди, че е по-полезно да ям обезмаслено кисело мляко вместо такова с 3,6% масленост. Не можа и да ме убеди, че за мен ще по-полезно да си ръся салатата с парафиново масло, вместо със зехтин. Мазнините са полезни, по дяволите! Без тях просто не може!

В момента аз се придържам към свой начин на хранене, който се доближава значително повече до високомазнинната – нисковъглехидратна диета (ВМ-НВХ), само дето не броя калории. Чувствам се чудесно!

Но все пак – на какво се дължи манията за диаболизиране на Дюкан? Аз лично обяснение нямам. Говорейки за неправилно хранене и убийствени диети, медиите трябва да се ориентират към значително по-наболели области.

Например вездесъщия джънк-фуд. Тук слагам на един кантар чипсите, солетите, мазните баници и тутманици, пиците на парче, дюнерите, всички продукти на Макдоналдс и КFC, богатата палитра кока-коли и други газирани извращения, шоколадчетата, в които имало мнооооого мляко и следователно са мнооого полезни за децата, затова дай да им дадем по още едно, „здравословните“ маргарини с фибри и без фибри, готовите баници „Царица“, „Белла“, форнетите и каквото там още се сети човек. Всички тези неща обаче се рекламират по телевизията стръвно и то най-вече от щастливи и засмени дечица, които не могат да се нарадват на натъпканото с маргарини тестено изделие и напълно губят дума, когато мама им даде поредния шоколад. Има истински кръстоносен поход срещу тютюнопушенето, преминахме и през истерия, която замалко да забрани рекламата на алкохол, но никой, ама съвсем съвсем никой медиен експерт и загрижен за здравето на хората лекар не дава и пет пари за щастливите тийнове, които замаяно рупат чипс с аромат на барбекю. Извинявайте, но това на какво прилича?

Като стана дума за приличие… Добре, протеиновите диети и в частност диетата на Дюкан са вредни – може да доведат до безплодие, косопад, спиране на месечния цикъл, безсъние, амнезия и проблеми с още каквото се сети човек. Поне това от известно време ни обещават всякакви медицински лица от екраните на най-разнообразни телевизии. Макар че няма изследване, доказало вредата от протеините и нуждата на човек да рупа филия с обезмаслен маргарин, да допуснем за миг, че са прави. Какво обаче да кажем в такъв случай за другата крайност, пропагандирана от светли личности като небезизвестната доктор Емилова? Срещу чиито методи все още никой загрижен диетолог не се е изказал официално? Стоиш сума време на чайче с малко медец и плодче и се надяваш така да излекуваш нещото, за което си попаднал в ръцете на въпросната дама, няма значение дали е затлъстяване, артрит или хемороиди. Аз не знам дали човек, който се храни добре четири пъти дневно със засищащи храни, е застрашен от анорексия, или по-застрашения от това модерно хранително разстройство е този, който живее сума време на чайче и плодец, а после се „захранва“ с картофче, половин краставичка, морковче и други дивотии. Не знам колко е полезно да лишиш внезапно и драстично организма си от протеини и мазнини, и почнеш да го залъгваш с подсладена течност. Познавам осем човека, минали през ръцете на Емилова, които твърде съвестно спазваха и дори още спазват всичките й предписания, но днес са в плюс средно с 25 кила. И не могат да проумеят на какво се дължи това, нали месо и животински продукти вече не ядяли?!

Истината е една – нацията ни затлъстява. Има си обективни причини за това. Две основни обективни причини: нерационално хранене и застоял живот. Навремето е нямало проблем човек да закуси с комат хляб, а после да отиде и да изразходва всичко това на нивата. Проблемът е днес – закусваш с баница, а после засядаш зад бюрото. За обяд изхрупваш пакет чипс, а после на вечеря опустошаваш хладилника. Освен това да не забравяме и какво ядем. Чипсове, тутманици, съмнителни мазни баници, солети (ако сме на диета), за закуска филия с маргарин, щото маргаринът е по-полезен от кравето масло, тук-таме някой обезмаслен продукт, за да не трупаме мазнини (?!) и какви ли още не боклуци. По-добре си свари две яйца и си занеси в службата заедно с един домат, за да се наобядваш с тях, вместо да четеш калориите върху опаковката на чипса и да се успокояваш, че те тези калории са нищо работа. Не са едни и същи калориите, постъпили в организма от едно яйце и тези от изпържени в маргарин и поръсени с консерванти картофи. Вторите със сигурност ще ти се залепят на д…то.

Вместо да се организират национални кампании срещу анорексията, а в същото време като консултанти за правилно хранене се канят „експерти“ като „доктор“ Емилова и едновременно с това всички си затваряме очите пред рекламите за дъвкателни боклуци, е по-добре да обърнем внимание на това, което ядем.

Задължително закусвайте. Изяжте сочен плод, но да не е банан, заедно с парче обезсолено сирене или извара, или пък си направете омлет. Към десет часа изяжте кофичка кисело мляко, за предпочитане необезмаслено.

На обяд хапнете пилешка пържола с домат. Ама скъпа била? Много моля, в никакъв случай не е по-скъпа от опаковката чипс, към която посягате.

Направете си зелена салата с пилешки дробчета за вечеря.

Вечеряйте най-късно в седем часа.

Не посягайте към ракийката и биричката, поне известно време.

Пийте много вода.

Намалете солта в храната си. Ако ядете солено, ще задържате повече вода, а това не е хубаво.

По възможност заменете олиото със зехтин. Знам, че е скъп, не споря. Но се въздържайте да пържите храните, вместо това слагайте супена лъжица зехтин на салатата си.

Заменете маргарина с краве масло. Нищо, че на кутийката му пише, че имало витамини и се рекламира от усмихнато детенце. Забравете го.

Забравете за пастите, тортите и другите сладкарски изкушения.

Поне веднъж на две седмици си правете плододен. Сега е сезонът на черешите и ягодите, не пропускайте да им се насладите. Плодовият ден ще прочисти организма ви и ще ви помогне с проблема с тоалетната.

Ще отслабнете. Не ми ли вярвате? Обещавам ви, че ще отслабнете. Няма да свалите десет килограма за две седмици, но после няма да качите петнайсет килограма за три. Ще сваляте бавно, но сигурно. Ако имате възможност, спортувайте. Ако нямате, поне се опитайте или да ходите пеша до работа, или поне част от пътя го минавайте пеша. Слезте две спирки по-рано и изминете останалото разстояние с кракомобила.

А когато постигнете целите си, не се нахвърляйте на сладкишите като еничари върху християнско село. Ако не обичате месо, то яжте поне риба, морски дарове, яйца и млечни продукти. Не забравяйте зеленчуците. Ограничете морковите, наблегнете на зелето, което е богат източник на целулоза и ще ви помогне да си разрешите проблемите с двете нули. И не се връзвайте на хората, които ви обещават, че ако се храните здравословно, ще хванете амнезия. Успех!

Ето още нещо за здравословното хранене, което можете да прочетете. Ако не ви интересува как се правят мускули, минете директно на 35 страница 😉

Рецепта на деня:
Салата „Зелена енергия“

55 коментара за “Диетите

 1. Чудех се, как ли ще коментира авторката следния материал:

  „Сиренето без мляко
  Ментетата наблъскани с протеини и есенции

  Сирене без капка сурово мляко се продава по българските магазини. Това алармира бившият земеделски министър и настоящ депутат Нихат Кабил.
  Ментето прилича на външен вид на истинското и носи името „бяло саламурено“.
  Направено е обаче от протеини, глутени, подобрители и овкусители, обясни Кабил по време на общото събрание на Националната асоциация на млекопреработвателите.
  Тези продукти отговарят на всички изисквания за безопасност, но не и за качество на храните, предупреди ексминистърът.“
  Р.S. http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-06-06&article=234395

 2. Хубав пост, на мен също ми хареса, защото съм и аз на тази вълна. И аз си задавах подобен въпрос, след като чух оттук-оттам разни такива негативни отзиви и сега като прочетох и твоя пост се убедих, че ролята на медиите е не да помагат и да осведомяват хората, а да ни заливат с негативизъм и да ни манипулират с извратени кампании от рода на онази идиотия с децата от Могилино и лъскавите и префъцунени водещи.

  Наистина, чувала съм че проблемът при протеиновите диети са именно кетоните, които потискат глада, но и влияят зле на бъбреците и именно затова той препоръчва пиенето на вода, както и много добре го е обяснил човекът.
  Що се отнася до мазнините, той не ги изключва напълно като дори ги препоръчва, когато са рибешки мазнини. За зехтина и аз съм съгласна с теб, но има резон и в неговото мнение.

  Всъщност човекът е доста умерен, защото не рекламира чудодейно отслабване с 20 кг за 2 месеца, а говорим за период от 6-7 месеца, когато става въпрос за повече килограми, което е съвсем нормално и здравословно и аз мисля да се пробвам с неговата диета, щото за пореден път след добро отслабване миналата година, тази пак се натоварих с излишни килограми от безмозъчно плюскане и денонощно висене пред компютъра…

  А за Емилова – и аз нямам думи, както и за гадостите които рекламират по телевизията наистина. Баници белла, чупсове, снаксове, изкуствени напитки, тъпкани с аспартам, отрови – които Луи дьо Финес отдавна беше пророкувал в „Крилце или кълка“.

  И аз съм си накупила една камара книги на отслабване, изчетох сума ти сайтове на тая тема и мисля също да напиша подобен пост, за да споделя това което аз извлякох от тях като разумно и логично.

  Твоят пост наистина много ми хареса 🙂

 3. И все пак не ограничавай толкова много мазнините, Таня. Определено не е прав Дюкан в твърденията си относно тях. Естествено, никой не те кара да ядеш пържено или да пиеш по една чаша олио на всяко хранене, но и не бива толкова драстично да се спират. Все пак рибата наистина е богата на омега-3 мазнини, факт, но нека си признаем, че не ядем чак толкова риба, че да се чувстваме спокойни. Слагай си супена лъжица зехтин на салатата и ще видиш, че ще имаш същите резултати както ако я рупаш ей тъй, без нищо. Обещавам ти 🙂

 4. Аз пък не знам как ви остава време да ядете по 4 5 пъти на ден.
  Аз ям веднъж – вечер.
  През останалото време карам на сурово каквото има под ръка, череши, краставици, моркови, ябълки, тук таме нещо „по-така“, като вносни плодове някакви или сушени такива и ядки.

  А вечер, тогава хапвам някакво комбинирано ястие, малко месо, малко въглехидрати, като картофи или ориз, препечана филийка (много обичам препечени до хрускаво) и може леко десертче. Иииии … това е. Под десертче да се разбира нещо сладичко:)

  Определено не съм слаб. Дори напротив. Бих казал, че съм позаксръглен. Не мисля, че ми липсват някакви хранителни елементи, не съм забелязал. Вече не спортувам активно, мисля си, че този режим на хранене е супер. Поне е много удобен за динамичния градски живот. Не обичам да ставам рано, не ми се яде нищо сутрин, обикновено почвам да ям към обяд и така само на сурово до вечеря. Пък и нали е полезно да се ядат сурови неща, нали?

 5. Марфа – естествено, че без зехтин не мога и го правя, аз също смятам, че мазнините си имат своята роля, както всяко едно нещо, което съществува на тази Земя. Може би ще направя вариация някаква от всички диети дето изчетох…

  Освен книгите на чуждите автори за отслабването, си купих и една за отслабване с йога, която е написана от вуйчото на Калин Ненов и когото дори познавам. Та като че ли ми се стори /след бързото прехвърляне/ най-разумната – ми естествено 🙂

  Накупих си ги всичките тези писания, не за да спазя всички възможни диети в тях, а за да се опитам да придобия повече информация и да преценя на мен самата, какво ще ми е подходящо да правя и какво ще ми е по силите, без да ми навреди, разбира се, защото за последните две години отслабвах три пъти и три пъти напълнявах след това – дет се вика „няма нищо по-лесно от това – хиляди пъти съм го правила“ 🙂

  Просто трябва трезв разум и малко образоване по въпроса.

 6. Пък аз от всичкото това плюене по въпросната диета, която следвам вече 6-ти месец съвсем успешно, само се нахъсвам да я следвам още повече напук на хората, които смятат, че ще умра млада в следствие на многото заболявания, които диетата ще ми докара.

  А, Марфа, според мен и пилешкото и телешкото и всички меса, които Дюкан позволява или по-скоро препоръчва да се хапват, включително не белите риби, имат достатъчно много мазнини и така. Т.е. мазнини не е като да няма хич, напротив, има си. Аз ям 0.1% кисело мляко на фирма ‘Култура’ и трябва да ти кажа, че е около 1000000 пъти по-вкусно от всяко друго (е, освен от овчето, биволското и т.н.). Няма толкова вкусно мляко, мога да си го хапвам на закуска, обяд, вечеря като десертче :).

  Единственият минус на въпросната диета, за мен, е, че ако имаш да сваляш повече килограми (което неминуемо означава по-проточваща се из времето диета), по-далеч във времето се отлага момента, в който ще си хапнеш от любимия шоколад или някое парче пица или там която ‘вредна’ храна човек си обича по принцип, но в името на диетата си е забранил за определен период от време. Това е психологическият момент, който верно си тежи. За 6 месеца съм на ръба да откача от липса на любимата ‘дрога’.

 7. Марфа, съгласна съм с теб и все пак пред Дюкан предпочитам Емилова. Твоята теория се доближава до тази на Ути Бъчваров – качествена храна, движение и т. н. Препоръчвам книгата му „Как отслабнах с 50 кг“.

 8. Няколко малки поправки ;р

  * Не ограничавайте морковите, те рулират.
  * Както каза Дима, мазнини има и в много от „белтъчинните“ храни, най-паче в рибата, която изначално е полезна по всички параграфи.
  * Маргарините са мизерно нещо сами по себе си, но маслото не е по-добрата оферта, то наистина е МНОГО мазно и то с наситени мазнини, ако и да е полезно като млечен продукт. Предпочитайте растителни (ненаситени) мазнини. Използвайте масло умерено, а най-добре олио/зехтин.
  * Пил. пържола не е по-евтина от чипс ;р А и рядко я сервират в барчета уви.

  И още две еднакви препоръки.

  * Движете се, а най-добре спортувайте. Това е по-важно от храненето. Естествено НИЩО не оправдава яденето на джънк фуд, но каквото и да ядете, при достатъчно похабена енергия, си заминава.
  * Дори да отслабнете, за да имате добра фигура, пак няма да стане без спорт. Ако имате много добри гени, в най-добрия случай ще сте жилави.

 9. Тази диета е много вредна за здравето в дългосрочен аспект. Прекомерната консумация на месо и млечни продукти докарва много болести включително смъртоносния РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО! Да, наистина се отслабва, но за сметка на здравето 😦 Не си струва.

  Начинът за отслабване е плодолечението – плодове/чай/мед. Ще станете много по-здрави, ще повишите имунната система, а големия бонус е отслабването 🙂

 10. Бе, Краси, как да ти кажа, ако прочетеш статията, към която съм дала линк, ще разбереш, че ескимосите почват да боледуват от раци и инфаркти едва след като вкарват в менюто си джънка. Дотогава са я карали само на месо и риба, и са били забележително здрави. А карането на чайчета и плодчета в дългосрочен аспект ще доведе до телесен канибализъм – лишеното от протеини тяло започва да консумира собствената си мускулна тъкан, а когато най-сетне човек се завърне на обща храна, дори това да не включва торти, чипсове и бургери, завръща и теглото си заедно с едно доста високо ДДС. Имам осем такива примера около себе си. Не е никак хубаво. Вярвай ми. Аз лично не смятам, че постоянното плюскане на месо е добра оферта, но и веганството също не е по-хубаво. Не и в пропагандирания от лицето Емилова вид. Чайчетата и плодовете изчистват организма за известно време, но след това той гладува. Зверски. Има вопиюща нужда от протеини, а такива просто не му се дават. Резултат – поредния дебеланко в добрия случай или поредната анорексичка – в лошия. Не е оферта. Мерси.

  А Дюкан не кара хората да плющят само месо за неограничен период от време. Ядат се зеленчуци в големи количества, можешд а си приготвиш например мусака от тиквички или пълнени пиперки с яйца и извара и какво ли още не. Не е като да набиваш пържоли 24/7.

 11. Жоре, морковите верно рулират, но не са подходящи за хранене при протеиновите диети. Съдържат повече въглехидрати и от ябълките.

  Мазнини наистина има в рибата и пилето, но са недостатъчни. Организмът просто има нужда от още.

  Кравето масло при всички случаи е по-добрата оферта от маргарина. Разбира се, никой не ти казва да изяждаш по едно пакетче дневно. Но ако човек толкова държи да си маже филията с нещо, по-добре това да е масло, а не маргарин.

  Продават пакетирани пилешки пържоли по същите бакалии, в които продават чипсове. Цената им е приблизително една и съща. А ако човек си я е приготвил вкъщи определено ще му излезе по-евтина от 250 гр. Чио-чипс например. А ако човек наистина иска да отслабне, просто ще трябва да жертва барчетата за известно време. Сега, хем да муаш пасти, бири и кво ли не и хем да отслабваш – просто не става. Туй то. 😉

 12. Е то проблемът е, че имаш само барчета наблизо, когато си на работа, нали 😉 Иначе всеки предпочита да си готви вкъщи, естествено, умрел някой за чипсове и бира. Така че не зависи от теб да се откажеш от барчетата.

  За другите неща не си права, освен (ЕВЕНТУАЛНО) за морковите, но няма смисъл да си мелим брашно 😀

 13. И що не съм права, пиле жоресто такова??? А? Айде кажи де, кажи! И внимавай ко ше кажеш, че да не ти повиша шрифт! 😈

 14. Съгласна съм с теб, Марфа.
  Аз по принцип се плаша от диети, дето ще ми свалят теглото за … има-няма време – до лятото.
  Аз съм натрупала 40 кила за 20 години, пък гледай как ще ги сваля за 6 месеца! Ще стане – в някой друг живот. И ако съм си разрешила толкова години да мързелувам и да не се движа.

 15. Бе за шест месеца няма да успееш, ама ако си промениш начина на хранене, за година със сигурност ще ги смъкнеш 🙂

 16. За мазнините си наистина права. Още повече, че самите те в менюто ни подпомагат разграждането на излишните в тялото.
  Иначе за въпросната протеинова диета… Цяла седмица само на месо?!? (puke) Хората са полудели 🙂

 17. Аз пък да добавя, че Дюкан не само не пържи, но и пропуска куп от любимите ми подправки. Не искам да водя уж здравословен живот, който не ми е вкусен.
  Колкото до десертчетата, които Марфа не препоръчва, сещам се за меденки или бисквити от овесени ядки или трици…
  За менюто в края на съчинението – чудно е, но не мога да издържа три дни на него – даже и май не е полезно. Някак не виждам красота в това всеки ден да ядеш две яйца и домат, нищо че ми е любимият зеленчук. Учителката ми по биология навремето твърдеше, че номерът е да не се лишаваш от нищо, което природата е създала. Просто не бивало да перкаляваш. И ако тя ти е дала крака, трябва да ги ползваш за ходене, а не за седене в колата.

 18. А, Дюкан твърди, че в готвенето трябва да се използват подправки. Препоръчва използването им, за да стават вкусни яденетата. Всъщност не съм прочела никъде да се изказва отрицателно срещу някоя подправка, дори срещу лютото. Единствено се изказва отрицателно към солта, но не е единствен в това отношение. Знаем си, че не е полезно да прекаляваме с нея, нали? 🙂 Та мисълта ми е, че Дюкан верно не пържи, но нищо, ама съвсем нищо против никоя подправка няма.

  А менюто е съвсем примерно. Може да не са яйца. Можеш да си носиш кюфтенце от къщи. Или нещо друго. А и защо да не е полезно всеки ден да се ядат две яйца? Какво им е? Във всеки случай е по-полезно от ежедневното ядене на чипсове, вафли, дюнери и тутманици.

 19. …Движете се, а най-добре спортувайте. Това е по-важно от храненето…

  Има различни мнения по въпроса. Дори супер модели (забравих му името, но е българин) в интервю заяви:

  „Храненето е най-важно. Ето аз спортувам и тежкоатлетите спортуват, но не изглеждаме по един и същи начин, спорта е важен, но не определя как ще изглеждаш..“

  И според мен има голяма доза правота в това твърдение, например ръгбистите са доста едрички типове, а фитболистите не са, и двата вида спорт изискват много тренировки…

  Е, може и да не съм прав:)

 20. Мдааа, много правилни разсъждения.
  Вероятно протеиновата диета се диаболизира по този начин, понеже доста трудно се понася от организма да си само на протеини и се чувставаш като цапнат с нещо тежко по главата. Попринцип най-добрия източник на енергия са въглехидратите (особено бързите), но когато се опитваме да слабеем те са враг (бързите с висок гликемичен индекс са си враг по принцип), а другия източник са мазнините. Протеините се считат за не толкова добър източник на енергия, но пък са си жизнено небходими.

  Относно маргарина се чудя намали най сетне просто да го забранят. Мисля че в Дания вече е забранен. Това са си хидрогенизирани мазнини (т. е има там добавено едно водородче) и подобни мазнини не се срещата никъде в природата и тялото просто не знае какво да прави стях, когато попаднат в него. Още повече,че захар+ хидрогенизирани мазнини си е направо смъртоносна комбинация, която се среща в почти всички сладкарски продукти като се замисли човек.

 21. Моята теория по въпроса защо всички се юрнаха да плюят по Дюкан е много проста: както знаем, диетолозите взимат пари, за да те претеглят и да ти напишат на лист какво да ядеш в следващите две седмици. След две седмици отиваш пак и ти взимат пак пари. Просто е, нали.
  Що се отнася до Дюкан. Купих си книгата, прочетох я, ядох една седмица само протеини и изперках за таратор и салатка, въпреки че обичам и месо, и яйца, и риба, и пиле, и млечни продукти. Не си представях, че салатката така ще ми липсва.
  В настоящия момент я карам на някаква собствена версия и не ям хляб, тестени, пържено, джънк фууд, шоколад и сладко изобщо, намалих мазнините, а маслото съвсем го отказах. (Маргарин мразя и без това). Тъпча се със салати и таратори, хапвам риби и разни леки меса, ям и плодове, щото без черешки не мога. Бирата я намалих драстично до една на седмица (преди беше повече от една почти през вечер). Не гладувам, доволна съм и ми стават разни поли, дето преди не ми ставаха.
  Все пак, когато мноооого ми се прияде нещо, дето го избягвам, си взимам малко, за да ми мине. Онази вечер съгреших с пица…
  Що се отнася до спортуването – аз така и така обичам да ходя пеш и да карам колело.

 22. Хриси, и ти си като мен значи, само че без колелото (нямам такова, а и не мога да карам 😳 ) Ама ходя много пеш. И не съм отказала мазнините, само дето олиото го замених основно със зехтинец 🙂

 23. Обаче забележете как почти всеки, да не кажа всеки щото, започва с ‘Правете еди-какво-си и ще стане нещо много много хубаво и полезно’. Всички са експерти и дават съвети и изказват експертни мнения. 😦

  Колкото до това, че ако ядеш само меса си изложен на риск от рак – никой не те задължава да ядеш месото. Протеините можеш да ги набавяш с яйца, мляко, сирене и т.н., да не забравяме рибата, която дори се препоръчва поне по три пъти в седмицата, независимо дали е бяла риба или не. Всяка риба е препоръчана, редом с пилешко, телешко и още един куп меса, за който обича. Никой не ти казва да тъпчеш само месо. Това пак е поредното изопачаване, буквализъм и правене от мухата слон.

 24. Иии жалко, че тук няма едит, защото пропуснах да добавя – диетата не е САМО протеинова. Никой не казва да се ядат САМО протеини за много дълъг период от време. Фактическото отслабване се гради върху баланс от протеинов период (3-5 дни) и такъв с въглехидрати (в случая зеленчуци, но някои хора добавят и плодове, защото просто без тях не могат). Никой не забранява зеленчуците, дори морковите не ги забраняват. Дюкан пише, че препоръчва да не ги ядем повече от веднъж на ден, което дори да си им фен е напълно достатъчно, не мислите ли? Или ще ядете моркови сутрин, обед и вечер?

  Повечето хора всъщност не могат да преглътнат факта, че плодовете се изключват докато не се свалят килограмите и не започне периода на запазване на свалените килограми. Аз мисля, че при умерено ядене на плодове отслабване ЩЕ ИМА. Изобщо, всичко, което се яде умерено не застрашава, според мен режима (освен много мазните и тестени/сладки храни). Единственото върху което това би повлияло е бързината на отслабването. Т.е. хапвам си плодове с въглехидрати, яко ми е, имам енергия, вкусно ми е, но ще отслабна маааалко по-бавно с тях, отколкото без тях. А ако пък спортувам няма проблем да си отслабвам и с плодовете, че и с някои други въглехидратни глезотийки. Така или иначе ти тази енергия я изразходваш и дори ти е нужна за спорта, движението и т.н.

  Та така… единственото по-досадно нещо е, че който обича джънк фууд ще се озори психически от липсата му за по-дълъг период от време.

 25. Аз съм един от ония невежи, които са пропуснали потресающите новини за д-р Дюкановата диета покрай ушите си. Не разбирам от мазнинни, белтъчинни и въглехидратни диети. Вярвам обаче, че ако човек яде що-годе балансирано, ще бъде по-здрав, а може и кила да смъкне. Два примера — италианците и японците. Като се има предвид, че японците са една от най-дълголетните нации, струва си човек да обмисли диета като тяхната. Иначе съм твърдо ЗА зехтина и маслото и ПРОТИВ маргарина.

 26. ИСКАМ САМО ДА КАЖА НА ОНИЯ ДЕТО ВОДЯТ СПОРОВЕ ОТНОСНО ДОКТОР ЕМИЛОВА ТРИ ПЪТИ СЪМ ПРАВИЛА ПЛОДОВИЯ РЕЖИМ ЗА ОКОЛО МЕСЕЦ СЪС ЗАХРАНВАНЕТО ТРИ ПЪТИ СЪМ ГЛАДУВАЛА ЗВЕРСКИ С ПЛОДЧЕ И ЧАЙЧЕ И ТРИТЕ ПЪТИ КИЛОГРАМИТЕ НА ДУБЪЛ ОТГОРЕ НО НЕ ЧЕ СЪМ СЕ ОТПУСНАЛА СЛЕД ТОВА . ХАРЕСВА МИ ПЛОДИВИЯ РЕЖИМ НО ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО ИЛИ ДВА ДНИ МЕСЕЧНО . А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ДЮКАН НЕ ВИЖДАМ КОЕ Е СТРАШНОТО ДА СПРЕШ ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ ИЛИ ГИ ОГРАНИЧИШ ДА НЕ ПИЕШ АЛКОХОЛ ,ДА СПРЕШ СЛАДКОТО И ОГРАНИЧИШ МАЗНИНИТЕ . ПОСЪВЕТВАХ СЕ С МОЯТА ДОКТОРКА ЗА ТАЗИ ДИЕТА И ТЯ КАЗА ЧЕ НЯМА НИЩО ОБЕЗПОКОИТЕЛНО В НЕЯ . САМО ПРОСТИЯ ПРИМЕР СЪС СЕБЕ СИ ЩЕ ДАМ ПИЕ ХАПЧЕ ЗА КРЪВНО НЕ МИ Е ТОЛКОЗ ВИСОКО НО ОТ КАКТО СЪМ НА ДИЕТА КРЪВНОТО МИ СПАДНА ПОД 120/80 И ЛЕКАРКАТА МЕ ПОСЪВЕТВА ДА СПРА ХАПЧЕТАТА . РЕЖИМА НА ДЮКАН МОЖЕ ДА СЕ ПРАКТИКУВА КАКТО СИ ИСКАШ ДОРИ АЗ СИ ХАПВАМ И КРЕМ КАРАМЕЛ ПРИГОТВЕН СЪС ПОДСЛАДИТЕЛИ . ПРЕДИ ГОДИНА СИ ПРАВИХ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ ПРИ ФИТНЕС ИНСТРУКТОР И ТОЙ НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАШЕ ПО НИЩО ОТ ТОЗИ НА ДЮКАН. САМО ДЕТО ДОРИ БЕШЕ ПО ОГРАНИЧЕН. НАПРИМЕР ИМАХ 100ГР,ПЪРЖОЛКА СЪС ПОЛОВИН ДОМАТЧЕ. А ДЮКАН ТИ КАЗВА ЧЕ МОЖЕ ДА ЯДЕШ ПО КОЛКОТО ЖЕЛАЕШ. ИМАМ ПРИЯТЕЛИ КОИТО ГО ПРАВИХА ПРЕДИ ГОДИНА И СВАЛИХА ОКОЛО 15 КИЛОГРАМА ЗА ШЕСТ СЕДЕМ МЕСЦА И ДО ДЕН ДНЕШЕН НЕ СА МРЪДНАЛИ ОТ КИЛОГРАМИТЕ СИ И ДАЙ БОЖЕ СА СИ СЪС ВСИЧКИЯ КАКТО КАЗВАТ ЧЕ ИЗПЕРКВАШ ОТ ТОЯ ДИЕТА . ИСТИНАТА Е ТАЗИ ЧЕ ГРЪМНАХА ПО ТЕЛЕВИЗИИ ЗАЩОТО НАШИТЕ ДИЕТОЛОЗИ И ФИТНЕС ИНСТРУКТОРИ НЯМА КЪДЕ ДА СИ ПРОДАВАТ ТРУДА. УСПЕХ НА ВСИЧКИ КОИТО Я ХАРЕСВАТ И КОИТО НЕ !!!!

 27. Според мен всеки хранителен режим, при който човек е здрав и щастлив, е добър.
  За диетата на Дюкан разбрах от този пост, та бих вметнала само това:
  1) Богатата на белтък диета претоварва тялото с азот и затова не е за хора, които имат проблеми с черния дроб, бъбреците или пикочните пътища.
  2) Не яжте морска риба по-често от два пъти седмично, защото в днешно време тя е замърсена с живак. За бременни и деца – един път седмично.

 28. Тази статия ми хареса много. По принцип тук споделят млади хора съдейки по коментарите. Да най-голям дял в затлъстяването са полуфабрикатите ,които ядем и застоялия начин на живот. Бих добавил само яжте по малко , но от всичко ,което се препоръчва в статията и не е нужно да спазвате диети. Хранете се за последно преди 19.00 часа и непременно закусвайте.
  Аз стигнах до тази статия ровейки се в блоговете и четейки коментари „за и против гей парада в София“ и „за и против национализма“. А за да няма учудване какво мисля по тези теми ще кажа “ България над всичко“

 29. Здравейте,
  Аз съм на 54 г. и спазвам режима на хранене на Дюкан от три месеца. Не съм изключително стриктна, плодове си позволявам, колкото да опитам вкуса им.
  Искам да ви кажа, че съм диабетичка и хипертоничка от 8 години. За първи път успях да компенсирам нивата на захарта и кръвното ми да е 120/80. Направих си всички видове изследвания, не защото се чуствам зле, а заради отрицателните отзиви за режима. Изследванията са ми като на млад и здрав човек. Чуствам се прекрасно, свалила съм 11 кг. и 10 см. от талията /която хич не беше здравословна 95 см./ Напълно съм за режима /защото това не е диета/. Намалих драстично лекарствата си. Като видя резултата, моето Джи Пи премина на същия режим.
  За сведение искам да споделя, че преди месец синът ми и снаха ми ходиха при някаква „диетоложка“, която им взе по 400 лв. на човек, даде им някакви капсули и т.н. и резултата беше катастрофален. Нямаше никакъв ефект, ама абсолютно никакъв. Убедена съм, че критиците на Дюкан го правят, защото ще си загубят бизнеса.

 30. Страхотна, страхотна статия, искрени поздравления!
  Аз съм прохождаща дюканка и чета където каквото се намира по въпроса и наистина ми беше писнало да чета колко е вредна, без никой да се обоснове защо бе джанъм? Да не говорим колко стотици жени само в БГ свалиха много много килограми и как пък една не изпищя? Защото, съгласете се, ако имаше поне един такъв случай, щяхме да гледаме репортажи и интервюта с въпросната във всички новини и всички предавания по всички телевизии 🙂
  Аз съм на 32 и съм на диети цял живот – май няма диета, която да не съм пробвала и диетолог, на който да не съм изсипала бала пари.
  За пръв път се чувствам весела и щастлива, докато съм на режим – вместо киселото, мрънкащо, гладно и освирепяло създание, в което ме превръщаха 50-те грама шунка и половината доматче в 90% от диетите.
  Дюкан – да живей 🙂 🙂 🙂

 31. Така..интересно… Може и да има резон, не съм чела подробности около въпросния Дюкан..но само искам да кажа че единствената енергия която ползва мозъкът за да работи – е глюкозата…която организмът ни си набавя директно при преработката на въглехидратите
  Тя е единственият източник на енергия за нервните ни клетки – невроните.
  Ето още малко инфо:http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=4786&mode=threaded

  Ако спрете напълно приема на сладко или въглехидрати, това може да ви направи доста раздразнителни и да ви е трудно да мислите. Причината за загубата на мускулна маса е, че ако ограничите напълно приема на глюкоза, мозъка ви ще се адаптира така, че да продължи да функционира на кетони, но не изцяло. Поне 15% от приема му ще се наложи да е от глюкоза, а тя ще се вземе от мускулите ви.

  Мдаа, аз сериозно бих се замислила преди да изхвърля драстично въглехидратите от храненето си.

 32. спорт му е майкатааа !!! вярно е, че трябва да се внимава с храната, но удоволствието при хапването е несравнимо и драстичното ограничаване не води до нищо хубаво. постоянните разсъждения за това „какво не трябва да ям“ са изтощителни. кръгче с колелото в морската (примерно) ,сутрин или вечер след работа , е достатъчно за да се чувства човек тонизиран и във форма

 33. И аз да кажа нещо:

  1. Всяка диета се прави от хора с разум – в добро психично здраве, без залитания и без прекомерни надежди
  2. Необяснимо е, че Дюкан го оплюха неимоверно повече отколкото много по-застрашаващата диета на Аткинс (според мен№.
  3. ПЛОДОЛЕЧЕНИЕ – тук ударението е на „лечение“. Убедена съм, че гладът лекува редица заболявания (но не всички!). Но съм и твърдо убедена, че не е подходящо за отслабване. За д-р Емилова не искам и да говоря. Когато един достъпен метод (книгата на Лидия Ковачева струва няколко лева) се превърне в яка машина за печелене на пари…..

 34. Здравейте! Благодаря за чудесната статия и за коментарите!
  Аз съм на режима на Дюкан от половин година, свалих 12 кг и в момента съм в трети етап – задържане на теглото. Преди да започна диетата, бях чела за полезността на мазнините и през целия период на режима пиех ленено олио, а сега ям и по-мазно месо – ами пак си отслабнах и с мазнините ;).
  Но явно си правя погрешни планове след режима да премина на обичайното си хранене – готвени манджички с картофи, ориз, понякога тестени закуски и т.н.
  Вероятно така пак ще кача килограми.
  Значи оказва се, че нещо подобно на третия период от режима на Дюкан трябва да стане моето постоянно хранене…

 35. Аааа, нищо им няма да готвените манджички с картофи, ориза и някоя и друга тестена закуска от време на време. Нека закуската да е от пълнозърнесто тесто по възможност, а картофките да не са основно пържени. И всичко ше е ОК 🙂

 36. Хубав пост. Аз съм човек, който за 7 години от 105 кг. стана 62 и от пряк опит искам да кажа, че добрият външен вид се постига не само с диети или спортни занимания. Човек първо трябва да се промени вътрешно – защото отслабването изисква промяна на много навици и възгледи. Спортът безспорно е най-важен – изберете този, който ви доставя удоволствие, не се лишавайте от храна, но консумирайте с много разумна мярка – лично аз съм привърженик на разделното хранене и се чувствам отлично от него. В никакъв случай не гонете бързи резултати – мисля, че те са в основата на всеки провал. Чувствайте се щастливи, чувствайте как се променяте и скоро всичко ще е факт. Желая Ви успехи! 🙂

 37. А аз не знам изобщо какво да напиша, знам само, че е 23:32 h и ми е скучно, и някак си утре трябва да стана за поредната лекция, да се направя, че имам силички за нея и така. . . Какво общо има всичко това с диетите ? Ами. . нищо. . 😀 Простете,че се намесвам така с глупостите си, просто понякога се налага да си кажа каквото имам на места, които не са предназначени за тях 😛

 38. С режима на Дюкан отслабнах 13 кг за два месеца и полувина. Като се има предвид, че 2005 г. бях 58 кг и започнах да качвам килограми, като към края на 2007 г. вече бях 75 кг. Мислех си, че ще си остана дебела и по никакъв начин няма да мога да отслабна, а съм на 24 г. Но благодарение на режина на д-р Дюкан усмивкта е отново на лицето ми!

 39. Искам да ти благодаря, че си отделила място в блога си на режима на Дюкан. Именно тук, преди година, съвсем случайно ровичкайки из интернет попаднах на информация за него, после на другия блог и на темата в бг.мамма.
  Резултатът вече е налице! Чувствам се супер добре, харесвам се и успешно и без усилия задържам вече половин година постигнатите килограми! ) ) )

  Да направя коментар по един пост по-горе:
  Ами, честно казано, нито съм оглупяла, нито съм озверяла за тази година. А и въглехидратите не се изключват напълно, просто се ограничават. Режимът е нисковъглехидратен, а не безвъглехидратен.

  А подробностите за режима са важни, все пак. Когато човек прави нещо за себе си, задължително трябва да се запознае с подробностите, както и с плюсовете и минусите.

 40. Аз спазвам диетата на Дюкан (не докрай стриктно, но в голямата й част) от известно време и резултатите дотук са повече от добри. Харесва ми, чувствам се добре. По принцип никога не съм бил привърженик на сляпото спазване на инструкции. Направих свои малки промени, с които се чувствам комфортно. И резултатът е … ммм… хубав 🙂

 41. Абе хора,живота е толкова кратък!Днес ни има,утре ни ниама.Какви диети,какви белтъци,какви въглехидрати.Според мен,трябва да си хапваме това,което ни се яде.Да не се лишаваме нито от мазнини,нито от въглехидрати или белтъци,разбира се да не прекаляваме и да имаме много движение.Да избягваме пържено и газирано.

 42. Пламенче, днес ни има и утре ни няма. Факт.

  А сега си представи следното : тежиш 160 килограма, не се чувстваш комфортно в кожата си, тежи ти докато ходиш, задъхваш се по пенсионерските пътеки, докато се разхождаш. Задъхваш се докато изкачваш стълбите на блока до 7мият етаж. Факт е, че сама си си го направила, щото си наблегнала на дюнери, пържени картофи, тутманици, мазни банички, чипс, тортички и т.н. Представи си тази ситуация, представи си и, че искаш да се промениш. Искаш да ти е леко. Та тогава пак ми кажи, какви са тези диети, яж каквото ти се яде и колко е кратък живота!!!

 43. Ами аэ цяло лято пробвах със салати и раэходки и накрая- нищо- може би имам нарушена обмяна на веществата, само ако энаех как самa да проверя дали е така…

 44. Ми на лекар. Ендокринолог. Обаче както го разбирам, си точно като мен. Много е гадно. Ужасно трудно се слабее дори при неядене и здраво физическо натоварване. 😕 Упоритост му е майката, ама не е честно. 😦

 45. Един малко закъснял коментар.
  Ще ме извинявате ,че се ъп-дейтвам след близо хм май само 2 г ,ама сега ми дойде и музата и настроението и всичко клиширано ,дето трябва да се изреди.Не знам за вас ,но си имам правила-след автобус не бягай,по потник не ходи ,бански не обличай.Със сигурност е ясно защо.Мразя всички определения Дюканки Емиловки и други….. майни( много съм вулгарна по тове време на денонощието-ще ме извинявате),защото дали си Драганка ,Петканка или Иванка няма да е лошо да погледнеш на себе си ,като индивидуалност а не диетна сънародност.Май минах през всички фази на диетите,и на отричанети,и на непукизма, и на тъпченето , и на плаченето и на каквото може да премине човек със нескромните 80 кг (може и да послъгвам с 5-6 килца,тъй че много не ми вярвайте).Наскоро се замислих да се размножавам,което ме наведе на още по-страшна мисъл ,ако аз сега съм като малко слонче тогава ще съм с размерите на руска подводница и какво по дяволите си мисля? Та след като имам стаж по диетите и гладуванети и всичките му гадости и след два дена четене на мнение и форуми аз РЕШИХ – мани ти тая работа,ако трябва да използвам тая дума ( ДИЕТОЛОГ-какво на майната си по-точно?някой ,дето прочел малко по химия,малко по биология, и открил топлата вода ,че видиш ли ти: не яж боклуци и ще отслабнеш-а ся дай 200 кинта за съвета) та Диетолог ще си бъда май аз. Така както сама съм си намерила начин да си ги натрупам ,ще си намеря начин и за обратното. Всички знаем какво трябва и какво не да ядем и всички най-добре сами познаваме себе си ,и ако днес лакомото ти аз ти крещи в огледалото :ШОКОЛААААД,ти пък не му давай морков да му запушиш устата ,защото тя ще се върне ,още по-голяма и лакома и хич няма и да те пита.Та идеята ми е: позволявайте си малки удоволствия, слушайте себе си и си останете Драганка,Петканка Иванка и прочие ,щото Дюканки Емиловки и друго има вече достатъчно.Благодаря за вниманието ,аз отивам за чаша вино ( щото го има в моя режим)
  ПС откакто съм си сама диетоложка вече любимите ми дрехи са банските костюми:) и се плезя на целия свят.

 46. Hello guys, my name is Alton!

  I`m a professional writer and I`m going to change your lifes onсe and for all
  Writing has been my passion since early childhood and now I can`t imagine my life without it.
  Most of my books were sold throughout Canada, USA, Old England and even Australia. Also I`m working with services that help people to save their nerves.
  People ask me „Sir, Alton, I need your professional help“ and I always accept the request, `cause I know, that only I can save their time!

  Professional Academic Writer – Alton Sawyer – 10 Most Common College Freshman Mistakes Confederation

 47. Hi, I am Kalem Warner a professional in academic writing.

  I love solving people’s problems and make them happy. That is what I have been doing for decades now.
  I have been writing since I was 12 years old and never knew it would turn out to be a full-time career. I have also been able to handle several projects that involves writing. And I worked in three organizations as a volunteer to assist people.My passion has always been to help people succeed. And I go the extra mile to make that happen.
  I enjoy writing books and have helped people from countries like Mexico.
  I work with a service provider whose mission is to provide quality works and make people happy. In fact, many clients come to me for professional help on a daily basis because they know I always deliver. And I will continue to provide nothing but the best to build trust like I have been doing for the past few years.

  Academic writer – Kalem Warner – Writing recources hints Corps

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s