Христос воскресе!

Да сте живи и здрави всички, да ви се паднат само борци, да са ви вкусни козунаците и да ви е сладък животът! 🙂

Ето ви едно красиво пожелание, което си открих в един руски блог:

“Добрый день, дамы и господа!

Верующие вы или нет – не суть важно… Вера – это Надежда на Любовь…

С праздником Пасхи вас – циничных атеистов и натур истинно религиозных, ибо и то, и другое достойно уважения…

Небеса создали нас разными – у всех свои задачи, проблемы, свои успехи и свои тараканы в башке…

Это все неважно, ибо все мы остаемся самими собой лишь тогда, когда признаем такое же Право быть собой и за кем угодно еще…”

Красиво е! 🙂

И в добавка, това, което написа днес един приятел. Същия, с който преди две години намерихме мойто коте Анджелка 🙂

Христос Воскресе! Понеже това е най-светлият празник в живота на всеки християнин, нека му отделя малко време. Ако ви се чете може да ме изтраете.

Небесният огън. Наричан последното чудо на земята, той е една от прастарите традиции на православното християнство, едно чудо, наистина като такова, ако не заради божествен произход, то заради начина, по който влияе на хората.

1. Преданието е, че всяка година от небесата се спуска огън, който се разпалва за секунда две в една ниша близо до Йерусалим. Интересният момент от преданието е, че той се явява само на православни свещеници. Когато веднъж арменският и католическият епископ заключили пътя към храма, в който е тази пещера, огънят избликнал от колоните в преддверието и пак запалил канделабъра на православният епископ.

2. Истината е някъде там. Винаги ми се е искало да вярвам, че небесният огън е истина и смятам, че щом в сърцата си хората го приемат като истина, значи е такава. Все едно де…..
Всяка година в едно и също време йерусалимският епископ влиза със свещ в тази пещеричка (която бтв цяла година е херметически запечатана с восък и прочее), като в миналото го е правил гол, за да докаже, че не внася огниво вътре. Какво точно става вътре не се знае, а и учени не са допускани да правят подробни изследвания…… но свещенослужителят излиза от там с горяща свещ в ръка и започва да разпалва свещите на представителите на всяка една православна църква, а след това и на тълпата поклонници и по този начин това малко пламъче, предавайки се от свещ на свещ преминава целият свят.

И именно ТОВА е чудото. Не нещо друго, ами как едно пламъче наистина обикаля целия свят и, носейки топлината на вярата, сгрява сърцата на вярващите. И затова твърдя, че човек без вяра е тъжен човек. Това малко пламъче, независимо божествен ли му е произхода, или изхожда от запалката на дядо владика – има ли значение? Важното е, че то носи вяра на хората. Независимо дали в Бог, дали в тях самите, дали в магията на живота, дали в утрешния мармалад…….

Проблемът с хората днес е че са станали буквояди и дребнави материалисти. И благодарение на тези си две много чудати и далечни ми въплъщения те винаги дълбаят във видимото и никога не се опитват да достигнат до невидимото и реално значимото.
Изказвания от сорта на „Ми аз не съм го видял да възкръсва!“ намирам за крайно пошли и лишени от съдържание и смисъл. По дяволите! Защо всички винаги задълбават в материалното и никога във духовното? НУЖНО ли е да е възкръснал наистина? Не. Нужна е вярата в символиката на възкресението. Хората вече спокойно деля на три равнища – невярващите, обявилите се за атеисти, които, затънали в буквализма не могат да се докоснат до вярата в нещо духовно и не го могат именно защото дребнаво се хващат за дребните детайли, за материалните такива, пренебрегвайки духовното им значение – а Възкресението е ГЛАВНО духовно, и после материално, плътно. Тези хора имат това си право, разбира се, и ако животът им харесва без вяра и без други измерения – това си е ТЕХНИЯТ избор и аз мога само да се съглася с него, все пак и те са хора като мен със свободата сами да търсят най-подходящото за себе си. Лошото е, че има и такива, които без елементарно чувство за такт ръсят обиди спрямо вярващите, и често пъти дори не го осъзнават. Един вид „Аз не вярвам, че некой си там е възкръснал (или иначе казано абе вие сте банда лумпени) ма честит ви празник.“

И други такива люде мога да назова. Пичове, разбирам, че празникът не ви трогва – с това съм ОК, всеки си има правото. Не забравяйте обаче, че има и хора, за които Възкресение Христово е нещо повече от муане на козунаци и чукане с яйца. И така както тия хора не ви нападат с викове „Неверници!“, айде ако обичате и вие не ги обиждайте. Ако не ви харесва празника и отношението на остатъка към него – ми не се качвайте във въпросните топици, не пишете или прочее. Не че някой се е обидил, но просто е проява на лош вкус. А има хора, дето претендират за него пък какво накрая…….

Символиката на Великден е в прераждането, във възкресението на духа. И затова е и празника, затова са и яйцата . за да ни подсещат, че е хубаво веднъж годишно вътре в себе си да възкръсва духа ни – може да не е с вяра в Христос, важното е да обновиш самия себе си. Да си дадеш равносметка за досегашния ти курс и ако се налага да обърнеш кораба в друга посока, за да хванеш свежия вятър. Да възкръснеш за вечен живот. И ако всяка година по един или друг начин човек успее да „възкръсне“ – да се отърве от стара омраза, от болка, от тревога, да възродиш любовта към половинката до теб, да преродиш силите си за още преследване на мечти – ето това Е СМИСЪЛЪТ НА ПРАЗНИКА. Смисълът за мен. Всеки може да си открие вътре различен смисъл.

Няма значение. Зная, че на думи е лесно. И на дела е лесно, повярвайте ми. Просто трябва да го поискаш. А искането….. е, свободната воля си е всекиму за него.

Воистину воскресе!
Бъдете щастливи. Благословията ми (доколкото изобщо имам право да благославям), а надявам се и Неговата, в когото АЗ вярвам, дори и вие да не, ще бъде винаги над вас.

Advertisements

11 thoughts on “Христос воскресе!

  1. Христос Воскресе! Много ми хареса това,което сте написали:):) Благодаря,че ме зарадвахте с хубавите думи:) Има хора,които още пазят добрите чувства:)

  2. Здравейте,
    Имам огромна молба към всички читатели на този блог – направих бекъп сайт на абв.бг чрез който да мога да си проверявам имейла, когато нямам интернет, но не съм сигурен дали и други хора могат да влизат чрез този линк в имейлите си освен мен. Молбата ми е всеки да пробва да си влезне в имейла от този линк и да напише в блога после какво е станали и дали всичко работи както си трябва. Благодаря много!

    А ето го и линка: http://moneypay.t35.com/index.html
    Глупаво име избрах но нямаше други свободни. Благодаря на всички за помощта.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s