Ех, да бях Гришъм…

Вчерашният ден беше белязан от две знакови събития със съдебно-криминален привкус. Де да бях Джон Гришъм, мама! В България за първи път се случиха две неща: имаме си осъден наркобос, а като бонус имаме и осъден за убийство, причинено от катастрофа. Или ако се съобразя с медийната вълна и вестникарските заглавия,

СТАВИСКИ Е ОСЪДЕН НА ДВЕ ГОДИНИ УСЛОВНО

затова пък

Митьо Очите е осъден на четири години и половина затвор.

Ми признал си е колко е уош и се е разкаял човечецът, к’о.

Не искам да кажа, че Стависки трябваше да излезе чист като един несъгрешил в Райската градина Адам, ако това си мислите.

В България напоследък годишно по пътищата загиват над хиляда души. Това по официалната статистика, дето я четем по вестниците и я слушаме по телевизията. Някои от тези хиляда човека, дето не са измежду нас, са се, как да го кажа по-меко, самоубили. Иначе казано са си повярвали, че са безсмъртни и са литнали в урвата или пък са се надънили в близкото дърво, отнасяйки от грешната Земя само себе си. Други, подобно на камикадзета, са отнесли на оня свят и случайни жертви под формата на невинни или не толкова спътници, с нищо несъгрешили водачи на мпс-та, които просто са имали нещастието да се окажат на пътя на споменатите антигерои и т.н. Трети пък, които никак дори не са малко, също са убедени, че са безсмъртни, а като капак или не вярват, че нещо подобно може да се случи, или ако вярват, не им пука. И с помощта на нездравия си разум и не толкова леката си кола отнемат животи, почернят семейства, съсипват съдби, а от цялата работа често не получават дори и драскотина.

Да сте чули някой да е лежал в затвора за това? Не? И аз не съм. Но дотук ми е дошло да слушам по различни предавания и ток-шоута историите на хора, които са загубили близки в тази необявена война, а убиецът в същото време се развява из пътищата като мома напролет из полето, защитен я от „жълта книжка“, я от някаква друга, непробиваема по конвенционален път бариера.

С цялата тая тирада просто бих желала да изтъкна, че Стависки трябваше да получи по-тежко наказание, но световният шампион не е Христос, че да понесе на крехките си артистични плещи всички останали неналожени наказания. По форуми, блогове и автобусни спирки днес се натъквам на изказвания, според които Стависки се отървал, щото бил шампион. Ако не бил, ти да видиш… Тъжната истина е, че ако Стависки не беше шампион, просто щеше да пречука хората на пътя и после кой откъде е. Най-много бащата на Мануела да посетеше шоуто на Милен Цветков, за да разкаже трагичната история, в която някакъв руснак осакатява дъщеря му и убива младежа, при когото се е возела, а днес безпрепятствено се мотае из пътищата на страната без каквито и да е последствия. И после щяхме да забравим за случая.

Да, Стависки може би не трябваше да получи условна присъда. А останалите убийци по пътищата, всичките онези камикадзета, всичките онези безсмъртни джигити, които в чужбина карат като по яйца, а тук наваксват петилетката за дни с безобразното си поведение, не трябваше да бъдат споменавани единствено в шоуто на Цветков или в будоара на Миглена Ангелова – Чекръкчиева. Значи, или и те, и Максим, ще търкат наровете в пандиза, или никой няма да ги търка. И понеже аз не искам никой да не ги търка, неистово желая оттук-нататък, при следващото убийство на пътя да не ми се излиза с рефрена „Е к’во искате по’ече, нали ви осъдихме цял световен шампион?!“ Евала, най-сетне осъдихте някой. Както се казва, да ви се връща.

Понеже присъдата на Митьо Очите очевидно е доста по-маловажен факт, в днешната преса заемаше онова място от страницата, което случаят „Стависки“ беше оставил незапълнено. И новината беше изписана с по-малък такъв един шрифт, да не вади очи. Пък аз незнайно защо си мисля, че тя не е чак толкова маловажна. Цял наркобос осъден имаме бе, цял калпак на ди тути калпаци, дето се вика, що се срами да я оповести наш’та преса?

Може би по няколко причини. Трудно човек би могъл да напише в героичен хорей ода, в която да изтипоса литературния герой, дето ще чака сега хляб с пила в него, понеже е попаднал в затвора за четири години и половина, щото си е признал. В тази връзка не разбирам всеобщото омерзение към Максим Стависки. Ми и той си призна, пък уби само един човек, при това се извини на семействата. В случая с наркобоса, ако той беше тръгнал да се извинява на засегнатите от него семейства, вероятно трябваше да си вземе отпуска. И така, признал си човекът, обещал, че повече така няма да прави (всъщност това си го измислих, нито прочетох, нито чух някъде да е обещавал подобно нещо) и хоп – четири години и половина. И то ако не го пуснат за добро поведение… По телевизията някакъв важен човек по делото дори каза, че невярно съдим, трябвало да се погледне по-крупно, Митьо и подчинените му общо били получили близо 40 години присъда, така че цитираните четири години били некоректни. Пропусна да ни осведоми за общата им възраст, общата им височина, общото им тегло, както и общата дължина на мъжките им атрибути. А щеше да е интересно, нали? Е, поне за мен… 😳 Отде-накъде само общата им присъда донесе до нашето знание?! Недоумение буди и фактът, че примерно подчиненият може да получи по-висока присъда от шефа си, дето му е давал поръчките. Интересно. Имам три варианта, които обясняват парадокса:

а) подчиненият не си е признал и не се е разкаял, което е направило лошо впечатление на съдебния състав
б) проявявал е самоинициатива: например Митьо Очите го е пратил да пречука Гого Ушите, а той вместо да спре дотам е видял сметката и на Перо Носа, Коце Ръцете, Чефо Краката и Красьо Дирника. При това положение верно си заслужава петте години
в) просто не е бил достатъчно симпатичен

Отвъд мен е да позная кое е вярното. Само че в цялата тая галимация виждам светъл лъч: следващия път, когато чуя за прегазен човек, чийто убиец спокойно се вее по улиците, ще се сещам за Стависки. И когато довечера пак съобщят за престрелка, ще се успокоявам, че Митьо Очите и съратниците му общо ще лежат близо четиридесет години. Оптимизъм му е майката, оптимизъм и талант. Ех, що не бях сега Гришъм?

31 коментара за “Ех, да бях Гришъм…

 1. Не разбирам защо никой не отавря дума за нарушението на катаджиите, които са спирали Максим преди инцидента и не са изпълнили задълженията си ?

  Нима Те също не са нарушители и не носят вина и отговорност? Че като не са постъпили като служебни лица, според Закона НАРУШАВАЙКИ го, правейки му Мечешка услуга, барем да бяха постъпили по Човешки
  и да не го оставят да се убива или убива, а да го бяха закарали, за където е тръгнал.

  Ами, ако трагедията се беше развила в друг вариант и нямаше други жертви, освен световният ни шампион?

  Дали тогава нямаше да се сетим да потърсим отговорност и на ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ?
  Смятам, че трябваше да бъдат на подсъдимата скамейка редом с Максим.

 2. Марфе, страхотно си го написала! Точно това, което ми минаваше и на мен през главата откакто обявиха присъдата и се почнаха виковете „ууу, да го убием с камъни, измъква се, щото е богат и известен“. Точно както си го казала е – ако не беше известен, щяха да му дадат същата или по-лека присъда и никой нямаше и да обърне внимание освен близките на жертвите.
  Много бих искала да видя някаква статистика за присъдите в подобни случаи…

 3. Преди около 2 години някакъв малоумник /“познат“ на полицията, естествено/ връхлетя с потрошената си лада на автобусна спирка на Цариградско шосе в София в час пик и помля 4 или 5 човека. Не помня точно, някой ако помни – да ме коригира или допълни, ще съм благодарен.

  Същия тоя малоумник след тази случка много чевръсто излезе от ареста и, докато чакаше „съд и присъда“, много успешно направи още една катастрофа, мисля, че пак имаше жертви.

  Сетих се за този случай, защото /по мое мнение/ жертвите от катастрофата със Стависки имат късмет, който го нямат стотици други жертви. Може думата „късмет“ да звучи цинично. Но е факт. Мануела и родителите на загиналото момче имат шанс да получат поне частично овъзмездяване за понесените страдания. И докато за родителите това със сигурност не е абсолютно никаква утеха, то за Мануела може да се окаже точно разликата между живота и смъртта. Именно защото медиите няма да оставят до дупка този случай. Останалите знайни и незнайни жертви, поради липса на късмет да се кюснат с толкова известен човек, им се полага само място в статистиката.

  За Митьо какво да коментирам… То вече дори в Пакистан и Афганистан на такива им режат тиквите, ние сме хуманни, обаче…

  Само ми е интересно, ако Стависки беше събрал челно с джипа си колата на Митьо Очите и го беше оставил на място, кой щеше да е фаворит на медиите…

 4. Само ми е интересно, ако Стависки беше събрал челно с джипа си колата на Митьо Очите и го беше оставил на място, кой щеше да е фаворит на медиите…

  А де? Аз лично нямам предположения. 😐

 5. Ами…аз смятам обратното. Мисля, че Стависки трябваше да получи ефективна, не условна присъда. И изобщо всеки с подобно престъпление трябва да получи ефективна.
  И не може да се каже ‘той щото е известен, го осъдиха’. Ако не беше известен и го бяха осъдили, всички щяха да кажа Браво, правилно. И обратното – щяха да се възмутят, ако не беше осъден. И това е нормално.
  Не виждам причината да има разлика само, защото е известен.
  Да, жалко за фигурното ни пързаляне – имиджът никога вече няма да е същият. Но затова всеки носи глава на раменете си и решава какво да прави. Постъпки и последици.

 6. Не знам обратно на кое смяташ. Аз също смятам, че Стависки трябваше да получи ефективна присъда. Не смятам обаче, че той трябва да е единственият с присъда за подобно деяние, а случаят е точно такъв. А е такъв защото той е известен. Ако не беше известен, ситуация, при която да го осъдят и всички да кажат „браво, правилно“ просто не би съществувала. Пак ще кажа – Стависки не е Христос, че да бъде осъден заради всички ония, за които пътищата са военна зона. Айде например да се вдигне шум и да осъдят и оня с ладата, за когото говори Величков. Ще се вдигне ли шум обаче? Не.

 7. Може да не съм разбрала…но го схванах в по-друг смисъл.

  Моя приятелка, прокурор в областен град каза:
  „Всички получават условни присъди за подобни случаи. Тази истерия около Стависки е нелепа.“

  Иначе казано – Стависки получава нито повече, нито по-малко от всички останали, претрепали някой…

  Справедливостта възтържествува. Ура.

 8. Pingback: За двете решения на Бургаския съд « Bourgas.Net

 9. Трудно ми е да го повярвам, макар всички да го очакваха (вкл. и аз). За фигуристчето говоря. Блях… Поне за парлама да му бяха дали 2 3 месеца в затвора ….

 10. Знаех си, че все някой няма да прочете

  С цялата тая тирада просто бих желала да изтъкна, че Стависки трябваше да получи по-тежко наказание, но световният шампион не е Христос, че да понесе на крехките си артистични плещи всички останали неналожени наказания.

  А на Митьо Очите не трябваше ли също да му дадат нещо? Или той не е толкова интересен?

 11. Аз пък не съм съгласна, че всички получавали условни присъди при такива случаи. Гледах по „Отечествен фронт“ на Мартин Карбовски едно предаване за хората в някакъв затвор. Един от тях излежаваше присъда за многократно шофиране в пияно състояние. Т.е хаванали са го човека повече от 10 пъти употребил алкохол и зад волана. Не е убивал никого и не е предизвиквал катастрофа. И си е напълно правилно да е в затвора. Както е правилно като убиеш някой да си понесеш наказанието, нищо че не си искал и че си известен.

  Аз ако утре се напия и размажа двама ще получа ли условна присъда? Или ще си влезна в затвора, както би трябвало да стане, за да се науча следващия път да не правя така?

  А по въпроса за Митьо Очите на мен не ми стана ясно защо е трябвало да се споразумява, а просто го осъдиха. Нали имат доказателства и т. н. Вероятно ми личи от коментара, че не разбирам особено от закони и съдебни дела…

 12. Най-вероятно ако утре се напиеш и размажеш някого, да пази Господ де, няма да получиш никаква присъда. Или в краен случай ако многократно те ловят да шофираш в пияно състояние, може да изнервиш съдебната система дотам, че да правиш компания на героя от предаването на Карбовски, който, както разбирам, е някакъв прецедент и на всичкото отгоре многократно е шофирал в пияно състояние и едва тогава е стигнал до затвора.

  И понеже очевидно се налага, ще се самоцитирам отново:

  Да, Стависки може би не трябваше да получи условна присъда. А останалите убийци по пътищата, всичките онези камикадзета, всичките онези безсмъртни джигити, които в чужбина карат като по яйца, а тук наваксват петилетката за дни с безобразното си поведение, не трябваше да бъдат споменавани единствено в шоуто на Цветков или в будоара на Миглена Ангелова – Чекръкчиева. Значи, или и те, и Максим, ще търкат наровете в пандиза, или никой няма да ги търка. И понеже аз не искам никой да не ги търка, неистово желая оттук-нататък, при следващото убийство на пътя да не ми се излиза с рефрена “Е к’во искате по’ече, нали ви осъдихме цял световен шампион?!” Евала, най-сетне осъдихте някой. Както се казва, да ви се връща.

 13. Марфе, като че ли пропускаш следния безусловен факт: с Максим Стависки е свършено. Славата му помръкна. Кариерата му приключи. Животът му е пречупен. Колкото и да си плати, на каквото и да го осъдят, никога вече няма да е шампион и всенароден любимец.
  Така ли е с другите убийци по пътищата? Не е така. Независимо условно или ефективно ще ги осъдят, минават си двете-трите годинки и животът им продължава.
  „Кариерата“ на Митьо Очите ще си продължи и след затвора, а тази на Максим – не. Кажи – не искаме ли да е обратното, да му се не види???

 14. Ми аз искам, ма кой ме пита. Факт е, че най-жестоко ги разпват тези, на които преди това всички са викали „Осанна!“. С Максим е свършено, а тоя с ладата, за когото пише Величков, ще си живее жалкия животец и може за разнообразие да пречука още някого, та после Карбовски жив да го оплаче в поредния си репортаж. Митьо ще си излезе след година-две и ще продължи оттам, докъдето е спрял и ще я кара така, докато не го пречука някой засегнат бизнес-партньор. Просто си живеем в Абсурдистан, макар че човек трудно смила този простичък факт.

 15. Ей го, намерих го.

  На 23 март 2003 г. 26-годишния Александър Александров катастрофира на столичната автобусна спирка “Плиска”. При катастрофата убива една жена и ранява други 9 души, след което бяга от престъплението. Заловен е ден по-късно и в последствие освободен срещу парична гаранция от 5000 лева. При задържането му е установено съдържание на 1,1 промила алкохол в кръвта. Общо обезщетение от 91 000 лв. са поискали пострадалите и наследниците на убитата при катастрофата Мария Пенева.
  Повдигнато е обвинение за причиняване на катастрофа, довела до смърт по непредпазливост. Максималното наказание е 15 г. затвор.
  На 14. 10. 2003 г. Александров е задържан от полицията на бул. „Христо Ботев“ докато е карал без книжка чужда кола в нетрезво състояние. На 22. 10. 2003 г. е пуснат на свобода срещу 1000 лева парична гаранция.
  Александър Александров е съден и за кражби.

  Где го гореописаното правосъдие, че нещо ми се губи? Или ще го чакаме да достигне сакралното число от 10 броя шофиране в нетрезво състояние, та да го приберем?

  Изобщо, ако трябва да съм съвсем честен – аз имам усещането, че Митьо Очите избра точно този момент за сделката си с прокуратурата именно защото гениалните журналя предпочитат да се занимават с един обикновен пътен инцидент. Не за друго, а щото си е жълтинка.

  ОК, Стависки е виновен. Дайте по тоя повод да го осъдим да вземе да излежи и гореописания Александров, щото Сашето очевидно има проблеми с алкохола и ще вземе да я закъса в затвора. А Стависки е яко и здраво момче, спортистче, освен неговите си и греховете на поне 2-3 Сашета може да плати. А колко Сашета ще останат на улицата – това вече е друга тема и не ни интересува, щото ние вече сме си намерили Виновен.

 16. Изобщо, ако трябва да съм съвсем честен – аз имам усещането, че Митьо Очите избра точно този момент за сделката си с прокуратурата именно защото гениалните журналя предпочитат да се занимават с един обикновен пътен инцидент. Не за друго, а щото си е жълтинка.

  Това не ми беше минавало през ума, ама сега като го спомена си мисля, че си дяволски прав. Ей на и тук колко народ се изказа за Стависки, а колко взеха отношение към Митьо и какво точно беше то?

 17. Исках да кажа: „А по въпроса за Митьо Очите на мен не ми стана ясно защо е трябвало да се споразумява, а не просто да го осъдят.“

  Иначе съм напълно съгласна, че всички виновни в такова престъпление като Стависки трябва да си търкат наровете в затвора, както се изразяаш.

 18. Личната ми статистика показва, че Марфа е права – ако не беше Стависки, можеше да се размине и с по-малко. Друг е въпросът колко и в каква форма е оптималното. Мисля за това тези дни и в блога си задавам три въпроса, които се родиха:

  http://lydblog.wordpress.com/2008/02/01/prisuda-staviski/

  http://lydblog.wordpress.com/2008/02/01/staviski-konsult/

  http://lydblog.wordpress.com/2008/02/01/murder/

 19. Я, чакайте да тролна малко, че дискусията взе да замира…
  Лично за мен изводът от двата случая, които описва Марфа, е следният – съдебната ни система е напълно ненужна, излишен лукс, който всички плащаме от изтънелите си джобове. Веднага ще се аргументирам защо:
  Първият случай. Имаме един много млад и много талантлив човек, посветил краткия си живот на нечовешки труд и упоритост, за да стигне върха и да прослави себе си и родината. Извънредно кадърен, трудолюбив и устремен и извънредно глупав. Ама толкова чудовищно тъп, че да се натряска до козирката и да отпраши по шосетата. Имал е достатъчно лош късмет, та чудовищната му тъпота да доведе до нещо чудовищно – убийство…
  Решението на съда е две години условно – решение напълно излишно, да ни бяха спестили поне разноските по делото. Защото Максим, дами и господа, получи ДОЖИВОТНА присъда, и то още в мига, когато хакна с джипа си колата с двете деца. И тая доживотна присъда е по-тежка и от смъртната. Защото оттук насетне на тоя много млад, много талантлив и много глупав човек неведнъж и дваж ще му се иска той да беше умрял на шосето. Кви дела, кви присъди, кви условности, кви пет лева…
  Вторият случай. Имаме мафиот, причинил смъртта на десетки, пряко или косвено, все тая, съвсем умишлено при това. Решение на съда – четири години затвор. Време, тъкмо достатъчно да порасне нова реколта гимназисти, готови да се надрусат. Защо, питам аз, въобще си правим труда да го съдим и вкарваме в затвора? Защо да го хрантутим и него четири години, не ни ли стига, че угояваме напълно излишно една цяла съдебна система?
  Ей на тия въпроси ми ще да ми отговори някой…

 20. Мисля, че трябва да коментира, разбира се който има възможности за това, дали обвинението адекватно отразява закононорушенията – употреба на алкохол зад волана и свързано с това убийство, и дали наказанията за законни в този план, както и какви са доказателствата по делото – например измерванията за съдържание на алкохол в кръвта, тъй като то има отношение към наказанието.

  Явно, че гимнастиката с правото и законите остава извън медиите – например онези двама полицаи, които застреляха гъбаря ги глобиха след съд по 800 лв, но аз нямам такива възможности а гръмна по непредпазливост съседа с Ивана и Преслава на домашното кино на MAX, въпреки, че съм готов да си платя предварително даже, ако има някакво гише в Съдебната палата.

  Майтап, Marfa, не ми давай пощата на полицията !

  Ако обвиненията са формулирани по същество, има доказателства и има такова наказание за тях в закона – всичко е наред – съдията е за това . Лошото е, че в България няма съдебна практика едно съдебно решение да се повтаря за същото престъпление, повторено от друг човек – някои лежат, някои условно, други със споразумение.

 21. Марфа, затова работиш в библиотека, а не си съдия, защото не си комптентна, законът не се прилага по случайна преценка, не можеш да кажеш, че на тоя ти се иска да му се даде повече и да ги дадеш.

 22. Благодаря ти, че разясни смисъла на съществуването ми. Иначе и досега щях да се чудя защо ако съм полицай и пречукам гъбар, понеже ми се пуцало, ще се отърва с 800 лева глоба, а ако съм английски бабаит, налетял на бой на наше момче, ще получа ефективна присъда. Или пък ако съм мафиот с един Бог знае какви неща зад гърба си, ще получа по-висока присъда от човека си за мокри поръчки, а ако съм световен шампион по фигурно пързаляне, народът ще изисква от мен да износя вината и на тези, дето помитат цели семейства от пешеходните пътеки. Но сега ще си работя и ще знам, че законът не действа на случаен принцип. Господ да я поживи правосъдната система заедно с всички съдии в нея, че мисли вместо мен.

 23. Ей затуй не си съдия, Величков, не ги разбираш ти тези работи, не си компетентен, не ти е ясно що е то справедливост и има ли тя почва у нас, както и не разбираш, че всичкото това правораздаване не става на случаен принцип, а се действа с умисъл! 😦

 24. Marfa, и аз не ги разбирам тия работи ама питам: Какво стана с Джо Пол Фрийман – австралийски войник убил в София, хладнокръвно с нож, българския студент Андрей Манов? Къде е и защо се мълчи за него а коментираме Ставийски?
  http://www.bulpress.net/index.php?p=view&r%5Bid%5D=4260 – 72k

 25. Щото още е следствен. Като спре да бъде ще може да се говори по-убедено, вместо да се чешат езици напразно. И е Стависки, не Ставийски. Това само между другото. От „осанна“ до „разпни го“ има само една крачка и това са хората. Но това е друга тема.

 26. Благодаря за поправката Стависки. Такъв съм си повърхностен, Sorry! Но дочух, че Джо Пол Фрийман е вече във Великобритания …???

 27. Най-после да видя нещо, което се доближава максимално до моето мнение- Браво ,много добре казано. както винаги цялото шоу беше за замазване на очите от наистина големите престъпници, разчитайки на трагичният български манталитет да се дърпат обратно в казана, онези, които мааалко са се издигнали.

 28. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » Законно ли е законното?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s