Изгубени в пресата

Неочакваната смърт на Хийт Леджър беше шокираща по няколко причини: първо, не е известно този конкретен актьор да е бил пристрастен към наркотици или да е имал проблеми с алкохола; второ, за смоубийство май също се оказва, че не иде реч; трето, говорим за обещаващ млад актьор с цялото бъдеще пред себе си; четвърто, винаги е трагедия загубата на млад човек. Новината е била особено шокираща за журналистите от вестник „СЕГА“, които толкова са се стреснали от нещастието, че чак не са се усетили какви ги пишат.

Материалът в рубриката „Отблясъци“ е озаглавен… Кхм… Почина Хийт Леджър, геят каубой“. Гениално. В последващия суховат текст следва кратко описание на жизнения му път, както и уточението, че всъщност участието му в „Планината Броукбек“ било сред най-запомнящите му се роли. Не съдя хората от редакцията на вестника, нищо подобно. Явно смъртта на младежа е била тежък удар за тях, както вече казах, така че тези глупости трябва да се отдадат на шока и покрусата. Например не би трябвало да обръщам и внимание на неправилно построени изречения като

„Австралиецът бил намерен гол, легнал по очи на пода, от домоуправителката.“

и по тази причина няма да го направя на въпрос.

Ех, журналисти, журналисти, с такова ли точно заглавие трябваше да осведомите хората за смъртта на Хийт Леджър?

18 коментара за “Изгубени в пресата

 1. Някои журналисти толкова са обсебени от наложения в пресата кретенски начин на изразяване, че даже за такава трагична новина не могат да се отърсят от него.

  А може би това е единственият начин, по който могат да пишат и за това точно са наети?

 2. Умират да слагат подобни заглавия. По съвсем друга тема: Има американски лекоатлет с фамилно име Гей. То не беше „Гей бяга 100 метра за 9.81, подпират го отзад“, не беше „Гей обявен за мъж на годината“. Но това е спортна преса, да кажем аудиторията е друга.

  СЕГА и Стандарт се отличават с вкус по безумни заглавия стил ранен „24 часа“. Тоя проблем аз го решавам като чета Дневник 🙂

 3. Реалността наистина е въпрос на гледна точка. И за всеки тя е различна. А това, което медиите показват, та то дори не е „реалната реалност“. И въпреки всичко ние им обръщаме внимание и в по-голямата си част им се доверяваме. За наша сметка…

 4. И аз веднага се присетих аз „Гей бяга сто метра подбутван отзад“, ама дет викаш, друга аудитория, пък и друг случай бе, джанъм! Момчето си отиде младо и зелено, ама не, геят-каубой… Ми грозно е!

 5. Права си.. за съжаление повечето медии дори нямат идея как да представят такива новини.

  @ivostr Бай ти Сергей Минаев се е опитал да напише книга в тоя смисъл, че медиите представят някаква си своя реалност и опитват да моделират съществуващата такава според желанията си. За съжаление обаче никак не му се е получил романът…

 6. Тъпанари! И като с ипомисля как ми се искаше да стана журналистка… ;( Що за олигофренско заглавие…

  Мир на праха на хубавия човек…

 7. Въпреки че не е по темата, ще си позволя да не се съглася с датския философ Киркегаард: добри и отговорни журналисти има, стига човек да погледне на точното място. Няма причина да очакваме, че процентът на свестни журналисти ще е по-голям от процентът свестни хора изобщо.

  Ще си позволя и да не се съглася с г-н Апостолов. Както би казал бай Кърт Вонегът, мирнапрахаму, не е задължително да си наркоман за да бъдеш артист, макар че вероятно помага. И все пак малко уважение към паметта на умрелите не е навредило никому.

 8. Не че нещо обаче… ехоо, Смеон е журналист 9списващия наблюдател), аз също. И двамата това учим и работим, но не сме от типа жълта журналистика..
  Така че хайде без генерализации, моля.
  Апостолов, Леджър не се е друсал, прегледах всички клюкарски новини относно него. Никога не е бил обвиняван в употреба на наркотици.
  А ти да не си му дилър, та знаеш.
  Плюс, дори и да се е друсал, това не прави смъртта му по-малко тъжна. Баси и наркоманите са хора.
  Да дам за пример Layne Staley и Кърт Кобейн. Не са били по-малко музикатни, въпреки, че са употребявали дрога.
  Но не в това е въпросът. Идеята е, че всички новини (поне фоициалните) са собственост на мастити бизнесмени (по една случайност… руски) и пет пари не дават, че налагат журналистика в най-противния й вид.
  Защото никой няма да им поиска сметка.

 9. Няма причина да очакваме, че процентът на свестни журналисти ще е по-голям от процентът свестни хора изобщо.

  Винаги съм го твърдяла, че и не само за журналистите. По принцип се обривам като се сблъскам с мнения тип „ама те всички лекари са ужасни“ или „всички даскали са тъпи“, или каквото е там. Ще кажеш, че всички останали, дето не сме журналисти, даскали или лекари, сме цветът на нацията и каймакът на обществото. А по втората част на изказването просто нямам какво да добавя, мога само да се съглася! 🙂

 10. Този коментар е редактиран от авторката на блога поради впечатляващо клюкарския си облик, характерен за някои от по-долнопробните жълти медии. Авторката също така използва случая да помоли хората, които имат затруднения в общуването със себеподобните си да не използват точно този блог, за да се учат на елементарните правила на учтивостта, диалога, както и тепърва да усвояват способността да изпитват уважение към нещо толкова сериозно като смъртта.

 11. Мм, Апостолов, много ти знае главицата. Аз пък снощи прегледах клюкарските чуждестранни колонки и точно този факт, че се друсал, никъде не го видях.
  Впрочем, всички вие познавате журналисти или поне редовно четете блоговете им.
  Точно така – Симион Патеев (Наблюдател), Иван Бедров и моята безценна личност 😉 Много некадърни има във всеки сектор… но това не значи, че всички са некадърни. Хайде без да се обиждаме. Генерализациите не водят до нищо положително.
  Впрочем, нека да изчакаме аутопсията и да чуем какво ще кажат професионалните патолози.
  Ок?

 12. Ако лекарите на Леджър са били такива, каквито са описани в „Кръстникът“ лекари, които се увъртат около богати хора, няма да се учудя, ако са лекували пневмонията му с транквиланти 😦

 13. Pingback: Хората, които си вършат работата « Nicodile’s blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s