Снежни спомени, зимно настояще

Обичам сняг. Обичам да е студено, да е бяло, децата да се замерят със снежни топки и навсякъде да има снежни човеци. Спомням си как татко ме извеждаше с шейната, как със съседските хлапета играехме с часове навън, а когато се прибирахме премръзнали, майките ни се караха и ни правеха топъл чай.

Спомням си как си играехме в снега, а вечерта родителите ни, повлияни от мразовитото време, се събираха по комшийски и пиеха греяна ракия с джумерки и домашна туршия.

Днес е друго. Варна, напук на най-разнообразни класации, определящи я като най-удобното място за живеене и какво ли не още, е бедстващ район. Тя е бедстваща през по-голямата част от годината. Ако падне дъждец, имам предвид лек, тих, кротък, напоителен дъжд, който да трае малко повече от петнадесетина минути, улиците се превръщат в мътни, кални реки, а тук-таме по дъната им едва се забелязват капаците на безвъзвратно затлачената улична канализация.

Улиците са лунен пейзаж, а около кратерите лавират на висока скорост всевъзможни возила на четири гуми. Пешеходците разполагат с време от около десетина секунди, през което светофарът показва зелено ходещо човече. За това време човек може да се опита да пребяга до другия бряг на реката, заобикаляйки цунамитата, образувани от бързащите автомобили. Спокойно, във Варна не винаги вали. Може просто да се опитате да покриете разстоянието и на сухо.

Когато във Варна падне сняг настъпва леден Апокалипсис. Преди три години тук имаше Бедствие™. Заслужава си главната буква. След една денонощна зимна виелица осъмнахме с триметрови преспи, а на места първите етажи на къщите бяха затрупани. Съседите например едвам успяха да изкопаят навреме кучешката колиба в двора си, преди самоедът им да се задуши. За тая цел трябваше първо да пробият снежната барикада, затрупала дома им чак до первазите на прозорците на втория етаж.

Тогава Варна потъна в мръсотия за неопределено време и колкото и да ми беше неприятно, нямаше как да обвиня кмета. Просто единствените превозни средства, които можеха що-годе да се движат бяха БТР-ите, разнасящи хляб.

Днес е друго. Вечерта на 2 януари, докато още бяхме със спомените си от великолепната новогодишна заря, излезе буря. В резултат на трети сутринта Варна осъмна с има-няма двадесет сантиметрова снежна покривка, която за кратко превърна града в приказка. Вятърът, слава Богу спря. Движението беше възстановено, автобусите тръгнаха, по улиците отното тръгнаха самосвали и бетоновози. Оказа се, че снегът е попречил единствено на снегопочистващите съоръжения, както и на камионът за боклука.

Централната част на Варна прилича на помийна яма. Изглежда като София по време на суходолската криза, само дето не е лято и боклукът не вони. По улиците няма играещи деца, просто защото няма къде да играят. Не могат да карат шейни около преливащите от смет контейнери, нито могат да правят снежни човеци от кафявата каша, получена от снега и боклука.

Миналата година платихме такса смет в размер на 220 лева. Тази година със сигурност ще е по-висока. Зер, живеем на Центъра, както се казва тук. Голям праз, че централната част на Варна вече прилича на негърско гето като тези, дето ги показват по филмите. Нямаме само рапърски банди, ама то защото чалгарите не си падат по тези неща. Ще пратя тези снимки на кмета и когато следващия път някой зевзек обяви Варна за най-юбер-мега-гига-якото място в България, ще го поканя на разходка. В центъра. Зад Градска болница, Централна поща и Катедралата. Ще му хареса.

Варна, 6 януари 2008. Улица „Панайот Волов“, непосредствено зад Пощата. Боклукът не е обиран от началото на годината.
_________________________________________________________

Това, което видяхте на горната снимка, е предизвикано от двадесет сантима сняг. Тук някой добросъвестен човек е почиствал тротоара си, вижда се изключителната дебелина на снежната покривка, превърнала града в бунище.
____________________________________________________

6 януари 2008, сутринта. Това е една от главните улици на града, бул. „Владислав“, на ъгъла с „Парижка комуна“. Близо до Централна поща е правена снимката, вижда се колко хубаво е почистено.
____________________________________________________

Тротоарът по „Владислав“. Ако Общината тръгне да налага глоби на недобросъвестни фирми и граждани, които не чистят прилежащите им тротоари, ще реализира бюджетен излишък още в началото на годината.
____________________________________________________

Улица „Парижка комуна“. Честито на живеещите там…
________________________________________________________

… и честита им нова такса смет. Да не са имали имоти в Центъра, кой им е виновен?! Това са новите контейнери за разделно събиране, които обаче са задръстени с неразделно хвърлен боклук, по простата причина, че обикновените контейнери изглеждат така:

И така, господин Йорданов, какво точно ти е оправданието?

Update:

7 януари, 2008, Ивановден. Боклукът още си стои… И понеже в момента времето е кишаво, пейзажът е отвъд сюрреализма.

Update 2:

Ура!!!! Ще черпя!!!! Днес, 8 януари, най-сетне обраха боклука!

 

 

12 коментара за “Снежни спомени, зимно настояще

 1. Навсякъде е такова положението. Днес се оправдават със снега, пролетно време(ако вали) – с обилните дъждове, а лете – с горещините и неразделното събиране на отпадъци от хората. 😦

 2. Знаеш, че съм съгласен с всичко, но това едва ли те топли де 😀

  Все пак, ако така е в центъра, то мислила ли си как е в крайните квартали и гетата…

 3. Именно де. Макар че да ти кажа, като се сетя за прежното бедствие преди три години, примерно крайните квартали бяха почистени, докато ние в центъра се давехме в помия до края на февруари. И все пак тогава наистина нямаше как да се мине по улиците. Сега обаче такова оправдание липсва. Коли и камиони си вървят съвсем спокойно, ма на, импресия.

 4. Всъщност си права Марфа, кмета е виновен. Аз ако бях на него до сега да съм изринал половината център собственоръчно с лопатата и една кофа топла вода.

  А пропо, по някаква телевизия показваха „инспектор“ тръгнал да глобява за непочистени площи през сградите (които по българските нормативни разпоредби следва да се почивстват от собствениците). Главно действащо лице – една баба, има няма 60, инспектор. Питат я: и сега можеш ли да глобиш някой като не е почистено. Ами не, щото трябва лична карта за ЕГН пък само полицията има право да изисква такава по БГ законите. Аха, ясна работата. Толкоз за излишъка в бюджета. И още нещо:

  Абе аз малко ли съм прост но да питам: Що АЗ трябва да си почистя тротоара, след като той е ОБЩИНСКА собственост? И след като съм си платил всичките данъци? А? Ми няма да си го почистя, ей така ще си газя в снега. След като 15 циганки ще ядат пресито от моите пари и ще раждат на година по две и ще ги хранят пак с парите на такива като мен що АЗ трябва да почистя онуй що е общинска собственост. Тва може да става само доброволно, както е почистването на морската един път в годината – ей така, ако благоволя. Това е моето мнение. Едно време, хората са си чистели пред къщата щото си е бил техния двор и тяхната връзка с пътя. Сега кака Кина от 7мия си хвърля найлоновия плик с кухненските отпадъци направо през балкончето, аз що да чистя, то не е мое, то е общинско.

  И накрая: не винаги съм бил такъв, но когато живееш с кочина с прасета ставаш прасе. В къщи всичко се събира отделно, висят си 4 кесии за отпадъци, пълнят си се, тръгвам да ги изхвърля разделено и какво намирам, контейнерите всичките пълни с каквото ди душа сака. Хубаво че клошарите поне хартията обират. Това е положението, няма спасение. Онзимит за евреите сещате ли се, Мойсей дето ги водил през пустинята 40 години за да умре и последният роден в робство? Е… преди правеха някои хора аналогия с комунизма, че няма да станем нормална държава докато не пукяса и последния роден в онзи режим, а сега като гледам на къде отиват работите…. ми не, не сле д40 не и след 140.. никога. Свиня от кладенчова вода разбира ли?

  Да ни е честита. А хората си правят зони в градовете без автомобили… боооожее, а как ли си изозват сметта, като няма автомобили в тях зони… тц тц тц…

 5. НАРЕДБА ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД
  РАЗДЕЛ III
  ПОДДЪРЖАНЕ НА ЕСТЕТИЧЕН ВИД И ЧИСТОТА
  НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ВАРНА

  Чл.8. (1) Задължават се управителите на търговските дружества, едноличните търговци, ръководителите на предприятия, учреждения и обществени организации, собствениците или наемателите на сгради и търговски обекти да отстраняват след наваляването на снега по тротоарите и пространствата, прилежащи към сградите и търговските обекти, както и да отстраняват ледените висулки и създаващите пречки за преминаването на пещеходци натрупвания от сняг.
  Глоба в размер от 50 до 250 лв.

  http://www.varna.bg/adm/nar/nar_003.htm#0

  В цивилизованите страни е нормално гражданите да поддържат чистота не само в, но и около домовете си и там никой не оставя собствените си задължения на друг. Разбира се, подобно поведение и такъв начин на разсъждение са напълно неприемливи в страна, в която се счита за особено свежарско поведение да се изхрачиш шумно на тротоара, но за сметка на това те е гнус да почистиш екскрементите на собственото си куче, оправдавайки се с навика на комшията да си хвърля боклука през прозореца.

  Освен това мисля, че имаше предвид, че в някои градове се правят сини зони без автомобили, а не че хората си търсят градове без автомобили, в които да си правят зони. Синята зона забранява влизането на автомобили за определено време на определено място, но в никакъв случай не възпрепятства работата на камиона, събиращ боклук.

 6. Гледам хубавите снимки и ми идват наум сюжети за книги. Например криминале – когато напролет покарат кокичетата и боклукът най-сетне бъде прибран, баш на пъпа на Варна изпод торбите с боклук изравят труп…
  Или пък черна фантастика – в един приказен град край морето първо престават да събират боклука, после да зареждат магазините, след това спира водата, по покривите се появяват снайперисти…
  А бе, това да не е нашият, софийският боклук? Вашият кмет да го е приютил тихомълком срещу скромно заплащане?

 7. Гхахахаах! :mrgreen: Майа, аз софийският боклук го чаках тука на лято, нали подозирах ББ, че през зимата ще го води на планина, през лято – на море, а през останалото време ще му осигурява екскурзии в чужбина. Обаче сега с оглед на обстановката вероятно просто във виелицата са объркали пътя за Снежанка и някак Боклукът е дошъл във Варна. 😆

  А двата сюжета къртят мивки, много са поетични наред с всичко. Чак ми се прищя да напиша разказ! 😀

 8. Имах предвид това:

  http://www.carectomy.com/index.php/Politics/Car-Free-in-Freiburg

  Карай да върви. А наредбата я знам. И понякога (само понякога) си мисля че прмяната трябва да почва от обикновения човек, като мен, да изляза, да почистя снега, да си подреждам отпадъците, дори да не ги изхвърлям, докато не се освободи място в кофата. И точно когато съм се „самонавил“ да бъда европеец, някой на висок пост се изсира на суратя ми. И ми кипва всичко и тегля майната на всичко и си казвам, този свят просто не си заслужава старанието. В следващия:)

 9. А бе то боклука е достатъчно трагична картинка, обаче ако си помислиш, че може да се случи така, че в рамките на града да не може да се прибереш у дома с превозно средство, а се налага да ходиш пеша един час в най-голямата виелица… Тогава къде отиваме не знам 😦

 10. На 2-ри през деня и на 2-ри срещу 3-ти през ноща бях на работа… Като зафука оня ми ти сняг, та затрупа гимназията ( има няма 50 сантиметра сняг). Таково чудо за Пловдив е рядкост. Отринах си на сняг. Скапах се… И сутринта се метнах на влака към София. Влакът си е влак. Топло, уютно, в купето разни хора с които да разговаряш. Макар и със закъснение, двадесетина минути, хванах Варненския за Плевен. Засили се пущината, запроправя си път през преспите и къде по бързо, къде по бавно се изниза от искърския пролом. С около 30-тина минути закъснение стигна до Червен бряг. Спря и непомръдна…Задмина ни международния за Русе, насреща ни профуча за София, а ние стоим… По едно време започнаха да правят с нас маневра, напред, назад, вагон-ресторанта се оказа последен в композициата и то без отопление. Ровиха се горките железничари под вагоните, чукаха, блъскаха, от запотените им глави и тела излизаше пара и най-после, по зачервените им лица грейнаха притеснителни усмивки. Влакът потегли. Спряхме за малко на гара Роман, колкото да видим че 70-то сантиметра сняг по пероните е изчистен (значи можело), и с 1 час закъснение стигнахме в Плевен. Ама тука снега почти нечистен, шосетата мешавица от сняг и луга – ужас. И да им се чудиш на плевенчани за какво го преизбраха кмета Зеленогорски?
  След още половин час с пътническия, най-после пристигнах в Пордим. Сняг – цял метър. Студ – кучешки. Майка ми 85 годишна самичка. Двора – голям. че и тоалетната отвънка. Сърцето ми се свива… Ама по улиците минал трактор – снегорин. До къщите и постройките за животни проправени пъртини. Гледам от далече къщата – комина пуши… Кучето ме посреща с весел лай и ме преставя на мама, а тя щастлива ме посреща:
  – Ама що не се обаждаж бе майка? Колко пъти ти звъня да не би да тръгнеш в тоз студ! Добре съм! Тя комшийката и сина и идваха та проправиха пъртини до портата. Бати ти Коци и той идва. Кокошките са нахранени. Па седнахме и обядвахме. Ей масата още стои сложена. Какво ще ядеш? Имам пилешка супа и свинска със зеле. Мога да ти стопля и пилешко с гювеч. Сядай, сядай, ей и ракийката и винота са на масата…. Що си тръгнал бе майка? Да вземеш да настинеш в тези виелици…
  Така нарежда тя и щурайки се из кухнята подрънква чинии и чаши за да ме нахрани. Топлината в стаята ме облива и стапя целия лед на планетата в топла синовна сълза!!!

 11. Апропо! Мисълта ми е, че като се стопи снега и боклука ще изпъкне навсякъде, после ще завали живителен гергьовски дъжд, ще измие прахоляка и земята ще надене зелената си премяна!… А бе хубаво нещо е живата!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s