Столица

Това би могло да бъде есе на тема „София vs. България“ и вероятно ще стане точно такова. Каква е причината за съществуването на тази тема, питате се? Тоест, може и да не се питате, но аз пак ще ви кажа. Причината е изказването на главния архитект на София, г-н Петър Диков, който решава да бори пренаселването на столичния град с въвеждането на регистрация за всеки, който ще пребивава там за повече от 48 часа. Ето тук.

Всъщност мисля, че регистрация наистина трябва да има. Най-малкото поне да се въведат старите домови книги, ако не друго. Адресната регистрация е средство за упражняване на контрол, а контролът е необходимото зло в едно цивилизовано общество. Не ми харесва друго – тонът в статията, който отново подхваща старата песен за клетите столичани, затънали до шия в гладни провинциалисти.

Клети столичани всъщност почти не се намират. 99 % от протестиращите срещу „провинцията“ са хора първо поколение с обувки, които всяка неделя се връщат от село с добре зареден багажник с буркани, а всяка Коледа са на свинска смърт. Факт е обаче, че проблем има, а спор по това няма. Столицата наистина е задръстена. Място за паркиране в нея може да бъде намерено само с помощта на паранормални методи и действия; от архитектурна гледна точка градът е пълна недомислица, пътните му артерии са задръстени я поради ремонт, я поради недоглеждане при проектирането и построяването на съотвеното шосе; подземни паркинги и гаражи няма и няма и да има, а като капак на всичко София е изправена пред поредната си, но не и последната боклучена криза. А за всичко това не са виновни хората, отиващи там, защото по родните им места работа няма, а ако я има практически не върви в комплект със заплата. Виновно е лошото управление.

Добре, нека си отговорим на въпроса защо е задръстена София. Всъщност, отговорите са няколко.

Първият и най-очевидният е, че е задръстена поради нашествието на несофиянци, което най-често е трън в очите на тези, дето са станали софиянци от половин година насам. Защо обаче София се превръща в притегателен център за хора от цялата страна? Щото, представете си, страната е толкова далеч от столицата си, колкото това изобщо е възможно. Възможностите за работа в Каспичан или Провадия са да се надяваш продавачката в близкия магазин да умре, за да заемеш мястото й, пък ако ще да си финансов гений или примерно професор по информатика. За сметка на това, особено ако не придиряш твърде, в София няма да има нужда да чакаш магазинерката да се огъта, за да започнеш такъв вид работа. И така нататък. Просто не става така. И може да се продължи да се отговаря все в същия дух. Отговорите наистина са много, а решенията са още повече. Само че не са в ръцете само на софиянци, псевдо-софиянци или да кажем панагюрци, а на всички.

Например, нужна е децентрализация. Тоест, не всички средства под формата на данъци и такси, събрани от общините, да отиват в столицата, а оттам да се преразпределят кой как му дошло, а примерно общините да могат да определят каква част от събраните средства да отиват за бюджета и колко да остават за местни нужди. С други думи, нужно е да се наблегне на развитието и на страната, не само на София и на два-три по-големи града. Примерно, в Каварна си направиха рок-фестивал, което успява да даде живот на градчето през летните месеци. Няма как обаче във всеки град да проима фестивал. Нужно е да се привлекат инвеститори, фирми, компании… А коя компания ще избере да седи в Тутракан, вместо да е в София, не е много ясно. Това какво означава, че тутраканци трябва да легнат и да мрат ли? Съвсем не, но просто общината им, след като си внесе каквото там внася в бюджета, не й остава съвсем нищо, с което би могла да развие нещо повече от посредствен детски песенен конкурс.

Нужен е й строителен контрол. Не може София да се застроява безразборно, повечето сгради да имат предвидени паркинги само като пожелание, а същевременно вината за задръстването на града да я носи всеки друг, но не и този, който не осъществява никакъв мониторинг.

Изобщо, ако ще си правим някаква осъвременена форма на феодализъм, дайте направо да обявим София за отделна държава и примерно от курортните градове да искаме визи за столичани. Има ли нужда от подобни глупости? Не, нали?

Advertisements

11 thoughts on “Столица

 1. Добре е да говориш за децентрализация, но си личи, че общо взето познаваш проблема твърде отгоре…

  В момента повечето общини са на минус – т.е. от тях общо като данъчни постъпления идват по-малко пари, отколкото самите общини харчат. Без държавна субсидия тия общини ще са още по-бедни, отколкото са сега, даже да им се оставят не само местните, ами и всички данъци от жителите им само за тях. Това обаче, според мене не е проблем ( http://longanlon.bloghub.org/81 ). Селата загиват и това е естествен процес: хората искат добро образование, здравеопазване, култура, възможност за бизнес и работа, а всички тия неща, в нашия век се намират в големия град, не на село.

  Финансовата децентрализация е много нужна – тя ще ускори процесите на обезлюдяване на селата и малките градове и ще съсредоточи населението в София и другите големи градове. Тъй като тия големи градове ще събират големи данъци, ще разполагат с повече пари и ще подобряват инфраструктурата си. Именно затова Лос Анжелис има огромни хубави магистрали, а Отъвил, Илинойс има само един павиран път – щото в ЛА живеят много хора и плащат много данъци.

 2. Много добре казано, Марфа.
  Никак не е уместен наистина този тон, за който споменаваш, и който сякаш нарочно цели да разделя хората на селяни и столичани и да ги насъсква един срещу друг.

  Изглежда, че вместо да се търсят решения, се създават димни завеси от изкуствени конфликти…

  Факт е, че градът е ничий и на нищо не прилича. И няма да спрат да идват тук хората от цялата страна, защото всеки има право да се стреми към нещо повече.

  На мен най-много ми тежи…манталитетът на мнозина, без значение къде са родени, който гласи „след мен и потоп“…

  И не, не се гордея изобщо с това, че съм родена в столицата и повечето от предците ми също.
  Нямам никакви заслуги за историята на рода си, така че този тип надменност ми е чужда, жалка и смехотворна..

  Мога да се радвам единствено, че родителите ми са достатъчно умни, възпитани и добри хора, за да ме научат, че светът не е създаден единствено, за да съществувам аз.

  Което обаче не може да се каже за всеки, а за общинарите ни – хич.

 3. А, да, забравих да кажа, че идеята на тоя Диков и на който там говори за рестриктивни режими и т.н. е идиотска. При децентрализацията общините ще се стремят да привлекат колкото се може повече хора да живеят в тях, защото това значи да печелят повече. То и сега това значи, и затова глупави идеи като тая никога няма да се осъществят.

 4. Форма на регистрация трябва да има не само в София. Иначе категорично съм против всякакви ограничения на това, къде живееш.

  Не е приятно да живееш в блок в който в съседния апартамент влизат странни и неизвестни хора например в 3 часа през нощта и говорят например на руски и това почти всяка нощ.

  Не вярвам, че нещо ще се случи с мене, ако хотелиерът в Добринище ме беше регистрирал, че съм бил там два дена, стига да има закон описващ как да съхранява и как да не злоупотребява с информацията.

  А за да останат хора в малките градове трябва икономика, туризъм, промишленост. Иначе сме се Мексико, Колумбия и прочее -“ реалността въпрос на гледна точка “ 🙂

  Държавата трябва да финансира с преразпределението на данъците инфраструктурата – защо пътят до Банско вече е като магистрала, а подбалканският път е гробница ?? Само питам – знам отговора.

  При развита инфраструктура хората ще се оправят по-лесно ….

  @longalon – държавата не е само за София и това е добре – не всички могат да се придвижват с джипове и лично оръжия из нея …

  Живея в София – още от ританките и детската градина…

 5. С това си интервю главния архитект се срина яко! Просто показа, че решенията не се обмислят или се търси евтина политическа реклама. Транспорт и боклук, сгради и паркове. Четири неща, които са проблем.

  Нека не се лъжем – продажността и нерешителността са двата основни проблема на който и да е с власт у нас.

  Аз съм за децентрализиране – така хората ще се наложи да избират наистина работещи и мислещи управленци, както и самите те да работят. Точно Стойков беше писал за американските села – то затова е и село, стила на живот е друг, и всеки, който вкарва друг смисъл в разликата е комплексар. Въпроса е на всеки да му пука….

 6. Не виждам обаче с какво би помогнала регистрацията на пристигналите отвън за 48 часа. С какво ще ги ограничи тя да остават за 49 часа примерно. Може би ще са толкова ужасени от бюрократщината та че остават само за малко, за да не им се налага да се регистрират.

 7. Аз съм против регистрацията на гостите, защото нещо подобно имаше по-рано и не видяхме никаква полза от него, само разтакаване по инстанции и възможности за изнудване.
  Смятам, че за да се ограничи разрастването на столицата, трябва първо да се намалят бюрократичните процедури, които изискват човек да доплува лично в София и да се реди на опашки за някакво си подписче. Само който е бил лично засегнат, знае колко многобройни и абсурдни са тези процедури. Аз и досега се чудя как например колегите ми от провинциалните университети успяват да защитят дисертации, без да наемат квартира в София.
  Второ, трябва да се подобри инфраструктурата извън София – ред, пътища, снабдяване, банкови услуги и преди всичко здравеопазване. Това ще позволи на много пенсионери да се изнесат в по-малки и тихи селища.
  Трето, въпреки всичко разрастването на София ще продължи и бих предпочела отговорните лица по-малко да мърморят срещу него и повече да работят, за да има растящият град нормален живот. Виждала съм градове с население колкото цяла България и нищо им няма!

 8. аз съм инвалид и ходех по софия на всевъзможни неща. пътя ми е бърз но пак отвратителен. от перник съм, но повече време от пътуванията ми минават в самата софия. от цяла българия само в столицата има условия за каквото и да е по болници и разни. инвазията пречи и на инвазиращите по нужда- примерно познавам хора от плиска дето са си оставили, не продали, но оставили къщата живеят под наем в софия. за хора с проблеми е ад просто и в софия да намерят жилище

 9. Марфе, с всичко съм съгласна, освен с едно нещо. Задължителната регистрация, където и да е.
  Това не е нормална демократична практита. И го няма в нито една нормална държава.
  Напомня ми на „старите“ методи и не ми харесва. А и ако градът има едно средно работливо и сносно ръководство, контролът може да се установи по много други начини. Но не и да те задължават, както при диктадурата, да се регистрираш задължително в домовата книга.
  Не съм съгласна със задължителната регистрация.

 10. „Това не е нормална демократична практита. И го няма в нито една нормална държава.“

  Добре казано. Не само, че го има, не само, че дава резултат, но има и по-строги мерки. Поне в „нормалните“ държави.

  В Хановер съм живял и е …. естествено, че трябва да се регистрираш. Не си спомням срока обаче, но мога да питам.

  Първата ми квартира беше в една нормална кооперация, като ключовете за външната (представете си, имаше такава и се заключваше) врата бяха записани в полицията и наемодателят ми ме „помоли“ да го пазя, защото едно изгубване би ми донесло доста проблеми.

  Проблемите на София са много и са големи, но това с регистрацията е …. най-малкото. Та любимецът на цяла България искаше все пак връщане на жителството … или може би забравихте?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s