Изпратихте ли sms?

Годината е към края си, което неизбежно означава, че „Българската Коледа“ е в разгара си. Кампанията, целяща набирането на средства за животоспасяващи операции на български деца, както и снабдяването на болници с жизненоважно оборудване и лекарства, ни причаква отвсякъде. Водещата от сутрешния блок на Канал 1 седи с плюшено мече в скута си и призовава да пробудим прословутото си българско състрадание. Накрая изиграва и най-силния си коз: кампанията е под патронажа на президента и съпругата му. Е това вече няма как да не въздейства и на най-закоравелия тип!

Смятам, че е нужно да обясня следното: нямам нищо против благотворителността. Какво послание обаче носи „Българската Коледа“? Съществуването на това явление означава, че държавата страда от остра и нелечима форма на непукизъм, благодарение на която отделения по неонатология боравят с кувьози от зората на научно-техническия прогрес, освен това български деца са лишени от правото си да получат адекватно лечение, защото задължително плащаните здравни осигуровки не покриват скъпоструващите процедури, които родителите им не могат да си позволят. Означава, че докато се генерира излишък, който накрая на годината достига такива размери, че управленската каста се пляска разтревожено по челото и си казва „Леле, Божке, дай да го харчим това по-бързо!“, онкоболни български граждани нямат достъп до лекарствата, които поддържат живота им. Текат дела, хората ги печелят, резултатът е нулев защото нито им се изплаща съответното обезщетение, нито внезапно е проимало лекарства…

„Българската Коледа“ е важна единствено за рейтинга на президентското семейство и за никой друг. В сайта на кампанията има изреден списък с „избраните“ деца, които ще получат от събраните средства. Това означава само едно: че държавата няма пари за тяхното лечение, че на държавата не й пука дали ще живеят или ще умрат, затова е останал последният шанс – семействата да разчитат, че на българските граждани още им пука. „Българската Коледа“ дава шанс на „избраните“ деца, неизбраните ще разчитат на касичките в супермаркетите, на течащите по всички телевизии молби „Помогнете на малкия Иванчо, който се нуждае от костно-мозъчна трансплантация, а неговото семейство не може да я осигури!“.

„Българската Коледа“ е външния белег на невероятностите в България. Посланието й е „Помогнете си сами, защото на нас не ни пука за вас“. Няма друго. Означава, че ако ние, българските граждани, не пратим заветния sms, никой друг няма да помогне на тези деца и те повече няма да празнуват Коледа. Означава, че шанс имат само децата, защото заболяванията на техните родители не предизвивкат чак такова съчувствие, каквото буди самотното плюшено мече пред заснежения прозорец.

„Българската Коледа“ е пародия на благотворителна кампания. „Българската Коледа“ е срам. Тя е измиване на ръце и помпа за рейтинги. Тя е трибуната, на която ще застане костюмираният държавен глава и ще обяви колко средства са събрани и колко деца са спасени. Колко деца, които нямаше да бъдат спасени, ако беше останало на Тях, на онези, които толкова са надградили Смирненската стълба, че вече не ни забелязват – толкова сме малки, ситни, незначителни. Пратете sms за „Българската Коледа“, спасете осъдено на преждевременна смърт дете. Вдигнете рейтинга на президента. Защото ако не го направите, ще умрат недоносени бебета поради липса на кувьози, ще умрат всички онези малки Иванчовци, за чиито операции няма пари. Само вие сте. Това няма нищо общо с празната пленарна зала, френските корвети, демагогски споменаваните нови парламентарни автомобили, партитата на вестник „ТРУД“ и вечерите на Петър Блъсков. Всичко това е друга България, тяхната. В нея място за болния Иванчо няма. Той живее в нашата България, при нас. Страната, в която сме сами.

19 коментара за “Изпратихте ли sms?

 1. Никога няма да пратя и един SMS при условие, че държавата прахосва 1.2 милиарда лева от бюджения излишък, купува 60 000 пакета на Microsoft на явно завишена цена, а няма пари, за да осъществява социалните си функции.

 2. Много добре си го написала и ако ми позволиш ще го копирам целия ти текст /като линквам разбира се/, защото и аз отдавна мисля така за тази пародия, но ми се изтъркаха мислите вече.
  Абсолютно вярно – президентът изобщо не му пука за тези деца, защото тогава щеше да направи нещо, а не да призовава: „дайте пари и се оправяйте“. Всички са долнопробни мизерници, които за жалост не са по-различни от голяма част от обществото ни…

 3. Pingback: Президентът чупи вежди и умолява… — K.I.S.S.

 4. Абсолютно съм съгласна! Даже онзи ден и и аз изразих възмущението си по въпроса в далеч по-бледи краски. Всичко е „мижи да та лажи“

 5. Благодаря за този постинг – не мога да дишам повече лицемерието и скудоумието…

  Бг Коледа = цинизъм?!

  В годината, когато управляващите разпределят 1,3 млрд. надвзети данъци, не мога да приема за чиста монета призивите да дарим по левче за децата.

  Защото 1,5 млн. лева (и доста повече) – толкова бяха събрани 2006-а – можеха да бъдат взети от излишъка.
  Защото можеха поне да освободят тези SMS-и от ДДС.
  Защото не е ясно кой управлява разходването на тези пари.
  Защото не съм чула да се провеждат обществени поръчки за покупките с тях.
  Защото не е ясно по какви критерии се определят нуждите и липсва прозрачност.
  Защото като данъкоплатци следва да имаме глас и да кажем къде трябва да отидат надвзетите ни данъци.

  Уважаеми господа управляващи,
  Така и така ще похарчите 1 млрд. лева от нашите надвзети данъци до края на 2007 г.
  Настоявам 10% от тях да бъдат преведени по сметката на Фонда за лечение на деца в чужбина.
  Който има желание да подкрепи петицията, ще я намери на адрес:
  http://www.bgpetition.com/grajdansko_iskane/index.html

  Росица Райчева, данъкоплатец

 6. Държавата ни взема прекалено много и накрая пак се принуждаваме да даваме защото знаем, че тя няма да даде а парите са необходими.

  П.п. На моите 16 години съм с ограничен бюджет, че да давам 1 за благотворителност и 0.20 за инфраструктура (палати)

 7. „Спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се!“ – казват някои. Други казват: „Плъховете първи напускат потъващия кораб“. Събирайки тези две истини се получава нещо от рода: „Охранените плъхове напускат кораба – че няма кого вече да гризат, а давещите се ще се пънат да се спасяват, хващайки се за сламчица“. Кампанията „Българската Коледа“ е нещо такова. Но понеже управляващите се стремят да покажат грижа и съпричастност, афишират с такива кампании своето дебелоочие.

 8. Ама мен ми харесват и хорицата, дето изпадат в екстаз пред кампанията и бършат сълзи като научат, цели два милиона са събрани, за да се спасят дечицата. А ако не бяха събрани, щяха да умрат, понеже никоя държавна инстанция не смята за необходимо да се провежда спешно лечение.

 9. Никой не обвинява хората. Предполагам, че повечето изпращат СМС-и, защото смятат, че така събрани, парите наистина ще отидат по предназначение. Аз лично гледам с особено подозрение разните „активистки“, които ми звънят на вратата и събират пари за това или онова дете. По презумпция не им вярвам. Така че – ако имам на сърце, пращам СМС, ако искам, дарявам кръв.

 10. Права си и от моя гледна точка – казваш неща, на които гледам по същия начин, но не мога да ги формулирам толкова точно и на място. И все пак пращаме по един sms от личните телефони. Макар, че това с патронажите ме дразни – едва ли някой го прави заради патрона.

  Преди няколко години в НДК преди Нова година и Коледа имаше благотворителен концерт – само за богати хора и тези от националния „елит“. Билетите бяха с нормални цени, предоставяха се с покани а зрителите даряваха пари в брой или чек.

  След концерта бяха събрали около хиляда лева – при пълна зала …..средно може би 30 стотинки на човек. Но всички позираха пред камерите, така както ще правят и патроните на благотворителните кампании и тази година.

 11. Марфе – знаеш ли, че МРЕДЖАН точно заради една такава „българска“ Коледа се създаде? Само дето тогава държавата харчеше за мерцедеси, не за Майкрософти.

  Страхотно си го написала – поздрав!

 12. Всеки има право да бъде прост колкото си иска и такива правителствени кампании като „Не сте сами“ и президентски коледи са си за балъци, които не се интересуват какво се случва с парите им.

  Нямали акъл,имали пари- пратили.Техен проблем.

  Вероятно не са чули, че техните пари вместо при децата заминали обратно в ЕС барабар с неусвоените от фонда. Което говори, че са послужили за попълване на открадните вече средства по фонда.

  Ама, пращайте, де 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s