Кой е Дядо Коледа?

Ако имате познат, който се казва Никола или Николай, бързо да го поздравите, ако още не сте го направили. В противен случай тази година Дядо Коледа може да реши, че не сте слушали достатъчно и ще си останете без подарък.

Свети Николай Мирликийски Чудотворец е роден някъде през втората половина на трети век в град Патара, област Ликия, Мала Азия, а в последствие става архиепископ на град Мир в същата област. Затова е и Мирликийски. Почитан е от жителите на крайморските градове, от моряци и от банкери. Предполага се, че почитта на моряците е някаква реминисценция, свързана с Посейдон – след приемането на християнството нему се пада да поеме и функциите морското божество. Банкерите пък го почитат поради факта, че светецът е имал навика да раздава пари на хората в нужда.

В родния му град Патара един човек фалирал и бил на ръба да направи едната си дъщеря проститука. Свети Николай научил за това и подхвърлил кесия жълтици през прозореца. По-късно направил същото и за другите две дъщери. Оттогава датира християнската традиция да се подаряват подаръци за Коледа.

Образът на съвременния Дядо Коледа, белобрадия шишко в червено палто, дължим на Кока Кола, което идва да покаже, че доброто се крие навсякъде. Оказва се, че Свети Николай няма нищо против газираното питие и можете да се надявате на подарък дори да не пиете кола – няма да ви се разсърди 🙂

В Холандия Дядо Коледа се казва Свети Никлаус. Писателката Мери Мейпс Додж е описала как точно се е празнувал денят на светията през 19 век в знаменития си роман „Сребърните кънки“. Разбираме, че тогава подаръците са се раздавали точно на шести декември, на самия Никулден. Днес холандчетата намират играчки под елхата на връх Коледа, като повечето други деца по света, които са родени в християнски страни. А в Испания нямат Дядо Коледа, там почитат тримата влъхви, надарили новородения Иисус. Нищо против влъхвите, но като морски човек днес ще хапна рибка в чест на добрия стар Дядо Коледа 😉

Рецепта на деня:
Никулденска пъстърва

Advertisements

17 thoughts on “Кой е Дядо Коледа?

 1. Ама моля. Николаус не е Дядо Коледа! 🙂 Николаус е един от тези свети старци, които в наше време се шляят из детския свят. Николаус идва на 6.12 рано докато спим и оставя подаръци и сладки в приготвното и лъснато детско ботушче или в чорапа над камината. Дядо Коледа е другият, той идва на Коледа и оставя подаръци под елхата. Има и други Светии. Например Свети Мартин, който се празнува през Ноември. Тогава децата излизат по тъмно със саморъчно направните си фенери и пеейки обикалят улиците. На чело на церемонията е Свети Мартин на кон и с мантия. Историята е, че в онези библейски времена го срещнал мръзнещ просяк. Тогава Свети Мартин извадил сабята от ножницата си и отрязал от мантята си, за да се завие скитникът. Та на този ден децата, след шествието по улиците, обикалят да пеят по магазини и офиси и търговците им подаряват разни дреболии. Тази година в сладкарницата в кварталчето ни имаше безплатен сладолед по желание за всяко дете. Така е в Германия, в Холандия е подобно, ама нека някой по-запознат да разкаже.

 2. Ами точно си е Свети Николай Дядо Коледа. Санта Клаус е съкратено от Никлаус точно, в Холандия е бил Синтер Никлаас, после става Синтер Клаас. Доколкото знам, там е особено почитан. Мисля, че образът му там е омешан с древно божество на студа, затова ходи с дебело палто и шейуната му се тегли от еленов пряг, докато при нас е омешан с Посейдон. Все едно, добрият старец раздава подаръци на послушните и до ден днешен! 🙂

  А, ето по подробно тук и тук 🙂

 3. Според наше приятелско семейство, холандци, на 5 декември се празнува Sinterklaas. Това е типично холандски празник. Хората си подаряват подаръци, също като на Санта Клаус (който пък се празнува на Коледа), шоколадови фигурки и един специален сладкиш, наречен pepernoten, който още не сме опитали. А от къде точно идва името на дядо Коледа не знам:)

 4. Името ‘Коледа’ пред ‘дядо’ идва от езически времена – коледа, времето за колене на прасета 😀
  Коледа по същество е реформиран езически обичай, зимно слънцестоене, бог Митра, ала-бала, на който е била дадена нужната насока да задоволи нуждите на новата религия, като едновременно приобщи староверците.

 5. Коледа идва от „календа“. Така се е наричал първият ден на месеца при древните римляни. Не че Коледа е на първият ден от месеца, но това е бил денят на зимното слънцестоене, както каза и Бу, след което започвала новата година. Нищо общо няма с „коля“. По нашите земи традицията с Дядо Коледа е била неизвестна горе-долу до след излизането от турско робство, когато пък навлизат множество западни обичаи. Само че няма как белобрадият старец да се кръсти „Свети Николай“, просто защото светецът вече си има празник, Санта Клаус пък звучи прекалено чуждоземски и нехарактерно. Затова става Дядо Коледа.

  Доколкото ми е известно, на запад нещата са тръгнали по следния начин: първоначално в древните езически времена, когато се е чествал въпросният ден на зимното слънцестоене, на децата са се раздавали подаръци от някакво местно божество на студа. С навлизането на християнството традициите трябва да се променят, точно както при нас нестинарите се оказват поклонници на Св. св. Константин и Елена – нищо общо между светиите и ходенето по жарава, но така звучи не толкова езическо. Та, за Никулден. През този месец има един светия, за който е известно, че е правил подаръци и постепенно вместо божеството на студа, послушните деца получават подаръци от Свети Николай – Сан Никлаус, Сан Николас, Сан Никлъс, Синтер Никлаас и пр. варианти. Всъщност, цялата работа тръгва действително от Холандия. Става така обаче, че след революцията в тази страна през 17 век, много местни се разселват по света и съответно носят обичаите със себе си.

  Занасят Свети Николай в Америка и там светията става покровител на Нови Амстердам, по-късно станал на Ню Йорк. Тъй като обичаят му да подарява подаръци на децата става извънредно популярен, постепенно тази треска обзема целия свят. Има места обаче, където Никулден не е чак толкова почитан празник, особено в по-католическите страни, където фокусът съвсем естествено пада върху Рождеството. Така например в Испания категорично отказват версията, че дългобрад дядо носи играчки на децата, там неговата роля се изпълнява от тримата влъхви, или тримата царе от Изтока, посетили Дева Мария и новородения Иисус. Та поради подобни обърквания Синтер Никлаас започва да носи подаръците в Коледната нощ вместо на Никулден, а името му постепенно се трансформира в Синтер Клаас, та до днешния Санта Клаус. Примерно обаче в американските традиционни коледни филми задължително присъства и добър дядо с мистичен произход, който твърди, че е Дядо Коледа, но се представя на хората като Ник.

  А тъй като от Холандия тръгва легендата за добрия дядо, тамошните деца както и белгийчетата-фламандчета имат привилегия да полуават двойна доза подаръци през декември – единия път когато на Никулден Свети Николай продължава да си изпълнява задълженията, и втория път – на самата Коледа, когато Синтер Клаас пристига, понесен от еленовия си впряг. И всички са щастливи! 🙂

 6. моето мнение е в подкрепа на марфа. наистина смятам, че дядо коледа и св.никола са една личност. още неща ми идват в ума, като асоциации- едната от тях е че нещо св.никола има общо със закрила на пътуващи надалеч, а дядо коледа трябва да хвърчи със скоростта на светлината да оставя подаръци.
  моля и за една добавка в шеговит стил- „двойна доза“ се разбира двузначно в ниедерландия 😉

 7. Марфа,
  подхвана много интересна тема. Доколкото знам дядо Коледа и Санта Клаус (свети Николай) днес са една и съща фигура, но това не винаги е било така. Смятам да си направя изследване по въпроса, но да наближи самата Коледа.

 8. „Коледа идва от “календа”. Така се е наричал първият ден на месеца при древните римляни. Не че Коледа е на първият ден от месеца, но това е бил денят на зимното слънцестоене, както каза и Бу, след което започвала новата година.“
  Кхм 😀 Празнуването на Коледа е с традиция от календите, да – но името ‘Коледа’ на празникът няма общо с календите, мисля аз, макар че съм чела това обяснение за произходът на думата и звучи донякъде логично.
  Ако беше така, то и в другите славянски езици щеше да има тази дума – а я няма – най-показателно е, че я няма в руския език, който, всички знаем, е бил особено популярен и наподобяван след Освобождението. Та, думата ‘Коледа’ идва от традицията с прасетата, смятам аз. Иначе за останалите неща мислим еднакво 😀
  Не мога да скрия, че винаги леко ме забавлява колко вярващи хора идея си нямат какви корени имат ритуалите и традициите, изобщо откъде тръгват корените на тези празници – и обичайно изпадат в тих бяс, като им кажеш, че в основата си те са езически и идолопоклоннически 🙂

 9. На руски празникът е известен и като „Коляда“ с ударение на а-то.
  http://www.astroguide.ru/s.php/1263.htm
  http://www.calend.ru/holidays/0/0/1702/
  http://www.hrono.info/religia/yazych/kolyada.html

  Коляда, коляда!
  Пришла коляда
  На канун Рождества;
  Мы ходили, мы искали
  Коляду святую
  По всем по дворам, по проулочкам.
  Нашли коляду
  У Петрова-то двора;
  Петров-то двор железный тын:
  Среди двора три терема стоят,
  В первом терему светел месяц,
  В другом терему красно солнце,
  А в третьем терему частые звезды.
  Светел месяц— Петр, сударь,
  Свет Иванович;
  Красно солнце— Анна Кирилловна;
  Частые звезды— то дети их.Здравствуй, хозяин с хозяюшкой, На долгие веки, на многие лета.

  И така нататък.

 10. Леле, какво става тука?
  Какъв е тоя отровнозелен цвят!?!
  🙂
  Много хубав празничен рождественски дизайн!
  И още малко по темата, да не ме набедиш за, нали :).
  Църквата му казва на празника Рождество.
  Коледа е неканоническо и, както се подчерта вече, езическо :).
  Да не говорим пък какъв е тоя дядо в женски род; мене са ме възпитали да чакам Дядо Мраз (и аз верно го чаках, и гледах през прозореца и бях абсолютно убеден, че ще дойде с шейна с елени).
  И още съм твърдо на мнение, че Дядо Мраз е много по-подходящо, правилно и възпитателно от някаква си непризната! от църквата Коледа.
  Рождество и Дядо Мраз. Това е.
  (Ако не беше сигналният дизайн, нямаше да се обадя – така че, значи е хубав и подходящ :).

 11. Благодаря за дизайна 🙂 Не че е мой де, но е подходящ! Църквата квот ще да му вика на празника, ама готиния дядко, дето язди шейна с еленчета не е чак толков амного църковен, а и аз си го чакам всяка година! 🙂

 12. @ Marfa А, може, може… Не се наемам да споря, в крайна сметка. Живях година в Русия и никога не съм чула да се казва така (Рождество се казва), нито съм чела някога, но съвсем не е изключено по селските краища да се казва така.

  …но и:
  „Коледа (Коляда, Коледо, Божиќ, Божић)

  Славянски бог на зимното слънцестоене, олицетворяващ слънцето-младенец, зимното слънце. Коледа е едно от въплъщенията на бога на слънцето Ярило. Нему се молят славяните да порасте по-бързо и отново да се превърне в благото пролетно слънце Ярило, за да донесе нов живот след зимата. Бог Коледа се почита в периода 22 просинец (декември) – 6 сечен (януари). Почитат го като приносител на надеждата, веселието, пиршествата. В негова чест пеят коледни заклинателни песни, вещаещи богатство и благополучие на рода и дома. “

  иначе казано – съвсем възможно е да греша за произхода на думата коледа, но все пак не мисля, че календите са виновни 😀
  п.с. не знам дали се придържам към замисъла на публикацията ти, извинявай, ако не.
  А за готиния дядко с шейната – The Hog Father на Пратчет е един добър прочит 😀

 13. Ой!
  –––––
  На руски и изобщо в славянските езици, „Коляда“ е името на един езически бог на злото. Празникът на този зъл бог си се казва Коледа, защото това е именният ден на този езически бог, в който ден въпросният бог дава много зло на земята, понеже е един езически бог на злото, както вече писах.

  Този езически бог е доста далеч от представата за св. Николай, до колкото като религия е предхождащ християнството, което по навик се оплита с езичеството (например Луцифер е поредното езическо божество, което християните асоциират със Сатаната).

  Странно ми е било винаги, защо Коледа, който е зъл (и бъдникът е негов) се асоциира с рождеството на Исус. И в противовес Луцифер, който всъщност в оригинал е дама и доста добродетелна при това, се асоциира с такъв отрицателен според християните персонаж като Сатаната.

 14. Справка из:

  „Некогаш е имало на свето един бог, името му е било Коледо. Он бил млого зъл, и кога му е бил деньо (именния му ден), давал млогу зло на земята, та требало на тоя ден секой дома да си седи, додека олаби времето. Секи треперел от него. Лугьето, да са обиколени от секаде сас рана през това зло време, измислиле да месат колаци (хлебове, на които в средата оставали дупки) и у сред них седели, че не знаяли докога кье ги държи бог Коледо, та оттогай е останало и сега да месат колаци“ (СбНУ 16-17, с. 7).

 15. Всички са прави но едно има Св.Николай е самият дядо Коледа защото преди много време Св.Николай е правел подараци на малките деца от селото 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s