Олимпийци

Има различни видове олимпиади. Наред с класическата олимпиада, възродена от времето на древна Елада, съществуват и други олимпиади – математически, литературни, философски и какви ли не. Има и параолимпиада. Има и изборна олимпиада, която е алтернатива на параолимпиадата. За всички олимпиади важи един основен принцип – важно е участието. Дето се вика, последен да си завършил, важно е, че си участвал. Все пак, не може човек да не си зададе въпроса защо у нас толкова хора предпочитат да участват в изборната олимпиада, ами не отидат да си участват по живо, по здраво, на параолимпиадата.

Настоящата предизборна кампания обаче надмина себе си. Предизборните щабове започнаха буквално да чегъртат по дъното на блатото, за да извадят някаква що-годе позната форма на живот, в резултат на което по телевизионни екрани, градове, села и паланки плъпнаха меко казано странни участници, носители на меко казано странни идеи. Естествено, по традиция камерите са съсредоточени върху София – все пак столица, това-онова… И като заваляха едни предизборни обещания, та преизпълниха петилетката за две седмици.

Например, Юлияна Дончева доказва, че в България имало и нормални хора, прокарвайки авангардната идея да построи цирк на мястото на софийския затвор. Причината за подобно предизборно обещание – не било приятно затворът да е в чертите на града. Ами де да знам. В смисъл, сигурно има и по-добри места за един затвор, спор няма. Пита се в уравнението обаче това ли е най-важното за просперитета на столицата – местоположението на затвора? Че то ако е така, значи сме цъфнали, вързали, че и отатък. Остана сега да оправим и страната… Обаче имам тук някои въпроси – защо точно цирк на мястото на затвора? Примерно, що не някой мол? И бездруго са модни напоследък. Или примерно да наблегнем на к0лтурата и да направим затвора на театър. Даже има нещо символично в това! „Да превърнем затворите в театри!“ – я колко хубаво звучи! Или басейн! Или може би дори детска ясла! „Да превърнем затворите в детски ясли!“ също е много вървежно. Ама то пък някой ще го навърже с педофилите и… Не, не ясли. Най-добре бизнес-център. Или почивен дом. Може да е сцена за поредния Сървайвър. А бе много работи може да е. Защо точно цирк?! Ей това не ми е ясно. За съжаление (или за щастие, въпрос на гледна точка) идеите на Дончева са изначално обречени на неосъществяване, така че дори и София да проима цирк, той нито ще е на мястото на затвора, нито ще бъде дело на госпожа Дончева. Нищо де, важно е участието.

Слави Бинев също си заслужава мястото на почетната стълбичка, на която ще се наредят последните финиширали в състезанието. Господин архонтът, който преди време обяви, че е обрекъл съпругата си и себе си на Църквата (живеят в манастир, да?), а сина си принесъл в жертва на Бога… Сега си е поставил за цел не друго, а да приключи веднъж завинаги с фактора Бойко. За тази цел обикаля като замаян и пука балончета (играе си човекът, какво толкова), обаче на дневен ред стои един въпрос: какво, аджеба, ще направи със столицата, ако все пак реалността се бъгне дотам, че той воистина вземе, че стане софийски кмет? Никога няма да узнаем отговора и на този въпрос…

Внимание! Хапе!В останалите градове положението не е по-хубаво. Във Варна си имаме кандидат-кметица, която хапе. Появяването й в публичното пространство без намордник си е нарушаване на законите на тая страна! Все пак, варненци не се притесняваме много, щото Цвета Георгиева ще продължи да хапе само на по-неофициално ниво. Затова пък морската столица си има травестит в ролята на кандидат за общински съветник. Занаятът й?!Елза Парини бил… била… било… кандидат от средите на ССД и Българска занаятчийска камара, каквото и да е последното. По въпроса в какъв точно занаят е добра госпожица Парини науката упорито мълчи…

Междувременно по телевизиите гледаме най-разнообразни хуманоидни форми на живот, участващи в изборите: видяхме приемащи в леглото си, полуголи кметове, видяхме бягащи кметове, виждаме кметове, настоящи при това, които окрилени от наближаващите избори са се юрнали да ремонтират, асфалтират, да строят, да градят… А бе изобщо, строителите на съвременна България пасти да ядат.

Както се казва, важно е участието… 😐

Advertisements

17 thoughts on “Олимпийци

 1. Хахаха, Марфа, ще ме побъркаш 🙂 Статията е адски хубава. Обаче е, колкото яка, толкова и забавна 🙂 което хич не е лоше де 🙂

  Аз мога да кажа само, че в стремежа си да „залъжат“ отново избирателя, партиите прибягват до какви ли не кандидатури. Явно PR съветниците им си мислят, че правят нещо. На мен просто ми е смешно като се изправят пред нас и като си мислят, че им вярваме.

  Аз викам да ги „размотаем“ малко, че сега това май е модерно 🙂

 2. На прост народ, прост PR. Щом продължава да се вързва народът, значи тоя PR минава. И на мен много неща в кампаниите ми изглеждат безумни, но явно не съм аз човекът дето мога да преценя какво е вървежно сред народните маси. Щом гласуват, значи се харчи. И да, майка ми, например, с 80 лв пенсия, също се възторгва от идеята на Дончева … като че това ще й повиши пенсията и понижи кръвното.

  Заслушайте се за какво си говорят съгражданите ви по улицата, и ще разберете, че си е много харен тоя PR, пасва на местната специфика някак. Да не мислите,че хората се вайкат като Марфа как да оправят света?!? Да не мислите, че тия хора четат блога на Марфа? Мнеее, зяпат си те плакатите чат-пат и си се забавляват 🙂

 3. и олимпийците има своята „игра“. 3-4 съветника да вкарат в СОС – пак ще прокапе нещо от партьорство в мръсни сделки. договори има да се сключват, обекти има да се наемат за жълти стотинки..

 4. Четох, смях се, ядосвах се, накрая ми се и дорева. Хубава статия.
  А ми се дорева, защото съм бясна и безсилна – държавата харчи не знам колко ДЪРЖАВНИ пари да финансира предизборната кампания на десетки партии ( да се самофинансират, БЕ), а после ми обяснява как няма пари, как ще се прекатури борда и т.н. глупости. Куцо и сакато се юрнало да става кмет, наместник или съветник.
  Сега са противници.
  Като спечелят ще станат едно цяло, ще си ядат баницата заедно, ще си мазнят брадите с благинки заедно и заедно ще ни прецакват=пре***ват до другите избори. После държавата пак ще ги финансира за голямото лудо надлъгване.
  😦
  А за народа, метафорично казано, остава :“Ори, ори,

 5. Марфе, права си, обаче кой е по-виновен? Тия, дето се предлагат или тия дето висят по трибуните, клатят глави и им се радват?

  И преди съм го казвала, много хора роптая, че не искат д анапускат държавата, че не е патриотично и пр. Аз питам абсолютно сериозно… Защо толкова гора се съгласяват д аостанат, като няма нищо светло в бъдещето, държавата се подиграва и никак не се вижда края на това театро. Не, това не е призив „братя/сестри емигрирайте“. Това е въпрос.

 6. Казват, че демокрацията не била съвършенна, но по добро на този етап не било измислено!? Може и така да е! Тогава защо, братя и сестри блогъри , не се възползвахме он нея? Като сме толкова умни и велики, като не харесваме никого (не че аз харесвам някого ), да се бяхме кандидатирали, па да убедим и избирателите че само ние можем да ги оправим, и тях, и общините, и държавата и те ще ни изберат.
  Само че може да стане като в онази приказка: Всезнайко направил купон. На купона дошъл само всезнайко.
  Или като другата, дето Киро Либерало си говори с баща си.
  – Сине – рекъл баща му – Да знаеш, че и аз,родния ти баща, не съм гласувал за тебе!
  – А, не се притеснявай бе тате, че то и аз не съм гласувал за себе си!…
  С една дума и да сме много умни и да сме много глупави ние сме си наши. То нали опитахме и да си внесем политици от вън. Ей го бившия цар и юпитата му. Какво стана? „Оправиха“ ни за 800 дни. Гледа бат Бойко се кани да ни „оправи“, за по-малко, за 700 дни. За сега май ни „оправя“ само Доган. И то редовно, на всички избори!
  Най-новата мода на тези избори са европейските граждани живеещи в страната ни. Вече има 4-5, май че бяха англичани и испанци. Та и те се кандидатирали за обшински съветници и кметове. Нищо, че не знаят още езика ни. И те както вносните ни футболисти оправиха родния футбол, ще ни „оправят“! Ха да ни е честито!

 7. Юлияна Дончева според мен пропуска нещо в предизборната си кампания. А именно да обещае, че ако спечели, ще преспи с всеки стотен избирател от мъжки пол (на лотариен принцип). Това може и да хване дикиш. И вероятно е единствената полза, която Дончева може да донесе на софийското гражданство.
  Знам, че идеята ми е гадна и сексистка, но човек като гледа Юлияна Дончева, такива идеи му идват в главата.

 8. Ти като оная холандска кандидатка, бе Майче! 🙂 Дето имаше доста по-авангардна агитационна идея, ма неясно що я отразяха! 😛

 9. Pingback: Софиянци, да гласуваме за Мартин Заимов « Моето ъгълче

 10. Мая, че не съм ти симпатичен, знам! А ма чак пък да ме караш да си „легна“ с Юлиана Дончева ??? Жестоко е някяк си!

 11. Здравейте,
  Статията Ви има смисъл, но не мисля, че всичките Ви примери са коректни. Конкретно визирам Ивайло Иванов (по-известен като Елза Парини).
  Вие очевидно не сте варненка и не сте запозната с успехите и публичните изяви на тази личност. Ако сте чули нещо то е имало сканадален привкус за гей-парада и Варненската митрополия.
  В интерес на истината, Елза Парини е добре известен журналист и бизнесмен – мениджър на един от добрите нощни клубове в града. Човекът е доказал се професионалист в тези области и е съмвсем логично да бъде изидгнат от занаятчийска асоциация.
  Не мисля, че неговата кандидатура заслужава присмеха и несериозното Ви отношение.

  Бъдете здрава.

 12. Фалцетното говорене по радиото на стандартни фрази и превзетото поведение на русокъдра бамбина се разминават с представите ми за журналистика, менажирането на нощен клуб си е менажиране на нощен клуб, а издигането на Парини от занаятчийската асоциация има твърде прозрачна цел – да привлече гласовете на хомосексуалните и транссексуалните варненци. Имам много добър приятел – гей, който и с топ, опрян в челото му не би отишъл да гласува за госпожица Парини, твърде е интелигентен да лапне подобна евтина кукичка. Всъщност, в интерес на истината изглежда, че по някаква причина гейовете са с доста висока степен на интелигентност, така че евтиното поведение на Парини, изживяваща се като занаятчийка понеже можела да ръководи нощен клуб едва ли ще нареди тези хора пред урните, чинно стиснали бюлетинка.

 13. Опа – вие сте варненка – толкова съм и чел!
  Но не съм съгласен за оценката ви за Елза Парини.
  Първо, какво значение има гласът с който говори – бил той фалцет или не – ако ви звучи леко превзет – хм, познавам жени и с по-„превзети“ гласове. А това, че е мъж и има „превзет“ глас – е, може да се преглътне… Важно е какво казва – а тя/той умее да говори. Още по-важно е какво прави – през последните години прави доста неща и то успешно.
  За това „изглежда, че по някаква причина гейовете са с доста висока степен на интелигентност“ искам да ви кажа, че предразсъдаците не са задължително отрицателни, но винаги са подвеждащи. Гейове много – някои по-интелигентни, други – бая простички.

  Навярно аз съм от вторите, защото „евтината кучка“ яко ме кефи.

 14. Ами де да знам сега. Имам доста близък приятел – гей и двама познати, с които сме по-скоро на „здравей-здрасти“, но имам впечатления, та по тях съдя, обаче честно си признавам, че трима човека хич не са достатъчни за представителна извадка. М/у другото, спокойно можеш да ми говориш на „ти“ 🙂 А кака Елза да пасе 😉

 15. Мерси. Аз пък познвавам повечко гейове – ще се изумиш колко много са кухи лейки, но те обикновено са и по-прикрити, та.
  Кака ти Елка май няма шанс да влезе с нейното 8-мо място в листата, а не ги знам кои са 7-те пред нея и затова са чудя дали все пак си стурва да се гласува за нея.
  ПП: Сега не живея във Варна, но обсъждам с нашите за кого те мислят да гласуват.

 16. Pingback: За политико-спорто-фолка или знает ли, че… « Патиланско царство

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s