Цикличността е икономично дело на всеки

Цената на хляба вече била извън контрол. Както знаем, споделена отговорност за това носи братският китайски народ, но това с нищо не променя ситуацията. Другите виновници са учителите, щото, нали, като им увеличим заплатите и то щяло да заимало инфлация и те понеже не отстъпват и ето какво става. Иначе в интернет изтече и информацията, че стачката може би е към края си, защото е договорена заплата от 650 лв. за първи юли догодина. Според правителството това било някъде в порядъка на 60% отгоре, което още веднъж доказва тезата, че синдикатите подходиха глупаво. Ако още в началото бяха казали „Искаме средна работна заплата 650 лв.!“ а не „Искаме 100% увеличение!“, нямаше целокупното множество да се изока „Брееее, 100%, къде се намират тея?!“ Сега, разбира се, имат пълното право да възнегодуват: „Че те ще вземат повече от транжора в месарницата бе!“, но това е друга тема. Но ето де, фактите са налице: още по оптичния кабел не е изтекла новината за постигнатото споразумение, дето още дори не се знае постигнато ли е, не е ли, както се казва, и хлябът – оооп, нагоре! Случват се такива работи.

Една приятелка в тази връзка зададе въпроса поради що при всяко социалистическо правителство има зърнена криза. Моето обяснение е, че кризите имат цикличен характер и поради тая причина връхлитат и се оттеглят през определени периоди от време. Просто е въпрос на съвпадение развихрянето им по време на властовите периоди на БСП. Аз лично си го обяснявам освен с китайците, румънците, учителите, меджународната политическа обстановка и влошените турско-иракси взаимоотношения, ами и с повишената слънчева активност.

Между другото, като стана дума за цени и заплати, както и за мантрата на правителство, икономисти и всякакви, че цените се покачват, за да достигнем европейските стандарти, не мога да не отбележа една простичка, но усърдно незабелязвана истина: „заплата“ е синоним на „цена на труда“. Тоест, как точно се компенсират високите цени на стоките с ниските цени на труда е въпрос, на който не се съмнявам, че отговор може да бъде намерен, само че аз обичам ирреалните неща да се случват във фантастичните романи и сериали, не наяве.

Advertisements

16 thoughts on “Цикличността е икономично дело на всеки

 1. Всъщност увеличението е 46,4%, а не 100% – в момента средната учителска заплата е 444 лв., по данни на Министерство на финансите, ще стигне 650 лв., всеки може да сметне сам. Станишев много ясно каза, че ще има увеличение и на заплатите на неучителския персонал, но никъде не каза, че и те ще стигнат 650 лв. Това първо.

  Второ, и доста по-важно, Станишев каза, че издръжката на ученик ще се увеличи от 900 до 1 100 лв., което прави 22,2% увеличение. Това е съществено, защото по този начин се определя бюджета на едно училище. Така че ще имаме 22,2% увеличение на общите пари, и 46,4% увеличение на заплатите на учителите. На пръв поглед изглежда противоречиво, но има едно съвсем просто обяснение – просто броят на учителите ще се намали. В момента 80% от бюджетите на училищата отиват за заплати на учителите. При това положение, за да могат да получат увеличение с 46,4% (средно), учителите трябва да намалеят с една трета.

  Колкото до цените – зърнена криза има не непременно защото правителството е социалистическо, а защото хора в него нарушават закона. При всичките ограничения за износ, сигурен съм, че пшеницата пак е излязла навън от страната, просто защото печалбата ще е с пъти по-голяма. Така че прозиводителите на хляб може и да имат право, защото ако и те купуват вносна пшеница, и те имат пълното право да увеличат цените, за да не работят на загуба. В крайна сметка са частни фирми, а не благотворителни дружества. Разбира се, това са само мои предположения, но този сценарий вече е разиграван, и не само при правистелства доминирани от БСП.

 2. „в момента средната учителска заплата е 444 лв.“

  Мамка им учителска! Наслушах се тия дни на изказванията им по телевизията как заплатат им е между 150 и 300 лв. Баси. :/

 3. Ами в интерес на истината средната учителска заплата не е 444 лв., не са ми ясни отде ги вадят тези данни. Имаме позната, дето преподава в елтина гимназия и взема чисто 310 лв. Заплатата на директорката пък била 420. За елитна гимназия говоря и за директорската заплата. Та мама му, ама не знам на кого. А заплата от 150 лв. няма. Минималната е 180 и на нея често пъти се назначават млади учители или такива, които още не са завършили. Също я вземат и непедагогическите кадри като библиотекари, хореографи и пр. Те мисълта ми е, че средната заплата от 444 лв. е поредното доказателство, че правителството управлява някаква алтернативна България, а в частност Вълчев – някакво съвсем инакво образование, не нашето си.

 4. Виж, не знам, това са официални цифри, специално ги проверих, обхващат само учителите, не и неучителския персонал. Освен това, става дума за брутна заплата, така че като сметнеш данъците и осигуровките, наистина става по-малко. Кой е прав и кой е крив не знам, но дори 444 лв. брутна заплата не е много, няма какво да се лъжем.

 5. Ами нашата позната се кълне, че брутната заплата на директорката е 420 лв. Не това колко взема накрая. А нейната е май 360 или нещо такова, че не мога да си спомня. Но просто 444 лв. средна заплата е неистина. Да има някой директор да взема толкова, ама за да се усредни до такова ниво, значи трябва да има и достатъчно хора с по-високи заплати, а то няма.

 6. Виж, пак казвам, тази цифра ми я казаха от Министерство на финансите. На тях изобщо не им пука колко ще вземат учителите, стига да си вържат бюджета, така че няма причина да лъжат, освен това тези цифри им дават от Министерство на образованието.

 7. Е аз нали това ти говоря – че недоразуменията напоследък се дължат на пребиваването на кабинета в няква алтернативна реалност. Просто такава учителска заплата няма 🙂 А и да има, е толкова изолиран случай, че чак да служи за база за осредняване – тц.

 8. Май открих откъде идва разминаването – всъщност 444 лв. е разходът на държавата, който включва и осигуровките за нейна сметка. Просто онези от МФ явно не са се усетили, ех и там са едни гении, ама това е за друга тема. Така че брутната заплата всъщност излиза около 367 лв. Но не става ясно тези 650 лв. какво точно включват тогава, дано да са за брутната заплата, а не общия разход за държавата. Баси, човек всичко трябва да си върши сам, виждаш сама колко са зле в държавната администрация …

 9. Гнусни манипулации на управляващите. Ето числата за най-високоплатените учители – тези в София:

  „Средната заплата на един учител е сложен въпрос, по който от няколко дни излизат разнопосочни информации, защото нещата не се изчистват терминологично. В София, както и навсякъде, заплащането на учителите се определя по наредба. Това, което беше изнесено в неделя, цифрата 444 лева за средна заплата в образованието, това е коректна цифра, ако говорим за средна брутна заплата за учител. Това каза в интервю Йорданка Фандъкова, заместник-кмет “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” в Столична община. Според нея, обаче, средната брутна
  заплата е един термин, който обслужва управлението на образованието, но това не е цифрата, която получават учителите. “Мога да ви кажа, че най-висока заплата може да има да учител с първа професионална квалификационна степен и с 25 и повече години стаж по специалността. И тази заплата единствено е над 400 лева. Но в София това са 2% от учителите, които отговарят на тези критерии. 22% от учителите
  получават максималното възнаграждение за учители без професионална квалификационна степен и с много висок стаж, и това е 371 лева. Най-големият процент от учителите – 63% получават заплата под 370 лева
  ”, разясни Фандъкова. По думите й тези данни се отнасят до основната заплата,която се получава според три
  критерия – образование, стаж и квалификация. “Мисля, че няма човек, който да смята, че това заплащане е достатъчно и че исканията на учителите за по-високо заплащане са несправедливи. Факт е, изнасят се данни за средната заплата и е ясно, че учителите получават много под нея. За съжаление, средствата, които те получават, не са достатъчни за воденето на един нормален живот”, уточни Фандъкова.“

  Агенция Фокус

 10. Още малко данни за правителствената лъжа:

  „Учителите ще получат 10-процентното увеличение на заплатите си от юли накуп с августовската заплата. Това съобщиха от образователното министерство вчера, след като в „Държавен вестник“ беше обнародвана наредбата за новите възнаграждения на педагозите и директорите… С 10% отгоре директорската основна заплата става 365-417 лв., заместниците им с магистърска степен ще вземат 338 лв. Учителите ще се разписват срещу 299 до 347 лева . Върху сумите ще се прибавят и парите за стаж. Над заплатата си педагозите получават още по 18 лв., ако преподават общообразователна дисциплина на чужд език. Досега вземаха по 16 лв. За степен „доктор“ ще се полагат 19 лв. месечно, а не 17. Педагозите с първа квалификационна степен добавят още 52 лв. – 6 лв. над сегашната, а за тези с пета – по 6 лв., което е с 50 ст. повече. Класните ръководители пък ще вземат за труда си допълнително 15,40 лв. Най-солидно е възнаграждението на докторите на науките – минимум 55 лв.“

  „24 часа“, 29 август, цитиран от LabourNet

 11. Това, което аз знам е, че ако учителите са с висше образование, обикновено вземат 300-350. Наскоро с 380 се пенсионира бившата ми учителка по химия с бая стаж

  Нормативът часове е годишен; седмично се падат към 18-20 учебни часа, в зависимост от предмета. А допълните часове как се заплащат в днешно време не знам – сигурно доста по-малко от 5 лв.

  Невероятно е колко много неща пишем за учителите, а те колко малко пишат за себе си. А в училищата има компютри и Интернет, които по време на стачката, вероятно са достъпни за учителите (не че иначе са недостъпни)

 12. Ами цял форум даже си имат, имат и блогове, оня ден попаднах там, ама от къщи, та няма сега как да си видя в хисторито адресите.

  Ама много сте изписали бе! 🙂

 13. Не знам каква е истината за учителските заплати и кой колко е получавал досега, но вчера наживо в ефира на Канал 1 в диспут с Вълчев и Орешарски, учителите заявиха, че няма да приемат 650 лева средна работна заплата, защото им е малко. Струва ми се, че в настоящето състояние на българската икономика и при настоящите доходи на средностатистическия българин, това е нахално.

 14. Аз пък да вметна за зърнената криза 🙂
  „Зърнена криза“=“спекула“, а не е на соцправителство. Зърнени кризи, умело дирижирани от спекуланти и политици в периоди на слабо управление, родината ни познава още от началото на миналия век.
  А за митологемата „хляб насъщен“ и мястото й в националната митология можех и трактат да напиша ей тука, ако не ме мързеше толкова 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s