Няма нищо по-хубаво от лошото време

Най-сетне захладня и дори взе да вали, но заглавието цели да навее мисли за агенти, шпиони, детективи и всякакви други асоциации, които да доведат до Модната тема за днес™, тоест до досиетата. Добре де… Не отричам важността на факта, че Тодор Колев е „донасял“. Не отричам важността на факта, че за пореден път научихме, че Доган бил „ченге“. Знаем го от години. Е и? И, нищо. Фактор ли е Доган? Фактор е. Продължава ли да бъде хоросанът, запълващ всяка дупка в подкопаните дувари на българската политика? Продължава. И ще продължи, напук на това, че за сетен път се убедихме, че имал агентурно минало.

Тази агентска треска, обхванала за пореден път страната ни, напълно доказва тезата ми, че народът и политиците обитават някакви паралелни реалности. Иначе всички сме в България де. От една страна имаме народ, който има проблеми. Проблемите на този народ могат да се сведат до два, от които обаче произтичат всички останали:

1. Ниски доходи
2. Високи цени на основните, насъщни, жизненоважни стоки.

В реалността на политическите гурута обаче проблемът не е как да се направи тъй, щото цените и доходите да станат поне от малце съизмерими, той е съвсем друг:

1. Досиетата

Въпросът е кои точно останали проблеми произтичат от досиетата… Бързам да кажа следното: за мен досиетата са проблем, и то двояк:
– от една страна хич не ми харесва хора, които са разбивали човешки съдби, клепайки познати, приятели и колеги, днес да клатят крака на министерски кресла и да решават кръстословици по депутатските банки. Напълно съзнавам факта, че гореспоменатите ниски доходи и високи цени съществуват не без алтруистичната помощ на същите тези хора.
– от друга страна обаче хич не ми харесва и това, че някой ми обяснява как ниските доходи и високите цени, скапаното здравеопазване, умиращото образование, липсата на контрол върху каквото там се сети човек – от движение по пътищата, та до корупцията на високо ниво – как всичко това не ми е проблем. Проблемът с досиетата бил по-важен. Айде де! Сиренето вече стана деликатес, но да не се тревожа, щото когато отворим досиетата, цената му ще се нормализира! Това ли е изводът?!

Искам да знам какво следва от това отваряне на досиетата. Нали уж целеше хората, дето били агенти, да станат публично достояние и така да не могат да бъдат изнудвани с тази срамна тайна, която носят? Ами, как да кажа, за Доган от колко години се знае, че е бил в твърде тесни връзки с ДС, ама нещо не виждам да го е досрамяло. Не виждам и някой от останалите, да е тръгнал да се срамува. Тези, за които знаехме досега, продължават да бъдат фактори в политиката. С променлив успех, верно, който обаче едва ли е пряко свързан с наличието на досие. В тази връзка си позволявам да предскажа, че и тези, за които научихме току-що, ще продължат да си живеят живота. Галактион ще продължи да си е владика, Берон ще продължи да събира буболечки и да клейми народните врагове, а Тодор Колев ще продължи да си е Тодор Колев. Освен ако в знак на протест народът, осъзнал, че проблемът с досиетата е по-важен от проблема със сиренето, обяви спонтанен бойкот и спре да гледа филмите на актьора.

Вероятно написаното дотук звучи несериозно, особено за хората, за които отварянето на досиетата е Кауза™. С главно К. Добре. Нека за целта на повествованието си представим пожарите, опустошили Пелопонес и потопили Гърция в ужас. Нека пламъците са дело на умишлен палеж. Някакъв изрод решава, че иска терен, на който да строи и драсва фаталната клечка. Гърция пламва. И представете си как никой не отива да гаси пожара, как правителството излиза с изявление към народа, че всички налични сили са насочени към откриването на престъпника, защото е по-належащо да се намери човека, запалил клечката, вместо да се загасят пламъците. Ако ви е трудно да си го представите, що се чудите на реакцията ми? България в момента е затънала в толкова проблеми, че с помпа не могат да ни изсмучат от там, но хората, които би трябвало да се заемат с оправянето им, обясняват, че е по-важно да се намерят нещастниците, които са причинили проблема. А ако някой се осмели да попита „Господине, знаете ли как се живее в семейство, в което единият член получава триста лева заплата, другият – 250, а имат и две деца?!“ насреща ти се отговаря със снизходителна усмивка, бащинско потупване по главицата и дълбокомислена фраза, която може да се сведе на прост език до „Къде съм аз, къде сте вие!“

И така, наближават избори и отново хвърчат досиета. Никой не говори за проблемите на страната. Никой не се занимава с проблемите на хората. На никой не му пука за проблемите на тези, дето ще трябва да отидат и да пуснат бюлетинка. Вместо това софийският избирател има възможността да избира между честен генерал от редиците на ДС, честен внук на генерал – съветски разузнавач, който се оказва, че бил натопен от КГБ за съветски разузнавач, но всъщност не е бил такъв и честен генерал, който пък е бил честен бодигард на Тато. Може би е правил физиономии зад гърба на шефа си, отмъщавайки по този начин за дядо си, убит от Народния съд… Мила родна картинка. А, и Тити, но това пък е вече съвсем несериозно, дори и в създалата се ситуация. Не че мен ме интересува кой ще е кметът на София, просто е забавно отстрани. Гледаш как възрастни хора си играят на новата версия на стражари и апаши, тоест на ченгета и досиета, слушаш как ти обясняват, че досиетата са много по-големи от хляба и се питаш „Ами ко да кажем ний с гайдити?“

В заключение: честити нови, а и не толкова нови, а някои направо стари, известни агенти на ДС. И сега какво?

Advertisements

11 thoughts on “Няма нищо по-хубаво от лошото време

 1. Като се замисля – сигурно и аз бих бил „разузнавач“ пък после ще се окаже че съм „доносник“…

  въпреки всичко, трагедията е в отрицзанието и срама. защо се крият като няма нищо срамно. евала бриго, никой може да не те харесва поне не се прави

 2. Не съм съгласен – има причинно-следствена връзка между това зависими доносници и ченгета да ти решават съдбата прокарвайки закони, удобни на определени субекти и това да си на последно място в ЕС по покупателна способност. Задаваш ли си въпроса, защо Жан и Гоце бяха председатели на БСП и заго вицепремиери бяха Румен Гечев и Нейчо Неев – не бяха ли те марионетките, поставени там да забатачат положението?
  Само се надявам изборите да изиграят ролята на пропуснатата лустрация, против която толкова реваха комунистите.

 3. А аз къде точно казвам, че няма пряка връзка между това? Напротив, точно понеже очаквах подобен коментар, се презастраховах, като изрично подчертах фразата

  Напълно съзнавам факта, че гореспоменатите ниски доходи и високи цени съществуват не без алтруистичната помощ на същите тези хора.

  Точно заради това обаче давам и метафората с Гърция. Мога и да я допълня: да речем, че в следствие на повреда на електрическата инсталация се запали къщата ти. Ти, вместо да хукнеш да гасиш къщата, се забиваш да търсиш късото съединение. В това време къщата ти си гори, нали. Дори и да успееш в един момент да отстраниш проблема, в крайна сметка ще имаш опожарен дом, че може и ти да загинеш с него.

  Съгласна съм, че в такива случаи най-умното е първо да се отвинти бушона и така да почне да се гаси (освен обаче в случаите, когато огънят се е разгорял до степен, когато и да отинтиш и да не отвинтиш бушона е все тая). Боя се, че вече сме стигнали до дереджето, описано в скобките. Доган е ченге. Това го казвам още в началото на поста си и питам: е и? Всички знаем. Е и? И? Гоце бил ченге. Е и??? Жорж Ганчев бил ченге. Това с какво променя нещата? Ще направи ли доходите ако не високи, то поне съзимерими с цените? Или просто ще подобри общата ми култура? Е това питам.

  Ама да сме се надявали, че на тези избори народът щял да лустрира ченгетата. Пука му на народа за ченгетата, народът иска хляб, а те дори и пасти не му дават. Народът иска някой да излезе и да каже „знам какъв ти е проблема и ще го оправя“, не ще да слуша как някой му обяснява, че знае по-добре от него какви са му проблемите. На народът не му пука за досието на Гоце, когато си получи сметката за тока, парното и водата и после разбере, че вече дори и сиренето му е недостъпно. А на политиците не им пука, че народът иска достъпни ток, вода, хляб и сирене. Ето защо лустрация няма да последва, а риториката относно досиетата е напълно безсмислена. Нямаше да бъде, ако огласените бяха законово натирени там, дето е плач и скърцане със зъби, но те не са.

  Именно затова постът ми е насочен към нещо съвсем друго, а именно – с какво точно знанието, че Тодор Колев, Жорж Ганчев, Галактион и т.н. са били „ченгета“ ще повлияе на подобряването на положението на България и на българите?

 4. „1. Ниски доходи
  2. Високи цени на основните, насъщни, жизненоважни стоки.“

  Всъщност основните проблеми на страната ни изобщо не са тези. И не са само два 🙂

  – Слаба отчетност на изпълнителната власт за разходваните средства и за действията й.

  – Пълна непрозрачност на обществените поръчки и изобщо на всичките и вземания-давания с бизнеса

  – Празни приказки и никакви действия за реформа на образованието и здравеопазването, поради което те не произвеждат качество

  – Увеличаването на квази-данъчното бреме – такси, лицензи, акцизи, нерешително и бавно сваляне на основните данъци и осигуровки.

 5. Аз не говорих за проблемите на страната, а за съвсем непосредствените проблеми на народа. Има разлика 😉 А иначе си прав, ако ти е нужно мойто одобрение.

 6. Досиетата имат значение – за мене поне е интересно как е прекъсната кариерата на баща ми на два-три пъти, как някой е постигал при старта на живота си нещо, за което съм драскал 7-8 години, как на някой хора все им върви и всичко става леко и непосредствено.

  Вас не ви ли занимават тези въпроси ?

 7. За занимаване – занимават ме. Притеснява ме обаче факта, че тези, които би трябвало да управляват и тези, които би трябвало да са тяхната алтернатива предпочитат да говорят за досиета, вместо за настоящия батак. Ако двете дейности вървяха паралелно – ОК, чудесно. Но те не вървят. Бе мисля, че доста ясно съм написала мнението си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s