НДСВ и виртуалната политика

Честно казано, обикновено не успявам да асимилирам по никой начин словесните излияния на Симеон Сакскобургготски. Ако попадна случайно покрай медиатор между неговата словесност и моя милост, мозъкът ми автоматично включва съответната филтрираща програма и така си оставам тънеща в блажено неведение какво е искал да каже неосъществилият се като монарх най-крупен реститут в страната.

Вчера обаче се прибрах доста уморена и след като хапнах, директно съм заспала на дивана пред телевизора. Събудих се точно когато Симеон пак говореше. Бавно, трудно, с извънредно усилие, с накъсани фрази, чудейки се какво да вмъкне между тях, тоест говореше както обикновено. И точно преди филтриращата ми програма да се включи автоматично, до съзнанието ми достигна фразата “Убеден съм… че… с толкова… подготвени и… … способни… хора, можем … да… изненадаме… … … … … привържениците на виртуалната политика …и… обществото… да усети, че НДСВ… … държи на неговата … … …модернизация”.

Така. Убедена съм, че всички отдавна сме свикнали със странната афазия на бившия премиер. Всъщност, той е толкова напред в генерирането на тотално лишени от какъвто и да е смисъл фрази, че Станишев трябва да повтаря „дрън-дрън“ оттук до следващата Нова година, за да успее да го догони все някак. Какво обаче, все пак, нали, искаше да каже авторът?! Задълбочавайки се в репортажа, установих, че в случая иде реч за представянето на кандидат-кметовете на НДСВ. Дотук ясно, имаме значи някакъв напредък. Какво обаче означава, че ще изненадват привържениците на виртуалната политика, а и докато сме на думата, какво по дяволите е според Симеон тая виртуална политика?! Ако става дума за маниите на Ники Василев с неговото електронно правителство, а евентуално и за привържениците на въпросното юпи… Всъщност, по никакъв начин не става дума за нищо подобно. Все пак човек не бива да се абстрахира от особеното ментално състояние на човека, родил неща като „Стига с тоя не… неги…негативизъм! Требва да си смените чиповете в главата! Аз не съм премиер на всички, а само на тея, дето са ми гласували!“. каквото и да значи това. Тогава в ролята на тълмача се притече министър Паси според когото изказването било продукт на толкова тънка ирония, че ние просто не сме я схванали.

Понятието виртуална политика, ако трябва да сме точни, е неразривно свързано с интернет. Без да задълбавам из понятия и символи, а и без да се спирам на що е то виртуална класа, все пак виртуалната политика е донейде факт, но не и у нас. Говорим си за страна, в която „влизането в интернеда“ е неразрешима мистерия за доста голяма част от населението й, все още поне. Че и за някои от журналистите, напр. Крум Савов. Е, той дали е точно журналист може да се поспори, но за такъв го дава… Но да го оставим намира и да се съсредоточим върху обещанието, че НДСВ щяло да изненадва привържениците на виртуалната политика. Съсредоточавайки се отново върху думите на експеримента експремиер-ексмонарх, ми се ще да кажа, че той генерира основно два типа изказвания:

1. Изказванията първи тип представляват фрази, които той изстрелва неочаквано, тоест като отговор на неочакван въпрос, за който не е имал време да се подготви (или по-скоро да бъде подготвен). В такива случаи се налагаше спешната намеса на Димитър Цонев в качеството си на говорител, който тълкуваше словата на шефа си и обясняваше какво е искал да каже с това, което го е казал.

2. Изказванията втори тип представляват предварително заучени слова, които биват сричани с тежък труд и пот на челото пред камерите, докато групичката, заобикаляща лидера си, кърши ръце и тръпне дали той ще успее да се справи.

Очевидно това е изказване втори тип. Горе-долу смислено е, но само горе-долу. И така, какво се оказва? Излиза, че обществото ще се модернизира, иначе казано виртуалната част от него ще се демаргинализира, благодарение на способните кадри в редиците на НДСВ. След което нещата ще си продължат постарому, тоест политиката, прокарвана от тая групировка, ще продължи да си бъде виртуална, точно както и преди, а връзката й с реалността ще си остане също точно както и преди – тоест такава просто няма да има. За сметка на това интернет-потребителите вероятно ще се изненадат много. Как? Пак ли ще разиграваме томбола за изборите, ама тоя път с лаптопи с brand-new Vista на тях? Както се казва, нека гледаме положително на нещата…

Рецепта на деня:
Царска туршия

Черен списък на унищожителите на българската природа

Advertisements

9 thoughts on “НДСВ и виртуалната политика

 1. Навремето се смеехме и колекционирахме крилатите фрази на бай Тошо, сега на Симеончо. Какво да се прави – такъв ни бил късметът! За първия ясно – той си беше прост човек. Причините обаче, втория да не може да каже 2 думи накръст са следните:
  1. Той няма никакво образование
  2. Не е българин
  И само една малка поправка – най-големия реститут в Европа! Но това е друга тема.

 2. В тази връзка аз си харесвам фразата „патриотизъм и родолюбие“ :mrgreen:

  Само че в съвременния език виртуалната реалност е фраза, отнасяща се алтернативната реалност, разпространявана от мрежата. Както и да е, за друго ми беше думата 😉

 3. @longanlon.1. (Older meaning, before computer era) Being so in essence or effect although not officially recognized (for example, a virtual paradise, meaning a place on Earth that is really like Paradise). 2.(New meaning created by computer technology) Simulated; especially simulated by electronic technology (for example, a virtual paradise, meaning a computer simulation of Paradise, perhaps in a virtual reality or 3-D gaming space).
  @Иво. Как неграмотен? Завършил е Виктория колеж в Кайро, квартал Маади= българска гимназия с изучаване на английски език.Завършил е сержантско у-ще в САЩ= новооткритото сержантско у-щи във В.Търново.
  @Marfa. Шъ съ модернизират, когато Симиончо се вземе и последния имот и се оттегли от политическия живот.

 4. Лонгалон, на теб този човек звучи ли ти грамотен? На мен не особено. Колкото до дипломите, д ги закачи на сетаната и да им се радва, но поне да се беше научил да говори езика ни, пък после да се бута да е народен представител.
  Това си е само мое мнение, че трябва поне да могат да се изказват, но може би много завишавам лимита.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s