Хвърчащи мисли

Добре, писна ми. Тоест, наистина се чувствам тъпо. Какъв е смисълът от това, дето сега ще го напиша? Нито министър Данаилов ще прекрати снимачния си договор в Италия и ще научи правописа, нито заместничката му ще започне да се облича с поне някакъв вкус и ще добие аурата на човек, работещ в областта на културата, нито ще се оправи бакията с двореца в Балчик, нито багерите ще спрат да разорават кеф ти Рила, кеф ти Родопите, кеф ти черноморския бряг. Но наистина не мога да мълча. Смисъл може и да няма да говоря, но пък след като няма смисъл и да мълча, по-хубаво да се изприкажа, че белким малко ми олекне.

Въпросът е обаче какво точно да кажа. Мога например да накича с разнообразни епитети културния министър, а с още повече – заместничката му Захариева. Е и кфо от т’ва, както се казва? Когато преди пет години по времето на Абрашев, царство му небесно, дворецът беше разделен между културното ведомство и СУ, настанаха смешни времена поне за туристите, макар да не съм забелязала някой от тях да се смее… От страна на наблюдателя просто ситуацията беше, как да се изразя по-културно, тъпа. Нареждаш се, значи, да си купиш билетче, а на двайсет метра по-надолу пак се нареждаш да си купиш билетче. Една будка щото е към културното министерство, другата – към Софийския университет. Как да е, с какво не сме свикнали, че да не свикнем и с това? Дето се вика, никой няма нищо против един стругаро-фрезист да е заместник-председател на комисията по културата в българския парламент, какво тогава тук значи някаква си будка за билети?! Пък и човекът освен ромски знае и руски, лошо няма. Може би е чел Достоевски в оригинал. Малко напомня на времената след девети септември 1944-та, когато се оказва, че разни доячки успешно могат да заместват съдиите, прокурорите и адвокатите в Народния съд. Добре, добре, аналогията ми може би е доста пресилена… Но след като съвестният стругаро-фрезист Фикрет Шабанов може да председателства комисията по културата в парламента, що пък непременно културният министър да е задължен да може да пише правилно, а заместничката му да е задължена да не се занимава с пошлото стихоплетство, подплатило хитовете на Пайнер?!

Но да са живи и здрави хората, не им желая злото. Опитвам се да разбера обаче с какъв акъл пак я свършиха, тоя път с балчишкия дворец. Какво, по дяволите, търсят там?! Биолчев се е заканил, че без бой няма да се даде, та аз лично храня надежди някакви, ама да видим.

Относно диференциалното заплащане на учителите… Няма общо с Балчик, освен ако не приемем, че щом се случва в България, значи просто има общо ако не с друго, поне с идиотщините тука напоследък. Диференциално заплащане по принцип трябва да има, факт. Само че кой ще оценява учителите, ей това искам да знам. Комисии някакви? Може например поне една комисия да бъде отпусната на господин Шабанов, човекът вече е натрупал достатъчно културен опит, що да не се внедри и в системата на образованието? А кой ще оценява например депутатите? Знам, знам, глупав и риторичен въпрос, честно казано дори лишен от свестен патос. Но така де… Кой ще ги оценява? Кой например удостоверява, че всичките двеста и четиридесет човека, разпищолени из парламента, заработват с пот на челото месечните си заплати? Кой ще оцени министър-председеталя, ако е на въпрос? Никой досега не е доказал каквато и да е компетентност от негова страна. Станишев освен нелепи изказвания в неподходящи моменти просто сега засега не е доказал, че умее да върши друго. А, лъжа, може и да кара мотор… Вероятно в CV-то му това е записано в графата „други умения и компетенции“.

Кой ще оцени образователния министър? Върши ли си министър Вълчев работата? Очевидно не, след като нещата в повереното му ведомство от години вече се чудят кой път по нанадолнището да хванат. Ами министър Орешарски? Този бюджетен излишък, съчетан с липсата на пари за каквото там се сетиш, как точно подобрява неговия работен имидж? За трогателните недоразумения на министър Масларова дори не е нужно да се пише, макар че може би трябва… Оказва се, че задълженията на един социален министър включват основно инициативи като „топло мляко и кифла“. Но карай де, те ходят по вода и оценки не са им необходими. А на мен ми писна. И к’во?

Advertisements

One thought on “Хвърчащи мисли

  1. Това, което ще стане е, че ще бъде разсипана Ботаническата градина в Балчик, а на нейно място ще си направят един културен хотелдворец. Ама никак не бих се учудил на такъв сценарий. Така де, културтрегерите и те са хора, и те трябва да си почиват от морните делници.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s