Кисели краставички

На вълна „зимнина“ съм тези дни… А краставичките са именно кисели, не мариновани. По принцип зимнината е трудоемко занимание, факт. Последните години дори не беше особено спорно да си прави човек зимнина – верно е, знаеш какво си слагал вътре в туршиите и лютениците, но трудът, който хвърляш, ти идва в повече. А по магазините продават съвсем поносими аналози. Тази година обаче зеленчуците са скъпи. Представете си колко ще струва готовата продукция от симпатичните бурканчета! Затова предлагам любимите си кисели краставички.

Продукти:

  • малки корнишончета (не уточнявам количеството, зависи кой колко е решил да прави)

  • зрял копър

  • сол

  • захар

  • оцет (за предпочитане ябълков, шест градусов)

  • аспирин

Приготовление:

В буркани „Омния“ плътно се нареждат измитите краставички. Във всеки буркан се слагат по един стрък копър, 4 счукани аспирина (най-обикновения нашенски ацетизал върши чудесна работа, а и все още хич не е скъп), 1 с.л. сол, 1 с.л. захар и 4 с.л. оцет, след което се долива вода. Бурканите се запечатват и се слагат на хладно. След ден-два започват да се преточват, или в конкретния случай да се разклащат хубаво. Процедурата трае докато саламурата се избистри. В резултат през зимата имаме великолепни домашно приготвени кисели краставички!

Забележка:

Вместо в буркани краставичките могат да се сложат в бидони например. Стандартните са с вместимост пет и десет литра. В този случай саламурата се прави от 8 с.л. сол, 8 с.л. захар, 32 с.л. оцет и 32 аспирина за петлитров бидон, или 16 с.л. сол, 16 с.л. захар, 1 бутилка оцет и 64 аспирина за десетлитров бидон.

About these ads

10 мнения по „Кисели краставички

  1. Pingback: Къщата на Грибоедов

  2. Pingback: Къщата на Грибоедов

  3. Pingback: Къщата на Грибоедов

  4. Вместо аспирин, добре е да се сложи 1 супена лъжица ракия на 1 литър вода. Ракията стабилизира краставичките превъзходно. Чувала съм и хвалебствия за подправка-стабилизатор на „Д-р Йоткер“, но не съм пробвала. А вместо копър – вишневи листа.

    Но аз отдавна спрях да се трепя със зимнината. :P

  5. Хубаво става и с листа от целина между краставичките в бидончето ,моето е 15 лт. ,освен сол и оцет слагам чесън и малко ракия ,но истинска ,варена на казан ,а не спирт и есенция като повечето заводски.

  6. Pingback: Кисели краставички или още един спомен от лятото « Кулинарни мисли и разни други неща Blog

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s