Учителите – олигарси

Не е възможно учителските заплати да бъдат увеличени под натиск. При плащане на 800 млн. лв. годишно за частни уроци трябва да се замислим дали образованието в България е качествено.

Думите естествено принадлежат на премиера Станишев и от тях могат да се направят следните изводи:

1. учителите в България са сред най-богатите хора в страната

2. заплатите на шофьорите от столичния автотранспорт, противно на това, което ни се е сторило, не са били увеличени под натиск

Исканията на учителите, заявява още Станишев, трябвало да са в границите на разумното… Пита се в уравнението, значи, какви точно са границите на разумното в България. За съжаление отговорът не е твърде обнадеждаващ – границите са нереално широки, силно изменчиви и често навлизат в областта на окултното. Така например, според премиера е нормално и разумно човек, от чийто труд зависи непосредственото бъдеще на нацията, да получава месечно трудово възнаграждение в размер на стотина-двеста евро. Според министъра на икономиката пък повишените цени на основните стоки от първа необходимост напоследък, не само, че не могат да се причислят към проявленията на инфлацията, но означавали, че покупателната способност на българина силно се е повишила. Сега, очевидно, че премиерът и министърът говорят за някакви инакви българи, щото няма как вече години наред заплатата ти почти да не е мръднала нагоре, цените да са се качили, а покупателната ти способност да се е повишила. Окултно не, ами и отгоре…

И така, колко голямо зло са частните уроци и как точно премиерът Станишев е изчислил тези стотици милиони левове, благодарение на които българският учител летува на Хаваите и си кара зимата в собствена вила нейде из подножията на швейцарските Алпи, си остава тайна. Тайна е и защо практиката с частните уроци трябва да бъде прекратена, след като заплатата ти е колкото на маймуна в зоопарк…

Колкото до частните уроци, в които премиерът вижда реинкарнацията на световното зло, в края на краищата те не съществуват от вчера, не са продукт нито на прехода, нито на демокрацията. Обикновено известно време преди да настъпи заветният миг на кандидатстудентските изпити, някой се сеща, че трудно ще влезе Медицина, след като пет години е странял от химията, след което се почва…

Да, естествено, че има некадърни учители. Във всяка професия има хора, с които гилдията им не се гордее особено много. Например в България имаме доста голям брой некадърни министри и некадърни депутати, но никой не е поставил под съмнение техните заплати, а ако някой рече да пита за техните доходи, обикновено се стреми въпросът да е по-тихичко зададен. Да речем, имаме забележително некадърен премиер, доказано некадърен министър на вътрешните работи, за некадърността на социалната министърка има фейлетони, професионализмът на министърката на бедствията и авариите е достоен да стане главен герой в хорър, а депутатите съществуват благодарение на кадърността на картите си. Е и? Какво правим в такъв случай? Що точно учителите излязоха лошите?

И изобщо, какво става тука?! Например, нека да вземем някоя стока, каквато и да е. Да речем кашкавал. Според търговците една от причините цената на българския кашкавал да е равна на тая на сиренето Гауда е, че вътре се калкулира цената на труда, която вече е европейска, щото сме членове на Европейския съюз. В такъв случай кака Пена от мандрата би трябвало да получава европейска заплата, нали така? Е що не получава? Къде отива цялата тая разлика? Къде отиват всичките тези пари?

Май ще се наложи на въпросите да отговаря някой медиум, дето е по-вещ в областта на окултното…

Advertisements

18 thoughts on “Учителите – олигарси

 1. Pingback: Pеалността е въпрос на гледна точка...

 2. Pingback: Pеалността е въпрос на гледна точка...

 3. Разликата, за която питаш, отива при премиера, при министъра на икономиката и при едни други хора 🙂

  Покупателната способност на мандро-собственика безспорно нараства, ала той продължава да е нещастен щото се сравнява с любия ти Банев…

  А кака Пена ако иска да получава европейска заплата, да ходи в Европа 🙂

 4. Едно време имаше един такъв виц ( може и да е истина):
  Влиза учителят в час. Темата е свързана с Франция. Класът го тледа, той пише заглавието на урока на дъската и започва:
  – Даааааа, пак ми се ходи до Париж!
  От децата някой пита:
  -Другарю С., ама Вие кога ходихте в Париж? (бел. авт. едно време току-тъй да излезеш зад граница …)
  -Не съм ходил, обаче и миналата година ми се ходеше и по-миналата и по-по-миналата…

  За какво си говорим, хора? Повечето люде „в нашата мила родина, в нашата мила татковина България“ си работят съвестно, но понеже не умеят да тарикатстват, не получават като евроколегите си.
  И друго нещо – ние не умеем да се хвалим и да изтъкваме сами качествата си. В новите условия на живот обаче поговорката „Скромността краси човека“ не е вярна – тя само ни пречи.

 5. 800 млн. лева не звучат чак толкова много, ако се разделят на броя на учениците и учителите.
  Но разсъжденията, че у нас Повечето хора „си работят съвестно, но понеже не умеят да тарикатстват, не получават като евроколегите си“ е напълно погрешно. В Европа колегите им работят по-добре, по-съвестно, с по-висока производителност. Съответно – заплащането им е по-високо.
  Крайно време е всички хора да разберат, че заплатите не се плащат „отгоре“, а се изработват. И след като всички работещи произвеждат толкова (малко), не бива да се оплакваме, че учителите взимат също толкова (малко).

 6. Весела,
  „Според търговците една от причините цената на българския кашкавал да е равна на тая на сиренето Гауда е, че вътре се калкулира цената на труда, която вече е европейска, щото сме членове на Европейския съюз.“

  Не съм чул някой сериозно да обяснява по този начин цената на кашкавала, но ето още едно обяснение, което ми звучи по-логично:

  Българският кашкавал не е по-скъп от Гауда. Поне не и в чужбина 🙂
  Ако е по-скъп в България, това може да се дължи на ниската производителност на труда; т.е. това, че пускането на 1 кг. кашкавал в търговската мрежа е по-скъпо от вноса на 1 кг. Гауда. А може и да се дължи на това, че търговците си начисляват голяма норма на печалба.

  Кака Пена няма как да получава европейска заплата, защото тя не работи 8 часа с качеството на европейския работник. А пък ако нашите мандри (с изключение на няколкото, които изнасят за Европа и Америка) работеха по този начин, кака Пена може би изобщо нямаше да може да работи, защото нямаше да може да управлява компютрите 😦

 7. В Европа колегите им работят по-добре, по-съвестно, с по-висока производителност. Съответно – заплащането им е по-високо.

  Значи, Вени, твърдо не съм съгласна с това, а това е точно оправданието за посвеместното ниско заплащане у нас.

  От една страна излиза, че тези, дето тука бачкат за по триста лева, щото толкова си могат, като отидат да работят в чужбина, внезапно, кой знае защо, задобряват и започват да получават нормални заплати.

  От друга страна излиза, че сума ти чуждестранни фирми страдат от странна форма на мазохизъм – предпочитат да загубят реномето си, плащайки жълти стотинки на работещите в тях, но не и да поддържат качеството си. Пример – Долче и Габана, които поне доскоро (не съм проверявала скоро и не знам как е сега) държаха шивашки цех в Русе. Можеш да се обзаложиш, че момичетата там не получаваха колкото биха получавали италианските им колежки, но качеството се следеше под лупа, имаха си срокове и всичко. Никой не ги търпеше да мързелуват, но вземаха някъде малко над минималната работна заплата в България. Това беше миналата година де, може вече да е по-добре положението, само дето нещо не ми се вярва. Безработни русенки много, що да вдигат заплатата на хората, като просто могат да си наемат други?

  А кашкавалът го дадох само за пример, защото лично чух как от федерацията на производителите обясняваха, че в новите цени били включили и цената на труда, която вече била европейска…

 8. Подкрепям Марфа!
  Щом тук не работим толкова (компетентно и бързо), защо има изнесени у нас производства? Щото за труда, който някъде там ще бъде заплатен в пъти повече, тук ще платят в пъти (може и в десетки пъти) по-малко. Наскоро научих, че в Попово шият дрехи за известна италианска марка. Да не би там да нямат жени без работа и ниско квалифицирани? Не! Просто тук за един ушит панталон, който в Италия ще струва между 60 и 100 евро, работничкоте у нас получават по 15-тина стотинки за чифт.
  А това, че онази ми ти краварка във Франция може да работи с компютър, малко съм скептична. Смятам, че само който не е виждал село и не е ринал лайна на прасета например, може да мисли, че всичко става с команди от компютър… Един краварник или свинарник не е чак като АЕЦ, друже!

 9. Вени! Може би не си разбрал добре Marfa но ще ти помогна. Не знам коя литература цитираш но там явно не се среща понятието „ПРИ РАВНИ ДРУГИ УСЛОВИЯ”!!!
  Аз самия съм дипломиран преди 12 години Икономически дисциплини но познай защо не преподавам!? Да не звучи нескромно но далеч не съм некадърен тъкмо обратно щом на практика, това което бих преподавал по Маркетинг ми носи колкото 10 учителски заплати на месец! Без образование и медицина всяко правителство е еб………..ката.
  Пък народа ……….бъдеще!?

 10. Според мен, Вени е прав но не напълно! Производителноста на труда е само една от страните за образуването на цените, но съществена. Все пак, уважаеми Нели и Marfa, опитайте се да си представите как един съвременен хонландски фермер, сам гледа 200 крави! Не само с компютър, а с напълно механизирана и роботизирана кравеферма и пасище с електронни пастири. С вградени на ушите на кравите чипове които всеки момент подават данни в компютъра за с ъстоянието на кравата, температура, кръвна картина, необходимост от витамини, белтъчини, въглехидрати и т.н. и т.н. И то крави, които са генно подобрени и дават не като нашите 2000-3000 литра мляко годишно, а 6000-9000 -11000литра годишно. Опитайте се да проумете, че този фермер няма излишната складова база за фуражи и медикаменти, а те идват от фирмите доставчици в точно определения час и минута и компютърната програма чрез роботи изпраща в хранилката на всяка крава точно необходимата по състав и количество храна. Опитайте се да си представите как всяка крава водена от електроника си отива в бокса където, автоматично робота я издоява, колкото трябва, като същевременно отчита и какъв е състава на млекото, от какви хранителни вещества ще има нужда по нататък тази крава. Пак повтарям всичко автоматизирано….. Фермера стои в командния център и контролира…Държи връзка с фирмите снабдители, с фирмите изкупчици и разбира се с банката си! Сега светна ли защо правим по скъп кашкавал? Защото даже и сухото вносно мляко, млякото на прах което внасяме е по ефтино от нашето натурално ,добито от 1 или 2 крави на еди кой си частен собственик кравар!
  Какво? Може би ви звучи като фантастика? Но е действителност. Филм за такава ферма в Хонландия гледах даже и по БНТ.
  Хайде сега добавете и приносът на рекламата и възможностите на пазара за формиране на цените, добавете освен квотите които ни определя ЕС и разликата която има в субсидиите от държавата към селското стопанство в Хонландия и България и си обяснете защо заплатите у нас са в пъти по малко!!

 11. @ Вени Марковски: наше лошо няма – правителството има само заслуги, то няма и не може да има вина 🙂

  –––––––––––––––––––––––

  Капиталистите по принцип са гадни копелета, ако има начин изобщо да не плащат заплати ще са най доволни.

  Даже са го пробвали на разни места и в разни исторически моменти. За голяма тяхна изненада се оказало, че това не е толкова хитро, колкото изглежда. И всъщност излиза много скъпо 🙂

  Затова мнозина са се отказали от тази практика, други обаче още опитват 🙂

  PS Производителността на труда 99 % зависи от този който измисля и създава системата (т.е работодателя – предприемач, правителство…) а не от тези които се трудят 🙂

 12. Хващам се за думите на г-н Точев и го подкрепям. При този глад на човещки ресурси последно време, който вече се усеща в здравеопазването и смятам , че ще се усети и в образованието рано или късно, дали тогава търсенето няма да повлияе цената на труда в бранша м!?

 13. През 1997-ма на гости ми беше колега преподавател по социология в Мюнхен. На въпрос колко получавам сега като учител му отговарям:
  – Ами 250!
  -Ооо супер 250 – за 20 дена това прави 5000 на месец почти колкото си докарвам и аз (той е университетски преподавател)! 7000dm за тогава!
  – Мммм не на ден а на месец уточних…….
  – Не те разбирам….?
  ……..Смених темата!

 14. Значи, аз принципно не вярвам в мита за трудолюбивия българин. Вярвам обаче, че българинът е съвсем нормален човек и дори да не е работлив като пчела-работничка, не е и европейския аналог на ленивеца. И какво се получава сега? Цените на стоките вече са, че дори и надхвърлят европейските. Заплатите обаче са бурундийски, като оправданието било, че толкова плащаме, щото толкова работите. Пак ще кажа – същите тези хора по някое време им писва, заминават в чужбина, а там се оказва, че претенции към производителността им няма. Мисля, че е очевадно.

  Очевадна е също така огромната бездънна яма между цени и заплати. Да ако вземаш два бона заплата, дертовете на „мързеливците“, които бачкат на по три места, щото с двеста лева на месец не се живее, ти изглеждат смешни. На същите тези „мързеливци“ обаче не им е смешно, нито пък им е смешно, когато видят, че нямаш пари да им платиш заплатите, но имаш пари да си купиш Ламборджини, вила на Канарите, яхта и какво ли още не. И тогава оправданието, че ти всъщност не работиш и затова не ти плащат някак губи смисъл, нали?

 15. Давам пример. Единият е бивш военен, сега работник в ТЕЦ – скоро държа изпит за следващо ниво в кариерата. Преди да го издържи още се наложи да върши работата на трима. Колегата му на същата позиция се разболя по време на смяна и той работи и за себе си и за него; оставяха го да върши работата и на по-високата позиция, понеже нямало хора. И това само за една смяна. Сега вече работи на нова позиция, но договорът му ще бъде променен от 01.09. Сега уж е в дублиращ период, ама няма кого до дублира – сам е и отговорността му е сериозна. Той не е от най-работните, но щом има работа, я върши и то добре. Получава 415 лв. заплата. Друг познат, който е заварчик на друго място, получава 1200 лв. Отговорностите му са свързани с личния му живот и безопасност; не се налага да учи за изпити всеки 6 месеца.
  Не казвам, че не ги заслужава парите си, но не е нормално някак.
  А за фермерите с генномодифицираните крави – вярно е, но последният писък е екоземеделието и екоживотновъдството, което си е баш с лопатата и мотиката. И то е още по-скъпоплатено, МАЙ…

 16. Аха, типично. А и това за екоземеделието е верно. Аз естествено говорех метафорично, не всеки работодател се святка по кръстовищата с Ламборджини, правено по поръчка. Но тая приказка, че заплатите у нас били ниски, щото толкова сме работели, е толкова неверна, колкото това изобщо е въможно. Ако някой ти работи зле, го уволняваш, а на негово място назначаваш такъв, дето да ти работи добре. Ако установиш, че подчинените ти са чак толкова мързеливи, че четирима човека вършат работа, която е напълно по силите на един човек, уволняваш четиримата и назначаваш единия, само че заплатата му е сборна сума от заплатите на четиримата. Но така ли е? В общия случай работодателят оставя този, дето му работи като за четирима да върши и тяхната работа, до момента, в който на човека за веобщо изумление му пищиса и хване баирите.

  Айде, аз работя в библиотека. Колко точно голяма трябва да е производителността ми, за да заслужа заплатата, която взема европейският ми колега? Говорихме за учителите. Повечето от тях са съвсем нормални хора, които съвестно си вършат работата. Преподават толкова и колкото се иска от тях по учебна програма. Да, има и келеши измежду тях, ама в коя професия няма келеши? Що точно учителите изведнъж станаха лошите? Та, какво, значи, трябва да направи българския учител, за да заслужи по-голяма заплата? Никой не му казва това. Пълнят му главата, че трябва да има компютърна грамотност и да знае езици. Ами добре, доста от тях, особено по-младите, имат и компютърна грамотност и езици знаят. Е и? Как точно повече трябва да заработи учителят, че да заслужи по вече пари? Ами лекаря? Инженера? Научния работник? Каква успеваемост точно трябва да има един начуен работник, че да започне да взема нормална заплата?

  Значи, в една държава, в която кофражистът, зидаро-мазачът и фаянсаджията получават по-високи трудови възнаграждения от учителя, лекаря, инженера и професора, има огромен проблем. Приказките за „толкова работиш, затова толкова плащам“ са вятър, но неговите разрушения ще се видят в бъдещето, когато младите постепенно ще прозрат, че има повече хляб в това да слагаш паркет и да лепиш плочки, отколкото да лекуваш. А останалите просто ще се махнат оттук.

 17. „Говорихме за учителите. Повечето от тях са съвсем нормални хора, които съвестно си вършат работата. Преподават толкова и колкото се иска от тях по учебна програма. Да, има и келеши измежду тях, ама в коя професия няма келеши? Що точно учителите изведнъж станаха лошите? Та, какво, значи, трябва да направи българския учител, за да заслужи по-голяма заплата? Никой не му казва това. Пълнят му главата, че трябва да има компютърна грамотност и да знае езици. Ами добре, доста от тях, особено по-младите, имат и компютърна грамотност и езици знаят. Е и? Как точно повече трябва да заработи учителят, че да заслужи по вече пари? “
  Какво да кажа за тези думи? БЛАГОДАРЯ!!!
  Когато се научим да уважаваме труда на другите, тогава ще напреднем във всичко.
  Благодаря за интереса и позицията от името на колегите учители. Никой не е безгрешен. И аз имам слабости и по-добрите учители от мен биха ги видели. Но не бива да говорим за учителите по принцип като за „отрепки, некадърни да правят друго“

 18. Не знам, не разбирам много от икономика но един шофиор да получава повече пари от един учител за мен определено не е окей. Като получават мизерни заплати нормално да не им се влагат много усилия… не че като ги дигнат е гарантирано че ще се повиши качеството де…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s