„Хубава си, моя горо“?

Преди около шест години, скоро след като Сакскобургготски най-сетне успя да сглоби кабинет, се оказа, че съставляващите го успяват да сработят заедно толкова, колкото би успяла да сработи и каруца с кръгло, квадратно и триъгълно колело, като на мястото на четвъртото има трупче. Тогава от парламентарната трибуна някой възкликна към министрите: „а бе вие gsm-ите си поне не знаете ли?!“

Днес, шест години по-късно, адекватното поведение продължава да е точно толкова неприсъщо за олигархичната задружна фамилия, която управлява държавата. Тоест, ето за какво точно иде реч. Всички знаем, че тази година не беше добра за България: нямаше зима, което попречи на развитието на реколтата. Това се оказа, че не е от особено значение, щото малко по-късно това, което се разви от реколтата, беше удавено. За щастие след това обаче имахме суша, която успя да изгори това, което не беше се оказало под вода. Тъкмо се притеснихме, но заваля (в някои случаи валя направо метафизично, вж. Цар Калоян) и дъждът допринесе за изгниването на това, което не беше изгоряло. Глобално затопляне, какво да го правиш, случва се.

От глобалното затопляне обаче не зависи унищожаването на българската природа, чието спасяване по много мнения е безсмислено и романтично занимание на група хора, които не са имали шанса да бъдат хипита. И така, имаме доста странен филм, в който човек трудно може да се оиентира кои са добрите и кои – лошите. От една страна се оказва, че добрите са тези, които изсичат горите и бетонират плажните ивици. В крайна сметка доброто и лошото са твърде субективни понятия, както са установили и продъжават да установяват загадъчен брой мъдреци от най-дълбока древност до наши дни. С други думи, очевидно, че от една гледна точка тези, които изсичат гори, бетонират планини и унищожават плажни ивици са от добрите, защото хранят управляващата каста, разхождат я по яхтите си, канят я по сватбите си, парадират с близкото си приятелство с най-различни политически фигури, нагъвайки хайвер на поредното светско и особено елитно събитие.

От друга страна за никого не е тайна, че нашият президент е особено деен човек, на когото му дай само да бъде патрон, пък после се дръпни встрани с пуканки в ръка и само гледай екшън. Патрон в смисъл не на куршум де, да не се обърка някой. Всъщност, с ръка на сърцето трябва да се признае, че в една държава, в която президентските правомощия са сведени до минимум, държавният глава няма кой знае колко голямо поле за действие. Озадачаващото в случая е наистина ли е чак толкова безгласна буква президентът Първанов? Изглежда, че да. Този човек е загубил вече всякакъв авторитет сред управляващата каста на собствената си партия до степен неговите хора да му кимат вяло, след което да продължат да правят каквото си щат. Най-пресният пример е закона за изборите за местна власт. Оня закон™. Същия, дето депутатите го приеха по такъв начин, че изкривиха с хастара наопаки дори и най-изчанчената форма на псевдопарламентаризъм, бродила някога по тази грешна земя.

Президентът се е превърнал в портрет на стената. Очевидно има отношение към проблемите, разкъсващи България точно толкова колкото баба Куна от Чепинци има към климата на Венера. Президентът ясно показва, систематично и усърдно, вече години наред, че от него нищо не зависи. Ето защо се държи като елитна холивудска звезда. Например, очевидно в България здравеопазването е проблемна област. Държавният глава обаче нищо не може да направи по въпроса, явно е извън силите му да събере екип, който да предложи решение на проблема, явно е извън силите му да извика хората от собствената си партия и да им поиска сметка за дерибействата на Гайдарски, явно изобщо здравеопазването е извън неговите познания. Нищо чудно, човекът е историк. Верно, специалист по история на БКП, но все пак историк. И понеже държавният глава има отношение към българското здравеопазване толкова, колкото Джордж Майкъл има към сестрите в Либия, той вместо да направи концерт, става патрон на инициативата „Българската коледа“. И народът почва да пълни бъчвата без дъно, защото установява тъжната истина, че само от него зависи да се закупят нови кувьози, от него зависи някое детенце да бъде лекувано, от него зависи ремонтът на болницата… Не, не от неговите данъци, отиващи Бог знае за какво, зависи от неговите sms-и. Защото после в предизборната си кампания ликът на президента трябва да бъде насложен върху лицата на воюващите в Ирак, върху лицата на сестрите, евентуално върху някое бебе в кувьоз, а защо не и на фона на горящия Царевец или на разплакана жена от наводнения Цар Калоян?

И ето, задават се избори. Верно, местни. Президентът може и да е безгласна буква, но с пионерски устрем решава да спечели още някой глас за своята партия. Българската гора, оказва се, била в опасност. И в страната, в която арестуват млади хора, чийто протести срещу беззаконното унищожаване на българската природа били незаконни, но не арестуват тези, които незаконно секат и строят, президентът става лице на опазването на българската гора. Предлагам на следващия протест хората да наизлязат с портрети на Първанов в ръце, може този път Румен Петков да не ги сметне за чак толкова голяма опасност.

Представяте ли си картинката? От една страна младежи, окичени с лентички „Хубава си, моя горо“ самоотвержено ще залесяват обгорен участък от Рила. От другата страна с камиони ще изнасят трупи, отсечени законно в личната собственост на Симеон. От едната страна с бригадирски устрем усмихнати млади хора, под одобрителния поглед на патрона си ще садят борчета на мястото на бивша дъбова гора, (добре де, може да садят и дъбчета, без излишно заяждане), а от друга по обезлесените участъци бетоновози ще леят основи, а багери ще заравняват ски-писти. В картинката би липсвал само Пеньо Пенев, царство му небесно, да посвети стих на вдъхновените труженици. В това време идиотите нека правят живи вериги в околностите на Странджа, нека бранят Иракли, нека постват в интернет носталгични снимки от Седемте рилски езера, че да си ги припомняме, когато се превърнат в спа-комплекс…

А президентът със снизходителна усмивка символично ще бодне първото борче, за да открие кампанията, ама някъде по-далеч от кухата гора, оставена от поредната фирма от обръчите на ДПС.

Advertisements

One thought on “„Хубава си, моя горо“?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s