Хм…

Значи, една приятелка получила това поучително четиво на мейла си… Такова, само да предупредя, че остро не се препоръчва за хора със слаби нерви, сърдечни заболявания, бременни жени и малки деца!!!!!
Така де, считайте се за предупредени…

Останалите могат да кликнат тук:

КЛИК

😯

Advertisements

10 thoughts on “Хм…

 1. Хм,
  Аз очаквах сериозна порнография след горното предупреждение, а всъщност книжката ми се видя логична и съвсем не плашеща.
  Мога ли да попитам за какво толкова предупреждаваш по-горе? На майтап ли е или…?

 2. Книжката може да разказва реален случай и такива случаи десйтвително съществуват, но е твърде едностранчива. Човек остава с впечатлението, че всички хомосексуалисти сме такива, защото не сме получили любов от баща си, което определено не е вярно.
  И този съветник като му е казал на момчето „Спокойно не си гей!“, това да не би да слага край на влечението му към момчета? Или пък това, че баща му му е обърнал внимание, това ли ще го направи отново „нормален“? Това е смешно.
  Теориите за причините и произхода на сексуалната ориентация са много и различни – от генетична предопределеност до външни фактори по време на детството. Но в днешно време учените са категорични поне за едно – веднъж оформена, сексуалната ориентация НЕ може да се промени.
  Ако се превърнеш в гей заради липса на внимание от баща си преди пубертета, след началото му вече е твърде късно.

 3. Време е и за компетентно мнение. Книжката е добре написана и щеше историята да е действително вярна, ако теорията за „отсъстващия баща“ отдавна не бе преодоляна от психологията и разобличена като поредния ялов плод на фройдизма (след теорията за женската завист за пениса…). Както писах в една моя статия:

  „Трябва да признаем, че конвенционалната психология отдавна установи действителното присъствие на конфликтност между хомосексуалните момчета и бащите им по време на детството, както и особено силна обвързаност с майката. Това явление обаче е преди всичко продукт на хомосексуалността, а не причина за нея.“ (За подробности вж. книгата на Richard A. Isay, Being Homosexual: Gay Men and Their Development. Farrar, Straus and Giroux, 2001.)

 4. Четох ти статиите и признавам, че са забележително интересни. Понеже съм неспециалист компетентни мнения няма да давам, но като един лаик мога да кажа, че написаното от теб е хем интересно и четивно, хем и доста научно. Поздравления за което! 🙂

  А книжката ми се видя интересна стряскаща и сега ще се опитам да обясня защо. Очевидно, ако се водя по картинките, е предназначена за смущаващо млада аудитория. Посланието й би могло накратко да се преведе като „дечица, ако големи хора ви пипат по интимните части, това е нередно и бързо кажете на някой отговорен възрастен“. С други думи, книжката вероятно цели да попадне в ръцете на дете, за което някой подозира, че може би е жертва на педофил.

  Озадачаващ фактор 1:
  Педофил=хомосексуалист?!

  Озадачаващ фактор 2:
  Психиатъра в ролята на Бога от машината. Така де, намеси и се и с едно махване на ръцете разреши продължавала с годините семейна драма. Това води до

  Озадачаващ фактор 3:
  Напоследък ми е ужасно трудно да попадна на американски филм, в който някой от героите да не е бил изнасилван от баща си/вуйчо си/чичо си/майка си/брат си като малък. Това ме навежда на смущаващи мисли за съвременното американско общество, в което, ако човек вярва на филмите, сношаването с по-възрастен кръвен роднина играе ролята на инициация на младежите. Позволявам си да изразя съмнение във верността на тиражираната тенденция. Тъй като обаче поп-културата ще не ще е взаимносвързана с нашия бит, явно, че тази книжка е реакция на повсеместната филмова мания бащи и чичовци да изнасилват децата си. Тоест, блудството с малолетни е престъпно деяние, факт, само че, за щастие, не е чак толкова разпространено, та да се налага раздаването на подобни книжки.

  И така, тази книжка аз не мога да приема за ограмотителна. Изглежда ми повърхностна, еднопластова и тъпа. Да не говорим, че би могла да сътвори доста проблеми – децата, както знаем, са адски изобретателни симпатични гаменчета. В момента, в който научат начин да натопят чичо Бени или какъвто там беше, така ще го натопят, че човекът цял живот ще върви и ще се оглежда, дори да успее да изчисти доброто си име.

  Както и да е, не твърдя, че съм права, но просто книжката продължава да ми бъде странна 😉

 5. Замисълът на подобна книжка, като начин децата да се научат, че подобен род контакти с възрастните са опасни, би имал по мое скромно мнение двояко действие. От една страна начинанието е благородно и „богоугодно“, ако мога така да се изразя. От друга обаче е твърде тънък момента на обяснението, не само от психологическа, но преди всичко от педагогическа гледна точка. Именно тук, мисля, лъсва пропагандния характер на книжката, която тиражира научни тези, които не са меродавни, както според самите си автори (малко известен факт е, че Фройд сам подчертава условността на тези свои теоретични построения), така и според мнозинството специалисти по ментално здраве на Запад, а напоследък мъчно, мъчно и у нас. В статията си „20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките“ разкрих, че педофил≠хомосексуален и хомосексуален≠жертва на сексуално насилие в детството. При все това тая теза не е моя, нито пък е мое откритие, а обективен научен факт парадоксално преиначаван и преобръщан на 180°.

  В твоят озадачаващ фактор 2 няма нищо чак толкова озадачаващо. Религиозни и идеологически ангажирани „специалисти“ по психично здраве в САЩ харчат (и печелят) ежегодно милиони долари, тиражирайки социално тревожната идея за скрита заплаха от страна на хомосексуалността спрямо т.нар. „традиционни ценности“. Те учат, че хомосексуалността е не само социално, но и психично заболяване, че хомосексуалните трябва да бъдат „избутани“ в църквата, та да познаят Божията любов, да се откажат от греха си, или пък да бъдат „лекувани“ от порока си. Според малцинство от консервативни психоаналитици в САЩ хомосексуалността е следствие от показаният тук „враждебен и отдалечен баща“, взаимоотношенията с който объркват отношението на момчето към другите мъже в зрялостта му. Лечението следователно е логично: да се…:

  „…предостави възможност на хомосексуалният мъж да заприлича повече на другите мъже, като изгради „близки, интимни, не-сексуални приятелства с тях [хетеросексуалните мъже]“ (Цитирано по Joseph Nicolosi. Healing Homosexuality. с. 211.)

  Ето колко е лесно за психиатъра от твоята книжка да „изцери“ чудотворно момчето. Няма смисъл да споменавам какви са нищожните „научни“ доказателства за ефективността на този метод, към който понякога се добавят четения на Библията, молитва и откровен психологичен натиск, свързан с нравствено натоварване нагласите на личността.

  Колкото до озадачаващия фактор 3: на първо място трябва да потърсим причина за тия филми в „странстващите сюжети“. След това във вярата, че засягането на такава чувствителна тема ще придаде на филма по-голям драматизъм, сантимент, а оттам ще му спечели и дивиденти в очите на критиката. Критиците обичат филми със „социални проблеми“ и дълбоки душевни драми.

  Инцестуалните практики обаче са факт в САЩ (и не само!). Друга страна славеща се с тях, ала не в „широкоекранната“, а в порнографската си кинематография, е Русия. Въпроса е наистина доста любопитен за изучаване и е поредния пример за латентността на българската научна общност и на учреждения като Националния статистически институт, които се занимават с откровени глупости, наместо да се заемат с едно сериозно изучаване популацията на българите по въпросите на сексуалната култура и здраве.

 6. Ок, Сталик както винаги направи това, което аз исках да направя, но МНОООООГО по-добре от мен. Повече просто няма да пиша подобни коментари.
  хаха

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s