Два пътя, една цел

От два-три дни си приказваме с едни приятели, и накрая взехме, че открихме студената вода (за топлата има още много път да извървим, преди това трябва да открием огъня и такива ми ти работи). Приказката тръгна оттам какво би направил умният завоевател, тръгнал да завладява друга страна или народ.

От една страна имаме примера на древните римляни: присъединявайки още някоя земя към империята си, те приобщават към себе си разните му там владетели, аристокрация и изобщо по-елитната и образована част от обществото. Дори завладените земи обикновено остават със старите си владетели, стига въпросните да са верни на Рим и да се придържат към неговите закони и ценности. По този начин елитната част на обществото няма никакви причини да се бунтува, а следователно едно евентуално въстание просто е обречено на неуспех в зародиш, щото няма да си има силен водач. Между другото, точно в момента САЩ провеждат тъкмо същата политика…

От другата страна е Османската империя. Те  пък правят нещо съвсем друго: унищожават де що аристокрация и елит докопат, обезглавяват завладяната страна и не се занимават с глезотии като прикотване на стария владетел. По тази причина не се притесняват от евентуална измяна, а завладеният народ, лишен от частта си, която мисли и взема решения, няма никакъв друг избор, освен да се подчини на новата глава.

И двете системи са успешни за тези, които ги прилагат. А ефектът на обезелитяване (бре, нова дума бе! 😯 ), приложен от османлиите, е твърде видим и до днес.

Та такива ми ти работи. Прищя ми се да споделя прозренията си просто, това е! 🙂

Advertisements

19 thoughts on “Два пътя, една цел

 1. Не съм съгласен за САЩ, те трябва да са в примера с Османската империя. Последните два примера, когато САЩ се намесват в чужди държави показват точно това – те свалят изцяло стария режим, и слагат нов, или добре забравен стар, който е бил изместен преди време.

  Така в Афганистан на власт са остатъците от предишния режим, оттеглил се в северните части на страната, и водещ партизанска война срещу талибаните. Ако беше запазен предишния елит, това означава че талибаните би трябвало да участват в управлението. Същото е и с Ирак – всъщност наскоро четох един доклад за операцията на САЩ в Ирак, където имаше критики как не са успяли да привлекат хората от БААС (партията на Саддам) в управлението, поради което и в момента в Ирак цари хаос.

  Колкото до подходите, ами като че ли този на Римската империя се е доказал като малко по-ефективен, но там обикновено го е имал момента, че римската култура е била по-напреднала, докато с Османската империя положението е било обратното. Все пак, като отстраниш елита, няма кой да повдигне народа към бунт, поне към такъв, който трудно да може да бъде овладян. Но пък от друга страна обричаш страната си на застой.

  Абе изобщо няма лесен начин на завоевание, например норманите изкоренили до голяма степен англо-саксонската аристокрация в Англия, но пък страната е продължила да се развива. Така че примерите са много разнопосочни, и не мисля, че някой може да изведе някакви абсолютни заключения. Но определено интересна тема на размисъл.

 2. Да, ама османлиите сменят тотално системата на управление – правят я военно-феодална и разчитат за тази цел само на свои хора. Докато САЩ поне според мен се държат като римляни – отстрелват тоя или оня, които не са удобни, а начело слагат пак местен лидер, ама както казваш, я добре забавен стар, я някой друг, който е готов да им танцува по гайдата. И държавата си остава уж суверенна и независима, но същевременно е безвъзвратно и необратимо кокаколизирана. Та затуй ги оприличавам на Рим де 🙂

 3. За Османската империя не си много права. Основната идеология и практика е инкорпориране на заварения елит. Но тъй като ислямът е държавна релегия в империята, членовете на елита, които желаят да остана такива, приема исляма. Най-масово това се проявява в Босна, в която преди османското нашествие е държавната религия е богомилството. Практически целия босненски елит приема исляма Също о става и в голяма част от земите, населени с албанци.

 4. Еййй, права си! Бях го забравила това за Босна, а хем ме беше заинтригувало доста навремето, по-специално частта с богомилството! Ама се пак при османците преобладава коленето и претопяването, нежели прикоткването, а?

 5. Ама защо бъркаш обезелитяването с присъствието!
  🙂 Не е политически коректно да говориш за обезглавяване и т.н. от страна на османската империя. Баташко клане не е имало! 🙂 😦

  А сега сериозно:
  1. Българската аристокрация и цветът на нацията не е изклан от османските турци. Доколкото си спомням османлиите само са покорили и обединили (в рамките на Османската империя разбира се) разпокъсаните български части с главни центрове Видин и Търново.
  2. Цветът на българската нация и аристокрацията, всякакви там боляри, боили и т.н. са били изклани основно по време на насилственото покръстване от княз Борис Първи. Също там някъде са пострадали и Богомилите.
  3. Именно това обезелитяване е основната причина за приказката за българите в ада дето сами се пазели. С други думи, понеже нямаме елит, ако някой малко се издигне в обществото и другите му правят мръсно, щото си мислят „Бе къде си тръгнал байно като си от нашта черга. Айде обратно у овеса…“

 6. Е хайде сега, Борис не е изклал всички боляри все пак! А освен ако не бъркам ужасно много, до идването на турците сме си имали доволно количество боляри и всяква там аристокрация. Известна част от тях успяват да избягат в чужбина, но повечето минават под ножа.

 7. @Марфа
  Добре, не всички. Тук-таме нещо е останало. За количеството виждам, че няма да спорим. Ха сега ми кажи, имаш ли да ми удариш в масата някой достоверен източник (Слави и Лили Иванова не се броят) за задоволително качество на аристокрацията след покръстването. Кирил и Методий, и учениците им, дори да ги пишем чисти българи, ги приемам за малко изключение.

  То, ако е за въпрос, и сега някои искат да кажат че имаме елит. Ама нямаме. Нищо че вече 2-3 къщи на Вип Брадър пълнят.

 8. Преобладаващата част от заварания от османците български елит е приела исляма.

  Коленето го е имало, но не може да се каже, че е било преобладаващо. А за претопяването – съвременната османистика е категорична, че масовите „потурчвания“ са мит, възникнал през възраждането. Имало е такава случаи, но доста редки. Огромната част от конвертите (така учените наричат хората, сменили религията си) са го правели доброволено, това е процес, продължаващ през цялото време на османското владичество. Причините са основно икономически – плащали са по-малко данъци, тъй като в империята е имало данъци, дължими само от немюсюлманите. През 17 век са се увеличили конвертите поради желание да се включат в еничарския корпус. Причините – гарантирана издръжка, жилище (еничарските казарми). Даже се е стигнало дотам, че е трябвало да бъде издаден закон, забраняващ приемането на нови еничари-конверти.

 9. Ангеле, значи, първо имам усещането, че мешаш аристокрацията с интелигенцията, не знам защо. Дори да приемем, че двете неща се припокриват (аристокрацията има по-задоволителен достъп до образование и т.н.) пак не ми е ясно какво точно правят учениците на Кирил и Методий там. Оставяйки настрана Св. св. Седмочисленици и делото им, се осмелявам да допусна, че ти пък нямаш никакво доказателство за качеството на аристокрацията преди Борис Първи, което веднага ще компрометира моят качествен контрол на аристокрацията ни след Покръстването. Да оставим настрана и Златния век, втория Златен век по времето на Иван-Александър и така нататък, аз въпреки всичко съм склонна да се съглася с теб, но само при едно условие: да ми представиш своето доказателство в подкрепа на тезите си. Понеже очевидно не си особено съгласен с учебниците по история. Тогава и аз ще сложа на масата и своето доказателство. Мисля, че ще е честно.

  Вени, много ти благодаря 🙂

 10. Османците са били доста либерални с покорените народи – в много от българските градове въобще не е имало турци. Даже по време на Априлското въстание в Копривщица са убили ром, за да напишат Кървавото писмо.
  Много от българските градове са се ползвали с привилегии, защото са пазели планинските проходи и пътища.
  Както знаем, Крали Марко е бил васал на султана.

 11. Марфа, препоръчвам ти една книга на Цани Гинчев, не може да я няма в библиотеката, в която работиш – „Ганчо Косерката“ – доколкото си я спомням, там е описано какво става с бг аристокрацията, за която говориш – май голяма част, за да запази богатството си, се потурчва сама. Но както и да е. Ако не бяха дошли турците, как ли щеше да се развие БГ? Ще ми е интересно да помислите с твоите приятели и … чакам нов постинг по темата.

  Предлагам и друга посока за изследване: как щеше да се развие страната, ако не беше дошъл социализмът през 40те?

  И накрая препоръчвам и книгите на Иван Хаджийски, където има интересни неща не само за османското присъствие / турското робство, ами и за народопсихологията на българите.

 12. Ще го видя аз т’ва Ганчо 🙂 Много ми е интересно да чета такъв тип литература, така че това определено ми влиза в списъка. Благодаря! :mrgreen:

 13. @Марфа
  Интелигенция е доста измислена дума. Биваше художественотворческа и научнотехническа. А сега: природоматематическа, хуманитарна и социална… Но нито едно не е морална категория.
  Аз говоря за онзи необходим минимум от 2% елит, за да може дадена нация да прогресира. Имам косвени доказателства, че след покръстването той е намалял количествено и качествено. Историците спорят, но ние имаме ситуация. 🙂 По нея можем да съдим за причините, следствията и да ги сравним с резултатите. Мойта сметка излиза така. Нямаме елит. Всеки успех се наказва. Имаме култура без духовност, силен индивидуализъм, много егоизъм.

 14. Че аз не твърдя противното за интелигенцията и елита. Само че с косвени данни за качеството на аристокрацията преди и след покръстването просто не можеш да ме убедиш в каквото и да е.

 15. Pingback: WRONG WAY « Станислав Точев

 16. А за методите на колонизация на Британската империя не сте ли се замисляли? Напоследък, като наблюдавам наплива на британски поданици по селата във Великотърновско много често си мисля за това. При тях механизма е следния:
  Изпращат се първо най-проблемните членове на обществото – нискообразовани, пияници, на социални помощи, всякакви които носят заглавието white trash в щатите примерно. Такива екземпляри се стимулират да си купуват земя в България, в случая, като се рекламира, примерно, в бюрата по труда и местата където получават помощите си. Доколкото знам има и правителствена политика за насърчаване на такива авантюри. И като дойдат новите заселници си идват с идеята, че слънцето никога не залязва над Империята на Кралицата и, че са нещо повече от другите хора. Ако тия се задържат някак си и успяват да оцеляват идва втората вълна – дребни предприемачи и мошеници – в Търново си имаме вече няколко заведения собственост на британци, няколко десетки агенции за недвижими имоти, строителни предприемачи.. Имат си вестници, списания. Имат си лоби вече и ходят при кмета да се оплакват за нивото на услугите, които им се предлагат на цени в пъти по-ниски от тия в Кралството. Пазарят се за всяко пени, напиват се до припадък.
  Всичко звучи много прилично и цивилизовано, ако не бяха пословичната им свинщина, наглостта и ако се държаха така, както би подхождало на някой, когото си пуснал в двора си да си опъне палатката, а не като колонизатори на туземци.
  Както във всичко, има и изключения, но най-често са шотландци.

 17. @Аngel, а помниш ли идеята на гавраил от филма Константин, 4е хората показват наи-добрата си част в премеждие- ами ние 500 години го доказахме, нали?!

  иначе смятам, 4е САЩ са на друг принцип – карат хората да гласуват и после като/ако нещо се прецака, обвиняват самите хора и така американците нилк яли- ни лук мирисали

 18. Приятели къде забодохте в историята. Японците май са прави като казават, че няма вчера, няма утре, има само днес. А днес сме в съвсем друг свят – свят на информационната епоха и нови технологии. Именно чрез тях се „колонизира“ света. Тежко му на който не може да го разбере и да се впише в него. Защото животът го е доказал: Ако не можеш да промениш света и отношението му към себе си, промени себе си и отношението си към света. Някои по умни и алчни, не чак толкова морални хора го направиха. Защото светът си се развива не по моралните или исторически закони, а по законите на джунглата за оцеляването. За това няма да ви говоря за световните концерни колонизирали света. Ще ви питам само, не е ли подобро това което става днес с България и другите страни от бившия Социалистически лагер в сравнение с това което стана с бивша Югославия, Ирак и т.н.??? Няма как приятили! Светът днес найстина е едно голямо“село“, в което националностите и народите се обезличават и превръщат в една маса от човеци разслоени на знаещи и можещи ,информационно и технологично хора и народи и други изостанали и обречени да слугуват на първите.
  Мисля си че за мен, за вас, най-важното е днес как да се впишем в живата около нас. Как, като индивидите в животинския и растителен свят на джунглата, да намерим своето място в заобикалящата ни действителност не само за да оцелеем, но и да се развиваме и бъдем от тези от които зависят другите, а не тези които зависят от другите.!!
  И на края, не си ли струва да се замислим КАКВО РАЗЛИЧАВА ЧОВЕКА ОТ ЖИВОТНОТО?? …

 19. Pingback: Stanislav Tochev | Станислав Точев » WRONG WAY

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s