Лясно

От лутане между ляво и дясно, на хората им писна и накрая намериха „лясното“ – спря да им пука. Някой да се изненадва?! Честно казано, не знам народът на политици ли не случи, политиците – на народ ли… Но някъде по трасето определено загуби на информация има. Да оставим това, че в България е напълно неясно що е ляво и кое е дясно. Кашата е налице. По-лошото е непукизма. Обхванал е като мултиплена склероза тялото на българската държава, която отвреме навреме получава пристъпи и се парализира. А политиците? Така както народът не се научи да избира политици, така и политиците не се научиха как да се държат с народа.

Никой не спори, че България напоследък е на системи – ето, вече дишаме прахта на румънците. Проблеми имаме – бол. Здравеопазване, образование, екология, правораздаване, земеделие, икономика, корупция, социална политика, инфраструктура – цели редици проблеми, кой от кой по-сериозен. И народът негодува. Какво получава насреща си обаче? От една страна управляващата коалиция просто се прави, че проблеми няма. За целта е на път да започне да работи по схемата „няма народ – няма проблем“, което, честно казано, направо си плаши. От другата страна са десните… За тях пък проблемите на народа са горе-долу осмостепенни, понеже от първостепенно значение са досиетата, ченгетата, комунистите, както и мач между всичко що е дясно, който да излъчи някакъв що годе читав победител.

Добре де! Важни са досиетата, важни са ченгетата, важни са и комунистите, щом така е речено! Ама не е ли по-важно какви заплати вземаме, с какъв месечен бюджет живеем, с какво се лекуваме когато боледуваме и прочие?! Пука му на народът за ченгета и досиета, след като въпросните изобщо не са му дори и на осма позиция в дневния ред! Българската опозиция междувременно убедително печели международния турнир по пропуснати шансове, или поне щеше да го спечели, ако имаше такъв. Протестите пукат като пуканки в най-различни сфери, но дясното просто не ги вижда. Твърде е заето с ченгетата и досиетата понеже… Само погледнете какво стана напоследък – с протеста в подкрепа за запазване статута на Странджа, против беззаконието и в защита на свободата на словото! Каквото и да стана, стана без участието на кьорав политик в него. Поредния пропуснат шанс, съжалявам. Оказа се, че на никой от десницата не му пука за беззаконието, обладало България, не му пука за заплати и пенсии, Странджи и други планини, а ако му пука, то е само междувременно, в почивката между поредната тирада на тема „Досиета и ченгета“.

Е не се научиха! Не се научиха българските политици на политика! Не усвоиха най-важното качество за добрия политик: добрият политик стои с пръст върху пулса на обществото и следи за изменения, вместо да чака обществото да мери пулса му, осведомявайки се за здравословното му състояние! Щото просто ще има да чака! Добрият политик просто не може да си позволи да пропуска шансовете, които буквално му падат от небето (или в случая избълбукват като мехурчета от блато благодарение на тройната коалиция, която подобно на Светата Троица е единна в проявлението си и тройна в мощта си). По-лошото е, че за мултиплената склероза науката още не е открила лечение, има само методи, които забавят развитието на заболяването. А у нас то дори не се забавя, защото цялото „лясно“ се е тръшнало и стене, протегнало ръка, че народът да му напипа и премери пулса. Невероятно, нали?

Advertisements

19 thoughts on “Лясно

 1. И после някои се чудят защо спрях да гласувам – в момента няма политическа партия, която да защитава интересите на обществото, извън частта, където те се припокриват с нейните собствени. От друга страна, може би беше по-добре, че не се намесиха политически партии в тези протести, защото тогава много лесно исканията можеха да бъдат подминати, като обслужващи определени партийни интереси.

  Болно ми е да го кажа, но в случая съм горд от това, че тези протести нямаха общо с нито една политическа партия. А не трябва да е така, защото работа на партиите е да защитават именно обществения интерес. Много бих искал някои хора по съответните партийни позиции да си направят съответния извод. В момента, в който видя поредния партиен лидер да бъде преизбран на челото на изчезващата си партийка, обаче, надеждата ми моментално угасва.

  В крайна сметка, у нас разбирането на повечето политици е, че ние сме им длъжници, и затова трябва да продължаваме да гласуваме сляпо за тях, независимо че нищо при тях не се променя. Затова и когато хорат най-накрая отказват да приемат това положение, и ги пращат на майната си, се раждат гениални идеи като задължително гласуване, и то от най-отявлените демократи. Някак си много абсурдно ми звучи, че точно човек от БСП беше този, който каза, че задължителното гласуване не е начин партиите да решат проблема с ниската избирателна активност – къде спаха така наречените демократи, така и не разбрах.

 2. Ми бяха заети да се преизбират, а междувременно и проблемът с досиетата не чакаше. Виж, проблемите на обществото могат да си чакат и още как.

  Аз се радвам, че тези протести не бяха организирани от никоя партия, което доказа недвусмислено тяхната сериозност – бяха въвлечени хора с различи разбирания, но обединени от обща кауза. Очевидно е, че от беззаконито и безхаберието страдат привържениците на цялата политическа палитра, гаси! Ама пък ме боли, че не се намери партия, която да припознае и да застане зад проблемите на протестиращите. Боли ме, защото в прав текст ми се каза и показа, че никой не го е грижа за проблемите на обществото. За моите проблеми като част от това общество. Същевременно обаче разни личност мънкат от екраните за обществената апатия и се изненадват, че обществото не се вълнувало от проблемите на политиците. Ми не се вълнува, да. Няма и да се развълнува. Ееее, аман!

 3. Ще ти отговоря с моето мнение в частта с досиетата:

  „Пука му на народът за ченгета и досиета, след като въпросните изобщо не са му дори и на осма позиция в дневния ред!“

  marfa, за това сме на тоя хал – щото не ни пука за причините, а само за следствието. За да оздравиш обществото ситуацията, трябва да се бориш срещу причинителя на инфекцията. Създаването на механизми за публичност – кой, какво прави, как го прави, защо го прави е ключово и супер-важно.

  Така че за досиетата се говори малко. И късно.

  Това, което казваш е:
  – Болна съм, имам температура, вече 3 месеца едва се влача, не ми пука за никакви болници, доктори, няма да пия тъпите лекарства, просто искам да съм здрава.

 4. Ами не съм съгласна, dzver. Хич. С други думи, естествено, че съм съгласна, че досиетата са проблем. Само че ще се повторя: „добрият политик стои с пръст върху пулса на обществото и следи за изменения, вместо да чака обществото да мери пулса му, осведомявайки се за здравословното му състояние!“

  С други думи, десницата в момента изпусна няколко изключителни шанса да отблежи дузпа. Каква дузпа, те дори не забелязаха топката, че камо ли да я хванат, да не говорим голове да бележат! След като искаш да се погрижиш за проблемите с досиетата и ченгетата, най-малкото, което можеш да направиш, е да се опиташ да се върнеш в играта, вместо да скандираш от резервната скамейка. В играта можеш да се върнеш само ако треньорът те пусне. За да те пусне треньорът обаче, трябва за тая цел да те забележи. А как да те забележи, като ти изобщо не влизаш в полезрението му?! М?

  Аз може и да имам температура, признавам, но пак съм по-добре от дясното, което вече е на системи. И ще си остане в това положение, докато най-сетне не започне да се държи от малце адекватно! Щото утре-вдругиден и аз ще си грабна шапката и ще се изнеса оттук, ей тонинко ми трябва, в по-другиден България ще остане с 6 милиона население, а дясното ще продължи да стене от смъртния си одър за важността на досиетата, с което неминуемо ще привлече на своя страна гласа на пенсионерката баба Гюргя.

 5. Да си продължа мисълта, че ме прекъснаха, карат ме да работя, моля ви се! :mrgreen:

  Затова, че тройната коалиция в момента демонстрира най-безхаберното управление в най-новата ни история, не смятам да споря. Тоест, никой не може да ме убеди в противното, затуй по-хубаво да не се и опитва, само ще си хаби силите! 🙂 Как обаче десницата да се върне в играта е Големият въпрос™. Единственият начин да постигне нещо в тази насока е да каже на потенциалния си избирател „Знам какви са проблемите ти и ми пука за тебе!“. Вместо това обаче тя му казва: „Аз знам по-добре от теб какви са ти проблемите. Ти можеш едвам да свързваш двата края, може да се тормозиш, че нямаш пари за ток, парно, вода, лекарства и храна, че си ежемесечен абонат на магазините втора ръка, откъдето са ти най-новите дрехи, можеш да протестираш срещу унищожаването на природата, можеш да негодуваш срещу това, че никой не зачита правата ти, може да се притесняваш, че вероятността някой ден да се самонабиеш става все по-голяма, но това са неща, които не са от значение за мен. За мен е от значение да се отворят досиетата на ченгетата и тогава всичко ще тръгне по мед и масло. Не ме питай как, щото не възнамерявам да ти отговоря и престани да ми говориш за пенсии и заплати, щото ми писна!“

  И какво имаме? Ялови предизборни кампании, неядивни послания, неизбираеми кандидати, цупения от високо ниво, че народът не разбирал важността на посланията… Чакай сега, кой кого избира? Политиците – народа, или народът – политиците? Ако беше първото, поведението на десницата щеше да има някакъв смисъл. Обаче в исторически план се е наложило второто. Мисля, че някой трябва да им го каже…

 6. Сама си отговаряш – има дузпа, но те не са на терена, как да я отбележат? Телевизията – единствената влиятелна в момента медия – не им дава достъп до себе си. И да им даде достъп, говорят някакви сложни неща, които никой не ще да слуша.

  Лявото никога не е страдало от такава криза, защото в неговата основа стои завистта на бедните спрямо богатите. Винаги може да намери лесни и разпознаваеми враг, и цел, и всичко. И може да ги сменя на всеки 2 седмици, без шанс избирателите да заподозрат нещо.

 7. Да не пропускаме, че левите послания категорично съдържат лъжи и манипулации в себе си – маскировка за „дай ми повече власт и чакай да съм строг, но справедлив“.

  Десните заформят някакви послания едва напоследък, но там апаратните игри са по-големи от организациите 🙂

 8. А питаш ли се защо на народа не му пука? Може би хората не са чак толкова недоволни 😉 и хич не им пука кой управлява – стига да им върви бизнеса/дохода.

 9. Аз това за терена го отговарях на тебе, не на себе си! 🙂 Е как да са на терена бе! Ние сме треньора, как да ги пуснем да играят, като те не виждат топката, а упорито търсят ракетата за федербал!

  Верно е, масмедиите в момента съкват яко. И какво правим? Взехме ли например позиция по отношение на проблема с торентите? Антония Първанова беше на пет минути от влизане в Европарламента, само щото се ангажира с този проблем. Беше почти единствения кандидат, за който бяха подадени мажоритарни гласове, да не говоря, че самата аз имам няколко познати (които естетвено не са прдставителна извадка, просто изнасям факти), които гласуваха за НДСВ щото те били единствените, които се заинтересували от тоя проблем!

  Къде беше дясното, когато учителите простестираха? Когато лекарите протестираха? Когато миньорите протестираха? Когато започна странджанската вълна? Правилно, говорят някакви неща, които не знам дали са сложни, но определено никой не ще да слуша. Това с досиетата е все едно от късо съединение да ти пламне къщата (пази Боже), а пожарната вместо да се юрне да гаси, да почне да поправя електрическата инсталация.

  А лявото в момента също в криза, видя се на последните избори. Останаха им няколко голи неутрона в ядрото и това е то. В общи линии, в политическата къща на България в момента е бомба паднала, за съжаление 😦

  @Филипе, в интерес на истината в момента има много недоволни, най-малкото не всеки се занимава с бизнес и не са толкова много хората, които получават заплата 300+. Само че нямат към кого да се обърнат – от едната страна Масларова седи с наточена в ръката си социална политика, от другата страна им обясняват колко е важно да се отворят досиетата, а някъде в средата ГЕРБ и АТАКА се настъпват по пръстите, махайки с ръка за привличане на вниманието. Мани! 👿

 10. Събитията от последната седмица категорично показаха, че досиетата са важна тема – най-малкото защото в управлението няма случайни или независими хора – всичко е грижливо планирано. Май единствената „грешка“ или „пробив“ в системата стана през 96-97-ма. И тогава СДС реагира късно, но беше във възход. Сега трябва да стъпят на крака. Иначе – на протестите за Странджа имаше политици от ДСБ в лично качество. СДС Царево например защитава собствениците на земите – не е елементарно май…
  Природозащитата по принцип е лява идея.

 11. Те хубаво да стъпят на крака, ама за тая цел поне да се опитат да станат…

  А за зелените партии и движения – вярно е, че по света са по-скоро към лявата част на спектъра. Ама там левицата им е левица, десницата им е десница и човек знае общо-взето какво може да очаква от едните и от другите. Тука няма ляво и дясно, има лясно. БСП провежда продясна политика, а хората гледат към дясната опозиция в очакване да вземе страна по социалните искания. Някаква такава сивкава хомогенна каша е всичкото това, лошото е, че ни е в чиниите и трябва да я поглъщаме всеки ден. Блях!

 12. Кое и е дясното на политиката на тройната коалиция – само намалиха корпоративния данък, но не и ДОД и осигуровките? А плосък данък?
  Инвестиционният климат се влошава и чуждите инвеститори се местят в Румъния. МОСВ гони Дънди, европарите потъват в корупционните схеми на ДПС.
  Самото правителство взема решения само под натиск от ЕС, другото е мимикрия.

 13. и какво друго прави народът освен да негодува (обикновено у дома и в кръчмата)? ако тръгне да прави нещо, може и да има резултат. но не, той ще чака политиците, понеже те са длъжни. хубаво, длъжни са. и какво от това? с какво ни помага да повтаряме, че те са длъжни, ама калпави?

  ето, за странджа някои хора направиха нещо. за срам, тези хора не бяха кой знае колко на брой. ние, дето не участвахме ще се гордеем с тях, все едно сме направили нещо … но няма да се срамуваме, че сме избрали такива политици и ги търпим. за това не можем да поемем отговорност.

  бе ние сме върхът! а другите са лоши!

 14. Ами виж, то си е затворен кръг. Начинът е доказан исторически – отиваш на избори. Проблемът е, че като отидеш да гласуваш, се оказва, че верно няма за кого, щото никой от тези, които ти се представят, не приема за важни нещата, които са важни за тебе. От друга страна тези, които избираш, в общия случай са хора като теб и мен, не са внесени от чужбина индивиди (с едно-две изключения напоследък). И става една…

  А освен това не бяха само протестите за Странджа, бая протести имаше през последните месеци. И какво направиха политиците? Забелязаха ли ги? И сега какво да прави народът? Да за**бе жегите и да почне да строи барикади ли? Ами ако пребори Троицата, кой ще заеме мястото й? Бойко? Волен? Някой там от десницата?

 15. Marfa, щом има много недоволни защо не си личи? Тези, които надигнаха глас получиха (или ще получат) пари – ами другите, за които говориш? Те си мълчат и си живеят, естествено се оплакват (както каза lyd – на масата) и толкова. Значи не били чак толкова зле.

  Ако животът беше безнадежден сега всички щяха да са на улицата и да свалят правителството.

  (не че няма какво да се подобрява – има и то доста, но не са неща от първа (че и втора) необходимост)

 16. Как да не си личи бе, Филипе? И за кои неща дето не са от първа необходимост говориш?! Здравеопазването от коя необходимост е? Невъзможността да се лекуваш от левкемия въпреки ежемесечно киханите здравни вноски от коя необходимост е? Образованието от коя необходимост е? Ами екологии, корупции и всичко, каквото се сетиш? Я кажи една област, в която да не трябва да ни изсмукват с помпа от блатото, че да си поговорим за нея?

  А мрънкането по масите винаги си е било част от манталитета ни, точно както фразата с преклонената главица най-плътно ни приляга, като хубава гумена ръкавица. А ония дето получили или ще получат пари… На бабата със 120 лева пенсия знаеш ли колко точно й пука за десетте процента отгоре? А ако не вярваш, че й е зле, сложи си 120 лева в джоба и се опитай да изкараш с тях идущия август. Хайде, нека не са 120 лева, нека са 200. Изкарай август с 200 лева и заповядай да си поговорим отново, ще те чакам с интерес и любопитство.

 17. Не знам бе, Марфа, аз само обръщам внимание, че ако нещата бяха нетърпими хората щяха да протестират. След като всеки си работи и си живее, че даже не му се занимава и с политика, значи не е чак толкова зле. Има проблеми, но хората ги преодоляват с това, което имат.

  А пенсионерите малко взимат, да, ама те гласуват и си избраха БСП.

 18. Pingback: WRONG WAY « Станислав Точев

 19. Pingback: Stanislav Tochev | Станислав Точев » WRONG WAY

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s