Ясен месец я изгрява, я кой го знае

Естествено, пет минути преди протеста (образно казано) имаме промени. Наслаждавайте се:

Бойко Борисов: Момчета, не си играйте на революционери!

За еколозите, които искат да протестират довечера срещу ликвидирането на Странджа като природен парк, искам ясно да повторя – вървете пред Народния театър, а не пред президентството. Това разреших и ясно ви обясних защо.

Приберете си призивите, които пускате в интернет за събиране пред президентството, защото нарушавате закона. Ако отдете там, полицията ще бъде в пълното си право да действа. Нещо повече – полицията ще бъде длъжна да действа. И аз ще съм първият, който ще се изкаже в нейна защита. Защото иначе не сме държава. Демокрация – да, но анархия – не!

За който не ме е разбрал, обяснявам отново. Гражданите имат право да протестират. По закон те са длъжни да уведомят мен като кмет на София за протеста си. Пак по закон аз съм длъжен да им разреша протеста. Но съм в правото си да определя мястото, на което този протест да се състои, като се съобразя с интересите на всички граждани.

Не одобрявам митинг на еколозите пред президентството днес по две причини.

Първо, на официално посещение в България е държавният глава на Германия. Не виждам защо някой – дори в името на правилна кауза – трябва да му се търкаля в краката.

Второ, софиянци също имат граждански права и не бива да бъдат наказвани. И в името на най-благородната кауза не бих позволил центърът на този двумилионен град да бъде блокиран.

Народният театър „Иван Вазов“ е само на стотина метра от президентството. Протестът и там ще бъде видян и чут прекрасно. Така че моето решение не ощетява по никакъв начин протестиращите, а защитава интересите на всички граждани.

Момчета и момичета, не си играйте на революционери. Разбирам ви, че искате да обърнете внимание на обществото за беззаконията, които се правят. Но това не може да стане с незаконни действия. Каузата ви е благородна, не я обезценявайте.

Да, германският държавен глава протести не е виждал, разбирам. Това първо. Второ, значи ако двеста човека легнат на земята, ще блокират София и ще накажат софиянци. Ако двеста таксиджии обаче блокират София (с чие разрешение го направиха и що не бяха наказани, господин кмете?) това е достойно за уважение.

Законите, господин кмете, не могат да се прилагат избирателно. Значи, или ще арестуват равнопоставено с природозащитницте и таксиджиите, които блокират София без абсолютно никаво разрешение, или няма да арестуват хора, проявяващи гражданско неподчинение.

Докато не започнат да прилагат законите еднакво за всички, да глобяват дебеловратите ламборджинисти и кретените, строящи без разрешително, фалшификаторите на подписи и пр., просто нито полицаите, нито кметовете, нито който и да било друг имат правото да изтъкват, че били в правото си да арестуват група хора, на които по случайност им пука за Странджа. Законът не е лотария, в която, ако изтеглиш нужното билетче, ще важи или няма да важи за тебе, ясно?! След законът очевидно не важи за таксиджии, мутри и всякакви други, следователно не важи и за природозащитниците, така че, полицията, долу лапите! 👿

Advertisements

25 thoughts on “Ясен месец я изгрява, я кой го знае

 1. Права си…

  Аз нещо съм предпазлив в момента, заради заявлението на кмета… Някак усещам раздразнителност и заплаха в него…

  „Ако се наложи, ще употребим сила“

  За такситата – ясно, те са сила, те заплашваха, бяха много и груби… А сега?

  :-/

 2. Почвам да се ядосвам, а не е хубаво така, щото човек не мисли трезво в такива моменти и върши глупости. Наистина е абсурдно – грингото как само ги гледаше таксиджиите и набързо им узакони протеста тогава…
  Много ме е яд, толкова че чак ми е тъжно…

  А какво да правим сега?

 3. Така е, Марфа!

  Никой не иска да застава срещу закона,

  Но всички искаме този закон да важи за всички!

 4. Освен софиянци да хванете по едно такси и с него – пред президентството? 🙂

  Не, това е ясно, че е шега. Само дето изрично се казва, че този път блокади няма да има. Той обаче пък изрично казва, че ще арестува, щото хората, които протестират срещу беззаконието, нарушават законите. Е…

 5. Pingback: Cool Stories » Blog Archive » Популизъм в действие - Бойко Борисов 2

 6. Здрасти!
  Да, къде го е казал това?

  Ще вземе да ме накара и мене да се дигна и да пропътувам трийсетина километра в негова чест и да дойда.

  Спомняте ли си как протестите срещу спирането на торентите бяха ловко преместени в Южния парк?..

  Гяволе….

 7. 🙂 Заглавието „Бойко Борисов: Момчета, не си играйте на революционери!“ е линк към ЗаГрада, но май не се разбира много добре 😉

 8. ебати, колко е оруелско всичко това…

  някой знае ли що не работи сейв странджа?

 9. Сайтът savestrandja, или както точно се пише не работи, изглежда е цензуриран. Дигайте се българи, подкрепете лекарите, училите, миньорите. Да бъдем солидарни с братята българи, за да изметем политическата мафия. Това е единствееният цивилизован начин, протести до дупка.

 10. Pingback: Шепотите на Лудостта Reloaded : (Мухо)Бойко пак се изказа

 11. Хех, какво искате от ББ – на него не му пука за това движение, не застрашава интересите му, няма да му донесе повече гласове. Той се грижи за рахата на Гоце Първанов.

 12. – na Arheol musej i na Mavzoleq e zakonno! i ni e razre6eno ot ob6tinata Tam da bydat horata s kyrpite i plakatite
  – na partijniq dom – NE e zakonno – i v ZSMM go pi6e – tam da ne bydem! za6toto tva e sgrada na Narodnoto sybranie i e izri4no upomenata v ZSMM
  – pred Prezidentstvoto ni e zabraneno i tam da nqma hora
  – nqma da polu4at advokatska za6tita horata, koito stypvat po jyltite paveta!!!!!!!!!!!! = da ne se blokira dvijenieto!
  razprostrani na drugite
  http://www.zagrada.bg/show.php?storyid=355761

  Това излиза на сайта!

 13. Ето извадка от ЗСММ:

  „Чл. 7. (1) Събранието или митингът може да се провежда на открито или в закрито помещение.
  (2) Събрание, митинг или манифестация не може да се провежда в обозначената зона около Народното събрание, както и в непосредствена близост до военни обекти.“

  Като гледам, митингът не се предвижда да се проведе в обозначената зона около парламента… Ама аз викам кметът да разреши провеждането на митинга да е в 23:00 часа на 30-ти февруари, в околностите западно от Подуене по посока сръбската граница. Мисля, че така ще е най-удачно за всички. 😐

 14. Хора, само спокойно да се действа.
  http://savestrandja.hit.bg/index.html работи от време на време, затова: http://savestrandja.ludost.net/
  Б.Б. има известно право, но е много гадно от негова страна да се изказва по този авторитарен начин!
  ЗСММ:
  Чл. 12. (1) Когато времето и мястото на събранието, на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, председателят на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, съответно кметът, предлага промяната им.
  (2) Председателят на изпълнителния комитет на общинския народен съвет или кметът може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни че:
  1. са насочени към насилствено изменение на конституционно установения обществен и държавен строй или срещу териториалната цялост на страната;
  2. застрашават обществения ред в съответното населено място;
  3. застрашават народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка;
  4. нарушават правата и свободите на другите граждани.
  (3) Забраната се налага с мотивиран писмен акт в срок от 24 часа от уведомяването.
  (4) Организаторът на събранието, митинга или манифестацията може да обжалва забраната по предходната алинея пред изпълнителния комитет на общинския народен съвет, който се произнася в срок от 24 часа.
  (5) Когато органът по предходната алинея не се произнесе в определения срок, събранието, митингът или манифестацията може да се проведат.
  (6) Когато жалбата, се остави без уважение, спорът се отнася пред съответния районен съд, който се произнася в петдневен срок. Решението на съда е окончателно.

 15. Огромни задръствания има в столицата заради парада на МВР
  05 юли 2007 | 10:24 | Фокус

  София. Големи задръствания в столицата предизвика блокирането на движението заради днешния парад на служителите на Министерството на вътрешните работи по случай професионалния им празник, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Отцепеният площад “Батенберг” предизвика задръстване по булевард “Стамболийски” посока площад “Света Неделя”. Това доведе до изключително натоварен трафик по бул. “Дондуков” и предизвика задръствания на паметника “Левски”, както и на кръстовището на университета.
  В обратна посока трафикът също е изключително натоварен. Затворено е движението по “Дондуков” посока центъра от кръстовището с “Раковски”. Автомобилите се отклоняват към булевард “Сливница”, което предизвика километрични задръствания на Сточна гара.
  Очаква се движението в столицата да се нормализира след приключването на парада на служителите на МВР на площад “Батенберг”.

  БЕЗ КОМЕНТАР

 16. Започват активни протести и в Стара Загора

  05.07.2007
  21:00 – кафене ‘Нани’ (до централния Принс)
  Ако сте свободни – елате да гледаме филм за Странджа планина.

  06.07.2007 (ПЕТЪК)
  19:00 – НА ГЪБАТА
  Активен граждански протест! Всеки човек е от значение!

  Започва бетониране, строежи и изсичане на най-значимата защитена територия на България – ако не ги спрем СЕГА!

 17. Това си е перефразиран парадокс на Ръсел за България:

  Бръснарят бръсне всички хора в селото и само тези хора, които не могат да се бръснат сами. Бръсне ли бръснарят сам себе си ?

  Нарушават ли законите хората, които протестират против нарушаването на законите и искат всички хора да спазват законите ? Виновни ли са тези хора, че искат всички да спазват законите ?

  А за парада си беше направо все едно, че сме не република а хунта – точно тази сутрин минавах между 8:30 и 9:00 от Университета до ЦУМ.

  То при комунизма такава концентрация на хора, техника, спиране на достъпа на лични автомобили в центъра на София не е било.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s