Има ли пилот в самолета?

Не става дума за филма, отсега да кажа. Инат ме подтикна да напиша това, което следва. О, да, отново иде реч за образованието ни!

Неведнъж съм казвала, че учителската професия в момента е една от най-непрестижните. Говорила съм защо според мен се стигна дотук и точно как стана така, не ща да се повтарям, не виждам смисъл. Но е факт, че ако в момента кажеш, че си учител, особено пък ако си млад човек, те погледжат странно и ти задават въпроса: „Как ти дойде наум да се занимаваш точно с това?!“ Тъжно… И така, за пилота и за самолета.

Нека за целта на занятието имаме една хипотетична авиокомпания. Да речем, че в нея пилотите и стюардесите, наземният персонал и изобщо всички, са добре платени и наред с това уважавани – все пак от тях и от техните умения зависи сигурността на толкова много хора! В един момент обаче се оказва, че поради някаква причина заплатите им стават от 350 лева надолу, но за сметка на това изискванията към тях се увеличават: те са свързани не само с безопасността на полетите и културното обслужване, от тях се иска да забавляват пътниците, да играят пиеси пред тях, да им правят масажи, при нужда да могат да изпълняват функциите на фитнес-инструктори и диетолози, и какво ли още не. Едновременно с това в публичното пространство започва да се говори за служителите на авиокомпанията, особено за пилотите, по един крайно негативен начин, така че в обществото постепенно, но затова пък трайно, се насажда мнението, че пилотът е някакъв безполезен индивид, заслужаващ общо-взето основно презрение. Те нямат пълен осемчасов работен ден, но пък след като извършат презокаеански полет, имат да кажем три дни почивка. Освен това имат големи отпуски. Напълно безплатно посещават различни екзотични места, а като капак накрая дори им се плаща за тези екстри…

В крайна сметка какво ще се получи? Младите пилоти ще си намерят друга работа, в друга авиокомпания. Може и да не е в авиокомпания дори, може просто да е нещо друго, което умеят да правят. Пилоти са, все ще се справят и с един ТИР. Стюардесите пък могат да станат сервитьорки, поне вероятността да паднат от 10 км. става на практика нулева. В тази хипотетична авиокомпания ще останат тези хора, които имат да речем една година до пенсия и не си заслужава тепърва да си търсят къде другаде да работят. В същото време на работа ще постъпват само пилоти, за които не се е намерило място в никоя от алтернативните авиокомпании и които са станали пилоти Бог знае как. Да оставим настрана, че тази хипотетична авиокомпания в крайна сметка задължително ще фалира, това е ясно. Вие бихте ли се качили в самолет, каран от подобен пилот, обслужван от подобна стюардеса и насочван от подобен наземен екип?

Advertisements

4 thoughts on “Има ли пилот в самолета?

 1. Много мислих по въпроса, все пак проблемът е голям, а нивото за съжаление пада стремително. Най-лесното решение е държавата да каже – вдигаме заплатите три пъти, няма да намаляваме повече данъците, дори ще увеличим някои, и няма да поддържаме бюджетен излишък. Според мен е напълно възможно, и заплатите на учителите ще се увеличат.

  Лично за мен, проблемът се крие в друго. Съвсем условно, ще разделя учителите на три групи: тези, които си обичат работа независимо от всичко, и са готови на всичко, за да могат учениците им да научат нещо; тези, които не полагат много усилия, защото не смятат, че за тези пари си струват, но може би биха се стегнали, ако заплатите им бяха прилични; и накрая тези, които си карат по течението, и не ги интересува нищо повече от това, което е написано в учебника и ръководството. Несъмнено най-заслужаващите по-високи заплати са първата група, като за втората също има надежда. Моето основно притеснение е, че вдигайки заплатите на всички, ще се облаготелстват и търтеите, които не биха си вършили работата, ако ще и да вземаха 5 000 лв. на месец.

  Затова аз предлагам следното: да увеличим заплатите на учителите три пъти, при всичките проблеми, което това ще доведе (защото нищо не пречи на други служители да кажат – а на мен защо не дадохте). Само че това да стане при следните условия. Първо, да се задължат учителите постоянно да проверяват знанията на учениците си, както и да ги карат да мислят. Това предполага повече текущ контрол, задания за вкъщи и други подобни занимания (например проекти). Второ, знанията на учениците всяка година да се проверяват, на национално ниво. Ако резултатите им са под средното, това да се отразява на заплатите на учителите, както и обратното – учениците с добри резултати да носят повече пари на учителите си. Последно, учителите да са задължени да поддържат по-близък контакт с родителите, въпреки възможните трудности.

  Разбирам, че очаквам много, но моята лична позиция е, че отговорността трябва да съответства на заплащането. Така че аз подкрепям по-високи заплати, но само ако има функционираща система на контрол, която да не позволява на лентяите да живеят на гърба на останалите. Също така съм твърдо против напълно безусловно значително увеличаване на заплащането на учителите, както в момента искат техните профсъюзи. А, и недоразумение като това в Софийската 9-та френска гимназия да не остават без последствия, защото това само деморализира съвестните и способни ученици.

  Осъзнавам, че едва ли много хора ще се съгласят с мен, и не го и очаквам, но това е моето разбиране за справедливост.

 2. Ideqta e dobra Zhivik, ni ne e nikak realisti4na. Za nikyde, makar i we4e da e imalo opiti! Lo6oto e 4e s mnogo dobri, no mnogo nerealisti4ni predlojeniq, ne se oprawq ni6to. 🙂
  Moeto razbirane za splotena 4owe4nost pyk e „V for Vendetta“, ama ne hranq mnogo nadejdi! 😉

 3. BTW има прецедент в световната история.
  Когато Хитлер идва на власт, увеличава заплатите на учителите неколкократно, без да прави това със заплатите на останлите държавни служители, или поне не в същата пропорция.
  Имено тези учители са подготвили бъдещата му армия!
  Не мислете, че понеже намесвам Хитлер то съм против такива стъпки – напротив.
  Учителите са тези, които биха могли да възродят една нация или да я осъдят на бавна смърт.

 4. Pingback: Pеалността е въпрос на гледна точка...

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s