Мусака с тиквички :)

Лято е, свърши сезона на киселите зелета със свинско, време е за по-леки нещица. Предлагам ви мусака с тиквички, включително я препоръчвам за хора на нисковъглехидратна или безвъглехидратна диета, дето се чудят под каква форма вече да зобат месо.

Продукти:

  • 1 кг. хубава нетлъста кайма

  • 2 кг. тиквички

  • 1 глава стар лук

  • 3 скилитки чесън

  • 4 домата

  • чубрица, черен пипер, сол, индийско орехче, кимион (млян)

  • 2 яйца*

  • кофичка кисело мляко*

Приготовление

Тиквичките се избелват и се нарязват по дължина на ивици с дебелина от около половин сантиметър. Посоляват се и се оставят около петнайсетина минути, след което се отцеждат и леко се запържват (може за целта да се ползва и фритюрник, но тогава не трябва предварително да се посоляват).

Каймата (най-добре да е мляна пред нас, особено за диетиците, или в краен случай да се купи такава, на която да е указано, че не съдържа соеви примеси) се овкусява с подправките – солта, чубрицата, черния пипер, кимиона, две щипки индийско орехче и се оставя да попрестои. Може междувременно да се пражат тиквичките, докато каймата попива ароматите. В тиган се задушава нарязаната глава лук с трите скилитки счукан чесън, добавя се каймата и се стрива на трохи. След като е готово стрита, се прибавят и двата настъргани домата, оставя се съвсем малко да поври, ако има нужда от сол липсата се поправя и сместа се дърпа от котлона.

В намазана с олио тавичка се слагат ред тиквички, пласт кайма, отгоре пак ред тиквички, после пласт нарязани на колелца предварително обелени домати. Доматите се белят изключително лесно ако се топнат за секунда, не повече, във вряла вода. Така нареденото ястие се поставя в загрята на 220 гр. фурна и се пече около 40-50 минути, след което се залива с разбитите с киселото мляко две яйца и се връща във фурната за още десетина минути.

* За хора на безвъглехидратна диета заливката се състои от четири разбити яйца без кисело мляко.

Мусаката може да се разнообрази по следния начин: вместо само с тиквички, да се допълни с печен пипер, домати и патладжан. Така става по-трудоемко, но пък е по-вкусно. Нареждат се един пласт тиквички, печен пипер, патладжан, помежду им се разпределя каймата, най-отгоре отново се поставят нарязани на колелца домати.

Добър апетит 😉

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s