Хляб и зрелища

Наистина, какво му трябва на човек? Да има к’во да яде и дистанционното да е на една ръка разстояние. До тоя извод са стигнали и древните римляни (като тогава са използвали дистанционно 1.0, иначе известно като роб 2.0) точно преди цялата им велика цивилизация да се капичне. Що го редя това…

Щото довчера силно се надявах това да е просто безвкусна шега. Накратко, за кaкво става въпрос: новото шоу на Ендемол в Холандия, дето 37-годишна неизлечимо болна жена ще трябва да избере на кой от тримата реципиенти да завещае бъбрека си… Още се надявам това да е просто лош майтап, хъхъхъ 😐 Обаче, напук на надеждите ми, това все пак е истина… Какво ли ще е следващото в такъв случай? Гладиаторски войни на живо? Умитащи от глад сомалийци и публиката с sms-и гласува кой да получи храна? Пухкави животинчета и малки дечица да избират с sms-и кое да не бъде одрано за палто? Е.Б.А.Х.Т.И.

Endemol са намерили оправдание за тази своя конгениална идея: щяло да се обърнело внимание върху проблема с донорството, рийшли. Сега, то по тая логика няма никаква пречка да се направи риалити шоу с детско порно. Например „Избери момиченцето, което ще спасиш от лапите на педофила“. Интерес гарантирано ще има, както и оправдание – да се насочи обществения фокус върху проблема с детското порно. Няма и никаква причина да не се сложат камери в село в Судан или в Сомалия и с sms-и да се гласува кой да бъде спасен от гладна смърт. Фокусът на общественото внимание ще се насочи върху проблема на глада в Африка по този начин. И съвременни гладиаторски борби могат да се направят, с осъдени престъпници например. Публиката ще решава кой ще живее и кой ще умре. Това ще насочи вниманието на обществото към местата в света, където все още има смъртно наказание.

Мога да измисля много подобни шоута и за всички да намеря оправдание. Но тоя морал, тези пусти неписани никъде норми на поведение ме карат да мисля, че подобни извращения трябва да се помещават единствено в извратеното ми съзнание, а не на екрана. Еклесиаст хубаво е казал, че няма нищо ново под слънцето – очевидно разликата между нас и древния Рим е единствено в напредъка на технологията, моралните ни норми обаче опасно се доближават. „Аве, Цезар, отиващите на смърт те поздравяват!“ е на път да се превърне и в наша реалност, баси!

Сега, не виждам причина да се търси под вола теле, за да се оправдае една аморална изгъзица. Знам какво преживяват хората на хемодиализа, знам каква е нуждата от донори, но просто има някои неща, с които не се прави шоу. Не го пише никъде, то си е една невидима граница, която просто не трябва да се престъпва. Щото от такова шоу до шоу с детско порно има само една малка стъпка – просто трябва да се преодолее следващата психологическа бариера, което няма да е никак трудно с достатъчно солидни оправдания.

Слава Богу, това шоу се оказа измама! За повече информация: тук
Олекна ми!

Advertisements

9 thoughts on “Хляб и зрелища

 1. В това шоу няма насилие, само възрастни хора, които доброволно са решили да направят шоу от собственото си нещастие; в шоу с детско порно има насилие срещу деца – това „малка стъпка“ ли е?

 2. Малка е, щом се отнася до бариерите на хора, за които е нормално да направят шоу „Спечели орган или умри“

 3. За мен разлика има. Що се отнася до мен Донор шоуто не трябва да съществува, щото е неморално по очевадни причини. Обаче на мен и през ум не ми е минало да правя подобни работи. След като обаче на някой му е текнало да го направи и го е направил, с което е преодолял една психическа бариера, за него нещата, които не би направил, стават твърде малко.

 4. Какво ли наистина е неморалното в това да се излегнеш удобно пред телевизора и да гадаеш тази, дето скоро ще умре от рак, на кого ще завещае бъбрека си и кои ще си останат на хемодиализа в очакване на нов донор? А де? Дето се казва, нова тръпка. Едно е да гледаш 323940-та серия на „Любов и омраза“, в която да се чудиш на кого ли ще завещае сърцето си смъртно болният Джеймс, съвсем друго е това да става на живо, пред очите ти. На една ръка разстояние направо, нали?

  Като се замисля, нищо неморално няма, наистина. Може да е стряскащо и да оставя лош вкус в устата, но пък всичко е въпрос на трактовка и всяко нещо, независимо колко точно стряскащо е, може да се оправдае без да се напъва особено човек. На мен ми се струва неморално превръщането на трагедията на едни хора в риалити шоу, ти ме питаш защо го виждам неморално. Как да ти отговоря на този въпрос? Моралните норми са неписани, не мога да ти ги цитирам, всеки сам определя кое е границата на моралното за него, а е очевидно, че има и доста хора, за които моралът е нещо, което се случва на другите. Ко да се прай.

 5. Какво ли наистина е неморалното в това да се излегнеш удобно пред телевизора и да гадаеш тази, дето скоро ще умре от рак, на кого ще завещае бъбрека си и кои ще си останат на хемодиализа в очакване на нов донор?

  Винаги можеш да не го гледаш. По-горе пишеш, че шоуто не трябва да съществува.

  Може да е стряскащо и да оставя лош вкус в устата, но пък всичко е въпрос на трактовка и всяко нещо, независимо колко точно стряскащо е, може да се оправдае без да се напъва особено човек.

  Как можеш да оправдаеш насилствено налагане на твоите ценности върху други хора?

  Моралните норми са неписани, не мога да ти ги цитирам, всеки сам определя кое е границата на моралното за него..

  Тогава защо твоите граници да са по-валидни от които и да е други?

 6. Не съм казала, че моите граници са по-валидни. Но никой не ми пречи да си изразявам мнението все още, слава Богу. А и не съм забелязала да съм си го наложила насилствено някому. Ако на някой не му харесва, просто може да ми прескочи блога, нали тъй?

  И да, шоуто не трябва да съществува. С някои неща шоу просто не трябва да се прави. Но тъй като нямам абсолютно никаква власт да наложа насилствено това си виждане върху Ендемол, не виждам що изобщо се притесняваш. Гледай го, щом те кефи и дано тоя реципиент, на когото симпатизираш най-много, да спечели бъбрека.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s