По света и у нас

Думите „политик“ и „корупция“ си вървят заедно, по света и у нас. Нормално е, някак. Заедно, като гъби с масло, вървят съответно и „корупция“ със „скандал“, както и „скандал“ с „политика“. Отиват си като чай с лимон или като шопска салата с ракия. За да си добър политик явно е необходимо следното: забърквайки се в корупция да съумееш да пребиваваш максимално отдалечен от всякакви скандали. Щото незаконното съжителство между корпуцията и политиката е публична тайна навред по света, но на хората не им харесва срамотната хомосексуална връзка да им се развява пред очите подобно на брака между Азис и Китаеца. Това дори в държави, където хомосексуалните бракове са напълно законни. Един вид има негласно споразумение между общество и управляващи: „Ние знаем какви сте, но докато си заделяте, мислете и за нас, така че да не се наложи да ви кажем, че знаем какви сте!“ По тая причина когато нейде по цивилизования свят излезе наяве осиновеното дете на политиката и корупцията, виновникът бързичко си подава оставката, за да не подхранва излишно скандала. У нас обаче, както веднъж бях споменала по друг повод, нормалното е съгрешилият да го изпратят посланик. Да не се срами у нас, ами да ни срами пред света. В тази връзка, някой знае ли какво стана с Филчев и дали все пак той изобщо стигна до Казахстан?

Когато в България човек съчетае корупцията и политиката, и Бог не може да ги разлъчи двечките. Напротив, те така се съчетават, че в крайна сметка резултатите наподобяват миш-маш, приготвен с бомбирал буркан домати. Така например всички знаем, че работата на енергоразпределителните дружества никак не е читава. Софийската топлофикация пък е каймакът на всички останали топлофикации – никъде не се пише за перверзиите на шуменската й посестрима, благодарение на която се наложи някои хора да продават имоти, за да си изплатят задълженията, натрупани след периода, в който са си смъкнали радиаторите. Централните медии обаче не се интересуват от Шумен, от цената на водата във Варна да кажем, изчанчените сметки за ток в цялата страна и пр., така че по неволя ще се съсредоточим върху софийската топлофикация. Там, очевидно, думата „скандал“ не е достатъчна да опише настоящото положение, напълно неясно е кой на кого какво е дал, кой на кого какво е казал, както и кой кого с какво заплашил, само е ясно, че ако подобна миризлива бомба беше гръмнала нейде из Европата, дето сме и ние, щеше да има дъжд от оставки. Тук обаче не е невъзможно Овчаров да излезе от тая бакия и с орден за заслуги. Бъркотията, в която се озовават замесени „Топлофикация“, „Булгартабак“, цял сонм заместник-министри, главен следовател, министър и какво ли още не, се допълва от тоталното безхаберие на министър-председателя, който е министър-председател само проформа. Тоест, Станишев на думи е министър-председател, това е ясно, само че и той, по почина на предхождащия го негов колега със съмнително монархическо потекло и още по-съмнително IQ, общо-взето кисне в някакви тъмни ъгли и току от някой вестник научим, че таман се връщал от Португалия, където един Бог знае какви ги е вършил, само за да замине за Русия, където и Господ не е наясно какви ще ги върши, както и с кого ще го върши.

Овчаров пък, докато нямаше намерение да подава оставка, изведнъж се оказва, че премиерът, материализирайки се за кратко тук, колкото да хапне едно кисело мляко с мюсли, не му я приема. Оставката това. Вместо туй го праща в отпуск. Гърмят по-слаби бушони – разни заместник-министри отиват курбан, а Овчаров вероятно стяга куфара си, за да замине посланик в Узбекистан. Примерно де. Шушука се, че може да бъде сменен от юпито Кадиев… Бягайте, краченца, да бягаме!

Приликата на България с пансион за бавноразвиващи се е пълна. Докато тройната коалиция играе хоро на фасона на народа, народът се тресе от ужас, понеже Христина спечелила Вип Брадър 2. Много по-важен е и скандалът с „мита за Батак“. Не че тая глупост сама по себе си не е важна, но се оказа, че е по-важна и по-нелицеприятна от откровеното политическо, но затова пък вулгарно порно, което ни боде очите в прайм-тайма…

Франция избра президент. Президентската кампания на тази държава беше значително по-добре отразена от която и да е за последните шест години предизборни кампании в България. Французите чакаха със затаен дъх дебата между Саркози и Роаял, докато българските им „колеги“, българските основни играчи на политическата сцена панически бягаха от дискусионни студия и предизборни кампании. На ужасно малко хора им се видя ненормално особеното поведение на Сакскобургготски, който смяташе дебатът с политическите си опоненти за вид венерическо заболяване (впрочем, клетият човек едва ли би могъл да направи подобна асоциация). На ужасно малко хора им се видя ненормално предпочитанието на Първанов да открива възстановеното читалище на село Търнокопене, докато в дискусионното студио на btv опонентите му го очакваха, за да дискутират. На ужасно малко хора им се видя и странно, и нелогично поведението на НДСВ, което се обяви за алтернатива на БСП малко преди да се съчетае със столетницата. За настощята предизборна кампания, която дотук поне ще се състои от задните части на Азис и силикона на Десислава, дори не смятам да говоря. За клетвите, че ако ни изберете ще ви повишим пенсиите и заплатите съвсем не ми се говори. Какво му пречи на БСП вместо да отбелязва пореден бюджетен излишък за първото тримесечие верно да вдигне пенсии и заплати, а не да чака да се навре и у Европарламента?

Само че тук е България. Страната, в която „преклонената главица сабя не я сече“. Тук предпочитаме да ни… уринират (без извинение) на фасона, вместо да направим нещо по въпроса. Ако Централноафриканската република внезапно почувства желание да се побратими с ЕС (щото по чисто географски причини не може да стане негов пълноправен член), аз ще съм първата, дето ще викне „за“. Все пак, след като приеха и нас, няма проблеми да асоциират и ЧАД, Ангола, Ботсвана или Свазиленд. Ама не, как можа Христина да спечели Вип Брадър бе?!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s