Пролетен кебап по Георгьовден

В конкретния случай точни мерки няма да давам. Оставям на въображението ви 😉

Продукти:

  • шилешко (агнешко) месо
  • зеления (пресен лук, пресен чесън, гюзум (известен из провинцията (т.е. извън Варна :P) още и като джоджен), лющян, листа целина, магданоз)
  • млян черен пипер
  • краве масло
  • сол на вкус
  • лозови (лападени) листи

Приготовление:

Месото се нарязва на хапки, овкусява се с черния пипер и солта и се оставя да престои поне половин час. След това се завива в лозови или лападени листи в гювече заедно с нарязаните на ситно зелении – пресния лук и чесън, гюзумът, целината и магданоза. Най-отгоре се поставя бучица колкото лешник краве масло. Залива се с половин кафена чаша вода и се пече на 200 градуса поне час. Едно гювече = една порция, затуй не давам точни мерки, слага се месо колкото да се побере в гювечето.

Весели празници и приятни почивни дни 😉

PS.

Става нелошо и през зимата със свинско месо, увито в листа кисело зеле, само че тогава се слагат праз и чубрица вместо зеленариите. Също става много приятно и с пилешко/пуешко месо, а е тествано и със соеви кубчета Витабел, накиснати предварително в зеленчуков бульон. С тях се получава прекрасно вегетарианско ядене 🙂

Advertisements

4 thoughts on “Пролетен кебап по Георгьовден

  1. Като прочетох думата „гюзум“, гагаузкото ми сърце трепна. Може би, рецептата да стане съвсем варналииска вместо целина трябваше да напишите кервиз.Шегувка.
    В семейството рецептата наричаме „лозов кебап“.Рецептата е почти същата с тази разлика, че вместо отделни гювечета ползваме голям пръстен гювеч.

  2. А, и в голям пръстен гювеч съм го правила, ама така в отделни гювечета става по-симпатично, гостите се радват повече 🙂

    Ма де да знам, аз никога не съм й викала на целината керевиз… Виж, на карфиола си му викам карнабит, освен когато не говоря със софиянци. Какво да ги правя, като не разбират български?! 😛


  3. Хм, мирише ми тука на крехко варненско коте кебап по шопски, задушено с „гюзум“ и „карнабит“, пък да видим…
    !!! Щ`ти дам аз едни „неразбиращи български“ софиянци !!! (Къде ли е емотикона с брадвата..) 🙂

    А к`ъв е тоя !?
    😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s