Островът на съкровищата и бутилка ром

Понеже модерната тема напоследът е пиратството, ще се опитам да обобщя това, което е видимо и за пиян, кьорав по рождение ангорски заек:

1.Пиратството не е добро.
2.Пиратството, (както и всяка незаконна дейност между впрочем) процъфтява само ако са налице необходими за това условия.
3.Преследването на незаконна дейност, вместо предотвратяването на условията за наличието на такава, е равнозначно да лекуваш счупен крак с аналгин – обезболява, ама дотам.

С други думи, ако държавната машина не желае да има пиратство, корупция сред лекари и учители и прочие негативни явления на съвременната абсурдистанска действителност, да спре да дава аналгини, ами да се захване да лекува фрактурата. Адски много хора в тая страна получават лелеяната заплата от 250 лева. За някои градове и по-малки населени места въпросните 250 лева са дори и несънувано богатство. Едновременно с това съвременният български човек, когото ежедневно го призовават да се чувства европеец, системно се лумпенизира поради мизерията, в която тъне. Не преувеличавам. В една бяла държава невъзможността да купиш нови обувки на детето си, защото трябва да си платиш тока и трябва да ти останат и пари за някакво ядене, е мизерия. Не е типичната африканска мизерия, но е мизерия. А освен всичко друго, сред предназначенията на държавата влиза и следното: да осигурява добруване на народа.

Между добруване и задоволяване на всякакви капризи обаче има разлика. Добруване означава българинът наистина да се почувства като европеец, да може да купува редовно обувки на детето си, да не получава нервни кризи, когато види колко трябва да плати за тока си, да не изпада в ужас, че ще му се наложи да отиде на лекар, ей такива дребни неща. Не че това е писано някъде, но по широкия бял свят отдавна са го разбрали…

И когато човек успее да достигне до някакъв нормален статус на съществуване, когато купуването на един филм ще му отнеме около 1/40-та от месечното възнаграждение, тогава условия за пиратство, корупция и пр. няма да има. При такива условия ликвидирането на пиратството няма да стане изведнъж, но минимализирането му е абсолютно неизбежно. За какво ще ми е да кеся пред нета и да търся свястна кракната версия на Виста-та да кажем, като просто ще отида да си я купя от магазина, без да се притеснявам, че ще виждам зор със свалянето на ъпдейтите и пр. глупости? За какво ще ми е да тегля рипната версия на любим филм, вместо да ида си го взема на нормално двд? И така нататък. Факт е, че в момента държавата просто създава условия за пиратства, корупции и други такива. Все едно да се чудим защо в отходните тръби има бактерии, предизвикващи дезинтерия. Да, пиратството може и да е неправилно. К’во може, то си е неправилно, никой не спори по това. Неправилно е обаче и превръщането на тая страна в гето. Неправилни са приоритетите. Неправилна е кочината, в която ни държат. Затова е и темата за Абсурдистан, за страната на неограничените невъзможности. Щото оная вечер по телевизията пак обещаваха повишение на тока от юли и напук на всички закони на търговията, които действат по света, у нас цените на стоките по Великден пак скочиха… Е ми майната им на аналгините, не ги ща. Аз също съм радетел за ползването на оригинална продукция, ама искам да имам възможност да си я купя.

Сега, надявам се никой няма да ми излезе с изтъркания лаф „ами и аз искам да карам Ферари, ама като не мога да си го купя – дай да го открадна“. Не говоря за това. Едно на ръка, че в България, за да караш такава кола трябва да си боклукчия например, говоря за покриването на един минимален житейски статус, отговарящ на житейския статус на нормален човек в нормална бяла страна. И ония от племето тутси в Бурунди не ползват легален софтуер, нали? Е, те нямат електричество и к’во да ядат, но това е друга тема. Схващате разликата. Тях никой не ги вдига и слага за европейци, на тях още им се обяснява що е то кондом и защо е добре да не акаш там, където си изкопал кладенец с питейна вода. При нас всичко е европейско – европейски цени, европейски стоки, европейски програми, европейски реклами, европейски IT продукти и какво ли още не. Само че огромна част от българина е принуден да кисне на бурундийско трудово възнаграждение и то ако си го получи изобщо. Пиратството е лошо нещо. Принуждаването на някой да пиратства обаче също не е по-добро. Тая т. нар. „държава“ просто реве да бъде осъдена за подбудителство!

Advertisements

13 thoughts on “Островът на съкровищата и бутилка ром

 1. Според мен изобщо не става въпрос колко сме бедни или какви сме (това е отделен въпрос). Важното е, че тегленето на филми и музика от Интернет не е пиратство. Поне за мен. Пиратство е – да сваля от Интернет, да направя повече от едно копие… И ДА ГИ ПРОДАВАМ!
  А че заплатите са мизерни и има изисквания за три езика, добра вършност, компютърна грамотност, поне едно висше, поне 5 години стаж по съответната работа… и да си до 25 – всичкото това за да си дистрибутор (например) – да, така е. И още дълго е ще е така. Ние не сме като хората. Ще се докараме дотам, че в България ще има само пенсионери и няма да има кой да работи.
  А те седнали да говорят за ограбване на интелектуална собственост! Първо – не е това, но вдигат пара, симулирайки дейност (нали сме европейци, а там, казват, бачкали), второ – има толкова належащи проблеми за разрешаване, че просто ми става мъчно от целия цирк, който се играе…

 2. уф, хорааа, ами какво е това държавата, бе? и как все някой е крив, мама му стара? ами ние си избираме кой да ни управлява, ние не се грижим да му търсим сметка като не оправдае очакванията ни, които често са доста нереалистични.

  ся, марфа, верно е, че бая хора изкарват мизерни пари, ама огромна част от тях не вършат работа и за толкова. и що не я вършат – щото им били малки заплатите.

  ми все живеем с чувството, че някой ни сере в гащите. и все „държавата трябва“. а ние? ние какво трябва? какво дава всеки от нас?

  ако ти, марфа, си грамотен човек, който може да ползва компютър, на хиляди учители им направиха курсове да се ограмотят и какво? какво научиха? отбиха номера пак. и не поискаха курсовете да са направени така, че да научат наистина нещо. мълчаха си. кво ги бърка? нали не плащат от джоба си. така и с още хиляди дуржавни и общински служители. сега и на английски ги учат безплатно.

  и знаеш ли какво? в местния музей, където нямат пари за такива и онакива инициативи, не пожелаха да се пробват да спечелят проект, да отидат БЕЗПЛАТНО на няколкодневен семинар, където да ги обучат и да се запознаят с евентуални партньори – понеже не знаели английски и точка. не им ги включвали в курсовете за областна или общинска администрация. ок. аз им предложих да им намеря деца от езиковата, които да иим направят безплатни курсове. децата са навити. е, не щат, марфа! не щат! с ушите си чух директор да казва на министъра на образованието, че хубаво им купили компютри, ама ако не платяли на учителите допълнително, нямало да влезнат в кабинета да ги ползват.

  аз лично съм предлагала на такива мизерстващи учители да им преподавам безплатно и английски и да ги науча да ползват компютър – не щат. писна ми да ги моля. имам си и друга работа.

  па тия, дето ги описваш, те повечето хабер си нямат от компютър, та да седнат да пиратстват. те гледат сериали. и после обясняват на децата от елитните гимназии, че сериалните в латинска америка се правели с образователна цел и от тях можело да се научи много. това го прочетох в ученическо есе, което целеше да ми натрие носа с тоя аргумент – това го казала госпожата по география!

  аз виждам колко възможности имат учителите за да повишат квалификацията си и колко не им се занимава да ги използват. имат и възможности да си намерят работа извън бг като учители, ама стиска ли им?

  мда, мизерно е, много е мизерно и всички сме в лайната, но някои от нас си губят времето да гледат звездите докато другите гледат вип брадър с невръстните си деца и внучета. дреме им на тях торенти и ксерокопиране на книги!

 3. Нда, щото чистачката в екарисажа работи два пъти повече от медицинската сестра, която трябва да я обгрижва, ако случайно се подхлъзне, потроши се и попадне в болницата, работи три пъти повече от учителката, дето трябва да се бори с детето й, за да му налее все пак нещо в главата, защото продавачите на gsm-и работят точно за тези пари, които получават, а се сърдят на хирурга, че им иска подкуп… Айде стига. Това са глупости и то от сърце го твърдя. Какъв стимул имам да си скъсвам гъза от работа с хорските пубертети, като накрая заплатата ми не стига да покрие и лекарствата ми за разбити нерви? За едната чест и слава? Ами айде изобщо да спрат да плащат заплати в тая кочина, че всички да се родят!

  Ами кофти били даскалите… Е че кофти ще са! Нормални хора напоследък завършват ли педагогика?! Не! И защо?! Щото нормалните хора виждат, че по-неблагодарна и маргинализирана професия от даскалската няма. Правят те на маймуна и те вдигат и слагат за задръстен идиот, щракат ти с пръсти като на келнер, а накрая ти плащат като на чистач на клозети. Как при това положение нормален, здрав, прав, интелигентен млад човек ще иска да стане учител?! За какъв му е?! А възрастните учители що ще искат на стари години да се ограмотяват за работа с компютър, за да им вдигнат заплатите с осем до десет лева?

  Тая дивотия с плащаш колкото работиш тук не важи. Ако важеше нямаше гръцки, италиански и какви ли не чужди фирми да отркиват тук шивашки и обувни цехове, в които да държат като роби на галера отчаяни от немотия жени, като им плащат колкото да не умрат от глад. А ония блъскат денонощно при потресаващи условия. Айде да работят по-малко от немските си колежки, а? Имам приятелка от Русе, която работи в съвсем легален цех на Долче и Габана срещу 180 лева. Верно, с осигуровки. На 12 часов работен ден.

  Значи, просто няма какво да го увъртаме и да давам излишни примери. В България няма място за нормални хора. За хора, които просто искат да работят, но нямат достатъчната инициативност, за да открият частна фирма например, или нещо подобно. Не можем всички да завъдим частни фирми, не можем всички да станем чистачки в екарисажа, не можем всички да се набутаме продавачи на gsm-и или нещо такова. В тая страна има нужда и от други хора. От шивачи, от обущари, от учители (напук на общоприетото мнение напоследък), от лекари, от всичко има нужда. Не може всеки да си бие камшика и да излезе да работи сам за себе си. За какво й е на учителката по география например да има компютърна грамотност? Че моята учителка по география, Лесидренска, да не би все на компютър да ми е преподавала? И на английски да ми е говорила? Ама ме научи на география и нямахме търпение да влезем в нейния час. Аман с тая компютърна грамотност на учителите – още не мога да схвана за какъв чеп й е компютърната грамотност на историчката, биоложката, на учителя по физическо… Може ли някой да ми каже с какво точно това ще допринесе за по-качествения процес на преподаване?! Искаме от тези хора свалят звезди, да говорят няколко езика, да са вътре в боравенето с различни програмни продукти, да образоват децата ни, да *възпитват* децата ни, а едновремнно с това няма да им плащаме нищо, щото не заслужавали. Е ми не става така. Ама било затворен кръга – плащат ти, колкото работиш и работиш, колкото ти плащат. А да не е затворен! Аз казвам, изобщо да спрат да плащат, пък да искат доброволен робски труд!

  И изобщо, държа си на мнението. Стандартът на живот тук е под всякаква критика и продължава да пада. Оправдания за неадекватно трудово възнаграждение, за безумно здравеопазване, за потресаваща бюрократичност във всяка област на живота, за излезли от хорър цени на услугите – за всичко това винаги ще се намерят. Щото хората били мързеливи, не им се работило, учителките по история били компютърно неграмотни и не знаели английски, щото… Ето на, имам приятелка, химичка. Изключително надарен и кадърен човек. И английски знае да те купи и продаде, и с компютри всякакви се оправя, не се потриса като види монитора, но тук я гърбеха като камила, а накрая й подхвърляха 250 лева заплата. Завърши с отличие, реши да специализира квантова химия, понеже наистина е много умна и кадърна все нея я вдигаха и слагаха за лице, като имаха нужда от нещо, да не говорим, че за да не плащат на преводачи им превеждаше и какво ли не правеше, ама 250. Толкоз. Не е заслужила повече, малко работи вероятно. Замина за Канада и там, само за да работи за това, което й плащат, без да искат от нея страничните глупости, които й искаха тук, няма да споменавам в момента парите, които получава. Ми айде да палим джапанките и всички в Канада, а? Или поне да завардим екарисажа в Шуменско, за да работим като чистачки. Верно, работата е много отговорна, малко по-отговорна отколкото на сърдечен хирург, факт, ама за свястна заплата все някак ще се справим с т’ва. Пфу!

 4. и какво сега, марфа? искаш да кажеш, че всички тези хора са безпомощни жертви? и голямата страшна зла държава ги държи в това положение?

  аз съм учителка и съм работила доста време на държавна работа като такава. работех и на още две места, за да мога да си позволя да работя като учителка, понеже там, за да ми върви работата, влагах половината си заплата в училището. в същото време продължавах да съм самотна майка.

  не казвам тия неща за да се правя на героиня, а за да покажа, че хората имат възможности, които не използват. учителите имат по полочин свободен ден, в който ако искат могат да работят и друго, а могат и да се самообразоват. за второто не се искат непременно пари. има обществени библиотеки, както сама знаеш.

  50% от учителите са излишни като бройка – в днешно време децата намаляват ли намаляват. има маломерни паралелки, сляти паралелки. има училище в бг с 6 ученика и 12 души персонал. което ще рече, че бая хора просто се трудоустройват. както и тези, които виждаме в общински и държавни структури.

  е, в условия на капитализъм няма как вечно всички да бъдат трудоустроени и да получават добри пари. а за онова „от всекиму според възможностите, всекиму според потребностите“ не само че не сме дорасли, ами и не смеем да го споменем, щото ще ни кажат, че сме комунисти.

  готови ли сме да живеем като братя и никой да не роптае и да не разправя, че неговата работа е по-важна и отговорна и трябва да получава повече? ето, и ти самата оценяваш чистачката на екарисажа като по-малко заслужила от хирурга. повечето хора биха платили повече за поставянето на плочки, отколкото за качествено образование. ама после, понеже сме обарзовани, ще писнем, че плочкаджиите вземали много пари, повече от учителите. ами ние самите така ги оценяваме.

  лесно е да се скрием зад държавата, зад акции „не сте сами“. по този начин казваме „ние сме добри“ без да си мръднем пръста.

  хайде убеди ме, че държавата е длъжна да се грижи за тебе срещу официалните си заплати, пък един учител не е длъжен да си върши работата, понеже заплатата му е малка.

  аз пък мога да ти цитирам огромен брой учители, които не влизат в книжарница. верно, може да нямат пари да си купят книги, ама ей така, да изплакнат очи, са почетат на крак (понеже знам и такива хора).

  ето как аз виждам нещата – получаваме толкова, на колкото ни оценят тези, които плащат. айде сега помисли дали когато учителите стачкуват излиза цялото общество да ги подкрепи. и изобщо кога се солидаризираме с някого – тогава, когато ще ни видят и същевременно няма да ни бръкнат в джоба и да си мръднем пръста. тогава можем да си псуваме някаква абстрактна държава на воля.

  ето и моят пост „колко струвам“

  http://lydblog.wordpress.com/2007/01/17/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bc/

 5. а защо на една учителка, която не преподава английски й е нужна компютърна грамотност и английски, ще ти отговоря следното: защото така срещу нулева (ако ползва училищния компютър и интернет) или символична сума (ако вместо телевизор, семейството й предпочете компютър), може да прочете всичко, което няма да намери преведено на бг и закупено от бедните библиотеки и което не е включено в безумните учебници, по които преподава. особено ако преподава география или точни науки … случват се бая нови неща, дето не влизат в учебниците, по които учат децата ни… или поне с голямо закъснение.

  ей така от самоуважение, от желание да си добър в това, което правиш. не мога да се съглася, че единственият стимул за работа са парите, а никак не мога да се съглася, че е най-важният. поне за мен не е така. ама аз сигурно съм луда … понеже си купувам книги, не прая ремонти, нямам хладилник, телевизор, прахосмукачка, а мобилният ми телефон е от най-евтините и ще го сменя след 5 години вероятно, абе … когато издъхне. в същото време колежките се жалват, че децата им се комплексирали, понеже съучениците им имали по-скъпи телефони или пък убеждават децата си вместо електрическа китара да вложат години събираните си пари в телевизор за детската или хубав gsm.

  за мен важи следното правило: щом съм се съгласила да работя при тези условия за тези пари и съм подписала договор, значи ще си върша съвестно работата за тези пари.

  мисля, че е въпрос за елементарна почтеност.

 6. Ский. Човек винаги има накъде да се доусъвършенства, ето аз например не съм спряла в тая насока. Дет се вика – въпрос на елементарно самоуважение. Това какво точно отношение има към факта, че цените на стоките и услугите в България са европейски, а заплатите в огромната си част са бурундийски? Да го приема като наказателна акция, че г-жата по рисуване не може да работи с компютър, затова ли? Сама казваш, че за да си позволиш относително нормален стандарт на живот, ти се е налагало да работиш на още две места, и то за да можеш да продължиш да работиш като учителка. В колко точно бели държави е възможно да се случи подобна дивотия? На испанските учители мапример дали им се налага да работят на найсе места, за да успеят да се издържат, че и като капак да могат да упражняват професията си? И стига с тея учители, тая страна не се състои само от учители, всякакви хора има. Тая държава не я знам дали голяма и зла, но че по същество представлява една зле управлявана фирма, ама много зле управлявана фирма – това е факт. Една фирма, за да работи добре, за да просперира, се грижи за работниците си. Не можеш да натикаш хората си в казана с лайната, а да очакваш от тях чудеса. И когато не получаваш чудеса, да им се сърдиш, че не щат да работят в казана с лайната. И на всичкото отгоре да им обещаваш, че те ако сега почнат да творят чудеса, може след петдесе години да излязат от лайната.

  Така например, въпрос на елементарна почтеност е, след като си наел човек да върши работа срещу 200 лева, същата работа, за която в бяла страна той би получавал 2000 евро, да не беснееш, че ти работи като за 200 лева, вместо за 2000 евро. И да му обещаеш, че ако все пак започне да работи като за 2000 евро, ти ще му увеличиш заплатата с 10 процента в средата на годината. Да не говорим, че все пак много хора работят като за 2000 евро напук на 200-тата лева, които им се подхвърлят, но рано или късно просто ще им писне. И на последните останали.

 7. Как така ще си купуваш Виста?! Откъде накъде?! Дори да дойдат на колене да те молят да ти я инсталират безплатно не се съгласявай. Не че ще тръгне ако нямаш един GB RAM. Пълно е със безплатен софтуер за всичко. И с безплатни и добри операционни системи. http://badvista.fsf.org/

  Иначе и двете с лид сте прави. И аз съм прав.

 8. хм, марфа, колко са шефовете на държавна работа, които изискват от подчинените си да работят като за 2000 евро на месец? е, когато шефът си бърка в джоба, за да ти даде заплата, иска да, не за 2 000, ами за 20 000. обаче, обаче ти не си длъжен да стоиш на такава работа.

  да, има разни цехове в родопите, за които в повечето медии не пише, където хората работят като роби. но за тях, марфа, пишеш ти и се ядосваш ти. а други хора организират протести за да спасят бездомните кучета или сестрите в либия. щото ако се разприказват за тия цехове, кой знае какво може да се случи.

  да, така е, държавата е зле управлявана фирма, но ние сме тези, които назначаваме мениджърите й. и после не им търсим сметка. и когато те натикват някого в лайната, не ни стиска да сме солидарни с него и да поемем риск. щото тоя не ни пуска торенти и от него нямаме никаква файда. повтарям – колко хора се солидаризираха със стачкуващите учители и излезнаха да протестират с тях? колко хора се солидаризират с пенсионерите и излизат да ги подкрепят?

  смяташ ли, че тук всички сме невинни безпомощни жертви? мислиш ли, че положението е безнадеждно? ако мислиш, че е безнадеждно, то мислиш ли, че е такова единствено понеже управляващите да гадни? или има и други причини? какви? а ако не сме безпомощни, какво бихме могли да направим?

  ти, марфа, ще се кандидатираш ли за депутат? ще основеш ли партия? ще се опиташ ли да вземеш властта ако смяташ, че знаеш какво трябва да се направи?

  и тази страна, ако зависеше от тебе, демократично или тоталитарно би я управлявала? колко ще са заплатите и откъде ще идват парите?

  и би ли държала на работа хора, от чиито услуги няма нужда, само за да не са без работа?

 9. За съжаление шефовете, не само на държавна, но и на всякаква работа, дето искат да им работиш за 2000 евро, а ти плащат със зор 200 лева, хич не са малцинство. Познавам хора, които се отнасят към подчинените си също като към хора и се гърбят и работят наравно с тях, но… Добре, всъщност познавам точно един човек с подобна характеристика. Не казвам, че тя е единствения случай, момичето, но толкова познавам. За сметка на това мога да направя пълен азбучник с обратния случай. Някои от нещата съм ги изпитала на собствения си гръб, други са се случили на достатъчно много мои близки. Така че въпросните твари хич даже не са изчезващ вид, точно обратното.

  Бе да ти кажа, както и неведнъж съм го казвала, Господ си знае работата и на бодлива крава рога не дава. Щот ако верно се облека с власт, ебаси и терора дет ше въведа, а вече си имам и списък с хора, които няма да са самотни върху скарата за печене. И списъкът се попълва, всъщност нараства лавинообразно. С часове.

  Лошото е, че и да се кандидатирам за депутат никой няма ме избере 😦 Но ако надуша, че има и най-малкия шанс това да се случи, съм вътре в начинанието и с двата крака. Почвам с кастрация на идиотите, унищожаване на особено идиотите (да, върху скарата за печене, правилно) и нататък си продължавам поетапно. Деанам, шансът е едно на милион, ма може и да стане бе… 😈 (това в рамките на шегата де)

  Обаче… Имаме една фирма, чието управление е меко казано идиотско, вследствие на което тя, меко казано, не функционира. Е кой е виновен? Работниците или администрацията? Няма да са работниците, щото, де да знам защо, ама когато същите напуснат пределите на фирмата „България“ АД и постъпят на работа в друго предприятие, предприятието не само че не фалира, а и работниците значително повишават ефективността си, че и стандарта си. Ама аз съм акционер във фирмата. Е ми да, но моят глас е на равно с гласа на тези, дето пак ще гласуват за Екатерина Масларова, а после ще си направят митинг пред парламента в знак на протест срещу нея, наравно е с гласа на тея, дето седят и се оглеждат за следващия месия, който ще изксочи – Жорж Ганчевци, Симеони, Волени, Бойко Борисовци… Факт е, че моят глас нищо не може да промени. А идиотщините продължават. Факт е, че заплатите в България са абсурдно ниски на фона на цените в България. Факт е също, че на хората, от които зависи да се промени това положение, същото не им се струва никак абсурдно. Те намират причини да не го променят. Същевременно намират причини за закупуването на над сто бройки Порше Кайен, за да симулират дейност – щели да бъдат линейки по труднопроходимите пътища на страната. Сигурно Порше Кайените са единствените возила с подобна характеристика, нищо че струват на 200 000 долара парчето. Но иначе пари за здравеопазване също няма. За нищо няма. Освен за балони. За много, много балони, пълни със смрадливи газове.

 10. Примерът с Бурунди нещо ми прозвуча доста етноцентрично… по европейски, но „европейски“ от преди 50год, защото сега са други изказванията; ние, Българите също много се обиждаме някой, ако ни сръвни с по-изостаналите страни, а ние плюем тези, които са „по-назад“ от нас.; А в “ черните“ страни също живеят хора като нас и имат право да се развиват.

 11. Примерът с Бурунди е даден, щото Бурунди е изостанала страна. А аз не се обиждам като сравняват страната ми с по-изостанала, по-скоро бих се озадачила ако я сравнят с Холандия например. Може би имаш предвид, че от Бурунди биха се засегнали, че сравнявам България с тях? Разбирам ги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s