No comment

Ще постна тука нещо, прочетено в Дневник, което ме остави с извънредно смесени чувства. Алеко би преработил из основи паметното си произведение „Пази, Боже, сляпо да прогледа“, шопът би казал „нагло като въшка на чело“, а аз не знам точно какво да кажа. Каквото и да е, противно на приказката за лошата дума, от опит знам, че от думи файда няма. Не и тук, не и сега. Никаква файда. Този материал би предизвикал веднага прокуроска проверка, стига да беше излязъл нейде из белите страни. В Абсурдистан предизвиква обаче само поредното вдигане на вежди… Днес видях как една бабичка се загледа във витрината на една баничарница. В баничка за пеесе стотинки… Жената беше впечатляващо кльощава. Като срещна погледа ми, се притесни и избърза напред. Не си купи баничка. Не беше клошарка. Беше спретната женица, със стари, двадесетгодишни минимум дрехи, със закърпени, но чисти обувки… Избяга от неудобство, че мога да й купя баничка, каквото намерение всъщност имах. Не че ми е прочела мислите, просто знам, че го разбра. Това е днес България, в средата на март, 2007, цъфтяща и празнуваща влизането си в ЕС. За някои хора това влизане обаче е факт. Те не ядат банички, петдесетте стотинки за тях са микроскопично малка величина, но те имат отношение. Прочие, насладете се:

Евгения Банева, главен мениджър на курортен комплекс Русалка и съпруга на собственика на „АКБ Форес“ Николай Банев, дава интервю пред списание „Максимум, публикувано и в Дневник

Евгения за шопинга:

– Пазарувам от Париж, Лондон, Рим, но напоследък от София, тъй като тук вече има много добри бутици като „Вижън“, Emporio Armani. (…) Последната ни мания с моята приятелка (…) е да си купуваме лимитирани чанти и обувки на Lous Vuitton. Тръпката е не че са толкова скъпи, колкото, че е чест да се сдобиеш с тях.

Евгения за последиците от глобалното затопляне:

– Слабост са ми кожените палта, но с глобалното затопляне усещам, че ще се наложи да се преориентирам. (…) А най-скъпите неща, които мъжът ми ми купува, са колите. Фен съм на спортните автомобили. От две години карам черно Porshe Cayenne, толкова ми харесва, че вече втора година не искам да го сменям.

Евгения ни споделя някои свои слабости, в частност – страстта си към автомобилите:

– Имаме от всички нови джипове по един, Audi-та, Porshe-та, ML Mercedes, Maybach, наскоро си взехме Rover за планините.

Евгения за страстта си към корабоплаването:

Въпрос на журналист: Вече изпробвахте ли луксозната яхта, която получихте като сватбен подарък от кумовете ви – семейство Барбукови?

– О, да (…). Първият гост, който стъпи на яхтата, беше приятелката на премиера Елена Йончева. Сергей Станишев през това време се гмуркаше около Русалка, а понеже тя си беше навехнала крака от тенис, целия ден прекарахме заедно на яхтата ни. С Елена сме добри познати по фитнес линия, преди ходехме заедно в залата на Правителствена.

Евгения споделя с нас как успява да си опази нервите:

Скоро ще имаме и самолет, но това за голяма корпорация като нашата е по-скоро необходимост, отколкото лукс – пести време и нерви.

––––––––––––––

Каквото й да й пожелая, няма да я хване. Такива никога не ги лови. Те могат да си позволят и бъбречна трансплантация, на тях не им се налага да събират пари за присаждане на костен мозък, не им е притрябвало сърце – не са си го сменили, не им се е прияло баничка за петдесе стотинки – не са си купили. Няма да си хабя думите, не виждам защо да отиват на халос за това създание, така и така няма да я хване. No comment…

Advertisements

37 thoughts on “No comment

 1. В интерес на истината, част от нещата са напълно нормални – например да имаш самолет, за да пестиш време. Но човек го осъзнава едва тогава, когато времето му е по-ценно от парите. У нас, в България, това е все още само пожелание.
  Да се кълне някой само заради това, че е богат, е израз на комплекса, че всички са равни. Истината е, че не всички са равни. И няма нищо лошо, че пазарува насам-натам. Разбира се, никой не я е бил по главата да казва какво къде прави, но пък и това е израз на изконни човешки качества.
  Впрочем, преди да се прави преценка дали се занимава само с „шопинг“, е добре и да се знае дали например дава част от парите си за благотворителност.
  Примери? Бил Гейтс, Уорън Бъфет. Общо $ 60 милиарда някъде дадоха за благотоворителност. И примерът им се следва от много други. Преди години Тед Търнър даде $ 1 милиард на ООН – по $ 100 милиона на година, в продължение на 10 години.
  Рано или късно и у нас ще се случат подобни неща.

 2. Може би ще се случват много неща у нас – но сега някои са просто неприлично богати.

  Ако има проблем той е само един – доста неща плащаме по-скъпо отколкото струват на европейския пазар и това е един от източниците на свръхбогатството, защото от друга гледна точка сме бедна и задлъжняла държава – няма откъде другаде – перпетум мобиле в парите няма.

 3. Не ми пука за премиера. Всъщност, пука ми, но това е друга тема. Само че не си спомням семейство Банови или семейство Барбукови да са били в листите на пишман-дарителите на Българската Коледа. Не намирам нищо нередно в това дама да предочита да си купува неща на Армани, или да си барне самолетец, щото да не си хаби нервите. Ненормалното е, че това става тук. В България. В страната, в която няма пари за *нищо*. Няма пари за кувьози, няма пари за модните напоследък дефибрилатори в кардиологичните линейки. За заплати. За култура. За пенсии. За възстановяване на щети от бедствия и аварии. За ремонт на пътища. За борба със свлачища. За домовете за деца. За домовете за стари хора. За уличното осветление. За…

  Има нещо много нередно в това интервю, а? Например в народността на дамата и в страната, в която това интервю е взето. Не би било странно например подобен диалог да протече в Швейцария. Или в Германия. Или Джон Траволта да е интервюираният. И въпросът въобще не е от географско естество. Усилената работа там ти позволява достатъчно нормален стандарт на живот, тка че да не се чувстваш зле от това, че си нямаш частен самолет. Е, ще завидиш на Гейтс или на Траволта, ама знаеш, че това са Гейтс и Траволта, плюс това на теб не ти се налага да мислиш над екзестенциалния въпрос как ще си платиш, по дяволите, тока, парното, водата, телефона, така че да ти останат поне някакви пари. Факт е, че тази жена „първо поколение с обувки“ дори не съзнава за колко ужасно много хора в България тези проблеми са с екзестенциален характер. Не е върпос до клетви. Те тези клетви не ги ловят. Въпросът е действително в пирът по време на чума, който демонстрират. Въпросът е, че живеят в друго измерение, а нашето им е недостъпно.

  И изобщо въпросът не е в самолета. Въпросът е в наглостта. Пресилено било да се нарича „пир по време на чума“?! Интересно, подобно интервю с Траволта, докато си пилотира самолета, щеше ли да бъде посрещнато с подобна негативна реакция в САЩ например? А? Не, нали? А защо? Защото това, което е нормално тук, е нормално само тук. Тук е нормално да държиш хирург на триста лева заплата и да искаш да не е корумпиран. Да държиш учител на двеста лева, а да искаш да се грижи за детето ти. Да гледаш как боклукчия се фръцка с Бугати по столичните улици. Да организираш кампании, с които демонстрираш съпричастието на народа си, не своето, към клетите болни дечица, за които инак няма пари за операции. В страна, в която е нормално барман в нощно заведение в капанче на варненския плаж да взима повече от професор по педиатрия да кажем, ненормалното е норма за нормалност. Тогава всичко може да бъде оправдано.

  Ами не, не са крали народа през 1994-та. Нищо, че и тогава и сега са все същите. Някак спонтанно натрупаха тези честни пари, вероятно с тежък и непосилен труд и днес могат да си позволят скромен автомобилен парк, задоволяващ крехкото им его. Да ги кълна? Че те сами са се проклели, аз що да ги кълна? Лошото е, че те кълнат себе си, а го отнасяме ние. „Пир по време на чума“? Това просто не е достатъчно силно определение за поведението на подобни персони.

 4. има неща, които се наричат разхищение, „пир по време на чума“ и подобни.

  тези неща не са присъщи само на „неприлично богатите“, а на всички егоисти.

  има неща, които се наричат липса на скромност. а когато на човек му липсва скромност, той се изхвърля не само за това колко харчи, ами и за това каква благотворителност прави. тука липсва такова изхвърляне, което ме навежда на мисълта, че такава благотворителност липсва.

  човек говори за нещата, които намира за важни, особено когато има възможност да каже нещо, което може да стигне до повече хора. видно е какво е важно за семейство баневи.

  а иначе е лесно да кажеш, че марфа просто завижда на евгения. от това по-лесно няма 🙂 особено когато премиер-социалист ти е близък и съвсем случайно е споменат в пир-по-време-на-чума контекст 😛 тогава частният самолет се оказва най-добрият начин за времестпестяване, което ние, простосмъртните мързеливци не можем да проумеем 🙂

  „Щом бъде изоставен главният Път
  появяват се Човеколюбието и Дългът“

  „Настанат ли в държавата безредици и смут,
  явяват се предани велможи“

  Лао Дзъ 😛

 5. За изхвърлянето сте прави – не е нужно. В нормалните страни богатите ходят облечени нормално, но пък летят на собствени самолети (най-лесно това се вижда в САЩ, където от Джон Траволта до Сергей Брин – всичките са със свои самолети.

  По принцип е безмислено да се дискутират такива въпроси. Ако не се бях подписал, а бях написал „бизнесмен“, вероятно коментарът за „близкият премиер“ нямаше да се появи. Т.е. коментарът не е принципен, а субективен.

  И в този ред на мисли – понеже пътувам много, немалка част от времето си прекарвам по летищата и всеки, който го прави, би потвърдил, че ако можеше, щеше да пътува без да се налага да чака по 6 или 12 часа за някоя връзка. В случая, ако не ме лъже паметта, тези хора имаха някакъв бизнес по време на световното в САЩ 1994 г. – запомнил съм ги тогава с рекламите. Нямам представа с какво се занимават в момента, но ако си имат бизнес и си плащат данъци, не виждам защо трябва да им се завижда за възможностите. Напротив – дай, Боже, всекиму.
  Да се говори обаче, че това е пир по време на чума, е не малко, а доста пресилено. (И ако може да не изпадате до нивото на някой махленски клюкари и да почнете да обяснявате, че през 94-а тези хора са крали от народа, ще е чудесно.)

  По повод това, че сте обикновен мързеливец – дори не знам кой сте, но ако го твърдите, трябва ли да се съмнявам?

  Иначе аз съм написал неслучайно „част от нещата са напълно нормални“. Друг е въпросът, че не сте прочели целия ми коментар, а само онази част от него, която сте решили да „критикувате“ 🙂

 6. вени, няма нужда да приемаш целия коментар лично. очевидно е коя част се отнася за тебе – тази за премиера. останалото си е коментар по текста на марфа 🙂

  да, ако имаш собствен самолет, пестиш време, но харчиш доста гориво. да, можеш да си го позволиш. никой не оспорва законно изкараните пари, но има и нещо, което се нарича отговорност … да речем към планетата. както казах, егоисти биват и бедни и богати хора. едни си купуват самолет, за да спестят 6 часа, понеже тези 6 часа са нужни да изкарат още пари, а не да спасят света 🙂
  тези, които не могат да си купят самолет, могат да проявят безотговорността си по друг начин.

  а пирът по време на чума си е пир по време на чума, независимо дали пируваш с малко или много и дали си откраднал или не си.

  никъде не отворих дума за това кой е откраднал и кой не. откъде да знам?!? не това беше същественото. така че, вени, не бързай толкова да градиш защита за нещо, дето никой не тръгва да напада 🙂

  казвам се лидия и говоря на „ти“ с хората в блогосферата 🙂 ако не възразяваш 🙂

 7. да…отвратителен цинизам е това
  затова аз винаги се чудя що за …трябва да си за да харчиш толква пари за…парцали по дяволите
  и…да парадираш с това
  зловеща история!

 8. марфа, не си права. точно в страни като нашата е нормално да се изхвърляш по този начин. хайде, направи го в някоя скандинавска страна 🙂 давам за пример тези страни поради високия им стандарт и качество на живот.

  нито траволта, нито бил гейтс ще се изхвърлят със самолетите си.

  тази комплексарщина е типична за бедните страни. точно там правителсвтените автомобили са най-скъпи.

  и точно там би било наистина скандално публични личности да говорят подобни неща. не би било политически коректно. PR -те им биха се чудили как да замажат гафа, ако той въобще се случи.

 9. Между другото, извинявам се, че се паля толкова, знам, че е безсмислено, но просто колкото пъти прочитам това, толкова пъти се опитвам да се събудя, а не успявам. Продължавам да не вярвам, че очите ми виждат подобна неандерталщина, честна дума!

  Ма именно, lyd. И аз това викам, ма подозирам, че го казах по-многословно, отколкото би било нормално. Но си права, там просто не биха се вайкали, че глобалното затопляне им пречи да си носят кожените палта, PR-ът им вероятно накрая щеше да ги застреля, че да не се мъчи и той, и те.

 10. Г-н Марковски, в интерес на истината е вярно, че няма нищо лошо в това да си купуваш самолети, скъпи чанти с цени почти като на самолети и други подобни примери. Няма нищо лошо в това да си богат и е вярно, че много често за хората това да имаш много пари означава, че има нещо нередно.
  Но в интерес на универсалната истина, нима е нормално животът на един човек да се върти около материалното? Вярно, луксозните стоки затова и са създадени – да отговарят на подобни потребности. Но защо трябва това, което е по принцип средство за живот, за се превръща в основна цел???

 11. Бе в интерес на истината аз не намирам изобщо имането на много пари за нередно. Дето се вика – дай, Боже, всекиму. Нередно е парадирането с имането, особено когато подобна простъпка се извършва в страна, където е нормално бебета да умират поради липса на средства за кувьози. Примерно. Тая нека си има парите (друг е въпросът как пък точно тук с честен труд човек може да придобие подобно имане за има-няма седемнайсе години, но това е друга тема), но поне да не си показва дъ-то като бабуин в размножителен период, грозно е някак си, а?

 12. марфа, хиляди хора, които не могат да си купят джипове, не се различават от въпросната госпожа. ако се различаваха, ако бяхме друго общество, и тази госпожа друга песен щеше да пее.

  права си да се възмущаваш, но дали си струва не знам. може би си струва мъничко – може пък някой да се замисли … дано!

 13. Уф, все ми се струва, че има някои по-важни неща в живота, от това да имаш лимитирана чанта на Луи Вуитон. Ма може би защото съм на 22 и гладна идеалистка 😉 Това вещоманство ми е толкова чуждо…
  А Роувър и аз искам. Като станем милионери и идем да живеем в планината. Ама екологичен роувър някакъв. Щото мен ме е грижа за глобалното затопляне :mrgreen:

 14. Друг път да не четете вестници, които препечатват тъпи статии от тъпи списания 😉 Аз като не чета вестници, списания и сайтове с новини, и като нямам телевизор, ми е толкова добре, че като нищо ще доживея до 120 години.

 15. Pingback: да го духат бедните « полетът на костенурката

 16. Вие пък, все едно сте открили топлата вода. Нито са първите в света, нито ще са последните срамно богати. Мен защо не ме дразни това? Защото знам, че не мога да си го позволя. Съмнявам се някой от вас също да може. Не съдете хората.
  Иначе постът е забавен 🙂 но не е нищо повече от клюка стил Блясък.

 17. Като прочетох пак интервюто и коментарите – това, което дразни повечето коментирали поста, е май, че премиер и негова приятелка са наредени до вещите, които са купени или планирани за се купят.

  Ако яхтата е сватбен подарък явно има и политически подаръци и украшения за яхта.

  Е това вече дразни – Бил Гейтс трудно може да си го позволи, а у нас политически пазар има.

 18. Хъм, все се сещам за репликата на нещастната Мария Антоанета „Нямат хляб? Ами да ядат пасти тогава.“. Едва ли го е казала със зла умисъл, все пак тя не е виждала друго. Но… това не е Френския двор, това не е Мария-Антоанета, а някаква глупачка, с прекалено самочувствие, отгледана като писано яйце. Ако това ни е „елита“, господ да ни е на помощ. Макар че и той сигурно е избягал ужасен, отвратен и уплашен. Или тя/ Или те… има ли значение?

 19. Такива глупави изказвания трябва да се постват, не се извинявай Марф. Тая госпожа е достойна за съжаление, горката-всичко може да си купи с парите си, освен най-важното- акъл.

 20. На мен пък, ядосвайки се докато четях изцепките на госпожата, ми дойде наум прекрасната идея: Не искам яхта! Не искам пък! Какво ще правя когато се привържа към нея и вземат, че минат две години! Как ще се показвам пред хората с нея! Срам… За целта ще си взема подводница! Мъничка една такава… само с едно атомно двигателче! И на нея ще си нося кожените палта, че то с това глобално затопляне… не остана къде да си ги показвам! И Илйенка, следващия път като си навехне крачето ще идва на борда да си пием коктейлите, че слънцето много вредно било станало за кожата…
  А тази същата госпожа, ако някога разбере какво всъщност значи първеню първо ще се самообеси, а после ще се застреля! Господ я е запазил от тази гнусотия, за да можем сега ние тук да й се радваме на воля!

 21. Абе що за глупости, какво давате за пример някакви звезди… траволти и гейтсовци? Дето нищо общо. Тая женица е от богатите, но не е от известните.

  Че има пари само по себе си не ме вълнува. Заинтересува ме отношението и, при положение, че ги има.

  Аз не познавам крупен богаташ, особено от тоя бранш, който да е читав. Не са свестни, не са добри.
  Защото системата е такава, че толкова пари се правят от безсрамни, безсъвестни и нахакани хиени, амбициозни кариеристи, подмолни експлоататори. И още стотина определения в тая насока.
  Има хитреци, които усещат слабостите на системата, заебават малко съвест и забогатяват на чужд гръб. Тази не е дори от тях – куха е като устната кухина. Междувпрочем, с въпросната кухина е постигнала много от личните си и професионални успехи.

  Не става въпрос всички да са богати. Но поне един минимум да е покрит. Всеки да може да яде, всеки да има телефон (примерно). Пък вече който иска повече – да яде по-хубаво, да яде повече, да има ПОСЛЕДЕН МОДЕЛ телефон. Обаче минимума не е покрит. Има хора, които мизерстват. И някои от тях не са си сами виновни и не им е от мързела. И на фона на тая мизерия се пръква някаква, която вместо да се крие, най-нагло и просташки парадира.

  Смейте и се, друго не можем да направим. Много ясно, че нищо не можем да променим и то в случай, че изобщо искаме. Ама е хубава темата, нека се чете. Още малко и ще и се скарате на марфа 😉

 22. А че какво й е на Жени – добре си е 🙂 Само дето ако ми се наложи да се доближа интимно до такава дама ще трябва да си нося една торба парцали да поизтрием смазките, че ми действат лошо на либидото.
  Абе Марковски, абе Веени! Ама кои неща са нормаални бе, ама вие лууд ли сте бе, алаанкоолу 😀
  (да се направя и аз малко на проф. Вучков, че е много заразително ;р)

 23. Вени изглежда е малко далтонист. Не прави разлика между пари от работа и продаден продукт и пари от приближеност с властта. Но е нормално, както казва самият той. Това не е истински далтонизъм, а само публичен. Длъжен е да е далтонист, защото ако направи разлика между парите от едно и парите от друго, ще клъцнат и неговите. Като не си приятел, нема пари 🙂 А без пари – кофтиии… 🙂

  Марфушка, дорогая, не коркайся 🙂 Има и други такива, които не знаем. Какво толкова? Някаква там се возела. И иска да се покаже. Какво да покаже? Опера? Ми не е написала опера жената. Един пише опера, друг пише шопинг 🙂

  Тя не е най-тежкия случай. Жената на Илия Павлов нали искаше паметен камък, че градинката на НДК е наречена „Парк на красотата“ по нейна идея 🙂 Жената беше специалист по красотата. Тази иска да й се признае красотата да прави шопинг. Може да е шопкиня. Ако беше тракийка, може би щеше да прави тракинг 🙂 Нали така се казва – тракинг? Чувал съм за тракинг, сигурно е нещо такова 🙂

 24. Ехх, парвенющина, не на едно и две места…
  Малко е оффтопик, ама да хвърля и аз малко светлинка с моите 2 ст. 🙂
  Вени, Вени, кога порасте, кога се изправи? Това, че си юридическо чадо не означава че ще можеш се правиш лесно на смел евангелист в мрежата или защитник на инициативните и работещите….
  Само за сведение, дано следващия път като чуете за благотворителност или ви сочат за пример въпросната дейност, се сетите и че това всъщност е най-евтиния начин за спестяване на данъци. Особено на Запад…
  Всички посочени примери от Вени са на хора, които разполагат с ОГРОМНИ количества пари, които НЕ МОГАТ да бъдат наследени или оставени да се ползват така, защото данъчните само това чакат.
  Всеки от т.нар. „филантропи“ е просто извънредно богат и като престане да печели или реши, че му стига, НЕ престава да се замисля първо за себе си и после за другите, повярвайте ми. Всички тия финтове с благотворителните акции са там, за да се показват и защото така или иначе ще им бъдат взети. ВСЕКИ от супер-богаташите, и Тед (Търнър), и (Кийт) Рупърт Мърдок, и Уилям Хенри Гейтс ІІІ-ти – и да искат не могат да се радват на парите си и да ги оставят на наследниците си, защото само от тази „транзакция“ ще олекнат с повече от половината – вижте всички спечелили от лотариите – реално вземат 40% от баснословно обявената сума, останалото е за данъци!

  По тази логика е и заложено дори у нас да се допуска да се дават пари за нуждаещи се деца от лечение в чужбина и да се считат за намаляващ данъците разход в по-голяма степен, но, уви, тези „филантропски“ изпълнения не се парадират толкова.

 25. Въпросният Вени (ах, колко мило! 🙂 ) се опитва да внуши, че е от голямото добрутро – социалистическо, тоест по дефиниция е ниско равнище – и позира, и се подмазва на хората с пари, за да играе с тях и да намазва и той. Коментиран бил пристрастно, а не по същината. Е като е такава същината, как да се коментира? :):)

 26. Лудвих Ерхард, бащата на немското икономическо чудо и човекът, който превръща Германия от следвоенна развалина в първа икономическа сила на Европа само за две десетилетия е написал много за прехода. На новобогаташите той препоръчва да не демонстрират пари, възможности и лукс, т.е да не пируват по време на чума, тъй като това озлобява стотици хиляди ощетени от прехода гласоподаватели, които опасно тласкат държавата към крайности като комунизъм и национализъм. След като вземат властта, първата работа на крайно левите и крайно десните формирования е да сложат ръка на парите или направо да махнат главите на тези, които демонстрират най-много власт, сила и пари. Няма по-опасно зло от узаконения държавен тероризъм.
  На въпросната празноглава тиква, обаче, едва ли някога й се е случвало да прочете Ерхард, ето защо с голяма охота разказва за бутиковия си стандарт на живот. В урната нейният глас тежи точно толкова, колкото и гласът на бабичката, която няма 50 стотинки да си купи баничка. Дори да приемем, че ние в Бълария отдавна сме надживели идеологически комунизма, на хоризонта се задава опасен национализъм, който пак е израз на широкото народно недоволство от неуспешния преход.
  На нейно място бих си затварял голямата уста и бих продължавал да шопвам от шанз е лизе без да се хваля много-много в кочината, наречена България, където болшинството хора живеят на ръба на мизерията, щото това съвсем не е в моя полза, ама откъде толкова акъл….

 27. Е, дайте да не сравняваме Бил Гейтс и Тед Търнър с новобогаташите в БГ. Всички знаем как се забогатяваше през изминалите години тук. А интервюто на женицата показва само изключително ниско ниво и долна класа. Никоя богата жена с произход и класа няма да дрънка такива врели-некипели. Ама каката гледа да се похвали горкичката, че до вчера най-вероятно е страдал здравата от комплекси и се е пръскала от яд какво имат нейните приятелки. Чудя се само защо разните там журналист/к/и ходят да им се кланят и да им правят метани, при положение, че цял свят им се смее на простотията на тия….?!

 28. Напълно съм съгласна с размислите на Marfa относно небезизвестната госпожа, но смятам, че има нужда от едно нещо, което не може отникъде да си купи, подмени или открадне – Човешко сърце /не в медицински смисъл/. Тук госпожа Банева е изпаднала в голяма мизерия и може само тя да си помогне.

 29. Не е проблемът, според мен, в това колко богати са Баневи. И колко и как го показала Евгения.
  Въпросът е друг: дават ли пари за благотворителност?
  Богатите дават пари за благотворителност, това е цивилизованото отношение.
  Нека си шопингува Евгения колкото иска, но и да дари пари и да построи църква, да направи хубаво сиропиталище, да ремонтира някой парк или театър.
  Аз като човек, който е пътувал много – знам, че в цивилизованите страни с традиция и култура като Франция, Англия и САЩ благотворителността е развита още от ниво средна класа, какво остава за богатите.

 30. „Бе в интерес на истината аз не намирам изобщо имането на много пари за нередно. Дето се вика – дай, Боже, всекиму. Нередно е парадирането с имането, особено когато подобна простъпка се извършва в страна, където е нормално бебета да умират поради липса на средства за кувьози. Примерно.“…..

 31. Pingback: Things I Could Do Without - X-mas Edition « a beautiful place to get lost

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s