Пълнени постни пиперки със соева кайма

Оня ден говорихме с една колежка, която се чудеше какво ям, когато постя. Разговорът беше на много „здравословно“ естество, тя твърдеше, че е крайно неподходящо да се консумират само въглехидрати, щото, пустите гадинки бързо успяват да ти изваят фигурата по не най-добрия начин. Факт. Само че аз не консумирам само картофи и ориз все пак! Доста народ се отнася твърде пренебрежително към соята и соевите продукти, преобладава мнението, че последните на вкус наподобяват силно изстрадал талашит, но аз съвсем не съм съгласна. В наши дни е по-лесно да се пости откъдето и да го погледне човек. Алтернативи има много. А постът е освен всичкото и доста полезно и здравословно начинание, най-малкото си детоксикираш организма от всичките греяни ракии и свинско с кисело зеле, приготвено с допълнителна доза свинска мас.

Та да си дойда на думата:

Пълнени постни пиперки със соева кайма

Продукти:

  • осем-десет пресни или замразени пиперки (продават свестни замразени, пакетът от половин килограм може да се купи за около лев и двадесет от хипермаркетите)

  • пакет соева кайма

  • 1 ч.ч. интегрален ориз (не се мръщете, без да сте опитвали. Съвсем ядивен е и няма вкус на болнична храна, стига да се приготви както трябва)

  • може към двеста грама печурки, може и без

  • 2 скилитки чесън

  • млян кимион на вкус

  • млян черен пипер на вкус

  • две кубчета зеленчуков бульон

  • 1 ч.л. червен пипер

  • сол

  • зехтин или олио

  • чаша доматен сок

Приготовление

В тенджерка се кипва вода, в която се разтварят кубчетата зеленчуков бульон, добавят се кимиона, черният пипер, червеният пипер, две с.л. олио или зехтин, а ако е необходимо – и сол. След това във врящата вода се изсипва соевата кайма и се оставя да поври към половин час, като се бърка при нужда. Най-идеалното е ако може да престои с подправките цяла нощ, но като минимум трябва да покисне поне час.

В тефлонов тиган с малко олио или зехтин се задушава леко чесънът заедно с нарязаните гъбки (ако сме решили, че трябва да има и гъби), и след като омекнат добавяме и ориза. Бърка се интензивно докато промени цвета си, посолява се леко и се прибавя и изцедената от маринатата соева кайма. Всичко отново се разбърква много добре и с готовата вече смес се пълнят пиперките.

Внимание: ако ползвате замразени пиперки, в никакъв случай не размразявайте предварително! Напълнете ги със сместа както са си ледени и не се бойте, нищо лошо няма да им се случи 😉

Пълнените пиперки се нареждат в глинен гювеч (за предпочитане) или в тавичка. Ако от сместа е останало нещо, се разпределя из съда. Ястието се залива с доматения сос и се поставя да се пече на 200 градуса за около 40-50 минути.

Е честна дума, става наистина много вкусно! Бяха ми на гости семейство месоядни твари, които изплюскаха всичко и остана само едно пиперче 😦 А при това дори не бях сложила гъбки!

Advertisements

6 thoughts on “Пълнени постни пиперки със соева кайма

  1. Наистина много добра рецепта. Аз самият обичамд а я правя с тази разлика, че не използвам интегрален ориз и зеленчуков бульон. Ориза ще го пробвам със сигурност, но бульона ще го пропусна. ПО принцип не обичам кубчетата и това си е.
    А колкото до месоядните „твари“, определено ги предпочитам пред тревопасните такива. Много по-лесно могат да бъдат убедени да ядат различни неща и са за предпочитане като се планира ходене нанякъде защото не се налага да правиш още един комплект сметки за продуктите.
    Соята и продуктите от нея са нещо, което отдавна се използва в моето семейство най-вече като добавка към истинско месо. Ако се добави соев еквивалент към каймата става по-вкусно, не само повече 🙂

  2. Ами така си е! Те затова купешките кебапчета (от свестните фирми де 😉 ) са толкоз ядивни и не се свиват толкова много при печенето, отколкото ако си ги направиш сам от чиста кайма. Факт си е, ко. Че са и вкусни, проклетиите, с все соята в тях 🙂

  3. Ммм дояде ми се , уви в последно време , нещо готвеното ми отбягва което е много зле . Ако изключа от време на време китайските ястия .
    Иначе заставам зад посните манджидчки .

  4. Препоръка:
    „Прясно“ пред смлян кимион и чер пипер.
    Майсторството в готварството е в постните манджи.

  5. Абсолютно си прав, djoser 🙂 Пропуснах да го напиша, щото за мен това си е точно толкова естествено, все едно да кажеш „студена бира“ или „бял сняг“ 😛 Разбира се, че кимионът и пиперът са прясно смлени, потвърждавам!

  6. Искам да пробвам рецептата, но нещо ме смущава.
    На 8-10 пиперки, един пакет кайма и 1ч.ориз, много ми се вижда, соята доста набъбва, може би разфасовката, която ползвате е по-малка, може ли да уточните грамажа й.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s