Пържоли на фурна с пълнени печурки

И Сирни Заговезни минаха, ама някак вкъщи не заговяваме само със сирни работи, не можем да минем само с баница и бяла халва. 😳 Ако съм обидила някой, моля да ми прости, аз също съм навита да прощавам 😉 Днес предлагам тая рецепта, прекрасна е за романтична вечеря на свещи например 😉 И така, ето за какво става въпрос:

Продукти:

За пържолите:

  • два броя хубави вратни пържоли
  • сокът на един лайм (тоест зелен лимон. Е, ако нямате подръка, може и нормален лимон, но със зелен е по-добре)
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
  • кимион
  • 1 с.л. царевично брашно
  • торбички за печене 🙂

За соса:

  • 250 мл. прясно мляко
  • една кофичка сметана
  • 100 гр. гъби
  • две скилидки чесън
  • 1/4 пакетче краве масло
  • черен пипер
  • сол
  • брашно

За гъбите:

  • 10-12 едри печурки, здрави и неразтворени
  • 100 гр. кашкавал
  • 50 гр. синьо сирене
  • 1 скилидка чесън
  • краве масло
  • черен пипер
  • сол
  • 10-12 пъдпъдъчи яйца

Приготовление:

Пържолите се наръсват с лимоновия сок и подправките, след което се начукват добре и се оставят да престоят най-малко час и половина. Оптималният вариант е да се мариноват цяла вечер, но ако страдаме от хроничен темпорален недостиг, може и да редуцираме необходимото време. След като са стоели достатъчно с подправките, се наръсват с царевичното брашно, слагат се в торбичка за печене и се пекат на 200 градуса за около 40 минути.

Сосът се приготвя по следния начин: в подходяща тефлонова тенджерка в маслото и малко олио се задушава счуканият чесън заедно с гъбките. Като омекнат достатъчно се посоляват и се прибавя и мленият черен пипер. В друга съдина в малко масло се запържват 2 с. л. брашно докато стане леко златисто, след което се разрежда със студеното прясно мляко, като се бърка интензивно. Целта е да не се образуват бучици и гранули. Стане ли сместа хомогенна, се прибавя към гъбите заедно с кофичката сметана. Бърка се непрекъснато на слаб огън, докато не преценим, че получената гъстота ни устройва.
Алтернативен и по-лесен вариант за заети домакини: взема се пакетче суха крем-супа от гъби, приготвя се според указанията, но вместо с един литър се приготвя с най-много 500 мл. вода, може да се прибави и сметана на вкус.

Печурките се обелват и се оставят настрани. В купа настъргваме на ситното на рендето кашквала и синьото сирене, прибавяме счукания чесън и черния пипер и разбъркваме добре. В тавичка, най-добре тефлонова, се нареждат печурките, във всяка гугличка се слага бучица масло, малко сол, по една лъжица от кашкавалената смес, а най-отгоре се чуква по едно пъдпъдъче яйце. Пекат се на силно загрята фурна докато яйцата станат готови, тоест да не са съвсем рохки, но и да не са препечени.

Така приготвеното ядене върви най-добре с хубаво червено вино 🙂

Advertisements

11 thoughts on “Пържоли на фурна с пълнени печурки

  1. АУ, много добре изглежда.
    Ако някой ден имам кухна, мога и да проготвя. Засега мога да издам само книга с рецепти „101 вида сандвичи“…

  2. Ма изобщо не става трудно, не се подвеждайте по дългите описания 😉 Всъщност дори се приготвя извънредно лесно и приятно 🙂

  3. Дългите описания са голяма помощ за начинаещите готвачи. 🙂 Двете ми домашни прасета, пардон съквартиранти много я харесаха.

  4. От 13 февруари съм почнал да я чета тая рецепта, чудейки се защо трябва да разваляме хубавите, червено-златисто изпечени пържоли с разни сосове, пък отгоре на това и да си разсейваме вкусовите усещания с мицел, но едва днес разбрах ползата от рецептата – моя домашен кулинар я хареса и … нареди да я принтирам… Сега ми предстои трудната задача да намеря … печурки, тъй като изборите минаха и не ми се ходи за гъби 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s