Крем-супа от броколи

Така, днес е Свети Валентин Зарезан. Хич не ми е влюбено, но за сметка на това като нищо ще взема да се нарежа тая вечер! Ще си взема хубаво червено вино и утре на работа ще страдам. От главоболие. Гха! 👿 За тая цел предвидливо си приготвих крем-супа от броколи, че да подсигуря бульон-трезвето, нали…

Та така…

Продукти:

  • една голяма глава прясно броколи или два пакета замразено
  • половин стрък праз, ако няма – малка връзка пресен лук. Стар – не. Не е добре със стар лук!
  • половин пакетче краве масло и около една кафена чашка зехтин
  • 1 ч.ч. нишесте (но не десертно 🙂 )
  • няколко зрънца черен пипер
  • сол
  • 1/2 ч.л. натриев глутамат (може да се замени със супена лъжица Вегета)
  • кофичка кисело мляко

Приготовление:

Нарязаният на ситно праз се задушава в по-голяма тенджера кравето масло и зехтина. След като омекне достатъчно, се прибавя и натриевият глутамат, разбърква се, долива се вода, в която, след като заври, се добавя половината броколи и черният пипер. Броколито се вари не повече от две-три минути, след това тенджерата се дърпа от огъня и съдържанието й се пасира. Връща се обратно на котлона, след като заври отново се слага другата половина броколи и се добавя сол на вкус.  Междувременно в купа е размито нишестето заедно с част от бульона и разбитото на айран кисело мляко. Това се изсипва в супата, изчаква се да заври и да почне да се сгъстява. След като сме преценили, че е достигната необходимата гъстота, супата се счита за готова.

Та тъй де, тая вечер пийте и се обичайте на воля! 😉

Advertisements

7 thoughts on “Крем-супа от броколи

  1. 🙂

    Мерси 🙂 Звучи много добре! Напоследък съм точно на вълна броколи 🙂 Непременно ще пробвам твойта рецепта! 🙂

  2. Решила съм тази вечер да зарадвам момчетата с подобна крем супа, само дето не си помня рецептата (естествено) 🙂 И реших да се допитам до теб за помощ. Кажи сега:

    1. Защо делиш броколито на две части?
    2. Какво ще кажеш за идеята да заместя нишестето с варен картоф?

    И една препоръка от мен: винаги рендам някакво сиренце върху супичката, винаги. Адски вкусно се получава.

  3. Така, нишестето е страхотно да се замести с варена картофка. На две части се вари броколито, за да се разкашка първата част и да остане целичка втората. А сиренцето (кашкавалът) винаги е една страхотна идея! 🙂

  4. Марфе, да ти кажа – най-вкусната супа на света се получи 🙂 Не спазвах твойта рецепта, че нали готвя в леко полеви условия. Пък и правех още три неща, та нямах възможност да кръжа много около тенджерата. Ето ревизираният ми вариант:

    Задуших 3 стръка ситно-нарязан пресен лук с малко зехтин. Сварих 2 средно-големи картофа, 2 малки глави броколи, 1 голям морков заедно с лука. Праснах ги с блендера, като се постарах да не ги направя съвсем на каша, а да си останат разни частички в тях. Нарендах около четвърт гауда и поръсих с риган. Като сервирах супичката – момчетата си сложиха пипер и малко фета сирене. И си изядоха пръстите.

    Утре ще правя гъбена супа, да видим тя как ще стане. Решила съм да пробвам да пасирам само половината гъбки, както ти предлагаш, дано да се получи 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s