Няколко думи за образованието

Автор: LifeJoker, четвъртък 11 януари 2007

Всеизвестен “факт” е, че българите са интелигентен народ с висока обща култура на населението и още по-висок процент на получилите висше образование. Нация от специалисти – не, по-скоро от гении – която страда много от калпавото си управление и безпаричието. Излизам на улицата и какво да видя: тук един гений в спортно облекло – тип анцуг, с мръсна газ с новия си “баварец” отнема предимството на линейка и полицейска кола едновременно. В това време потенциален мозъчен хирург се клатушка по улицата, лъхайки на джибри и прегръща някакъв уличен стълб, все едно са първи приятели. Група висшисти висят на кисели краставички и огромно количество “домашна” ракия в кварталната кръчма, обслужвани от икономистка – отличник. Ех, мила родна картинка, би казал един голям човек. Защото, дами и господа, един от признаците на величие, характерни за повечето ни творци, е способността за самоирония. Както на личностно, така и на национално ниво. А както гласят “природните закони”, дори и най-гениалните семена се израждат в лош хумус.
Като пресен продукт на образователната система в родината, минал през всичките й нива и превъплъщения, ще си позволя да изложа личните си впечатления с може би малко остра нотка. Разбира се, това не е образованието, което са получили моите родители, а вероятно не е и образованието, което са получили по-малките с една-две години, да не говорим за сегашните първолаци. Което вероятно е една от лошите страни на българското училище като цяло. Още от килийните времена то постоянно се реформира по онзи характерен подход, който изисква изкореняване на гнилото минало и изграждане на едни нови устои за едно по-светло бъдеще. Но, драги сънародници, не е ли приемствеността и меката еволюция по-правилният подход? Дали не е време също така да спрем да въвеждаме източния, западния, юго-северния и космичния опит със сляпата вяра, че щом там работи, значи и тук ще работи?
Но да обобщя така дълбокото ми огорчение още от онези времена на начален преход, когато бях в “елитно” основно училище. Целия текст можете да го прочете тук.

Много хубава статия на Любето от Сивостен. Прочетете я. Иска ми се аз да я бях написала, а в интерес на истината звучи точно така, както вероятно аз бих подметнала тая тема. Браво, Любе, много добър материал!

Advertisements

2 thoughts on “Няколко думи за образованието

 1. Ще си шпозволя да коментирам тук, защото не ми се регистрира в още един форум. За сега.
  И така, адмирации и поклон за автора на статията. Наистина има много точно усещане за проблема, както и за това, което го поражда, както и за евентуалното му разрешаване.
  Не съм съгласна само с един от коментарите, че българинът трудно учел… Не е вярно! Всеки, човек учи лесно, когато му е интересно. А в България няма интерес към знанието. Към знанието в предлагания му вид по-точно. Защо е нужно да зубриш, вместо да мислиш? Да „кълвеш“ формули и цитати, вместо просто да научиш къде могат да бъдат открити, когато ти потрябват. Или иначе казано – защо трябва да се минава по трудния, по дългия път, когато има „шорткътове“?
  Ами защото е традиция. Да си с богааааааааата обща култура. И никой не си дава сметка, че това вече не върши работа.
  И последно, за учителите – станах пословична, защитавайки това поприще, но в момента съм от тази страна на барикадата и за съжаление приемам нападките лично. Това е мой проблем.
  Проблемът на всички е обаче, че за да си учител, както и лекар, както и поп, трябва да имаш призвание. Тогава малката заплата ще ти вгорчава живота, но ще вършиш работата си с удоволствие.
  И вече наистина последно – не зная дали заради ниския социален статус на учителите или защото родителите на днешните деца са попадали на тоталитарни изверги по време на обучението си, но негативното отношение към преподавателя идва от дома на детето, от това, че авторитетът се погазва (за тройка получаваш нов GSM), че няма навици не за друго, а за да бъдат любопитни…

 2. марфа, много теми наведнъж … бих предложила да ги разглеждаш в отделни темички, че човек докато прочете всичко и забравя какво е щял да коментира … много проблеми засягаш и се обърквам 😦

  накратко ще кажа, че с такива образователи и родители, такъв резултат. в тая връзка смятам, че трябва да образоваме възрастните спешно!

  а за заплатите … работила съм за символична заплата, която даваха не всеки месец, от която половината инвестирах обратно в училище, за да си върша добре работата – книги, кесрокопия и пр. да, бачках на поне две други места … от 7 до 21 поне…но навсякъде давах най-доброто от себе си, понеже смятам, че е въпрос на чест човек да върши работата, която е поел ангажимента да върши срешу парите, за които се е съгласил.

  ето защо не мисля, че трябва все да опяваме колко ниско-платени са учителите. ниско-платени са, ама само парите ли ги мотивират? ами да продават дрога тогава, може да изкарат повече, ако ще си говорим за пари! ама може би е по-лесничко да работиш малко часове, да не ти виси никой на главата, да имаш неизмерим резултат от работата …

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s