Васильовден и торта „Рококо“:)

Ние, чийто имена са производни на името на Свети Василий Велики, освен дето в момента честваме Новата година и рипаме от радост, че сме влезли у Европата, ми си празнуваме и именния ден! Да сме живи и здрави и мнооого щастливи! Днес един полусамоосъзнал се спам-бот, страдащ от неизлечима блогорея ме попита дали съм работела като готвачка, което за мой срам ме подсети, че отдавна не съм досаждала из интернет с хобито си и не съм давала никаква рецепта.  А не бива така! Амаха!

У нас по традиция дълги години за Васильовден приготвяхме торта „Рококо“, но напоследък, по една или друга причина нещо не я правим, което е огромен пропуск. Много е вкусна и как ми се е прияла, не е истина! Аз по принцип торти хич даже не обичам, ама такава хапвам с голямо удоволствие. Ето ви рецептичката, значи:

Торта „Рококо“

Продукти:

За блата:

  • 7 цели яйца
  • 1 1/2 ч.ч. захар
  • 3 с. л. галета
  • 3 с. л. хубаво какао
  • 3 с. л. брашно
  • 1 с. л. ром или няколко капки есенция

За крема:

  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 2 ч. ч. едро счукани орехи
  • 250 гр. краве масло
  • 1 1/4 пудра захар
  • 2 с. л. ром (или пак няколко капки есенция)

Приготовление:

С миксер яйцата се разбиват много хубаво заедно със захарта, след което към тях се прибавят смесените какао, галета и ванилия. Разбиването продължава, докато сместа не заприлича на бухнал течен шоколад. След това блатът се изпича на около 200 гр. за около 30 минути, но е добре да се пробва с клечица дали е готов, преди да го извадим. Ако е необходимо се покрива с фолио и се пече до достигане на кулинарна готовност, както вика Звездев 🙂 Може да се изпече нацяло и после да се раздели на две части, а може и сместа да се раздели на две равни части и да се изпече на два пъти, кой както предпочита. Вкъщи сме следовници на втория вариант 😉

Кремът се приготвя по следния начин: във врящото мляко се слагат да кипнат орехите и след като изстинат, се смесват с кравето масло, разбито с пудрата захар. Прибавя се предпочитаната от нас есенция и кремът е готов. Тортата се намазва и се украсява според конкретното желание и предпочитания!

Да ви е сладко!

Advertisements

3 thoughts on “Васильовден и торта „Рококо“:)

  1. Ще дойда, ако трябва! 🙂 За тортата, де… 😉
    Аз обичам да пътувам. Приателите ми се смеят(еха), че живея(ех) от куфари! 😳

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s