Пълнени пиперки с боб за Бъдни вечер

Идват празници между другото. И независимо, че на връх Бъдни вечер бащицата на „новото дясно“ бат’Бойко (ми бащица му е, какво друго да е, като му *** майката) е разпоредил София да мига като дискотека, е добре и да се попразнува малко. За разнообразие и разтоварване от траура, дето България си го мъкне като някоя доня Бернарда Алба.

Днес, живот и здраве де, ще ходя да понапазаря туй-онуй за Бъднивечерската трапеза, много се надявам да си намеря и качествен черен или поне кафяв боб. Смятам щото да приготвя пълнени пиперки с боб. Щете ли да споделя тази рецепта с вас, а? И да не щете, аз пък ще я споделя!
Пълнени пиперки с боб
(за 4 човека)

Продукти:

  • 8 червени пиперки, сушени или печени
  • 1 ½ ч.ч. черен, кафяв или червен боб
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • повечко гюзум (известен още и като джоджен)
  • два нарязани на ситно моркова
  • една сурова пиперка, нарязана на ситно (ако не ви се намира можете да използвате и нарязана на ситно опечена пиперка)
  • стрък праз
  • олио
  • тенджера
  • големичък тиган
  • глинен гювеч
  • котлон
  • фурна

Приготовление:
Ако пиперът ви е сушен, се накисва за около час в хладка вода. Бобът от своя страна кисне от вечерта във вода с една чаена лъжичка сол в нея. Измива се хубаво и се слага да се вари. Като поври десетина минути, в тенджерата се прибавя една чаена лъжичка хлебна сода. Водата кипва веднага и бобът се дърпа от котлона, отцежда се и се измива много добре. Връща се обратно в тенджерата, прибавят се нарязаните на ситни кубчета моркови, няколко зърна черен пипер, олио, и се оставя да се досвари, но не и да се развари и да се разкашка. Няма проблеми да се използва и тенджера под налягане.

Вече сварен, бобът се посолява и след като поври още малко да си поеме солта, се дърпа от котлона. Отцежда се и стигаме до тигана. В сгорещено олио шърво се задушава нарязаният на ситно праз, после се прибавя отцедения  боб и се дозадушава много хубаво, като се добавя нарязаният на ситно суров пипер (или евентуално печеният такъв), гюзумът и малко от водата, в която сме го варили. След като е добре задушен, се натъпква в сушените или респективно печените пиперки, нарежда се в глинен гювеч и се пече при 200 градуса за около половин час. Много подходящо и вкусно нещо за трапезата на Бъдни вечер!
:)

About these ads

2 мнения по „Пълнени пиперки с боб за Бъдни вечер

  1. сготви ли най-после?!? и ние днес ще сготвим нещо!!! аз ще измия тавата, която е била забравена неизмита от месеци във фурната, а детето ще направи в нея бутер-банички от тесто „белла“.

  2. Даааа, всичкото манджи са готови:) Пълнените пиперки – гутови, гъбки с оризец – гутови, погача – гутова, ошаф – бан на ошафа! Наместо ошаф съм си взела разнообразни сушени вкуснотийки – фурмички, смокинки, всякакви такива! Имам и кестени, ма не вярвам да успея да стигна и до тях! Ябълкова пита – гутова. Туршиите и киселите зелета – отданва гутовки! И елхата и тя е готова! Ихаааа! :mrgreen: Само сняг няма! Не е правилно така! Аз какво, да не живея в Австралия случайно?! :evil:

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s