Кат Русия няма втора…

Адски прав е бил дядо Славейков, ужасно много прав. Тази необятна земя, дето е само на един хвърлей от нас, е мистерия. Земя на невероятни гении, майка на ужасяващи престъпници. Свят от друго измерение, със своя култура, със свои разбирания, непонятни за никой друг. Страна на комплекси. Коя друга нация решава, че е срамно да бъде себе си и се опитва да се замени с някоя друга? Защо Петър Първи, този руски богатир, този гигант с ръст над два метра, който в тълпата се възвисява с цяла глава над останалите, полага толкова голямо усилие да унищожи традиции, култура и роден език сред аристокрацията? Докато всяка друга държава се опитва да наложи своята собствена култура по останалия свят, изхождайки от собствената си горделивост и вяра, че е по-велика от всички останали страни, Русия панически бяга от себе си, от майчиния си език дори, и се опитва да се подмени, да извърне своята същност, да спре да бъде такава, каквато е.

Русия – земя на литературни колоси, родина на диваци и варвари. ЛомоносовСвят на алкохолици, планета на олигарси. Разпростряна като болест на два континента, заразяваща всичко, до което се докосне. В нея съжителстват в мир най-невероятните културни достижения на човечеството, заради които си струва то да не бъде унищожено някой ден, съвместно с най-големите извращения в човешката история, заради които Цивилизацията заслужава да иде на дръвника. Ние делим един и същи свят с тази мистерия, чиито реакции са напълно непредсказуеми. Не знаеш как ще ядосаш този гигант, не можеш да предвидиш от какво ще се засегне, страх те е какво ще ти направи, ако се разсърди. Защото може да направи всичко. Абсолютно всичко. В този свят няма скрупули. Светът на Царя-батюшка и на крепостния, който целува рамото му и отстъпва със сведен поглед. Страната, от която тръгва комунизмът, и която на свой ред прегръща осъвременената форма на феодализма.

А останалият свят няма голям избор, освен да тактично да каже, че безпаметно напилия се Елцин, подскачащ под звуците на „Калинка“, буди само симаптии. Светът също толкова тактично не забелязва олигарсите, които вече са достигнали такава икономическа мощ, че могат да си позволят да си подаряват планети по празниците. Овързани с розова панделка. В осморазредните холивудски екшъни шефът на руската мафия е безскрупулен пияница, който говори нечленоразделен руски с неописуем акцент, в реалния живот това е човекът, който си кара уикенда на дачата, докато всички останали чакат безнадеждната агония на моряците от потъналия „Курск“ най-сетне да свърши. И няма упреци, никой не смее да упрекне, не и открито. По-скоро се налага мнението, че това е една брилянтна акция, толкова брилянтна, колкото и акцията „Норд Ост“. Това е страната, в която лекуват главоболие с гилотина. Страна, ръководена от стерилно-безличен човечец с малки, но непроницаеми очи, духовен наследник на Борджиите. В европейските дворове навремето монархът е имал щатен опитвач на храна. Червено вино снощи пих...Нищо чудно днес тази професия отново да се възроди, както е тръгнало. И светът ще гледа втренчено опитвача, ще следи за признаци на отравяне, ще се чуди дали отровата не е особено бавнодействаща, ще вечеря като Ветинари собственоръчно омесен хляб, но за разлика от него ще се усмихва учтиво на този, с когото вечеря. За да не го обиди.

В Русия нереалното е реалност. Там е възможно шахматни двубои да се играят в клозета, от нея е невъзможно да осъществиш пробив в отделни спортни дисциплини, за които тя е доживотно абонирана, не и ако си малка и незначителна страна. Никой няма право да отказва капризите на богатия ексцентрик понеже. И светът дундурка това гигантско, непредсказуемо бебе, надявайки се то да пусне взривоопасната играчка, която държи в ръце.

Тези невинни, детски очи...Там природните закони не важат. Не важат икономическите закони, не важат никакви други закони, освен тези, които някой е решил, че трябва да важат. Тези, които не стъпват на пръсти, загиват. Убиват ги. С куршуми, с отрова, или просто ги изчезват. Литвиненко. Преди и след...А светът мълчи и учтиво се усмихва, защото няма друг изход, няма избор, защото това е реалността. Защото не може да се справи с болестта, заела огромна част от неговото тяло и заплашваща да го завземе цялото. Лечение няма все още, поне не и такова, което да те остави жив. Лечението все още е гилотина.

Реклами

11 thoughts on “Кат Русия няма втора…

  1. Аз пък четох в капитал light статията „Трудният Чехов“..защо не можем да поставяме Чехов и колко трудно е да го разбере българската публика..И пишеше доста за Русия в по-предишен брой-един писател говореше за водката..не съм русофоб заради приятелите си от Петербург и заради руската класика..не съм русофил защото са се възползвали от България много..но пък какво по-нормлано от това,те са помогнали много,макар и в името на това да сме им верни..ние пък не сме били..

    не съм нито русофил,нито русофоб,шото такива животни май няма вече.

    Ти?

  2. Ми аз по принцип не съм фоб. В смисъл, бе фоб съм, ама по отношение на определени манталитети, не по отношение на нации или раси, или етноси или каквото е там. Не мога да съм русофоб, щото това значи да презра Мусоргски, Чайковски, Булгаков и Шукшин. От друга страна Царя-батюшка, синдромът на Големия Брат и Дядо Иван, крепостничестването и ленинизма пък откровено ги презирам. Ама има хора и хора. А за Русия си го казвам в това ентри, макар че бих могла да се разпростра и на още по-широко. Мистерия. Болест. Зараза. Красота. Гениалност. Извратеност. Божествено. Низшо. Материя и антиматерия, които са събрани наедно и не се анихилират. 🙄 :-8

  3. Русия е широка като широката славянска душа. Руснаците са дълбоки, емоционални, чувствени хора. Ако не поркаха толкова много щяха да са най-богатите хора на света.

  4. Аз мисля, че Русия страда от болестта на големия мащаб – т.е. или създава велики достижения и хора, или такива, които са проклятие за целия свят…

  5. да кажа и аз една историйка … за тримата (американец, англичанин и французин), които отишли да изследват на място великата руска душа. возили се на тройка. заследила ги глутница вълци. руснакът, който карал шейната, казал, че трябва да хвърлят някого на вълците за да не загинат всички. американецът и англичанинът се спогледали за секунди и блъснали французина. след малко пак ги настигнала глутница. американецът бързо блъснал англичанина. дошла трета глутница. руснакът извадил автомат и застрелял вълците. американецът попитал „защо не го направи още първия път?!?“ руснакът извадил бутилка водка и казал “ а нима това щеще да стигне за четирима?“ ( а разве ето хватало бъi на четверъiх?!?! … нали така беше на руски?!)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s