Чудех се какво да драсна в блога си днеска и се колебаех между много и най-различни теми. Насилието сред учениците например, което обаче предполага един много задълбочен анализ и дълго словоизлияние, а пък аз в момента нямам никакво време. ама никакво. Може би през уикенда ще си излея душата на тая тема. Между другото, много парадоксално, но видях, че най-четената ми тема в блога за момента е рецептата за кисело зеле. 😯 За Европа не знам, ама България ще пребъде! Теди Москов беше казал, че полага усилия за интелектуална диверсия в по-цивилизованите части на Стария континент, като се опитва да наложи нашенския обичай да се люпят семки. До преди две години беше успял да оплете в мрежите си май някакви нигерийци, обаче това, което той не е направил, ще направим всички ние дружно и то посредством вездесъщото кисело зеле! 😈
Така и така ще се яде кисело зеле, поне да дам нещо към него, дето да става за приготвяне и от хора, съоръжени само с леви ръце, а именно
Печено пиле на сол
Продукти
- пиле
- 1 пакет готварска сол
Приготовление
Солта се изсипва в една тавичка, върху нея се слага измитото и изчистено пиле и се пече при 250 градуса, като отвреме навреме се обръща, за да се зачерви равномерно. Туй то. Дори филията с масло изисква повече усилия от това ядене 🙂 Айде, мъже, изненадайте половинката! 😈
Само една много важна забележка – преди да се сложи пилето в тавичката трябва да се извадят вътрешностите му, които са в една торбичка (поне ако се купува пиле от супермаркета). Веднъж ми се е случвало да го пека с тях и не стана толкова вкусно, колкоти ми се искаше 🙂
бих искала да добавя нещо от личен опит. Предварително загрявам солта в тавичката и след това слагам добре подсушеното пиле върху горещата сол; не го обръщам по време на печенето. Става много сочно, а месото само си поема сол, не е нужно посоляване от горе. Божествено! Ох, прияде ми се. Отивам да изненадвам.
Ама на мен от години не ми се е случвало да си купя пиле с карантии, затуй не го отбелязах! 🙂
Само за протокола- пилето най-добре да е охладено, около кило и половина, „Россо“ става най- добре и най-крехко. Плюс това- пилето НЕ трябва да се върти, не се пипа и т.н. Оставя се за точно час и десет минути при температура 220 градуса.
😉
Ще се знае 😉
Аз пак имам въпрос…май навсякъде зададох по един 🙂
Вие сериозно ли говорите за един пакет сол за едно пиле?? Не е ли адски солено…в смисъл не мога да си представя нещо…бедно въображение 🙂
Не е:) Тя солта си се слага отдолу, не върху пилето. Самото пиле не се соли. Пробвай, резултатът е нещо като пиле на грил и не прилича на нещо, извадено от Мъртво море 😉
не разбрах нещо май аз го правя с едра сол 🙂
за гарнитура зеленчуков микс ии малко масло накрая 🙂
аз го правя също с едра сол става страхотно
i az go pravq s edra sol i stava mnogo hubavo!!!Az go obrashtam samo 2 pati
Zdraveite sega slojih pileto,za parvi pat shte go pravq.Nadqvam se da stane,za obqd
Хубаво е преди да се сложи да се пече да се понадупчи на няколко места с нож.