Стани, мама, боклукчия!

Остава съвсем малко време до мига, когато с бодра стъпка и песен на уста ще влезем в Европейския съюз. Дотук ми дойде да слушам за това предстоящо историческо събитие, честна дума! И какво ще стане, като влезем в Евросъюза, питам? Ще се излекуваме? Ще се заразим от емпатия?

България е един осъвременен вариант на Гордиевия възел, само че властва не този, който знае как да го разплете, а тези, които го заплитат все повече и повече, така че един ден да стане толкова голям и плътен, че и с меч да не може да се разсече. Толкова е объркано всичко тук, че просто не знам откъде да почна. Все пак, да видим, да речем, че почна с пенсионерите.

Не ви ли правят впечатление внушенията тип „Еди колко си там работещи хранят не знам колко пенсионери!”? А хващате ли се? Тц, тц, а не трябва да се хващате. Не е вярно, че работещите „хранят” пенсионерите, по-вярно е, че работещите хранят най-вече себе си, или по-точно казано, посредством пенсионните си осигуровки отделят настрани, за да доживеят и те до мига, в който ще слушат как някой си там ги хранел. Защото, факт е, огромния процент от хората, които днес са пенсионери, имат дълъг трудов стаж зад гърба си. По време на тоя стаж на тях са им правени удръжки, че един ден, когато няма да работят вече, да могат да вземат честно заслужената си пенсия. Е, тук идва един малко тънък момент, тоест, когато непосредствено след 10 ноември 1989 година се разбра, че пенсионните фондове неизвестно как са изчезнали. Обаче, съгласете се, за тяхното изчезване няма как да виним нашите баби и дядовци или родители, няма и защо да си промиваме мозъците с безумните вестникарски заглавия, които ни съобщават, че „храним” пенсионери.  Никой не „храни“ пенсионерите, дори държавата не го прави, тя е обявила тези хора за врагове на народа и се опитва да ги унищожи по доста дърварски и лишен от въображение грозен начин – ще ги остави да тънат в мизерия, а когато някой изтъкне, че със 120 лева месечно е невъзможно да се живее, ще излезе поредното вестникарско заглавие, според което  работещите хранели пенсионерите…  Умно, а? Браво, Масларова, браво. Евала, Орешарски. Сълзи на умиление бърша от очите си всеки път, когато чуя как бюджетът нямал възможност за повече…

Пък и що да не ги храним? Все пак живеем в България, в която дори боклукчиите карат Bugati Vieron, а на свръхбогатите ексцентрици всичко им е позволено. Навремето вуйчо ми, Бог да го прости, събрал очите на семейството, когато на традиционния въпрос: „А ти какъв ще станеш като пораснеш, Жорко?” взел, че отговорил „Боклукчия!”. Впоследствие обаче човекът завърши висше, икономика, и в резултат днес никой от семейството му не кара не само Bugati Vieron, правено по поръчка, ми дори и някое по-плебейско Феррари не е в състояние да си позволи. Ето какво се казва недалновидност! Човекът е предусещал, но семейството е казало „не!” и хоп – висше икономическо.

Аз пък навремето исках да ставам милиционерка… Верно, под влияние на една съседка-катаджийка, която много атрактивно регулираше уличното движение. Не, наистина, много свястна жена! Та и аз покрай нея исках да съм катаджийка. Верно, от катаджийство не се печели толкова, колкото от боклукчийство, видно е, но все е повече от магистър по екология, който така и не успя да си намери работа по специалността.

Има нещо адски сбъркано тука, както съм споменавала неведнъж, в България Алиса щеше да се чувства като у дома си. Ами добре, къде другаде дебеловрат бивш борец, който със зор успява да напише правилно името си, внезапно се оказва шеф на застрахователна групировка, еволюирала до по-голяма икономическа групировка, и по съвместителство е мултимилионер? Верно, че такива лесно ги отстрелват, но от това парадоксът не намалява…

И елитът днес си трие ръцете, готвейки се да влезе в Евросъюза. За този елит няма значение, че покупателната способност на средния българин просто вече приема отрицателни стойности, защото в светът на „елита” обикновени българи просто няма. Нашият елит се състои от най-разнообразни по пол и възраст проститутки, които заемат различни ниши на обитание. Имаме си например политически проститутки, някои от тях са с особено голям стаж, а професията им си върви горе-долу по наследство – наблюдаваме едни и същи мутри още от Татово време, само че тогава същите хора славеха СИВ, а на базата на личния си опит ни уверяваха, че на Запад било гадно и гниещо. Днес децата им кокетничат със същия този Запад, нищо, че гниел, а не спират да лижат подметките на Русия, дето като нея няма втора. Слава Богу, между впрочем, то такова чудо и самичко е предостатъчно, че останало и второ като него да има, но това е друга тема. Имаме си и тривиални проститутки, пак различни по пол и възраст, а и по професия. И те са в елита обаче. Едни си изкарват хляба честно, като певици или шоумени, а други просто работят като вип-персони на щат. Е що да вярват тогава на плебеите, които не са им на нивото?

За плебеите, значи, ще правим следното: ще гощаваме дечицата им с топло мляко и кифличка, а когато същите плебеи попитат кога най-сетне и доходите им ще станат европейски, не само цените, ще им изтъкнем: „Нали даваме на децата ви всеки ден по чаша топло мляко и кифла, какво искате още, неблагодарници такива?!” И какво друго му остава на плебея, освен да се преквалифицира в боклукчия? Пък и по телевизията нали ще му съобщят, че средната заплата била станала вече близо четиристотин лева? Голяма работа, че тая глупост се класира редом до черната смешка за средната температура на пациентите в болницата, измерена измежду тези в моргата и тези, които имат треска…

В заключение:

Родители, ако детето ви прояви искрено желание да стане боклукчия, не го спирайте. Не режете крилата му, не съсипвайте детската му мечта! Дори ако поиска да стане митничар – спрете го овреме, ако искате да го гледате един ден сред елита на нацията!

4 thoughts on “Стани, мама, боклукчия!

  1. марфа, харесват ми нещата, които пишеш … обаче безнадеждно ли ти се вижда всичко тук? и ако за бг като цяло не виждаш надежда, виждаш ли за себе си? мислила ли си какво може да се направи … за бг … и за тебе?

  2. Бе как да ти кажа… Глей ся, не ми се вижда безнадеждно, просто щото безнадеждни неща няма 🙂 Знае ли човек какво го дебне зад вратата с други думи? 🙂 А що се отнася до това, какво може да се направи за България, освен разбира се трепетликов кол в сърцето и погребение на кръстопът – честно казано, за в момента нямам големи идеи. Знам само, че когато взема властта ( 😈 muaaaaaahahahahaha!!!) много хора ще си правят компания върху скарата за печене! 🙂 Конкретно за себе си – смятам, че имам шансове навън. Нито ме мързи да работя, нито съм тъпа, нито нищо, а може би няма да ми се налага да влача на гърба си персони, които се ползват с големички протекции, като на всичкото отгоре ми се налага да върша и тяхната работа.

    Бе де да знам… Гледам на кафе отвреме-навреме, ма на България да й гледам още не ми е идвало наум 🙂 Не знам какво ще ни донесе бъдещето, ама дано дай Боже нещата най-сетне да се обърнат и да тръгнат на добре 😉

  3. надявам се за себе си да имаш по-добри идеи отколкото за българия 🙂 иииии…не само идеи, марфа! размърдай се и направи нещо, девойко хубава!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s