Шкембе-чорба ;)

Реших и днес да си оспамя блога, само че нещо не ми идваше музата. После по радиото чух, че бил създаден комитет с непроизносимо заглавие, чиято цел била да организира честванията по влизането ни и самото ни влизане в Европа. Може би ще раздават безплатно вазелин, идея нямам. Както вече споменах, аз също се наемам да участвам съвсем недоброволно и далеч небезвъзметно в инициативата „За една по-светла България в Обединена Европа“! Дето се вика, като ще има разни лъчи, дето да почвали от не знам къде си, да минавали през не знам що си и да се събирали не знам кога си, искам моята ръка да вдигне шалтера!

Както се знае, дали сме страшно много работи на света, а сега в Европа трябва да избързаме и да си патентоваме шкембе-чорбата, преди някой недобросъвестен комшия да ни превари!

Шкембе-чорба

Необходими продукти и други консумативи:

  • Телешко шкембе към едно кило
  • Един литър прясно мляко
  • 1 ч.л. червен пипер (по желание може да е смесен с лют)
  • чесън
  • оцет
  • мазнина (за предпочитане краве масло плюс една супена лъжица олио)
  • тенджера под налягане
  • тиган
  • бъркалка :mrgreen:

Приготовление:


Шкембето много добре се изчиства, ако не е готово изчистено. Слага се в тенджерата под налягане и се вари около два часа. Изважда се, отцежда се, нарязва се, премества се в друга, нормална тенджера и се залива с прецедения бульон, в който е вряло. Посолява се добре и се оставя да покъкри. След като вече е добре сварено и овкусено със сол, му се прибава половината прясно мляко. В тиганче се слага около половин пакет масло, мъъъничко олио и се прави нездравословна запръжка с  червения пипер. Разрежда се с останалото мляко и въпросната адска смес се изсипва в тенджерата и се оставя да покъкри пет-десет минути. При сервирането трябва да има сосиера/чашка/купичка/произволна подходяща съдинка, пълна с оцет и счукан чесън. 😉Шкембе-чорбица Edited: Поучих се от Bob и махнах брашното! 🙂

Advertisements

13 thoughts on “Шкембе-чорба ;)

  1. Ау !
    Това с брашното е една УЖАСНА грешка! ;(
    НИКАКВО брашно в шкембе чорба не трябва да се слага! Става гъсто и гадно.
    Ама направо се ядосах чак, сериозно! Като си представих шкембе с брашно, пък и както съм още снощен…
    😉

  2. шкембе чорба

    харесва ми вашето чувство за хумор.
    разбира се че вкусовете не винаги савпадат сас желаниата.
    аз сьм от категориата клиенти които са имали вазможност
    да опитат тази вкусна чорба ,и разбира се време отвреме
    желанието за вкусна чорба се обажда.
    но за сажеление географически сам доста далеч от шкембеджийниците
    и сас помоща на вашите рецепти сестарая да направя извод за
    рецепта която най малко се обсьжда че наистена е тази която
    може да се пробва.Зашто така мисля понеже сега сте вав екскурзионо
    настроение до европа по картата и вав барзината може да
    се забрави нещо.А аз не бих искал да да се снабдя с продуктите
    и пак ништо да не сваря.
    но при вашета рецепта невиждам сериозни конкуренти сас по убедителни
    рецепти,и мисля да пробвам.
    желаещ да зготви шкембе чорба по вашета рецепта.
    ако нешто сте забравили да допьлните вьв барзината
    то напишете yannireich@mail.ru

  3. Рецептата е най-доброто,което съм изпробвал и аз лично.
    P.S. Относно коментара на 4 Marfa Не бях чел по-неграмотно написано нещо през живота си.Първолаците пишат по -грамотно.Бисери.Срамота.

  4. Това е истинската рецепта на шкембето! И аз по нея го приготвям и тук в къщи ще се избият да го ядат 🙂 Става мнооооого вкусноооо,ммммммм ,че още утре ще сготвя 1 шкембе 🙂

  5. Лелееее колко обичам шкембе!
    Имаше времена, в които ядях всеки ден 😀
    Сега ми се прияде!
    Ти си виновна :Р

  6. Marfa, пропуснала си един много важен атрибут – кърпа(пешкир) за да си бършеш потта от челото 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s