Хей, будители народни, цял низ светли имена…

Днес е Денят на народните будители, но кой знае защо, не ми се пишат надъхващи и патриотични слова. Редно е да задам дежурният въпрос, който гласи: „А къде са днешните народни будители?!“, но той е толкова изтъркан от употреба, че просто е излишен. Както е излишен и отговорът му – че ги няма. Днес трибуна за народни будители няма, затова пък хора, които се самоизживяват като глас народен, винаги си намират трибуна. Впрочем такива личности винаги е имало, всички ги познаваме твърде добре. Те знаят отговора на всеки въпрос, те умеят да надвикат глъчката в кръчмата и с чаша в ръка заклеймяват нередностите в света, както и дават решения на съответните злини. Решенията пък най-често започват с: „Ако остане на мен, аз ще ги…!!!!“

Тези хора обаче колкото и да им се ще, будители не са. Те по-скоро се нуждаят от пробуждане, но в техния случай това си е causa perduta. Лошото обаче е, че днес трибуната им не е селската кръчма или градската баня, те са завзели телевизии, радиа, вестници и витийстват ли витийстват неуморно, заклеймявайки каквото там попадне под втренчения им поглед. Имат отношение по всеки въпрос, няма материя, в която да са боси – псевдопатриотичните им напъни и с клизма не могат да се излекуват; те говорят за правни въпроси със съдии и дори спорят с тях, малко по-късно говорят за бъбречни трансплантации и спорят с лекарите – и от медицина разбират. От всичко разбират, а политиката и футбола пък се подразбират. И тези хора днес ни будят.

А пък аз от политика не разбирам, от футбол – хич, от правни въпроси – още по-малко, така че какво се обаждам и на мен не ми е ясно. Само ми е тъжно, че народът наистина е изпаднал в зимен сън. Има голям избор от сънища обаче – да превключва каналите от реклама на реклама, да научава, че може да си купи телевизор срещу скромната сума 4999 лева, мобилен телефон само срещу 599 лева, да праща sms-и, за да изгони произволен персонаж от Къщата на Биг Брадър, или да научи от Слави Трифонов, че от българите по-велико творение на света няма и никога няма да има. Какво от това, тогава, че нямало будители?!

А пък аз нямам настроение да наредя тука снимките на всичките, повярвали си, че са будители, които по-скоро следва да се нарекат подбудители – шоумени, търкалящи се стремително от върха на собствената си слава, платени журналисти, политически проститутки и жигола, които само дебнат да се закачат за най-богатия възможен любовник, но пък за сметка на това получават ордени за заслугите си, както и всякакви други твари. Не ща да слагам тук ликовете на индивиди като весталката на платената любов Ахмед Доган, като специалиста по всичко Слави Трифонов, като човекът, видял сметката на софийската смет Бойко Борисов, не искам да слагам снимката на кукуригащия петел на новата българска политика – Симеон Сакскобурготски. Не ща да си цапам страницата.

Вместо това ще избера да не спя зимен сън и ще остана будна, а за да не пия чаша с ледена вода, ще си направя едно силно турско кафе.

Лек ден и честит празник! 🙂

3 коментара за “Хей, будители народни, цял низ светли имена…

  1. Мерси подобно 🙂 Па нека да е със закъснение! Ама си взех четири изпита за три дена, и сега,след като успея да си кажа заглавието без да се запъна, ще почна да будя народа! 😛 😛

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s