Продукти:
- 5 кг. много зелени камби
- 2 глави хубав, бял карфиол
- 1 кг. моркови (най-добре малки морковчета)
- 1 кг. корнишончета
- 1 кг. малки зелени доматчета
- 1 кг. брюкселско зеле (в чест на Европата, до миналата година не слагах)
- 1/2 кг. чесън
- 1/2 кг. малки лукчета
- 1 дюля
- корен хрян
- глава целина
- листа целина
За саламурата:
- 17 чаши вода
- 1 чаша оцет (6 гр. ябълков)
- 1 1/4 чаша обикновена готварска сол
(нали няма да се чудите <strong>какви</strong> чаши?! Става въпрос за пропорция бе!)
Приготовление:
Продуктите се измиват, почистват, нарязват и се подреждат в бидонче. Хрянът се стърже или се реже на ситно, чесънът е на скилидки, не се слага на цели глави! Най-отгоре се прави венче от целина, за да не изплува туршията и се залива със саламурата.
Саламурата от своя страна се приготвя по най-елементарния начин: разбъркват се водата, оцетът и солта, и това е. Нищо друго.
След няколко дни туршията започва да се преточва, зависи от времето колко дълго продължава това, после евентуално може да се пресече с калиев сорбат например.
Де депресия, де!
това ти го правиш сама?!?! наистина?!!?
Ми то не е толкова страшно, колкото изглежда, пък и мойта мама има активно участие:) А резултатът е мноооого, ма мноооого вкусен. Най-малкото заразихме целия блок и сега всички правят само тази туршия:)
Pingback: Къщата на Грибоедов
Ей, каква хубава изложба ще стане: „Картини от една туршия“..