Следизборно…

Добре, това на какво прилича? Че живеем в комикс, в комикс живеем, ама нещо главният герой със свръхестествените умения още не е нарисуван, така че си остава само абсурдът. Изборите минаха. За президент това, за Биг Брадър ситуацията още е неясна, но аз имам силни подозрения, че обединените сили на българската сексуално ориентирана левица все някак ще избутат Гаро на върха. Ми да го избутат, мен какво ми пука?!Пукаше ми кой ще е президента, ето това ми пукаше. Само че някой си там, не знам кой, неистово искаше на никой да не му пука кой ще представлява окаяната ни държавица пред света. И хоп, само с едно щракване на пръстите този някой прати 60% електорална маса за гъби. За пръв път в България по-малко от половината народ избра държавен глава. Затова пък го избра триумфално, с най-високия процент след 1989 г. Така че днес лицето, залягало успешно над уроците си по история на БКП, с гордост ще заяви: „Аз съм избран за президент с гласовете на над 70% от българските граждани!“ Пуста математика, пусти проценти. Пусти лица, които оформят като пъзел лицето на бившия настоящ президент. И пусти опустял комикс, в който положителният герой са пропуснали да го нарисуват…

Днес сутринта, докато си сърбам кафенце и се боря с котето, което се беше заело сериозно с непосилната задача да ме изгризе цялата, се сблъсках челно с най-различни социолози, политолози, интелектуалци, политици и всякаква друга подобна фауна, налазила всички възможни студиа на всички възможни телевизии. Едни искрят като вездесъщото, задължително за новогодишната вечер шампанизирано вино „Искра“, може би от радост, че няма да се наложи скоро да свикват с друг човек, който да отправя вечното новогодишно приветствие към urbi et orbi. Други трият сълзи през зъби. И всички се чудят що толкова малко хора гласували. Е да, едните се радват, че хората може и да са малко, но пък са почти 80%, а другите наблягат, че тези почти 80% са твърде малко от хората, които би трябвало да гласуват, но крайният резултат остава непроменен както и да го въртим следизборното уравнение.

Факт е, че импотентни родители деца не могат да имат, не и по нормалния начин. Тогава остава загадка по какъв точно начин тази импотентна предизборна кампания се сдоби с отроче. Осинови го, или си го направи in vitro? Намерениче ли е Георги Първанов, или  е плод на усилен труд от страна на специалисти в областта на изкуственото осеменяване? Само че, както казах вече, на мен не ми пука…

Знаете ли какво си мисля? Мисля си за това какви бяха кандидатите, стигнали до балотажа. Това бяха единствените кандидати с медии зад гърба си, а резултатът им беше абсолютно пропорционален на броя притежавани по един или друг начин медии. Единият си имаше една телевизия, другият си имаше всички останали телевизии, плюс някоя и друга по-слушана радиостанция. Единият има един вестник, другият има почти всички останали. Тоест, каква е равносметката? Нали се сещате? За президент гласуваха аудиториите на СКАТ и на казионни предавания като „Панорама“, „Календар“, „Новините“, „Коритаров live“ и пр. А хората, на които не им харесва истеричния облик на белоглавия орел, и които не се трогват от това, че Първанов бил открил някакъв си там обект (не летящ и неидентифициран, става дума я за читалище, я за градинка, я за някоя друга подобна глупост), просто бяха натирени за гъби. Така де, като няма да гласуват за неизбежното отроче на импотентната кампания, по-хубаво да не гласуват изобщо. Беше им обяснено най-подробно и обстоятелствено колко точно е безперспективен десният кандидат. И още след първия тур голяма част от неподкупното и обективно медийно братство изигра спонтанно хоро на могилата на десницата.

Десницата направи много грешки от най-различно естество. Лидерите й натвориха достатъчно глупости, с които без съмнение преизпълниха петилетката. Всички бяхме прилежно осведомявани за грешките на същата тази десница, всяка нейна стъпка беше коментирана многогласно, всяка нейна простъпка беше въртяна по всяка възможна публична медия… И хората някак забравиха, че всъщност не десницата управлява в момента, че всъщност десницата не е на власт вече от пет години. Защото никой не говори за грешките на управляващите, никой не върти като латерна техните простъпки, никой не коментира глупостите, които вършат. Срамната балканска тройка, при която в едно ложе се изненадват руснак, турчин и човек с неизяснен, но много смесен произход, пък не се коментира изобщо, може би защото изпълненията й не са подходящи за аудиторията, която застава пред телевизорите в прайм-тайма, а гледат и деца. Защото някак се оказа, че е престижно кандидатите да не участват в предизборни студиа, да се скатават, да се крият, да не отговарят на въпроси, буквално да бягат от час като неподготвени двойкаджии, а тези, които намериха това поведение за недостойно и неуважително към потенциалния избирател, се оказаха крайно изненадани.

Импотентна предизборна кампания, президент от епруветка. Хваща ме страх като се замисля за това, което иде оттук насетне. Всеки път, когато пусна чешмата и Бойко текне от чучура, се сепвам от неизбежното бъдеще. Защото неговата кампания тече отсега, защото тоталната му дезориентация, гаменското му поведение, смехотворните му изяви и епичната му битка с боклука щяха да го превърнат точно в комиксов герой. Само че не тук, не в страната, в която хората предпочитат да берат гъби, вместо да се замислят какви ги вършат с тях.

В тази връзка, днес ви предлагам да полеете победата с бяло сухо вино и да хапнете една много вкусна гъбена крем супа…

5 коментара за “Следизборно…

  1. ох, не знам кой му е крив на гражданина! ами живеем в демократична страна! да бяха гласували повече за някой друг. да бяха! щом не са, значи това ги устройва. после ако мрънкат, да са направили нещо!

  2. Е ми, така е… Кълна се, ако чуя пак мрънкане „ама кой ги избра тия беее?!“ и то от човек, за който знам, че точно той е участвал усърдно в избирането им, ще ми гръмне бушона! 😛

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s