Продукти:
- Едно по-големичко пиле
- 100 гр. хубав кашкавал, за предпочитане „Витоша“
- 100 гр. синьо сирене
- 100 гр. пушено сирене
- 100 гр. топено сирене
- гъби около 200 грама: най-добре да са смесени, например печурка, шийтаке, манатарка…
- 1 ч.ч. бяло сухо вино
- соев сос около 2 с. л.
- сол,
- черен пипер,
- чесън на вкус,
- около 50 гр. краве масло
Приготовление:
Пилето се нарязва, измива, посолява, напиперява, наръсва със соев сос и пр. и се нарежда в глинен гювеч или йенска тенджерка, като отгоре му се нареждат сиренцата. В същия тоз гювеч (а не в някой друг ) се слагат и гъбките, долива се чашата вино, отгоре се нарежда и счукания с кравето масло чесън, адската смес се захлува и се пече на умерена фурна около час и половина.
Консумира се с добре охладено бяло сухо вино, същото, с което е сготвено пернатото. Много вкусно става, честно!